Harpo halki Ison Omenan

Jaa artikkeliTilaa Seura
central_park5
Keskuspuiston nurmikko vetää puoleensa päivänpaistattajia ja eväsretkeläisiä.
New Yorkin nähtävyyksiin kannattaa tutustua kävellen. Yhdessä päivässä kertyy askelmittariin helposti toistakymmentä kilometriä.

central_park5

Keskuspuiston nurmikko vetää puoleensa päivänpaistattajia ja eväsretkeläisiä.

New York on kuin luotu kävelyyn: Manhattanin selkeä asemakaava, vehreät puistot ja leveät jalkakäytävät tekevät kävelemisestä näppärimmän tavan liikkua.

Ehkä juuri siksi lenkkitossuista on tullut tunnus, joista newyorkilaisen erottaa. Aina 1980-luvulta asti ne ovat olleet katukuvan yleisimmät jalkineet.

Marssi läpi Manhattanin

manhattan1

Manhattanin selkeä ruutukaava estää jopa surkealla suuntavaistolla siunatun reippailijan eksymisen.

Manhattanin saarella on mittaa pohjoisesta etelään liki 21,5 kilometriä. Liki yhtä pitkä on sen vanhin katu, jo alkuperäisasukkaiden satoja vuosia sitten Wickquasgeck-tienä tuntema Broadway.

Moni himoliikkuja ottaa päämääräkseen tallustaa sen koko pituudeltaan, mutta moisessa ei välttämättä ole mieltä, vaikka askelmittariin kertyisikin liki 28 600 askelta. Keskity mieluummin sen huippukohtiin.

Broadway on kiinnostavimmillaan muun muassa Sohossa, jossa se näyttäytyy tyylikkäänä ostosparatiisina. Isojen ketjuliikkeiden ohella sen varrelle sijoittuu monta yksilöllistä pikkuputiikkia.

Vieraile vaikkapa maailman legendaarisimpiin herkku- ja keittiövälinekauppoihin kuuluvassa Dean & Delucassa (Broadway 560, deandeluca.com), josta voit ostaa kielen kähveltävät eväät puistopiknikille. Tai hämmästele italialaisen huippumuotimerkki Pradan liikettä (575 Broadway, prada.com). Vaikka varasi eivät riittäisi edes avaimenperään, kannattaa maineikkaan arkkitehti Rem Koolhaasin aikaansaamaa futuristista sisustusta käydä ihastelemassa.

Seuraava pysähdyspaikka on viihdevilinän keskus Times Square. Musikaalilippujen hankintaa ei pidä jättää viime tinkaan, vaan ne kannattaa varata netistä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Sohosta Time Squarelle kertyy kilometrejä noin 6,5, joka tekee noin 8500 askelta.

Jalkoja säästääksesi kannattaa nyt hypätä metroon ja pyyhältää lähelle Keskuspuistoa. Broadwayn viimeinen merkkikohde nimittäin on puiston syleilyssä lepäävä Lincoln Centre, jossa baletin ja oopperan ystävä pääsee nautiskelemaan upeista elämyksistä.

Älä unohda myöskään Keskuspuiston laidalla kulkevaa Fifth Avenueta. Himoshoppailija tepastelee sitä puiston etelälaidalta kartalla alaspäin, ja pääsee ihailemaan niin maailman tunnetuimpiin tavarataloihin kuuluvan Bergdorf & Goodmanin (754 Fifth Avenue, bergdorfgoodman.com) ikkunasomistuksia kuin Tiffany & co -jalokiviliikkeen (727 Fifth Avenue, tiffany.com) timanttikimallusta. Tarjolla on myös siedettävän hintaisia hopeakoruja.

Historiaan ja taiteeseen vihkiytynyt suuntaa kohti pohjoista pitkin museomailiksi nimitettyä pätkää. Sen varrelta löytyvät muun muassa The Metropolitan Museum of Art -jättiläinen (1000 Fifth Avenue, metmuseum.org), Solomon R. Guggenheim -taidemuseo (1071 Fifth Avenue, guggenheim.org) ja vanhempaa taidetta esittelevä The Frick Collection -kotimuseo (1 E 70th st, frick.org).

Yli sillan

brooklyn_bridge2

Jos jalat väsyivät Brooklynin siltaa ylittäessä, palaa takaisin Manhattanille näppärällä lauttayhteydellä.

Vielä reilu vuosikymmen sitten New York merkitsi suomalaisturistille lähinnä Manhattania. Toisin on nyt.

Etenkin Brooklyn vetää vierailijoita puoleensa kuin kärpäspaperi. Sen eri osilla on erilaiset identiteetit. Williamsburg tunnetaan luovan luokan hipsterinuoristaan, ja siksi alue vilisee vintage-muotiliikkeitä ja taidegallerioita.

Green Pointissa puolalaisväestö kohtaa ortodoksijuutalaiset. Brooklyn Heightsia lähestyttäessä ilmassa leijailee minttuteen ja baklava-hunajaleivonnaisten tuoksu, joka hiipii alueen arabiankielisten pyörittämistä kahviloista.

