Hae joulu Saksasta: Joulutorit hurmaavat runsaudellaan

Saksassa joulutorit maistuvat ja tuoksuvat. Hannoverin, Hildesheimin ja Cellen torit hurmaavat runsaudellaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syksyn pimeydessä Hildesheimin joulutorilla maistuu hehkuviini, tee tai kahvi.

Saksassa joulutorit maistuvat ja tuoksuvat. Hannoverin, Hildesheimin ja Cellen torit hurmaavat runsaudellaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Suomalaisessa kylässä

Kun saapuu Hannoveriin junalla, heti rautatieaseman edessä on ensimmäinen joulutori. Valot vilkkuvat, makkarat tuoksuvat, musiikki soi, ja hehkuviini houkuttelee hörppäämään ensimmäisen kulauksen. Meno on iloista ja railakasta. Ei voi erehtyä siitä, että ollaan joulukaupungissa.

Rautatieasemalta alkaa Bahnhofstrasse, jolle on maalattu punainen viiva. Sitä seuraamalla pääsee muutamassa minuutissa paikkaan nimeltä Kröpcke, joka on kaupungin tunnetuin kohtaamispaikka. Siellä on 18 metriä korkea, upea joulupyramidi, jonka juurella on pikkuinen hehkuviinibaari. Sekin tarjoaa taivaallista hehkuviiniä.

Joulupyramidilta on vain pyrähdys 1300-luvulla rakennetun kirkon, Marktkirchenin, luokse.

Kirkon ympärillä on Hannoverin vanhakaupunki, josta löytyvät kaupungin monipuolisimmat joulumarkkinat. Ruoan tuoksu hurmaa niin, että tulee pikkunälkä. Nyt on maistettava perinteistä saksalaista herkkua, rasvassa paistettuja perunalettuja omenahillon kanssa. Hyvää!

Tarjolla on myös makkaroita, paistettuja perunoita, erilaisia kaaliherkkuja, oliiveja, valkosipuleita. Yhden tiskin takana häärää Mateus Wisnieski, joka on tullut Puolan Breslausta joulutorille myymään herkkuja.

”Olen ollut torilla jo monena vuonna peräkkäin. Ei tule joulua ilman joulumarkkinoita.”

Mikä on tuo pieni koju, jonka edessä on jono? Oven yläpuolella on kyltti: Käthe Wohlfahrt. Kauppa on katosta lattiaan täynnä mitä mielikuvituksellisempia joulukoristeita ja -leluja. Paikka on joulun rakastajan taivas. Osa tavaroista on tehty käsityönä ja osa on tehdasvalmisteisia. Silmää hivelevä soittorasia käsityönä maksaa 200 euroa, sarjatuotanto on halvempaa, mutta ei sykähdytä samalla tavalla.

Suomalaisen sydän melkein nyrjähtää paikaltaan, kun iltahämärissä törmää kylttiin, jossa lukee: Finnische Dorf (suomalainen kylä). Sinne!

Suomalaisesta kylästä leviää jo kauaksi tuttu, herkullinen tuoksu, loimulohi. Myynnissä on myös karjalanpiirakoita, hirvimakkaraa, tervaleipää, glögiä, jaloviinaa, villasukkia, puukkoja, kynttilöitä ja kaikkea muutakin käsityötä.

Vaikka myyjien tonttulakeissa on Suomen lippu, on pakko kysyä, puhuvatko he suomea.

”No kyllä”, vastaa toripäällikkö Minna Laakkonen. Hän on ollut Hannoverin joulutorilla jo 12 vuotta ja edustaa kuhmolaista Kalevala Spiritiä.

”Saksalaiset pitävät kovasti suomalaisista tuotteista, niissä kiehtovat puhtaus ja raikkaus. Tänä jouluna torilla vierailevat myös muumit. ”

Suomalaiskylän takana voi tutustua siihen, millainen joulu oli keskiajalla. Keskiajan joulu ei ole söpöilyä vaan tummia tynnyreitä, puunvärisiä lyhtyjä ja tähtiä. Silmä lepää luonnon väreissä. Myyjät ovat pukeutuneet keskiaikaisiin vaatteisiin, ja laulavat ritarit ilahduttavat reippailla viisuillaan, joita säestävät säkkipillit ja rummut.

Rautatieaseman takana on katu nimeltä Lister Meile, jonne sijoittuvat Hannoverin kolmannet joulumarkkinat. Katu on nimensä mukaisesti mailin eli 1,6 kilometrin pituinen. Matkalle mahtuu kojuja, joista voi ostaa kynttilöitä, hansikkaita, lapasia, koruja, hilloja, suklaata, pähkinöitä, vaatteita, leipää… siis melkein kaikkea.

 

Vanhakaupungin joulutori avautuu keskiviikkona 23.11. klo 16 ja sulkeutuu klo 21. Sen jälkeen avoinna 24.11.–22.12. klo 11.00–21.00.

Rautieaseman joulutori on avoinna 23.11.–30.12. klo 11.00–21.00.

Lister Meilen joulutori on avoinna 23.11.–22.12. klo 11.00–21.00.

