Kaupunkiloma kutsuu! Japanilainen kylpylä Yasuragi on levon ja rauhan koti Tukholmassa

Tukholmassa on japanilainen kylpylä Yasuragi, jonka kuumat altaat ovat legendaariset. Mäntymetsän keskellä lihakset rentoutuvat ja mieli auhoittuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luminen maisema on mitä kaunein, kun sitä ihailee lämpimästä altaasta käsin. Yasuragin ulkoaltaat tekevät vaikutuksen.

Tukholmassa on japanilainen kylpylä Yasuragi, jonka kuumat altaat ovat legendaariset. Mäntymetsän keskellä lihakset rentoutuvat ja mieli auhoittuu.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo Nevala

Ensimmäistä kertaa elämässä puen päälleni yukatan, kylpytakin, ja kiedon sen kapean vyön ympärilleni. Talvitakin jälkeen sinivalkoinen, puuvillainen yukata tuntuu ihanan kevyeltä.

Tulin Tukholmassa sijaitsevaan japanilaiseen kylpylä Yasuragiin levätäkseni kunnolla. Toivon, että hoidot ja oleskelu kylpylässä laukaisevat lihaksiin pakkautuneita jännityksiä ja auttavat mieltä rauhoittumaan.

Avaan huoneen oven, sujautan huonekortin pieneen pussukkaan ja lähden kylpytohvelit jalassa kävelemään kohti kylpylää.

Majoitus

Yasuragissa voi majoittua vaikka japanilaista kotia muistuttaviin huoneisiin. © YASURAGI

Kuumat altaat kutsuvat ulos rinteeseen

Yasuragissa kylpylävieras ohjataan ennen kylpyihin menemistä pesulle. Japanilaiseen pesurituaaliin kuuluu matala puinen palli ja puukiulu. Peseytyjä levittää pallille pienen pyyhkeen, istuutuu ja heittää päälleen monta kiulullista vettä.

Pesuhuoneesta on lyhyt matka ulos, rinteeseen rakennettuihin kuumiin altaisiin. Altaiden vesi höyryää kylmässä ulkoilmassa. Kun altaan pohjalla istuu, vesi ulottuu hartioihin.

Ympärillä kasvavan mäntymetsän ilmaa on hyvä hengittää. Tunnen, miten lihakset pehmenevät ja kireydet sulavat kuumassa vedessä. Ympäristön rauha tarttuu, sillä täällä ollaan hiljaa. Olo on autuaallinen.

Japanilainen kylpylä on kännykkävapaata aluetta, mitä aivan kaikki vieraat eivät näytä muistavan. Pitääkö kaikesta ottaa valokuva ja todistaa sosiaalisessa mediassa, missä on ja mitä kuuluu?

Uima-asu kuuluu täällä kylpylähintaan, samoin yukata. Tohvelit saa lainaksi.

Kylpylän allastila

Kylpylän sydän on tila, jossa on monta erilaista allasta: suuri lämmin sisäallas, mineraalivesiallas, kylmä allas. © YASURAGI

Levähdä tai koe Tiibetiläinen äänimaljameditaatio

Kuuma kylpy ja ulkoilma ovat niin tehokas yhdistelmä, että sen jälkeen kannattaa levätä hetki. Istahtaa kylpylän oleskelutilaan, juoda vihreää teetä sekä vettä ja syödä tarjolle asetettuja hedelmiä.

Ensikertalaisena en osaa hyödyntää Yasuragin kylpylävieraille tarjoamaa joogaa enkä muuta toimintaa. Huomaan kyllä ohi kulkiessa salin, jossa ihmiset pötköttelevät vilttien alla silmät suljettuina.

Ehkä he odottavat, että tiibetiläinen äänimaljameditaatio alkaa. Meditaatio perustuu säveliin, jotka lähtevät erilaisista ja -muotoisista maljoista. Vanha hoitomuoto pohjaa tietämykseen äänten parantavasta vaikutuksesta.

Kylpylätunnelmaa

Yasuragissa japanilaisen kylpylän tunnelma luodaan monen pienen asian kautta. © YASURAGI

Samaan tilaan kokoonnutaan myös, jos vuorossa on Qi Gong. Tunti aloitetaan Do in -tekniikalla, joka opettaa osallistujia hieromaan lihaksensa rennoksi.

Qi Gong -menetelmä perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Sen on huomattu laskevan verenpainetta sekä vaimentavan muitakin stressireaktioita tehokkaasti.

Joogan ystäville kylpylässä on sekä hyvin varhain aamulla pidettävää saunajoogaa että hathajoogasta ammentavaa Yasuragi-joogaa. Saunajoogaan pitää erikseen ilmoittautua.

Harjoituksiin kannattaa ottaa kotoa mukaan joustava asu.

Hoitoa digihöperölle

Japanilaisessa kylpylässä kun ollaan, tehdään hoidotkin japanilaisittain.

Kokeilen kokovartalohierontaa, mutta en valitettavasti muista siitä mitään, koska rentoudun niin syvästi. Hoito ainakin rentoutti koko rahan edestä.

