Sisilia x 3: Palermo, Liparin saaret, Taormina - mikä näistä hurmaa sinut?

Harvassa paikassa voi kiivetä savuaville tulivuorille ja kulkea antiikin kaupungeissa saman päivän aikana. Sisiliassa voi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teatro Massima on Kummisetä 3-leffan päätapahtumapaikkana.

Harvassa paikassa voi kiivetä savuaville tulivuorille ja kulkea antiikin kaupungeissa saman päivän aikana. Sisiliassa voi.
(Päivitetty: )
Teksti: Jari Järvelä

Sisilia on unohtumaton matkakohde. Italian suurimmalla saarella voi viettää monipuolisen loman. Tutustu jännittävään Palermoon, maalaukselliseen Taorminaan ja Sisilian pohjoispuolella sijaitseviin taianomaisiin Liparin saariin. Lähde nautinnolliselle nojatuolimatkalle.

Sisilian pääkapunki – sähköinen Palermo

Sisilialaiset korostavat saarensa sijaitsevan Afrikasta pohjoiseen eikä Italiasta etelään. Palermossa tämän huomaa heti. Keskustan kujat ovat kapeita ja mutkaisia kuin marokkolaisessa kasbahissa. Pääkadullekin mahtuu vain yksi ajokaista.

Palermon torit muistuttavat tunnelmaltaan ja tuoksuiltaan Pohjois-Afrikan basaareja. Ne ovat avoinna sunnuntaita lukuun ottamatta aamuvarhaisesta iltamyöhään. Vilkkaimmat torit ovat Capo ja Ballarò, joiden pääväylät haarautuvat monille kujille. Etanoita myydään säkeittäin, ja kala on niin tuoretta, ettei se tuoksu miltään.

Sisiliaa hallitsivat ensin arabit yli neljäsataa vuotta ja sitten kristityt normannit. Uskontojen senaikainen yhteiselo näkyy yhä Palermon komeissa kirkoissa, jotka ovat arabikäsityöläisten koristamia. Ruusunpunaisine kupoleineen ja mutkittelevine arabeskeineen monet kirkot muistuttavat Tuhannen ja yhden yön tarinoiden moskeijoita. Tuomiokirkon ja Palermon suosituimman hääkirkon Martoranan pylväisiin on hakattu Koraanin säkeitä.

Vanhan kaupungin laidalla nousee Teatro Massimo, oopperatalo, jossa suuri osa Kummisetä-elokuvatrilogian päätösosasta tapahtuu. Monen liikkeen tai ravintolan ovessa on mafian suojelurahaa vastustava tarra. Järjestäytynyttä rikollisuutta vaarallisempaa nykymatkailijalle on sääntöjä noudattamaton liikenne.

Palermon hurjimmat kokemukset saa kapusiinimunkkien katakombeissa, joita ei suositella heikkohermoisille. Maanalaisista käytävistä löytyvät 8 000 palermolaisen muumiot pyhävaatteissaan. Muumioksi pääsy oli suuri kunnia. Kuolleet on järjestetty ammattikunnittain, yhdellä seinällä seisoo kokonainen opettajainhuone. Viimeiset muumiot sijoitettiin katakombeihin 1900-luvun alussa.

Arabivalloittajat toivat Sisiliaan yli tuhat vuotta sitten Italian rikkaimman ruokakulttuurin, joka yhdistää suolaista ja makeaa. Arabien tuomisia on muun muassa kuuluisa italialainen jäätelö, jonka palermolaiset syövät pullan sisälle kauhottuna.

Liparin saaret – koe taianomainen tunnelma

Palermon hulinan jälkeen on rauhoittavaa suunnata muutamaksi päiväksi Eolisille eli Liparin saarille. Saaria on seitsemän, ja ne kaikki ovat sammuneita tai toimivia tulivuoria. Ne sijaitsevat Tyrrhenanmeressä Sisiliasta pohjoiseen vähän yli tunnin kantosiipialusmatkan päässä rannikolta.

