Ruotsin Åressa ollaan melkein kuin Alpeilla

Ruotsin tunnetuin hiihto­keskus on Åre, jossa tunnelma on kuin Alpeilla. Mutta kiinnostavia kohteita on toki muitakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vauhdikas meno on taattu myös Riksgränsenin rinteillä.

Ruotsin tunnetuin hiihto­keskus on Åre, jossa tunnelma on kuin Alpeilla. Mutta kiinnostavia kohteita on toki muitakin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Åressa oli lasketeltu ja hiihdetty jo vuosikymmeniä, ennen kuin muualla Pohjoismaissa edes suunniteltiin laskettelurinteitä. Alueen ensimmäinen hiihtohissi, Åre Bergbanan, valmistui yli sata vuotta sitten, vuonna 1910.

Siitä lähtien Åre on tunnettu suksikansan suosimana kokoontumispaikkana. Myös Ruotsin kuninkaallisia käy talvilomailemassa Åren rinteillä.

Åre ei ole jäänyt histo-riansa vangiksi tai pelkäksi menneisyyden muistomerkiksi, vaan aluetta on kehitetty ja rakennettu täyttämään vaativankin hiihtovieraan odotukset.

Palvelu on huippuluokkaa ja myös iltaelämään on panostettu.

Åre koostuu kolmesta lähekkäin olevasta hiihtokeskuksesta: Åre Byssä sijaitsee maailmancup-rinne, Duved on tunnettu vaihtelevista rinteistään ja Björnen lasten hiihtomaailmasta.

Valittavana on jokaiselle taidon, mieltymyksen ja säänkin mukaan huippuluokan laskettelurinteitä. Alueella avautuu eri ilmansuuntiin kaikkiaan 110 rinnettä ja ylös pääsee 49 eri hissillä.

Sama hissilippu kelpaa Åren alueen kaikkiin rinteisiin.

Kevättalven vilkkaimpaan sesonkiaikaan Åren kylä on kuin mikä tahansa Alppikohde, joka sykkii vilkasta rinne- ja after ski -elämää lähes läpi vuorokauden.

Åren ylpeys on yli 1 400 metrin korkeuteen kohoava Åreskutan-tunturi. Korkealta puurajan yläpuolelta saa ihailla hyvällä säällä myös Norjan tuntureita.

Åressa yli tunturin laen levittäytyvät laskettelurinteet tarjoavat riittävästi haastetta. Suurimmillaan rinteen korkeusero venähtää jopa 890 metriin.

Pisimmillään rinne on yli kuusi kilometriä pitkä ja vauhdin hurmasta saa nauttia kymmeniä minuutteja.

Åressa laskettelu on tehokasta ja rinteessä vierähtää helposti koko päivä. Kun rinteet ovat pitkiä, ei aikaa kulu hississä tai hissijonoissa.

”Kannattaa miettiä, kuinka paljon haluaa viettää aikaa hississä ja jonoissa, kuinka kauan rinteessä”, miettii 18 vuotta hiihto-oppaanakin työskennellyt Ilkka Terkomaa Åren ja pienempien hiihtokeskusten eroa.

”Suomessa rinteet pidetään hyvässä kunnossa, mutta kyllä Åressa niin kuin myös muualla Ruotsissa rinteiden kunto on kunnia-asia”, Terkomaa jatkaa.

Hän tuntee hyvin Åren rinteet ja suosittelee niitä juuri monipuolisen valikoiman vuoksi eri tasoisille laskettelijoille ja perheille. Haasteita löytyy myös eksperteille.

Tunturin korkeus aiheuttaa sen, että siellä on usein tuulista. Varsinkin huipulle menevä gondolihissi joudutaan joskus kovalla tuulella sulkemaan. Muualla Åressa hissit toimivat toki silloinkin.

Etelä-Suomesta paras reitti Åreen on matkustaa laivalla Tukholmaan. Autolla ajaa Tukholmasta Åreen hyviä teitä pitkin noin kuudessa tunnissa. Torniosta matka kestää parisen tuntia kauemmin.

Suosittua on mennä myös ensin laivalla Vaasasta Uumajaan, josta perille on runsaat 450 kilometriä.

Åren lähin lentokenttä on Öresundissa, josta matkaa perille on noin 80 kilometriä. Lentokentältä on hiihtokeskukseen myös bussikulje-
tus.

Åressa tulee toimeen ilman omaa autoa, sillä bussit sukkuloivat rinteiden ja Åren kylän väliä hissien sulkemisaikaan saakka.

Keski-Ruotsin idylliä

Keski-Ruotsin hiihtokeskuksissa on panostettu perheiden ja erityisesti lasten viihtyvyyteen. Järvsön lasten puuhamaassa huolehditaan perheen pienimmistä samaan aikaan, kun vanhemmat viilettävät rinteessä.

