Albanian pääkaupunki Tirana on rujon kaunis – Miljoonametropoli yllättää matkailijan vehreydellään ja värikkyydellään

Suomesta on tänä kesänä päässyt suorilla lennoilla Albaniaan. Pääkaupunki Tiranan vetonauloina ovat rajut vastakohdat, uskomattoman edulliset hinnat ja erilaisuus muihin lomapaikkoihin verrattuna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Durresin Rivieran ranta on matala ja siten turvallinen myös lapsiperheille. Vesi on puhdasta. Ruuhkaista on harvoin.

Suomesta on tänä kesänä päässyt suorilla lennoilla Albaniaan. Pääkaupunki Tiranan vetonauloina ovat rajut vastakohdat, uskomattoman edulliset hinnat ja erilaisuus muihin lomapaikkoihin verrattuna.
(Päivitetty: )
Teksti: Marko Lysmä

Tirana, Albanian pääkaupunki on mielikuvissa Euroopan kurjimpien kaupunkien listoilla. Valtavassa muutoksessa elävä miljoonametropoli yllättää kuitenkin vehreydellään ja värikkyydellään sekä moderneilla ostoskeskuksillaan.

Tirana tarjoaa mielenkiintoista nähtävää

Ostosmatkailu on maassa tosin vielä lapsenkengissä. Ostettavaa ei tahdo löytyä ja suurissa kauppakeskuksissa hintataso on yhtä korkea kuin kotimaassa. Supermarketeissa puolestaan kaikki tuntuu hullun halvalta.

Tiranassa riittää nähtävää pitkäksi viikonlopuksi. Kun koluaa myös lähialueet, viikon loma vierähtää helposti. Matkustaminen on edullista, mutta taksien kanssa kannattaa sopia hinta etukäteen.

 

Tirana: Taksien kanssa kannattaa kyydin hinnasta sopia

Taksien kanssa kannattaa kyydin hinnasta sopia ennen matkaa, sillä muuten taksamittari voidaan laittaa raksuttamaan nopeammin lisähintaa. © MARKO LYSMÄ / OTAVAMEDIA

Tirana hemmottelee matkailijaa edullisella ruoalla

Kahvila- ja ravintolakulttuuri on sekoitus eri maiden vaikutteita, erityisesti turkkilaiset ja italialaiset vaikutteet paistavat läpi.

Albanialaisia perinneherkkuja ovat kasvispiiraat, joita myydään kaikkialla. Risotto, pizza, pasta ja kalaruoka kuuluvat paikallisen keittiön kivijalkaan. Rohkea tilaa lampaan päätä ja muita erikoisuuksia lautaselle.

Tirana: Pyramidi-muistomerkki

Diktaattori Enver Hoxhan kunniaksi rakennettu Pyramidi-muistomerkki on nykyisin graffitien kirjoma nuorten ajanviettopaikka, jonka huipulle on tapana kiipeillä. © ISTOCKPHOTO

Varsinaista kävelykeskustaa tai ravintoloiden keskittymää Tiranassa ei ole. Ruokailu on erittäin edullista ja annokset maksavat alimmillaan euron, joka on paikallisessa valuutassa 120 Lekia. Suositeltavia ravintoloita ovat Era kiinnostavassa Bllokun kaupunginosassa ja Partizan.

Piramida – Tiranan tunnetuin nähtävyys

Tiranan tunnetuimpia nähtävyyksiä on rumuudestaan kuuluisa Piramida-betonipyramidi. Rakennelma on valmistunut vuonna 1988 Albanian entisen tyrannihallitsija Enver Hoxhan muistolle.

Pyramidi haluttaisiin purkaa, mutta sitä pidetään tärkeänä symbolina ja muistutuksena hirviöhallinnon ajoista.

Kaupungin keskeisin kohde on Skanderbegin aukio ja ratsastajapatsas. Aukion laidalla on tärkeitä rakennuksia, kirkkoja, kellotorni ja kansallismuseo.

Tirana: keskusaukio eli Skanderbegin aukio

Tiranan keskusaukion eli Skanderbegin aukion laidalla on paljon nähtävyyksiä kuten Kansallinen historiamuseo, Et’hem Beyn moskeija ja Kansallisgalleria. © ISTOCKPHOTO

Todella vaikuttavaa nähtävää Tiranassa ei paljon ole, mutta Tanners Bridge -kivisilta ja tekojärvi ovat käynnin arvoisia kohteita.

Maan alle salaisiin käytäviin ja Albanian pimeään lähihistoriaan johtavassa bunkkerimuseossa kannattaa ehdottomasti käydä. Se on lajissaan maailman ehkä ainutlaatuisin. Takaisin maanpinnalla voi huokaista helpotuksesta, että tämäkin diktatuuri on saatu lakaistua pois osaksi ihmiskunnan hämärää historiaa.

Auton vuokraus avartaa Albaniassa

Suomalainen matkanjärjestäjä ei suosittele auton vuokraamista. Kokeilimme kuitenkin vuokra-autoilua pääkaupunki Tiranan ja Durresin Rivieran alueella.

Pienikokoisen auton vuokra on noin 30 euroa vuorokaudelta. Polttoaine on vain noin 20–30 senttiä edullisempaa kuin Suomessa. Kansainväliset autonvuokrausketjut löytyvät parhaiten lentokentältä ja Tiranan ytimestä.

Autoilu oli Tiranan seudulla enemmän sujuvaa kuin sekavaa. Vain Tiranan monikaistaisissa liikenneympyröissä ajaminen vaikuttaa kaoottiselta, mutta niissäkin vallitsee jouheva etenemisen meininki. Torvet soivat, mutta se on enemmän tapa kuin moite muille.

