Suuntaa lomallasi Tramuntanaan, Mallorcan vuoristoon, jossa seurana ovat linnut ja loputtomat hiljaiset vaelluspolut

Mallorca kätkee sisäänsä hiljaisten vaellusreittien aatelisen, Serra de Tramuntanan. Vietä lomaa luonnossa, jossa mieli ja keho nauttivat hiljaisuudesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Estellencsin kylän alla on lumoava pieni ranta ja sinne johtava polku on myös loistava kävelyreitti.

Mallorca kätkee sisäänsä hiljaisten vaellusreittien aatelisen, Serra de Tramuntanan. Vietä lomaa luonnossa, jossa mieli ja keho nauttivat hiljaisuudesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Meeri Koutaniemi

Saksalaisia ja englantilaisia turisteja kalja kädessä siellä täällä. Joku palanut, toinen visusti varjossa palamisen pelossa. Tunnistatko Mallorcan, joka kannattelee massaturismin painolastia?

Jokainen haaveilee paikasta, missä turismin aalto ei huuhdo ylikansoitettuun rantaan. Tervetuloa Tramuntanaan, Mallorcan vuoristoon, jossa seurana ovat linnut ja loputtomat hiljaiset vaelluspolut.

Mallorcan hiljaiseksi helmeksi kutsuttu Tramuntanan vuoristo tarjoaa vierailijoilleen uskomattomat mahdollisuudet rauhoittumiseen. Tramuntanan tekee erityiseksi poikkeuksellinen yhdistelmä länsimaalaista ja islamilaista kulttuuria. Mallorcalta löytyvät edelleen arabien miehityksen aikaiset muinaiset kastelujärjestelmät ja kivistä rakennetut kasvualustat, jotka ovat kuin portaat jylhissä maisemissa.

Tramuntanan vuoret levittyvät Mallorcan luoteisosaan muodostaen samalla saaren selkärangan. Leveimmillään vuoristojono on 15 kilometriä leveä ja noin 90 kilometriä pitkä. Sen sisällä mahtuu yli 20 kuntaa, joista isoimmat ovat Calvià, Pollenca ja Ercorca.

Mallorca

Mallorcan taianomaisuudesta saa kiinni parhaiten kävellen. © MEERI KOUTANIEMI

Vaeltaen vuorten sydämeen

Mallorcan taianomaisuudesta saa kiinni parhaiten kävellen. Mallorcalla jo monta vuotta käyneenä päädyin vaeltamaan kuitenkin vasta tänä vuonna.

Banyalbufarin kylä sijaitsee saaren luoteisosassa meren rannalla. Maanviljelyyn vuosisatoja keskittynyt kylä lumoaa konstailemattomuudellaan ja rauhallaan. Kylän ylpeys, hunajainen malvasia-viini, on saaren ainutlaatuisinta valkoviiniä.

Mallorca

Näkymä Torre Del Vergeriltä muuttaa muotoaan valon rytmissä. © MEERI KOUTANIEMI

Banyalbufarista lähtee kolme vaellusreittiä, jotka kaikki vievät kulkijan puhtaan ja havupuisen vuoriston keskelle. Paras aika aloittaa kävely on aikaisin aamulla, kun aurinko ei vielä läkähdytä kävelijää. Sienestäjät voivat päätyä mahtaville kantterelliapajille marraskuussa.

Ensimmäinen vaellusreitti lähtee parkkipaikalta juuri ennen Banyalbufarin kylään saapumista. Reitti Port des Canonge kulkee pitkin vuoren reunustaa ja meren viertä kaktusten ja kukkien seassa. Tunnin kävelylenkki johtaa Es Canongen kalastajakylään. Kylän kalastajaveneillä somistettu pieni, sympaattinen ranta on loistava palkinto hikisen vaelluksen jälkeen. Kylästä löytyy kaksi ravintolaa, joissa molemmissa saa saaren parasta paellaa.

Banyalbufarin kylä

Banyalbufarin kylässä viehättää eniten hiljaisuus ja moniulotteiset vaeltajan reitit. © MEERI KOUTANIEMI

Toinen reitti Banylabufarista lähtee suoraan ylös kohti vuoria. Reitillä kävelijä pääsee enemmän nauttimaan hiljaisuudesta metsän sisällä. Meditatiivisuus saa tilaa, kun ajatus ei harhaudu aavaan maisemaan. Tämä Cami des Correu vie matkailijan Banyalbufarista seuraavaan kylään Esporlesiin.