Alueena Brooklyn on valtava, joten kaikkialle kävelemiseen ei aika kerta kaikkiaan riitä. Tähtihetkiin kuuluu kuitenkin 1,8 kilometriä pitkän Brooklyn Bridgen ylittäminen jalkaisin. Vuonna 1883 avattu riippusilta tarjoaa paitsi mahdollisuuden napata unohtumattomia maisemakuvia ja kerätä myös noin 2400 askelta mittariin.

Toisella puolella odottelee viihtyisä ranta-alue huippuravintoloineen. Jos haluat nauttia brunssista esimerkiksi kuuluisassa The River Caféssa (1 Water Street, therivercafe.com), varaa pöytä ennakkoon. Harvoin nimittäin käy niin hyvä tuuri, että pääset nautiskelemaan New Yorkin parhaiden joukkoon rankatusta, Steinway-flyygelin sävelten saattelemasta brunssista vain saapastelemalla sisään.

Palata voit näppärästi vesiteitse East River Ferryllä Etelä-Manhattanille. Samalla voit saada mahtavia kuvia Manhattanin pilvenpiirtäjistä suoraan joelta.

Puistoparatiisit

Kutittaako juoksujalkaa? New Yorkin puistot on räätälöity lenkkeilijälle. Niistä suosituin on Manhattanin Keskuspuisto, jossa reippailureitin varrelle voi sijoittaa erilaisia nähtävyyksiä.

Katso kartasta valmiiksi viitoitetut juoksulenkit, joiden pituus vaihtelee 2,7 ja 11,5 kilometrin välillä. Paikallisissa viitoituksissa pituudet on tosin merkitty maileina.

Moni suuntaa entisen presidentinrouvan ja aktiivisen New Yorkin kulttuuriperinnön suojelijan mukaan nimetylle Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir -lammelle. Sen jälkeen vuorossa on Strawberry Fields, joka on omistettu puiston laidalla asustaneen ja kotinsa eteen surmatun John Lennonin muistolle. Katusoittajien tulkinnat pop-jumalan sävellyksistä säestävät juoksuasi.

Lenkki on hyvä päättää The Loeb Boathouse -ravintolaan (E 72nd Street, thecentralparkboathouse.com), jonka rennolla kahvilapuolella voit nauttia virkistävän smoothien tai jääteen.

Keskuspuistoa rauhallisempi keidas on Brooklynin Prospect Park. Sekä sen että Keskuspuiston suunnitellut kaksikko, Frederick Law Olmstead ja Calvert Vaux pitivät itse juuri tätä mestariteoksenaan.

Vehreässä puistossa riittää tilaa hengittää. Sinne on viitoitettu valmiiksi reilu viiden kilometrin pituinen hölkkäreitti.

union_sq_farmers_market3

Union Squaren maatilamarkkinoilta voi löytää vihannesten ja pikkelsien ohella myös laadukasta luonnonkosmetiikkaa.

Etninen elämysretki

Metropolin ainutlaatuisimmat elämykset voit kokea sen etnisissä erikoisuuksissa. Manhattanin China Townissa askelmittarin lukemat kasvavat kuin huomaamatta kiinalaisia apteekkeja ja jaderannerenkaita kaupittelevia kojuja ihmetellessä. Alueen huumaavasta kiinnostavuudesta huolimatta se alkaa muistuttaa vuosi vuodelta yhä enemmän turistirysää.

Siksi kannattaa hurauttaa metrolla Brooklynin Sunset Parkiin, jonka kiinalaiskaupunginosan elämä on yhä aidompaa. Torikojujen elävät sammakot ja taskuravut, kadun varrella kenkiä korjaavat suutarit ja riisitaikinanyyttejä eli dim sumeja kauppaavat kahvilat on tarkoitettu turistien sijaan paikallisille.

Aiemmin aluetta asuttivat pohjoiseurooppalaiset. Siksi vain kivenheiton päässä 40th Streetillä odottaa suomalaissiirtolaisten kohtaamispaikaksi aikanaan perustettu Imatra Hall. Nykyään se toimii kiinalaisyhteisön kirkkona.

Toisenlaisiin tunnelmiin pääset, kun viiletät metrolla Harlemiin. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten rauhattomana tunnettu afroamerikkalaisten alue on nykyään matkailijoiden suosikki, jossa voit maistella syvän etelän soul food -makuja esimerkiksi Amy Ruth’s -ravintolassa (113 W 116th St, amyruths.com).

Uppopaistettujen herkkujen jälkeen maittaa yli kymmenen kilometrin pituinen eli noin 13 300 askeleen kävely Keski-Manhattanille Keskuspuiston läpi. Malta piipahtaa sitä ennen ostoksilla Malcolm Shabazz Harlem Marketissa (52 W 116th St). Sieltä voit muutamalla dollarilla ostaa värikkäitä afrikkalaiskankaita, hipiää hellivää karitevoita ja heimohenkisiä rannekoruja.

Kotilääkäri 3/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X