Paikoin erittäin huonokuntoiset tieosuudet vaativat huomiota. Pimeän aikaan ei kannata ajaa, koska katuvaloja on niukasti.

Tiranan keskustaan on rakenteilla useita tornirakennuksia

Tiranan keskustaan on rakenteilla useita tornirakennuksia kuten taustalla nouseva hotelli. © ISTOCKPHOTO

Myös ilman valoja liikkuvat kulkupelit ja erilaiset monttusattumat voivat aiheuttaa pahaa vahinkoa.

Esiladatut mobiiliikartat älypuhelimessa estävät eksymisiä. Opastavien karttojen käyttäminen ei vaadi paljon maksullista dataa. Perinteisiä paperisia karttoja on vaikea saada käsiinsä. Harvoja moottoritien liittymiä on hankala löytää. Opastuskylttejä näkee harvakseltaan.

Monet turistit kokevat julkisten liikennevälineiden käytön hankalaksi. Bussit ovat usein täyteen ahdettuja eikä niissä ole ilman ilmastointia, joten niissä ei ole mukava matkustaa. Lisäksi bussit kulkevat summittaisesti eikä tarkkoja aikatauluja ole. Odotus voi kestää jopa 20–40 minuuttia.

Etenkin viikonloppuisin kyyti on matelemista tulikuumassa bussissa, koska Tiranasta saavutaan sankoin joukoin rannoille viettämään viikonloppua.

Bunkkereita on kaikkialla

Tiranan kyljessä noin vartin matkan päässä keskustasta on Albanian suosituin turistikohde, Dajti-vuori. Kansallispuistossa on mahdollista viettää aikaa tai patikoida. Lisäksi vuorella on paljon aktiivista ajanvietettä. Samalla pääsee nuuhkimaan viileän raikasta vuoristoilmaa.

Vuorella olevan seikkailupuiston taso ei vastaa lapsiperheiden odotuksiin, mutta leikkipaikka köysirata-aseman vieressä on kelpo paikka pienempien temmeltää. Tarjolla on ratsastusta, mikromaastoautoilua ja muuta ajanvietettä. Laajemmin alueeseen pääsee tutustumaan esimerkiksi jeeppisafarilla, jolloin on mahdollista nähdä jopa vesiputouksia ja päästä niiden viilentävään suihkuun.

Köysiratamatka Dajtin huipulle

Köysiratamatkalla Dajtin huipulle näkee rikkaiden ja köyhien asumuksia. © ISTOCKPHOTO

Edestakainen lippu köysiradalla on edullinen, alle 10 euroa. Vuoren huipulla toimii Belvedere-hotelli, jossa on mahdollista nauttia maisemista pyörivässä näköalabaarissa. Tirana näyttää laajuutensa korkealta vuorelta katsottuna.

Parhaiden näköalojen saavuttamiseksi tulee nousta huipulle saakka köysiradan asemalta, josta vaellusreitti ylös on haastava ja vaatii hyvää kuntoa. Asema sijaitsee 1 030 metrin ja huippu 1 613 metrin korkeudessa. Edestakainen kuntoilu vie nelisen tuntia. Ylhäältä näkee kolmasosan Albanian pinta-alasta.

Albania yllättää eri tavoilla, eikä retki Dajtille tee poikkeusta. Piknik-alueen vieressä on mahdollista ampua ilmakiväärillä tai jousipyssyllä tölkkejä ja pulloja kuin kotimaisilla mökeillä konsanaan.

Dajtin vuorella voi kokeilla ammuntaa

Dajtin vuorella voi kokeilla ammuntaa pistoolilla, jousipyssyllä tai ilmakiväärillä. © MARKO LYSMÄ / OTAVAMEDIA

Opasteita kannattaa aina hiukan epäillä, sillä osa niistä voi ohjata minne sattuu. Vuorelta saa ostettua kartan, johon kulkureitit on merkitty melko tarkkaan. Paikalliset eivät ole innokkaita patikoijia, joten vaellusreiteillä vastaan tulee lähinnä turisteja.

Vanhan vallan ajan raunioita voi ihastella tai kauhistella sekä lisäksi bongata bunkkereita, joita on vuorella piilossa kymmeniä. Maailmansotaa pelänneen diktaattorin valtakaudella Albaniaan oli aikomus rakentaa miljoona bunkkeria. Pieniä bunkkereita on jäljellä noin 250 000, joita on paljon etenkin näillä Tiranaa ympäröivillä kukkuloilla.

Kesällä rantakaupunki Durresissa on auki lukuisia bunkkeribaareja turistien vetonauloiksi, mutta vuoren bunkkerit kasvavat lähinnä horsmaa tai ne toimivat kotieläinten ja joskus rakastavaisten suojina.

Lue myös: Kroatian top 5 – Istria, Dubrovnik ja muut Kroatian upeat helmet, Anna.fi

Artikkelia on muokattu 16.4.2023 klo 13:10

 

Bunkkerimuseon sisäänkäynti

Bunkkerimuseon sisäänkäynti on vaatimaton, mutta sen käytävillä alkaa matka Albanian synkkään historiaan. © MARKO LYSMÄ / OTAVAMEDIA

Näin matkustat Tiranaan:

  • Apollomatkat lentää suoraan Helsingistä Tiranaan ja etelämmäksi Korfun saarelle, josta matka jatkuu Sarandaan kantosiipialuksella.
  • Viikon seuramatka maksaa noin 500 eurosta ylöspäin.
  • Lentomatka kestää noin kolme tuntia.
X