Historian havinaa Bratislavassa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Bratislava on todellinen aarreaitta historiasta kiinnostuneille.

Historiasta kiinnostuneelle matkailijalle Bratislava on todellinen aarreaitta.

Bratislavan kaupungilla on yhteistä maarajaa sekä Itävallan että Unkarin kanssa. Historiansa aikana Bratislava on ollut yhdessä Wienin ja Budapestin kanssa merkittävä tekijä sekä taloudellisesti että poliittisesti.

Kaupungin kaduilla ei voi kävellä kymmentä metriä, kun jo kohtaa kappaleita historiasta tavalla tai toisella.

Patsaiden ja muistomerkkien lisäksi monien talojen seinissä on muistolaattoja, joissa kerrotaan talossa asuneista kuuluisista henkilöistä tai talon roolista historian käänteissä.

Suomalaisten harmiksi useimmat laatoista ovat tosin vain slovakiksi. Kaupungin turistitoimiston edulliset kaupunkiopastukset tarjoavat erilaisia englanninkielisiä kierroksia tärkeimpiin historiallisiin kohteisiin ja nähtävyyksiin. Osa retkistä tehdään jalan, osa turistibussin kyydissä istuen.

Koko kaupungin profiilia hallitsevan Bratislavan linnan historia kantaa yli tuhannen vuoden taakse. Merkkejä asutuksesta linnakukkulalta on löydetty kivikaudelta saakka.

Kaupungin monista kirkoista kuuluisin on Pyhän Martinuksen katedraali, jonka rakennustyöt alkoivat 1200-luvulla. Bratislava kuului keskiajalla Unkarin imperiumiin, ja katedraalissa on kruunattu seitsemäntoista Unkarin kuningasta.

Bratislavan keskellä virtaa Tonava, jonka pohjoisrannalla sijaitsee satojen vuosien ikäinen vanhakaupunki. Sen keskiaikaisilla kaduilla on säilynyt merkillinen yhteys menneeseen maailmaan. Kujat ja sisäpihat antavat ajatuksen siitä, miltä elämä keskiaikaisessa Bratislavassa on näyttänyt.

Tonavan etelärannan puistojen takana kohoaa Bratislavan asukasmäärältään suurin alue, Petrzalkan jättimäinen kerrostalolähiö. Petrzalka antaa konkreettisen kosketuksen lähihistoriaan, viisikymmentä vuotta kestäneeseen kommunismihallinnon aikaan.

Kulttuuria laidasta laitaan

Bratislavan asukkaat arvostavat taidetta. Kaupungissa on runsas näyttelytarjonta niin maalaus- kuin valokuvataidetta.

Ooppera, konsertit ja teatteri ovat myös suosittuja. Bratislavan kansainvälinen elokuvafestivaali on Keski-Euroopassa tunnettu laadustaan. Puitteet kulttuuritapahtumille ovat komeat satoja vuosia vanhoissa saleissa. Niissä on todellista kulttuurihistoriaa.

 

Bratislavassa arvostetaan kulttuuria.

Bratislavassa arvostetaan kulttuuria.

Vanha kansallisteatteri sijaitsee aivan kaupungin ytimessä, uusi kansallisteatteri puolestaan Tonavan rannassa uuden Eurovea Galleria -kauppakeskuksen ja Sheraton-hotellin vieressä. Kummassakin järjestetään erilaisia konsertteja ja teatteriesityksiä.

Kansallismuseo on hyvä vierailupaikka koko perheelle, sillä esimerkiksi monilukuista Slovakian eläimistöä esittelevä pysyvä näyttely kiinnostaa varmasti myös lapsia.

Urheilun ystäville suositellaan sekä Bratislavan jalkapallo- että jääkiekkokulttuuria. Kaupungin joukkueet edustavat kummassakin lajissa Keski-Euroopan huipputasoa.

Jääkiekko on Slovakiassa yhtä suosittua kuin Suomessa, mutta pääsyliput otteluihin ovat todella edullisia. Lisäksi kannatuskulttuuri on Slovakiassa huomattavasti elävämpi kuin Suomessa.

Jääkiekkotunnelmaa kannattaa käydä aistimassa jo katsomotunnelman vuoksi. HC Slovan Bratislava pelaa kotiottelunsa samassa huippumodernissa hallissa, jossa Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa 2011.

Hintataso ei huimaa

Slovakia on hintatasoltaan euroalueen halvin maa. Se näkyy kaikissa tuotteissa ja palveluissa ravintoloista hotelleihin ja yökerhoista vaatekauppoihin.

Vaikka Bratislava on maan kallein kaupunki, on hintataso suomalaisen mittapuun mukaan erittäin alhainen. Se selittyy Slovakian matalalla ansiotasolla. Keskiansio on noin 770 euroa kuukaudessa.

Bratislavaan ilmestyy jatkuvasti uusia, massiivisia kauppakeskuksia. Tonavan kummallakin puolella on useampi suuri ostosparatiisi.

Suurin kauppakeskuksista on Petrzalkan puolella sijaitseva Aupark. Siellä on tavallisten vaatekauppojen ja ravintoloiden lisäksi esimerkiksi vesipuisto ja kahdentoista salin elokuvakeskus.

Slovakian halpa hintataso tulee tyypillisimmin vastaan ruoka- ja juomaostoksissa, olipa kyse sitten ravintolasta tai elintarvikekaupasta.

Yhden henkilön ravintolaruokailu, esimerkiksi pasta-annos ja oluttuoppi, maksaa useimmiten yhteensä alle kympin. Juomarahaa on kohteliasta jättää ravintoloissa ja baareissa asioidessaan noin kymmenen prosenttia laskun summasta.

Kaupungin kalleimpiin kuuluva ravintola UFO sijaitsee Novy Most -sillan etelärannalla 84 metriä korkeassa tornissa. Kallista hintatasoa kompensoi poikkeuksellisen hieno näköala koko kaupungin ylle.

 

Tämä juttu on julkaistu Seurassa nro 9/2012.

X