Golfari karkaa kesään

Viikonloppuna Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ehtii pelata kolmella mainiolla kentällä ja ihastua keskiaikaiseen Vanhaankaupunkiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jokainen golf-kierros on noin neljän tunnin sukellus kiertoon.

Viikonloppuna Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ehtii pelata kolmella mainiolla kentällä ja ihastua keskiaikaiseen Vanhaankaupunkiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Hurme

Baltiassa kesä edistää. Unohtumattomimpia kevään hetkiä olen kokenut golfkentillä lintujen kevätmuuton aikaan. Katse ei ole pysynyt pallossa, kun on pitänyt kaula pitkällä päivitellä komeita kurkiauroja ja pienempien siivekkäiden satapäisiä parvia.

Vilna sijaitsee noin 600 kilometriä Helsinkiä etelämpänä. Siellä tuntuu jo suvelta, vaikka Pohjois-Suomessa vielä hiihdellään keväthangilla ja pääkaupunkiseudullakin saattaa ripsiä räntää.

Liettua on varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn erinomainen viikonloppumatkan kohde, golfareille ja kaikille muillekin luonnosta ja kulttuurista kiinnostuneille, sillä kaunis pääkaupunki Vilna on nähtävää ja historiaa pullollaan.

 

Ensikohtaaminen sammakkokuoron kanssa Vilnan suosikkikenttäni Capitalsin 13. väylän lammen rannalla oli hämmentävä. Huomaatte, että kuoro teki vaikutuksen, kun paikannus on jäänyt näin tarkasti mieleen. Sitä meteliä! Sammakoilla oli kevättä rinnassa vaikka muille jakaa.

Kun golfari oli harmikseen lyönyt pallonsa veden rajaan ja lähestyi lampea, porukka vaikeni kuin taika-iskusta. Ja kun pallo oli saatu taas matkaan ja pelaaja sen perään, alkoi kurnutuskuoro uudelleen. Sitä ei voinut huvittumatta kuunnella.

Yksi erinomainen syy lähteä golfaamaan tai muuten vaan retkelle Liettuaan ja muihinkin Baltian maihin on juuri luonto. Se on jollakin tavoin kodikkaasti samanlainen kuin Suomessa ja kuitenkin aivan erilainen.

Juuri golfkentillä ja sen laitamilla – koska kukapa pelkkää väylää etenisi – luonto on aina lähellä ja helposti tarkkailtavissa. Pelin ja lajibongauksen voi hyvin yhdistää: Joutsenet väylän varren lammessa, jänis pellon laidalla, haukat liitelemässä yläpuolella, ensimmäiset perhoset, lintujen näkymätön, taukoamaton viserrys. Ja pallokin jossain vaiheessa reiässä.

Hyvät mahdollisuudet on nähdä myös arvokkaana kotipylväänsä nokassa nököttävä haikara.

Erityisen viehättäviä Vilnan golfkenttien liepeillä ovat niityt, vanhanaikaiset peltomaisemat, joita Suomessa tuntuu olevan yhä vähemmän. Niittykukkien kirjo on myöhemmin kesällä kiehtova. Vaikkei nimistä olisi aavistustakaan, värit hivelevät silmää. Luonnon lempeä vehreys sopii suomalaiseen sieluun ja pyrkii rauhoittamaan kiihkomielisimmänkin pelaajan.

 

Vilna on golfarille helppo ja edullinen matkakohde. Klubit tarjoavat erilaisia golf-majoitus-paketteja. Suora lento Helsingistä kestää reilun tunnin.

Hotelleissa on valinnanvaraa. Moni asettuukin kaupungin ytimeen, koska silloin on pelien jälkeisen iltaohjelman ja ruokapaikkojen mietintä helppoa. Vaihtoehtoja on runsaasti – jos niihin pelin jälkeen jaksaa tarttua.

Vilnan seutua on asutettu jo varhaiskeskiajalla. Liettuan suuriruhtinaskunnan pääkaupunki Vilnasta tuli jo vuonna 1323. Itsenäisen Liettuan tasavallan pääkaupunki Vilna on ollut neljännesvuosisadan.

Tuohon väliin mahtuu paljon historian ankaria käänteitä ja eri valloittajia: Puola, Venäjä, Saksa, Neuvostoliitto. Kaikki tämä näkyy kaupunkikuvassa ja rakennustyyleissä – niin Vanhankaupungin tiheästi rakennettujen kortteleiden kauniissa taloissa kuin nykyaikaisissa pilvenpiirtäjissä ja neuvostoajan betoniarkkitehtuurissakin.

Viikonloppuretkellä ehtii ottaa kävellen haltuun keskiaikaisen Vanhankaupungin, vaikka se onkin Euroopan suurimpia. Kauniin katedraalin takana kukkulalla on Vilnan maamerkki, Gediminasin torni, ainoa säilynyt osa 1300-luvulla rakennetusta linnoituskokonaisuudesta. Näkymä yli kaupungin on hieno. Golfkierroksien jälkeen kävely kukkulalle voi olla liikaa, mutta onneksi köysiradallakin pääsee.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X