 

Suolaista ja makeaa

Hildesheimin kirkon kellojen kumina herättää jo aamuvarhain. Kun raottaa hotellin ikkunaverhoa, näkee aamuhämärissä torin kojuineen, joulukuusineen ja tuikkuineen. Ikkunasta näkyy vanha kaupungintalo sekä teurastamo, jossa nykyisin on ravintola ja kahvila.

Toria ympäröivät rakennukset näyttävät vanhoilta 1200–1300-luvun rakennuksilta, suurin osa niistä on kuitenkin vain noin 30 vuotta vanhoja. Hildesheimin keskusta tuhoutui pommituksissa toisessa maailmansodassa ja tilalle rakennettiin betonitaloja. Vuonna 1985 kaupungin keskustaa alettiin rekonstruoida alkuperäiseen asuun, fasadit uusittiin ja betonirumilukset purettiin.

Kaupunkilaiset tietävät, koska kannattaa alkaa odottaa joulua, sillä viikkoa ennen torin avautumista sinne tuodaan joulukuusi. Kun tori avautuu, se täyttyy hunajan, manteleiden, makkaroiden, hehkuviinin, sokerin, voin ja kanelin tuoksuista.

Torin länsilaidalla on kioski täynnä suuria, värikkäitä piparkakkuja. Niitä myy Subbia El-Zein, joka on ollut torilla jo monena vuotena. Mitä suurempi ja värikkäämpi pipari, sitä paremmin se menee kaupaksi.

Viime vuonna yhdessä kojussa liehui Suomen lippu, ja kojussa myytiin salmiakkikossua ja glögiä. Kaverukset Felix ja Adrian kertoivat, että heillä on suomalainen kaveri, Jani, jonka idea koju oli. He eivät ole koskaan käyneet Suomessa, mutta salmiakkikossu maistuu niin hyvin, että jonakin päivänä he haluavat tulla maahan, jossa sitä valmistetaan.

 

Hildesheimin joulutori on avoinna 24. 11.–23.12. klo 11.00–20.00. 24.12–25.12. tori on suljettu. Torin viimeinen aukiolopäivä on 26.12. klo 14.00–20.00

Kuusimetsä kaupungissa

Puolen tunnin matkan päässä Hannoverista on Celle, idyllinen keskiaikainen kaupunki. Siellä joulumarkkinat keskittyvät kaupungin keskustaan, jonne on tuotu niin paljon kuusia, että tuntuu kuin kävelisi oikeassa metsässä. Kuuset myös tuoksuvat, niiden ja mistelin yhteistuoksu hakkaa kalleimmankin hajuveden.

Cellen torilla on tarjolla käsitöitä ja jouluherkkuja, mutta torin viehätys piilee ennen kaikkea Cellen arkkitehtuurissa, ristikkorakenteisissa värikkäissä taloissa. Näistä taloista upein, Hoppener Haus, sijaitsee Poststrassen ja Runestrassen kulmassa. Kuusikerroksinen talo on koristeltu taidokkain puuleikkauksin, se on rakennettu vuonna 1532.

Torin laidalla sijaitsee Husselin suklaakauppa, joka ei petä suklaan runsaskäyttäjääkään. Torikierroksen jälkeen on hyvä istahtaa kahvilaan ja maistaa saksalaista joulupullaa eli Stollenia, joka on täytetty kuivatuilla hedelmillä, rusinoilla, korinteilla ja sukaateilla. Päällä on paksu kerros pölysokeria, kahvin kanssa se sulaa suussa.

 

Cellen joulutori on avoinna 24.11.–27.12. Sunnuntaista torstaihin klo 11.00–20.00. Perjantaisin ja lauantaisin klo 11.00–21.00. Jouluaattona suljettu. 25.12.– 26.12. avoinna klo 13.00– 20.00.

Näin sinne pääsee

Lentoja Helsingistä Hannoveriin päivittäin, alkaen 200 euroa. Hannoverista Celleen ja Hildesheimiin pääsee junalla, matka kestää noin puoli tuntia. Hannoverin ja Cellen yksisuuntainen lippu maksaa 9,40 euroa, Hannoverin ja Hildesheimin yksisuuntainen lippu 8,40 euroa.

Hinnat: www.bahn.de

Muista myös nämä

  • Hildesheim: Hildesheimin tuomikirkko ja Mikaelinkirkko ovat Unescon maailmanperintökohteita. Tuomiokirkon pihalla kasvaa 1 000 vuotta vanha ruusupensas. Myös Hildesheimin taidemuseo on korkeatasoinen ja kiinnostava.

  • Hannover: Jos lapset ovat mukana matkalla, kannattaa käydä eläintarhassa, jossa myös juhlitaan joulua. Siellä on luistelurata, pulkkamäki ja monia hyviä kahviloita. Hannoverissa on myös kuuluisa kasvitieteellinen puutarha.

  • Celle: Herttuoiden palatsi on komea, ja siellä toimii edelleen vuonna 1675 valmistunut Saksan vanhin barokkiteatteri.

Paikallishinnat

Oluttuoppi: 3 euroa

Lounas: 5–15 euroa

X