Iglumajoitus sykähdyttää Helsingin edustalla – Näin myös Hanasaari ja Suomenlinna yllättävät ja hurmaavat kaupunkilomailijan

Kaupunkiloma saa uusia sävyjä, kun katsookin rannasta pois päin. Hyppy hälinän keskeltä veden äärelle on aivan omanlaisensa kokemus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iglumajoitus hotelli Kalastajatorpan rannassa tarjoaa taivaan katoksi ja lokoisan valtakunnan lomailijan yösijaksi.

Kaupunkiloma saa uusia sävyjä, kun katsookin rannasta pois päin. Hyppy hälinän keskeltä veden äärelle on aivan omanlaisensa kokemus.
Teksti: Liina Putkonen

Tiedättekö sen tunteen, kun silmä näkee, mutta mieli ei ymmärrä? Jokin asia on niin väärässä paikassa tai outo, ettei siitä saa muodostettua itselle tarinaa. Näin kävi, kun viime syksynä iglumajoitus osui silmiini Munkkiniemen rannassa Helsingissä.

Kun mielikuvitus pääsi laukalle, tuli ensimmäisenä mieleen ufo. Sitten ajatus vei tutkimusasemaan tai jonkin tekniikan testaukseen. Lopullinen totuus oli kuitenkin se, mitä silmä oikeasti näki, mutta pää ei uskonut: Munkkiniemen rannassa kellui lasisia igluja kuin keskellä Lapin erämaata.

”Halusimme kokeilla jotain uutta, ja nyt katsotaan, mitä tästä ajan myötä kehkeytyy”, operatiivinen johtaja Juha Martikainen Hilton Helsinki Kalastajatorpasta kertoo.

Pääsimme kokeilemaan, millainen elämys iglussa kehkeytyy yhden yön aikana. Jännittäväksi testin teki se, ettei tarjolla ollut perinteistä merimukavaa kuten kesäistä uintia ja aurinkoa, eikä perinteistä iglunäkymää kuten revontulia, vaan lasin takaa avautui harmaanhaikea veden ja jään sekatekniikalla maalattu pinta niin taivaalla kun meren jäässäkin.

Meren yllä, taivaan alla on rauha. Iglussa pääsee lähelle luontoa, jopa kaupungissa. © Tommi Tuomi

Meren yllä, taivaan alla on rauha. Iglussa pääsee lähelle luontoa, jopa kaupungissa. © Tommi Tuomi

Iglumajoitus tarjoaa taivaan katoksi

Iglun varaus sisältää aina hotellihuoneen, mikä on hyvä. Lasinen puolipallo on nimittäin tehty vain siihen tarkoitukseen, mihin Lapissakin, luonnon äärellä makoiluun. Vessa on pienen pieni kuin asuntovaunussa, ja muhevan ja miellyttävän sängyn lisäksi tilaan mahtuu käsienpesupaikka ja pieni palli istuskeluun.

Ei kuitenkaan mikä tahansa palli vaan suomalaista muotoilua oleva kaluste, jonka on suunnitellut Satu Nisu. Samanlaista ylellisyyden tuntua on sängyssä ja päiväpeitossa. Iglumajoitus tarjoaa loikoilun valtakunnan.

Eikä iglussa tarvitse olla sen enempää tarvikkeita, sillä hintaan kuuluva hotellihuone on iso ja klassisen tyylikäs. 70-luvun perua on lähes koko seinän kattava ikkuna, joka antaa tietenkin merelle. Ikkunan edessä oleville tuoleille uhkaa jäädä maiseman vangiksi ja iglu on ihan unohtua.

Meren päällä maatessa kuitenkin ymmärtää, että on eri asia katsoa sitä maalta kuin olla meren huomassa taivas lasin takana kattona. Vaikka ollaan vain muutaman kivenheiton päässä Helsingin keskustasta ja raitiovaunu kulkee parin sadan metrin päässä, iglussa on rauha. Testi-iltana sää ei suosi, mutta kirkkaana iltana auringonlasku on kuvien perusteella huikaiseva, kuten myös tähtitaivas.

