Sauvakävelyä Sussexissa

Sussexin viinitarhoihin voi tutustua vaikka sauvakävellen. Kuohuviini on Englannin uusi menestystuote.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Englannin vehreä maaseutu kutsuu patikointiin.

Sussexin viinitarhoihin voi tutustua vaikka sauvakävellen. Kuohuviini on Englannin uusi menestystuote.
(Päivitetty: )
Teksti: Eeva-Helena Laurinsalo

Eteläinen Englanti hehkuu harvinaisessa hellesäässä, kun vietämme kolme päivää tutustumassa Sussexin kreivikunnan viininviljelyyn ja patikointimaastoihin.

Sanapari ”englantilainen viini” herätti vuosikymmenet huvittuneita hörähdyksiä. Tilanne on muuttunut niin dramaattisesti, että Ranskan Champagnen alueella tähyillään jo Englannin Kanaalin rannalle.

Mistä siis on kysymys? Sitä mietimme, kun seisomme Burgess Hillin asemalla odottamassa Ridgeview-viinitilan edustajaa poimimaan meidät kyytiinsä: Mardi Roberts on viinitilan PR-henkilö ja australialainen miniä. Mardin appi, toissa vuonna edesmennyt Mike Roberts, perusti viinitarhansa jo vuonna 1995 South Downs -liitukivikukkuloiden juurelle Ditchlingin kylään. Alusta asti keskityttiin pelkästään samppanjavalmistuksessa käytettäviin Chardonnay-, Pinot Noir – ja Pinot Meunier -rypäleisiin.

Robertsin perhe ei unohda juhlailtaa vuonna 2010. Viinilehti Decanterin kansainvälisessä World Wine Awards -palkintojenjakotilaisuudessa perhettä odotti jymy-yllätys. Tilan kuohuviini Grosvenor Blanc de Blanc 2006 voitti kansainvälisen pääpalkinnon. Se päihitti monet kilpailijansa kuten Taittingerin ja Charles Heidsieck Millésimen aidot samppanjat.

”Chardonnay-rypäleet kasvavat erityisen hyvin Englannin viileässä ilmastossa”, Mardi kertoo.

Ridgeviewn tilan sijainti on mainio: South Downs -kukkulat suojaavat tilaa Kanaalin tuulilta. Viinitilan maistelukierrokset ovat suosittuja ja kaikille avoimia. Maistelukierroksen jälkeen pääsemme testaamaan uutta 25 punnan hintaista piknik-koria. Terassille kannetusta korista löytyy paikallista leipää, juustoa, lohta, viinirypäleitä ja tietysti englantilaisia pikkelssejä. Hintaan sisältyy lasillinen kuohuviiniä.

 

Seuraavan aamun Bolney Estaten viinitarha on sekin menestynyt hyvin kilpailuissa uusilla viineillään.

Viininmaistelun lomassa tarjolla on lounasta. Nautimme herkullisia brie-karpalo-leipiä ja siemailemme Bacchus-valkoviiniä tilan kahvilassa.

”Bacchusta kutsutaan hyvällä syyllä Englannin Sauvignon Blanciksi. Viimeinkin olemme päässet vaiheeseen, jossa englantilaiset itsekin arvostavat kotimaan viinejä”, sanoo Bolneyn edustaja Jessica McKechie.

Toisin kuin pelkkään kuohuviiniin keskittyvä Ridgeview, Bolney Estate valmistaa myös valko- ja punaviinejä. Kotiinviemisiksi valitsemme tilan kaupasta kuitenkin samppanjarypäleistä valmistetun Bolney Estate Blanc de Blanc -kuohuviinin.

 

Bluebell-viinitarha on viimeinen kohteemme. Kaunis alue on saanut nimensä keväällä kukkivasta sinikellomerestä. Kuohuviini on täälläkin arvossaan, köynnökset tuottavat Chardonnay-, Pinot Noir, Pinot Meunier – ja Seyval Blanc-rypäleitä. Tilan viinimerkki on Hindleap, ja ostamme vajaalla 30 punnalla vuoden 2008 Hindleap Blanc de Blanc -kuohuviinin.

Se kuten Ridgeviewn ja Bolney Estaten kuohuviinit ovat kupliltaan ja maultaan aivan samppanjan veroisia. Sen todisti kolmen päivän maistelukierroksemme.

”Täällä yritettiin vuosikausia kasvattaa vehnää erittäin huonolla menestyksellä. Sen sijaan viiniköynnöksille kalkkipitoinen maaperä on kuin luotu. Nyt ilmasto Ranskan Champagnen alueella lämpenee jo liikaa. Ei siis ihme, että ranskalainen Taittinger-samppanjatalo on ostanut Enlannista kanaalin rannalta viinitarhan! Sen täällä tuottamaa kuohuviiniä ei tietenkään saa kutsua samppanjaksi”, Bluebell-tilan edustaja Collette O’Leary kertoo.

Viva 11/2016

X