Mallorca

Cami des Correu -reitillä vaeltaja pääsee syvälle vuorien metsään, jossa mystiikkaa lisää korkeuden tuomat pilvet ja usva. © MEERI KOUTANIEMI

Perillä kannattaa suunnata syömään ravintola Sa Tancaan. Sa Tanca on paikallisten suosima saaren ruokaperinteitä kunnioittava kuppila, jossa pääsee maistamaan mutkatonta ja taivaallista ruokaa, joka on tehty isoäitien reseptejä noudattaen.

Jos haluat vaeltaa kymmeniä kilometrejä kauniissa maisemissa, kannattaa lähteä autotien viertä Estellencsistä kohti Andtraxia. Siellä vuoret saavat uusia värejä, kuten keltaisen ja harmaan kontrasteja. Maisemat ovat Tramuntanan parhaimmat, joten matka kannattaa tehdä, jos ei jalan, niin autolla. Tämä on myös pyöräilijöiden paratiisi, jos pohkeet siihen riittävät.

Cap de Formentor on tuulten kohtauspaikka

Vaeltajan kannattaa lepuuttaa jalkojaan viettämällä muutama ranta- ja kulttuuripäivä. Yksi suositelluista päiväretkistä ulottuu Tramuntanan toiseen päähän, saaren pohjoisimpaan kärjeen, Cap de Formentoriin. Mallorcalaiset käyttävät paikasta nimitystä tuulten kohtauspaikka.

Formentorin vuoristoiset maisemat avaavat näkemään kirkkaalla säällä jopa naapurisaari Menorcalle asti. Vuonna 1863 Formentoriin avattiin majakka, jonka rakentaminen oli vaikeaa, koska paikalle pääsi vain mereltä tai pitkää muulipolkua pitkin.

Mallorca

Pollencan kaupunki on täynnä pieniä kapeita kujia, kahviloita ja pikkuputiikkeja. © MEERI KOUTANIEMI

Ajamalla Formentorista etelään Pollencan kaupunkiin voi pysähtyä loistavalle lounaalle. Paikallisista herkuista parhaita ruokahalun herättäjiä ovat Pimientos Del Padron, friteeratut pienet paprikat merisuolalla sekä Tortilla de Patatas, perunamunakas. Pääruoaksi kannattaa maistaa paikallisia grillattuja kaloja, kuten Dorado tai Rodaballo. Ehdoton jälkiruoka on perinteinen manteli- kakku tai satoaikana viikunoista tehdyt tortut.

Lounaan jälkeen energiaa riittää lähteä tutkimusmatkalla hieman etelämmäs, Son Realin nekropolikseen, Santa Margaritan kaupunkiin. Nekropoli on ainutlaatuinen historiallinen pyhä hautasmaa, johon ihmiset haudattiin sikiöasentoon yli 2500 vuotta sitten.

Nekropoli löydettiin vuonna 1957 ja sen arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt paljon hautajaismenoissa käytettyjä rituaaliaesineitä, jolla on pyritty luomaan yhteys elävien ja esi-isien välillä. Haudoissa on monia seiniin tehtyjä reikiä, joiden tarkoitus on ehkä ollut mahdollistaa kuolleen henkilön sielun poistuminen.

Ruoka Mallorcalla

Tortilla de Patatas on saaren kestosuosikki. © MEERI KOUTANIEMI

Tramuntana on ollut vuodesta 2011 Unescon maailmaperintökohde, mikä näkyy myös paikallisen arkkitehtuurin ja kulttuurin kunnioittamisena ja ylläpitämisenä.

Monet esittävät matkalle lähtiessään kysymyksen, mitä uudessa paikassa kannattaisi tehdä. Ehkä ensi lomalla tekemiset voi korvata keskittymisellä omaan hyvinvointiinsa, hetkessä nauttimiseen ja hengittämiseen, sekä vuorten monimuotoisuuteen. Mallorcalla luonnolla on kävijälleen kaikki vastaukset.

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 3/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X