Haaveissa lomakoti etelästä? Näin vuokraat asunnon ulkomailta

Monen mieli halajaa talveksi etelään. Tarjontaa on valtavasti, ja joukkoon mahtuu myös huijareita. Hyvä lomakoti löytyy, kun teet perusteellista tutkimusta. Tarja Salo kokosi neuvot ulkomaille lähtöä suunnitteleville.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Los Gigantes on aurinkoinen kohde Teneriffalla. Sopivaa vuokra-asuntoa etsiessä, on oltava tarkka, että sopimus tehdään kaikkien pykälien mukaan.

Monen mieli halajaa talveksi etelään. Tarjontaa on valtavasti, ja joukkoon mahtuu myös huijareita. Hyvä lomakoti löytyy, kun teet perusteellista tutkimusta. Tarja Salo kokosi neuvot ulkomaille lähtöä suunnitteleville.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Lomakoti etelästä hakusessa? Lue asiantuntijoiden vinkit lomakodin etsintään.

Mistä ja millainen lomakoti etelästä?

Olemme aikeissa muuttaa muutamaksi talvikuukaudeksi etelän lämpöön. Miten saamme hyvän asunnon eikä meitä huijata? Nim. Muuttolinnut

Ei ollenkaan huono ajatus lähteä Suomen kylmää ja pimeää talvea pakoon etelän lämpöön. Olette siis menossa Espanjan Aurinkorannikolle ja haluatte vuokrata asunnon. Asunnon vuokraaminen ei ole ihan yksinkertainen ja helppo homma: pitää ottaa huomioon monta asiaa, epäillä ja tutkia.

Nykyään kaiken, kuten asunnon vuokraamisenkin Espanjasta, voi tietysti tehdä netissä. Hyvä ja toimiva konsti on matkustaa kohteeseen, asua hotellissa ja tutkia markkinoita paikan päällä – poiketa vuokrafirmoihin. Ja jos löytää firman, jossa puhutaan suomea, asiat hoituvat aika helposti. Sitten pitää vain kysellä ja kysellä.

Aika pian oppii tuntemaan myyntitavat ja erottaa jyvät akanoista. Jos jokin vuokra-asunto kiinnostaa, kannattaa mennä katsomaan sitä. Kun käy asunnoissa eikä vain tutki niitä netissä, saa todellisen ja rehellisen kuvan asunnoista, niiden kunnosta, varustelusta, sijainnista ja naapurustosta.

Loma-asuntotarjontaa on Espanjassa valtavasti. Vaikeus onkin löytää sopiva ja tehdä sopimus niin, että kaikki sujuu pykälien mukaan. Espanja on suomalaisten suosikkikohde, mutta loma-asuntoja vuokrataan myös Portugalista, Italiasta, Kreikasta ja Turkista. Jokaisessa paikassa on omat metkunsa, ei ole mitään yleistä käytäntöä.

Olemme tottuneet Suomessa, että asiat hoituvat nopeasti ja luotettavasti. Näin ei etelässä aina ole. Ole kärsivällinen.

Lue myös: Näin suomalainen huijari piinaa Kanarian kävijöitä – Loma-asuntojen välitystoiminta jatkuu rikosilmoituksista huolimatta

Netti auttaa epävarmuustekijöiden kanssa

Olemme eläneet poikkeusaikoja jo pitkään, eikä tulevaisuus ole vieläkään varmaa. Tämä pitää ottaa huomioon, kun vuokraa asuntoa ulkomailta. Sopimusehdot pitää siis lukea tarkkaan ja ottaa selville, miten vuokrauksen voi koronan takia peruuttaa tai siirtää.

Kun vuokraat asuntoa, voi vuokranantaja olla yksityinen tai elinkeinonharjoittaja. Heitä koskevat eri lait. Molemmissa tapauksissa kannattaa tutkia taustat: yritä saada selville, ovatko he rehellisiä vai huijareita.

Ja taas kannattaa tutkia asioita netissä (esim. Tripadvisor). Sieltä löytyy helposti kanssaihmisten kokemuksia eri vuokranantajista, niin yksityishenkilöistä kuin firmoista. Ihmisten nettiin kirjoittamat kokemukset eivät ole koko totuus. Myös tutuilta kannattaa kysellä heidän kokemuksistaan.

Jos vuokraat asuntoa netistä, kannattaa soittaa vuokraajalle. On nimittäin käynyt niinkin, ettei numerosta kukaan vastaa eli liikkeellä ovat huijarit.