Järvsössä on 19 rinnettä, joissa suurin korkeusero on 220 metriä. Ne eivät vedä vertoja Åren jyrkänteille, mutta aaltoilevat ja loivasti kaartuvat rinteet tuovat lasketteluun mukavasti vaihtelua.

Kokeneelle laskettelijalle rinteet ovat lyhyet ja matalat, mutta lumilautailijat suosivat niitä. Järvsössä suosittua on myös iltalaskettelu, jonka mahdollistaa rinteiden hyvä valaistus.

Ainutlaatuinen majoituspaikka Järvsössä on rinteiden tuntumassa sijaitseva susihotelli.

Suurista ikkunoista on jännittävä seurata, kuinka susilaumat jolkottelevat vapaina korkealle jalustalle rakennetun hotellin alapuolella ja ulvovat öisin lähimetsässä.

Hotellin ympäristöön on rakennettu parin kilometrin luontopolku, jonka varrella mielenkiintoisimpia kohteita ovat karhun, hirven, ilveksen ja poron majapaikat ja metsälintujen pesät.

Laaja hotellialue on eristetty ympäristöstä korkealla sähköaidalla. Tukholmasta kolmen tunnin automatkan päässä sijaitsevan Järvsön rinteet ovat idyllisen pikkukylän keskustan ja pääraitin tuntumassa.

Järvsön tunnetuin asukas oli hiljan menehtynyt legendaarinen laulajatar Lill-Babs.

Hieman pohjoisempana sijaitseva Hasselan hiihtokeskus tyydyttää vauhdikkaamman laskettelijan toiveet. Suurimmillaan rinteen jyrkkyys on yli 300 metriä ja pisin rinne on noin 2,5 kilometriä.

Hasselan etuna ovat lyhyet etäisyydet. Parhaimmillaan ylös rinteisiin kuljettaviin hisseihin pääsee suoraan hotellin ja vuokramökkien ovelta.

Hasselassa toimii myös kylpylä, mutta se on ahdas ja hieman nukkavieru verrattuna Åren hulppeaan kylpyläparatiisiin.

Pohjois-Ruotsin hurmio

Pohjois-Ruotsin suurin laskettelu- ja hiihtokeskus Hemavan-Tärnaby sijaitsee Tornion korkeudella lähellä Norjan rajaa.

Alueen viidestäkymmenestä rinteestä jyrkimmät ovat kilpalaskettelijoidenkin käytössä. Korkeusero on suurimmillaan 665 metriä.

Laskettelun harrastajat tietävät, että lämpötilavaihtelut voivat tunturissa olla suuret. Pohjoisen laskettelukeskuksissa pakkasta voikin olla alhaalla rinteiden juurella 30 astetta, mutta ylhäällä tunturissa 15 astetta.

Tärnaby ja Hemavan sijaitsevat parinkymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan. Sama hissilippu oikeuttaa jokaiseen alueen 15:een hissiin.

Tärnabyn jyrkimmät rinteet ovat profiililtaan vaativia. Tästä johtuen se ei ole paras mahdollinen kohde lapsiperheille.

”Rinteiden tasosta kertoo se, että Tärnabystä kotoisin oleva olympiavoittaja ja maailmanmestari Ingemar Stenmark loi pohjakuntonsa menestykseen kotirinteillä”, Terkomaa kertoo.

Tärnabyn alppilukion ovat käyneet lukuisat maailman huiput.

Hemavanista on Norjaan matkaa 40 kilometriä. Sieltä on mahdollisuus lentää helikopterikyydillä Norjaan ja kokeilla myös sikäläisten tuntureiden rinteitä.

Napapiirin pohjoispuolella kohoavat Björkliden ja Riksgränsen ovat 30 kilometrin päässä toisistaan. Hiihtokeskusten yhteinen hiihtopassi tarjoaa runsaan kattauksen lasketteluun. Hiihtokeskusten väliä sukkuloi ilmainen bussikuljetus.

Björklidenin ja Riksgränsenin keskuksissa erikoista on, että hiihtolatuja kulkee halki upeiden vuoristomaisemien aina 1 228 metrin korkeuteen. Murtomaahiihdon harrastajien iloksi ladut pidetään hyvässä kunnossa, kuten muissakin Ruotsin hiihtokeskuksissa. Tunturilatuja avataan tosin joskus vasta huhti-toukokuussa, kun aurinko lämmittää ja valoa säteilee iltaan asti.

Ruotsin Lapin hiihtokeskusten päiväohjelmaa värittävät koiravaljakkoajelu, moottorikelkkasafari, jääkiipeily, revontuliseikkailu tai lumigolf.

Ruotsin kruunu on nyt euron omistajalle edullisempi kuin aikoihin, mikä suosii laskettelua länsinaapurissa. Esimerkkeinä kuuden päivän hissilippu maksaa Åressa noin 222 euroa ja Järvsössä 154 euroa.

Majoituskin on edullista, mutta ruokailu ja juomat rinneravintoloissa ovat muuhun hintatasoon nähden kalliita.

X