Eniten asukkaita, kymmenisentuhatta, on Liparissa, se on myös kätevin paikka lähteä retkille muuhun saaristoon. Aivan Liparin vieressä on vain seitsemänsadan asukkaan Vulcano, jonka kuunmaisemaa hallitsee jatkuvasti tupruttava tulivuoren kraatteri.

Kraatterin reunalle voi kiivetä ilman opasta, rikinkatkuista höyryä puskee polun varrelta useasta onkalosta nenään.

Liparin pohjoinen naapuri Salina eroaa ulkoasultaan täysin karusta Vulcanosta. Se on läpikotaisin vehreä ja hohtaa merelle smaragdinvihreänä. Nykyään saaren molemmat tulivuoret ovat sammuneet. Salina on kuuluisa vuorten rinteillä kasvavista kapriksistaan ja makeasta malvasia-viinistä, jota jo Julius Caesar nautiskeli.

Ikimuistoisin tulivuorelle nousu on mahdollinen saariryhmän pohjoisimmalla saarella, Strombolilla. Stromboli on purkautunut viimeiset kaksituhatta vuotta samppanjapullomaisesti noin vartin välein. Nousu ei ole sallittua ilman opasta ja kunnon varusteita, molemmat on mahdollista vuokrata paikan päällä. Vuorikiipeilykokemusta ei tarvitse, vahvat jalat kylläkin.

Jyrkähkö kipuaminen aloitetaan illansuussa ja huipulla ollaan nelisen tuntia myöhemmin auringon laskiessa. Säkkipimeän hiljaisuuden rikkovat laavasuihkut ja ukkosmainen jyminä. Alas tullaan otsalamppujen tuikkeessa.

Lue myös: Komisario Montalbano vie Sisilian upeisiin maisemiin – Lue matkavinkit: Näin hurmaannut itse sarjan miljööstä Italiassa!

Kimaltava Taormina

Eolisilta saarilta on vain muutaman tunnin matka Sisilian tunnetuimpaan matkailukaupunkiin, Taorminaan. Sen kauneutta ovat ylistäneet monet reissaajat aina Goethesta Kekkoseen ja Johannes Brahmsista Woody Alleniin.

Ensimmäisenä Taorminassa kannattaa suunnata vanhaan kreikkalaiseen teatteriin, joka on rakennettu yli kaksituhatta vuotta sitten. Sen yläriveiltä voi ihastella maisemia, jotka jättävät Tolkienin Keski-Maankin kakkoseksi.

Taormina sijaitsee Tauro-vuoren rinteellä ja putoaa jyrkkinä terasseina kohti Joonianmerta. Turkoosin Taorminan-lahden takana siintää Italian saappaankärki. Kaupungin kyljessä nousee valtavana yli kolme kilometriä korkea tulivuori Etna, jonka huippua peittää lumi usein kesälläkin. Sen rinteille järjestetään monenlaisia retkiä Taorminasta.

Taorminan rannoille pääsee joko pitkiä portaita myöten tai köysiradalla. Kauneimmat rantapoukamat sijaitsevat Isola Bellan, luonnonsuojellun saaren ympärillä.

Hintataso on Taorminassa Sisilian korkein, viiden tähden linnamaiset hotellit nousevat jyrkänteellä kuin satu-linnat. Edullisestikin pystyy kuitenkin elämään. Siisti hotellihuoneemme maksoi kuusikymppiä yöltä, ja siihen kuului hulppea merelle aukeava terassi.

Taorminassa lomailivat aikoinaan aateliset, nykyään siellä vierailevat tiheään julkkikset. Kaupunki on pieni, ja kesällä filmifestivaalien aikana voi hyvin käydä, että osuu sattumalta iltapasseggiatan aikaan samaan kahvilaan filmitähden kanssa. Me kohtasimme omalla reissullamme rennonoloisen Russell Crowen.

Lue myös: Etelä-Italian Apulia: 5 nähtävyyttä Italian saappaankorossa, Kotiliesi.fi

X