Hieronta

Kylpylän hoitovalikoimaan kuuluu muun muassa bambuhierontaa, shiatsua sekä klassista hierontaa. © YASURAGI

Seuraavalla käyntikerralla aion valita hoidon nimeltä digitaalinen tauko. Tietokonetta ja mobiililaitteita työkseen naputtelevalle hieronta on todella tarpeen erilaisten jumien takia.

Yasuragin kotisivulta voi katsoa, mitä kaikkea erilaiset hoidot sisältävät.

Digihöperöhieronnassa hoidetaan jalat, selkä, niska, kyynärvarret, kädet ja silmänympärykset. Tietotyöläisen virkistäminen on vaativa juttu, ja siihen menee aikaa tunti ja parikymmentä minuuttia.

Kaunis sisustus

Tuloaulan upeat, aidot kimonot, ulkona kasvavat bambut, valokuvat sekä kylpylän sisustus ovat osa kylpylän japanilaista tunnelmaa. © YASURAGI

Ravitse kroppasi – syö, juo vihreää

Kevättalvisen käyntini jälkeen Yasuragissa on ollut yli puoden vuoden ajan remontti. Kylpylä on nyt entistä japanilaisempi.

Ennen muutosta kylpylässä oli 25 metriä pitkä uima-allas. Uutta voimaa voi nyt hakea japanilaisesta sisäpuutarhasta, jossa on muun muassa suuri 34–36-asteinen allas, kylmiä altaita sekä suolahöyrysauna.

Aivan kylpyläosaston yhteydestä löytyy vegaanista ruokaa tarjoava ravintola Saishoku. Sinne on helppo pistäytyä nauttimaan vaikka lounasta.

Tarjolla on raakaruokaa sekä vegaanista, mukana on myös lämpimiä ruokalajeja.

Raw gyoza ruokalaji

Raw gyoza ruokalaji sisältää metsäsieniä, pinaattia ja punajuurta. © YASURAGI

Jos haluaa viettää kylpylässä pidemmän ajan, kannattaa varata paikka illalliselle ravintola Teppanyaki kiri’stä.

Siellä illallisseurue pääsee istumaan aivan kokin eteen. Ravintolasalissa on useita samanlaisia, hevosenkengän muotoisia kokkauskeitaita.

Kokki on showmestari, joka valmistaa ruokaa ruokalaji kerrallaan, ja vieraat syövät ne sitä mukaa. Samalla kokki kertoo raaka-aineista. Kokemus on niin viihdyttävä, että jopa suomalaiselta saattaa päästä ilonkiljahdus.

Miten Yasuragiin pääsee?

Matka Tukholmaan sujuu Suomesta joko lentäen tai laivalla. Omalla autolla satamasta Yasuragiin on helppo mennä. Hyvä ohje löytyy yasuragi.se-sivustolta kohdasta Hitta hit.

Uutuutena ovat kylpylävieraiden autoille tarkoitetut sähkötolpat, joista saa virtaa.

Merenlahden rannalla sijaitsevaan Yasuragiin pääsee laivallakin Tukholman keskustasta: Grand-hotellin edessä on satamalaituri, ja kylpylään kulkee Waxholms-yhtiön laiva. Bussilla matka kestää Slussenilta Orminge Centrumissa tapahtuvan vaihdon jälkeen noin 35 minuuttia.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Koe myös taidetta kaupukilomallasi

Toinen suositus on taide. Käydessäni ensi kertaa Sven-Harryn taidemuseossa mieleen tuli Helsingin Amos Anderssonin taidemuseo. Kosketuspinta löytyi yksittäisen ihmisen intohimosta taiteeseen ja mittavan taidekokoelman kartuttamisesta. Suurin ero näiden kahden välillä on arkkitehtuuri, itse museorakennus.

Sven-Harryn eli Sven-Harry Karlssonin kunniaksi rakennettu kullanhohtoinen taidemuseorakennus välkehtii auringonpaisteessa vehreän Vasaparkenin kupeessa.

Sven-Harryn museo

Nykyaikaisen museorakennuksen ylimpään kerrokseen on rakennettu kopio vanhasta kartanokodista. © PER MYREHET

Rakennuksessa on sekä tilat vaihtuville näyttelyille että ylimpään kerrokseen rakennettu mittasuhteiltaan identtinen kopio Karlssonin kodista Lidingön saaren Ekholmsnäsin kartanossa. Kotia pääsee katsomaan oppaan johdolla museon aukioloaikoina.

Museon kopiokodin seinillä on taidetta, muun muassa Helene Schjerfbeckiä, Carl Fredrik Hilliä ja Edvard Munchia.

26. tammikuuta avautui huippumuodin myyttejä avaava näyttely Couturens hemligheter. Mukana ovat muun muassa Balenciaga, Givenchy, Louis Vuitton ja Balmain.

Lähde: Sven-harrys.se

Eastmansvägen 10–12

Juttu on julkaistu Kotiääkäri-lehdessä 2/2018.

X