Aurinkorannikolla ja muissa lomakohteissa asuvat turistit ovat luoneet Facebookiin sivustoja, joissa on paljon hyötytietoa (mm. Suomalaiset Espanjassa, Aurinkorannikon suomalaiset, Fuengirolan suomalaiset ja Malagan suomalaiset). Tee erilaisia hakuja.

Jos olet epävarma ja haluat tukea ja neuvoja, ennen kun vuokraat loma-asunnon EU:ssa, Norjassa, Englannissa ja Islannissa sijaitsevalta elinkeinonharjoittajalta, ole yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen. Sieltä saat neuvontaa suomeksi.

Ja neuvoja kannattaa kysyä ennen kuin teet jotain omin päin, ennen kuin allekirjoitat vuokrasopimuksen tai maksat hurjia summia ennakkoon. Älä missään nimessä laita nimeäsi mihinkään sopimukseen, mitä et täydellisesti ymmärrä. Apua pulmiin saat myös Kuluttajaliitosta.

Google Maps paljastaa talon osoitteesta

Jos vuokraat asunnon näkemättä sitä, laita osoite Google Mapsiin, saat selville, onko siinä osoitteessa ylipäänsä taloa. Yritä selvittää asunnon varustelutaso, joka ei useinkaan ole vastaava kuin Suomessa.

Kysele myös, onko asunto kuinka kylmä talvella. Homettakin voi olla, eikä sitä netissä näy. Jos pääset itse paikalle, saat puutteet heti selville, haistat pahat hajut, kuulet naapureiden äänet ja voit huomata, että naapurissa on kaatopaikka tai kivimurskaamo.

Sopimusta tehdessä voi tulla kielivaikeuksia. Silloin kannattaa palkata kääntäjä. Ja jos tilanne vaatii, kannattaa palkata juristi. Suurin osa vuokraajista on hyvämaineisia ja rehellisiä, mutta huijareitakin valitettavasti on. Kannattaa siis olla varovainen, ettet menetä rahojasi etkä identiteettiäsi. Ja kun maksat, maksa luottokortilla.

Kotona keittiönpöydän ääressä voi haaveilla loma-asunnosta etelässä ja hakea lisätietoa, vaikka näiltä sivustoilta: Remax, Interhome, Ebooker, Airbnb, Espanja-loma.fi.

Miten saan Kela-korvauksia, jos asun loma-asunnossa etelässä?

Minulla on pysyvä lääkitys. Saanko Kela-korvausta hoidosta ja lääkkeistä, kun olen talvet lomalla etelässä? Nim. Astmaatikko

Eurooppa on yhteinen kotimme, jossa suomalaista ei jätetä pulaan. Korvaus­ten saaminen riippuu siitä, kuinka pitkään olet toisessa maassa. Jos olet talvilomalla Espanjassa kolme neljä kuukautta, kuulut vielä Suomen sosiaaliturvan ja sairasvakuutuksen piiriin.

Hanki ennen matkaa Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä saat EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla.

Kannattaa hankia myös matka­vakuutus ja mahdollisesti sairaus­kulu­vakuutus, joka korvaa hoidon myös ulkomailla.

Jos olet yli puoli vuotta pois Suomesta, ole yhteydessä Kelaan. Sieltä saat selville hoitoihin ja korvauksiin liittyvät asiat ja yksityiskohdat. Jokainen tapaus on erilainen.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu, voit hakea jälkikäteen Kelasta korvausta ulkomailta ostetuista lääkkeistä. Lomalle lähtiessä kannattaa kysyä omalta lääkäriltä lääkkeistä ja varsinkin rinnakkaislääkkeistä, jotta et joudu pulaan lomalla vieraassa maassa.

Lue myös: Vuokraisitko Airbnb-asunnon? Vai ryhtyisitkö itse kotimajoittajaksi? Nämä asiat on hyvä tietää

Tarja Salo

”Loma-asunnon vuokraaminen etelästä ei ole ihan yksinkertainen homma: pitää ottaa huomioon monta asiaa, epäillä ja tutkia”, Tarja Salo sanoo. © Tommi Tuomi

Tarja Salon haastattelemina asiantuntijoina erityisasiantuntija Julia Nymark-Björkstam Euroopan kuluttajakeskuksesta, lakimies Emmi Meriranta Kuluttajaliitosta ja juristi Jasmina Kähkönen Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksesta.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X