Gotlanti on matkailijan unelma: Hyvää ruokaa, historiaa ja upeita puutarhoja

Jaa artikkeli
Fårön hiekkadyynit houkuttelevat auringonpalvojia. © Anne Saarenoja
Kesäloma mielessä? Kokeile Gotlantia! Sen kukkaset, keskiaikaiset muurit ja viivasuora horisontti hurmaavat.

Keskiaikainen Visby

Visbyn keskiaikaisessa kaupungissa on rauhallinen tunnelma. Autoja liikkuu vähän, mutta kävelijöitä ja polkupyöräilijöitä on sitäkin enemmän. Kaupungissa on helppo liikkua myös lasten kanssa, sillä kävelykatuja on paljon.

Visbyn kaupungin perustamisesta ei ole varmaa tietoa, mutta siellä on ollut asutusta jo 4000 vuotta sitten. Vanhaa hansakaupunkia ympäröi reilun kolmen kilometrin pituinen kehämuuri, joka on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä.

Mukulakivillä kävellessä unohtaa helposti, että ollaan varsin lähellä Suomea. Keskiaikaiset rakennukset, kapeat kujat ja vanhojen kirkkojen rauniot voisivat olla jossain paljon kauempana Euroopassa.

Joka puolella kukkivat ruusut kyllä paljastavat, että ollaan Visbyssä. Ruusuja tunkee itsepintaisesti katukivetysten välistä. Monissa taloissa on ulko-oven vieressä kauniisti kukkiva ruusuköynnös, joka tavoittelee taivaita. Joitakin ulko-ovia kehystää ruusuköynnös molemmin puolin.

Visbyssä on paljon hyviä kahviloita ja ravintoloita. Monilla tukholmalaisilla on kesäasunto Gotlannissa, joten parhaimmat ravintolat ovat nostaneet tasoaan hiljalleen Tukholman suuntaan.

Jos ravintolan ovenpielessä on Kulinariska Gotland -kyltti, niin silloin voi olla varma, että ravintola kuuluu saaren terävimpään kärkeen.

Monien mielestä konstailematon kalaravintola Bakfickan on Visbyn ehdoton helmi. Se onkin miltei joka ilta täynnä.

Ravintolaan ei oteta varauksia päiviä etukäteen, vaan asiakkaan kannattaa mennä kärkkymään alkuillasta pöytää. Hän saattaa saada pöydän parin tunnin kuluttua, joten ennen sitä on mukava pistäytyä lasillisella jossain Visbyn tunnelmallisessa baarissa.

Bakfickanin savustetut ja läheltä pyydetyt katkaravut vievät kielen mennessään. Kaikkia muitakin kala-annoksia voi varauksetta suositella.

Ihmiset Visbyssä ovat saarella varsin ystävällisiä ja konstailemattomia.

Itämeren viivasuora horisontti näkyy miltei joka askeleella varsinkin yläkaupungissa kävellessä.

Bergmanin mansikkapaikka

Fårön saaren ja Gotlannin välissä on vain kapea salmi. Saarelle kulkee lautta päivittäin Pohjois-Gotlannista Färösundin satamasta.

Lauttajonossa istuessa on mukava katsella vastarannalle ja ihastella Fårön valkoisia kalkkikivestä muodostuneita rantoja.

Kesäviikonloppuina kannattaa olla aikaisin liikkeellä, mikäli mielii saada paikan lauttaan. Lähellä puolta päivää autoilijat saattavat joutua jonottamaan lautalle montakin tuntia.

Luonnonkaunis saari on gotlantilaisten todellinen ylpeys, eikä vähiten maailman kuulun elokuvaohjaajan, Ingmar Bergmanin ansiosta.

Maestro asui Fåröllä useamman vuosikymmenen, ja hän kuvasi joitain töitään myös saarella.

Ohjaajan piilopirtti pysyi vuosikymmeniä salassa yleisöltä. Hienotunteiset saarelaiset antoivat Bergmanille työrauhan, eivätkä hiiskuneet maestron olinpaikasta ulkopuolisille.

Fårön kauniissa maisemissa silmä todella lepää. Saaren mutkittelevat hiekkatiet päättyvät usein merenrantaan.

Teiden varsilla näkee laiduntavia lampaita, hevosia ja vanhoja tuulimyllyjä. Monet asuintalot ovat satoja vuosia vanhoja, ja pihat usein hyvin hoidettuja.

Keskikesällä vierailija voi ihastella punaisena hehkuvia unikkopeltoja, joita näkyy joka puolella.

Fårön rannat kannattaa koluta huolella. Silmänkantamattomiin jatkuvat hiekkadyynit houkuttelevat auringon palvojia.

Saaren länsiosassa komeilevat raukit, jotka ovat kalkkikivestä muodostuneita pystysuoria luonnon kivipatsaita. Raukit ovat lasten mieleen, sillä niiden röpelöisellä pinnalla on mukava kiipeillä.

Maanpäällinen taivas

Visbyn kaupungin keskustorilta on vain kivenheiton matka ihastuttavaan kasvitieteelliseen puutarhaan (botaniska trädgård). Kaupungin muurien sisäpuolella oleva suojainen puutarha on jokaisen kasvien ystävän pyhiinvaelluspaikka.

Puutarhan kasvit vihertävät jo aikaisin keväällä, sillä Gotlanti on Ruotsin lämpimintä aluetta.

Leuto ilmasto saa monet harvinaisemmat puut ja pensaat viihtymään näinkin pohjoisessa.

Kasvitieteelliseen puutarhaan kannattaa varata reilusti aikaa, sillä tutkittavaa taatusti löytyy. Ruusutarhan huumaava tuoksu alkaa jo kesäkuussa, jolloin monet kymmenet ruusulajikkeet puhkeavat kukkaan. Viimeiset ruusut kukkivat vielä joulukuussa ennen ensilumen satamista.

Näin sinne mennään

  • Gotlantiin pääsee esimerkiksi Finnairin suorilla lennoilla alkaen 189 euroa (13.6.-13.8).

  • Sinne voi mennä myös laivalla esimerkiksi Tukholman tai Ahvenanmaan kautta.

  • Tallink Silja tekee kesällä Helsingistä Visbyn-risteilyjä. Ensimmäinen risteily on 19.6. Hinnat alkaen 466 euroa. 2 lasta ja 2 aikuista.

.……………………………………………..

Mitä maksaa

  • Vesi: Gotlannin vesijohtovettä voi juoda eli vesi on ilmaista.

  • Olut: n. 7 euroa

  • Päivän pasta: n. 11 euroa

X