Helsinki on fillareiden kaupunki: Nauti kesäpäivistä eri tavoin ympäri pääkaupunkia

Merellinen Helsinki on parhaimmillaan polkupyörän satulasta koettuna. Unohda turistirysät, vuokraa kaupunkipyörä koko päiväksi ja anna tuulen kuljettaa kohti uusia elämyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alkuillan tunnelmaa Mattolaiturilla Kaivopuiston rannassa.

Merellinen Helsinki on parhaimmillaan polkupyörän satulasta koettuna. Unohda turistirysät, vuokraa kaupunkipyörä koko päiväksi ja anna tuulen kuljettaa kohti uusia elämyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Helsinki avautuu parhaiten, kun nappaat alle kirkkaankeltaisen kaupunkipyörän.

Vuorokausi maksaa vitosen ja koko kesä kolmekymppiä. Telineitä on keskustassa joka kulman takana.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörien vuokraus- ja palautuspisteitä on Helsingin kantakaupungissa jo 150. © MIIKKA JÄRVINEN

Fillaristin ei tarvitse jämähtää turistien kansoittamalle Kauppatorille. Suunnistetaan mieluummin kulman taakse, Pohjoisrannan pyörätielle.

Veneiden takaa sojottavat kohti taivasta Halkolaiturin purjelaivojen mastot.

Savanhild-kuunarin kannella käy vipinä. Helsingin Purjelaivakonttorin Jouni Wirta kavereineen ehostaa alustaan kesän reissuja varten.

Jouni Wirta

”Viime kesänä purjehdimme Swanhild-kuunarilla Tanskaan,” Jouni Wirta kertoo. © MIIKKA JÄRVINEN

”Teemme päiväretkiä asiakkaille tilauksesta. Eilen oli 70 henkeä päiväretkellä. Heinäkuussa lähdemme pidemmille reissuille.”

Pohjoisrantaa pohjoiseen ajellessa kannattaa kurvata Tervasaarenpenkereelle, joka muistuttaa erehdyttävästi venelaituria.

”Turistit luulevat, että tässä on pelkkä satama, koska tien molemmilla puolilla on vain veneitä eikä mitään kylttejä”, Anssi Vaara kertoo.

Tervasaari on yksi Helsingin parhaita piknikpaikkoja. Anssi on tullut ystävänsä Kaisa Hautalan kanssa lukemaan pääsykokeisiin ja syömään eväitä.

”Ympäristö on nätti ja merellinen. Jengiä on vähemmän kuin keskustassa”, Kaisa jatkaa.

Anssi ja Kaisa Tervasaaressa

Fillari, eväät, hyvä ystävä ja aurinko. Mitä muuta kesään enää tarvitaan? Anssi ja Kaisa päättivät siirtää päivän opiskeluhommat Tervasaareen. © MIIKKA JÄRVINEN

Seikkailu kutsuu yläilmoihin

Pohjoisrannasta kurvataan sillan yli Hakaniemen torille.

”Ihmiset tekevät torin. Täällä ovat mukavaa ja rentoa porukkaa. Minulla on vakioasiakkaita, jotka sanovat, että ’kesä on tullut sitten, kun sinä ilmestyt torille’”, kertoo puutarhuri ja kukkakauppias Tuija Simi.

Tuija Simi

”Hakaniemen torille tullaan tekemään ostoksia. Kauppatorilla on lähinnä turisteja,” sanoo Tuija Simi. © MIIKKA JÄRVINEN

Fillaristi jatkaa Sörnäisten rantatietä Hanasaaren voimalan ja Kalasataman asuinalueen läpi Parrukadun päähän. Pyörä parkkiin ja Isoisänsiltaa pitkin Mustikkamaan saarelle.

Vireältä keitaalta löytyy portti Korkeasaaren eläintarhaan, kesäteatteri sekä rymyvinkki kaikille lapsille ja lapsenmielisille – Seikkailupuisto Korkee.

Taivallahden koulun kakkosluokka roikkuu puihin ripustetulla temppuradalla. Koulunkäyntiavustaja Saija Räisänen avustaa turvavaljaiden ja kypärien kanssa.

”Pari oppilasta jäi tuonne jumiin, joten kiipeän valmiiksi tuonne seuraavalle tasanteelle auttamaan”, Saija sanoo ja kapuaa ylös köysitikkaita.

Seikkailupuisto Korkee

Seikkailupuisto Korkeesta löytyy ratoja niin pienemmille kuin isommillekin rämäpäille. Hurijmmat haasteet on nostettu 12 metrin korkeuteen. Saija Räisänen näyttää mallia. © MIIKKA JÄRVINEN

Kulttuuria ennen ja nyt

Kalasataman metroaseman kupeesta löytyy Teurastamo, vanhaan teollisuuskortteliin rakennettu kulinarismin, kulttuurin ja viihteen keskittymä.

Eksoottisin nähtävyys on Helsinki Distilling Companyn tislaamo. Päätuote on ruisviski, jonka valmistukseen voi tutustua yleisökierroksilla.

Kai Kilpinen

Kai Kilpinen pyörittää Teurastamolla Helsinki Distilling Companyn tislaamoa ja ravintolaa. © MIIKKA JÄRVINEN

Tauon jälkeen jatketaan Helsinginkadun pyörätietä pitkin Harjutorille, josta löytyy Kotiharjun sauna – Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna.

Harjutorilta on vain pari polkaisua Töölönlahdelle. Linnunlaulun huvilat näyttäytyvät kauneimmillaan pihapiirin kahvilasta, vastarannalta tai kanootin kyydistä – makuasia.

Hesperian vehreä puisto on mukavin reitti meren rantaan, Hietaniemeen, jossa on kaksi vaihtoehtoa, heittäytyä biitsille vaakatasoon tai lähteä bongaamaan julkkiksia.

Hietaniemen hautausmaalla lepää kunnioitettava kaarti edesmenneitä suomalaisia vaikuttajia C.G.E Mannerheimista Urho Kekkoseen ja Zacharias Topeliuksesta Ella Eroseen.

Kanootilla Töölönlahdella

Linnunlaulun historiallisia huviloita voi ihastella vaikka vuokraamalla kanootin Töölönlahden rannalta. © MIIKKA JÄRVINEN

Ilta rannalla – valinnanvaraa löytyy

Hietsusta pyörätie seurailee rantaviivaa Mechelininkadun ja Hietalahdenrannan kautta Telakkakadun päähän, jossa avautuu Suomenlahden ulappa. Nyt iskee valinnan vaikeus.

Oikealle jatkuvan pyörätien varrella janoon ja nälkään ratkaisunsa tarjoavat Birgitta, Löyly ja Hernesaaren Ranta.

Vasemmalla makunystyröistä ja kauneimman merinäköalan tittelistä kilpailevat Carusel, Compass, Mattolaituri ja Ursula.

Vedetäänpä hetki henkeä. Penkereen alta löytyy pikkuruinen Eiran uimaranta, joka on melkein kuin piilotettu hätäisimpien ohikulkijoiden katseilta.

Illan jatkosuunnitelmat kyllä selkiytyvät, kun istahdetaan hetkeksi alas ihastelemaan ohi lipuvia veneitä.

Linnunlaulun Sininen huvila

Kuvataiteilija Jorma Helenius asuu Linnunlaulun Sinisessä huvilassa, joka rakennettiin 1895–98.

”Linnunlaulu on Helsingin pieni vanhakaupunki, historiallinen osa Töölönlahtea”, Jorma kertoo.

Jorma ja hänen puolisonsa, kuvanveistäjä Marja Helenius pitävät huvilassa ateljeeta ja Taideterassi-kahvilaa, jonka terassilta avautuu upea näköala Töölönlahdelle.

”Jorma kutsuu näitä 1800-luvun miesten partapeilejä selfie-peileiksi. Jos otat peilin kautta kuvan, saat naaman ympärille kivat kehykset”, Marja nauraa.

Marja ja Jorma Helenius

© MIIKKA JÄRVINEN

X