Pilvisenä iltana kaupunkisijainnista on yllättävää hyötyä. Laajalahden vastarannalta kohoava Keilaniemen bisneskeskittymä ja Otaniemen talot tarjoavat omanlaisensa valoshow’n. Korkeiden kerrostalojen ja valojen muodostama siluetti on melkein kuin katselisi kaukaa kapeaa kaistaletta New Yorkista tai Singaporesta.

Veden monet muodot

Ennen unta kannattaa käydä iltauinnilla Kalastajatorpan uima-altaalla. Tässä valtiovieraiden vakipaikkana tunnetussa hotellissa ikä on etu, sillä hyvin pidetyt ja puhtaat tilat ovat tunnelmalliset ja arvokkaat, eivät kliinisen modernit ja muoviset.

Myös altaalla ikkunat avautuvat koko seinän laajuudelta merelle, mikä tuo tilaan rauhoittavan, luonnon läheisyyttä henkivän tunnelman. Vihreän taianomaiseksi valaistu vesi ja tilassa kuuluva lempeä, riittävän hiljainen musiikki ovat hyvä lisä rauhoittumiseen.

Rentoutuneeseen olotilaan tulee särö vain silloin, kun siirtyy hotellihuoneesta pimeän tullen takaisin igluun. Kuuden lasikuplan laituri on suojattu rautaristikolla, joka nousee eteen korkeana kuin vankileirin aita. Ehkä vähempikin suojaus riittäisi – ja lempeän puisena?

Myöhemmin kuulen hotellilta, että aita on syksyllä tulleiden iglujen ensisuoja. Kesään mennessä sisääntulo maisemoidaan silmään sopivaksi samalla, kun jokainen iglu saa omat uimaportaat ja terassi­alueen.

Tyylistä ei tingitä

Helsinki osaa ammentaa lisäarvoa merestä mutta pääosin kesäaikaan. Tuolloin tarjolla on monia hauskoja kohteita, kuten Hotelli Rantapuiston aivan veden ääressä olevat teltan muotoiset mökit, Kuninkaansaaren tornimuuntaja ja Majamaja-nimiset lasiseinäiset ekomökit Laajasalossa.

Talvikohteista toinen tutustumisen arvoinen paikka on hotelli Hanasaari ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen yhteydessä.

”Kaikki ikkunat ovat merelle. Se oli aikoinaan päätös, josta on pidetty kiinni”, hotellinjohtaja Kai Mattsson kertoo.

Päätös on pitänyt lähes 50 vuotta, sillä Hanasaari vihittiin nykyiseen käyttöönsä kesäkuussa 1975. Juhlassa istuivat rinnan Urho Kaleva Kekkonen ja Kaarle XVI Kustaa.

”Kun Hanasaari vihittiin uudelleen käyttöön täysremontin jälkeen 2017, vieraana oli jälleen Kaarle Kustaa, mutta vieressä istui Sauli Niinistö”, Mattsson huomauttaa.

Siinä kiteytyy tasavallan ja monarkian ero. Yhden Ruotsin kuninkaan aikana Suomessa on istunut jo viisi presidenttiä.

Hanasaaressa kannattaa nauttia meren ja myös ihanan merellisen uima-altaan lisäksi myös taiteesta, jota keskukseen on kerääntynyt vuosikymmenten saatossa ympäri Pohjoismaita. Tauluja ja patsaita löytyy huikea määrä niin sisältä kuin meren rannastakin. Hotellin yhteydessä on myös galleria, jonka näyttelyt vaihtuvat tietyin väliajoin.

”Suurta suosiota on kerännyt myös meidän Wine & Art -staycationimme eli paketti, johon huoneen lisäksi kuuluu viininmaistelua sekä taidekierroksia talossa.”

Koko rakennus on omanlaisensa taideteos, sillä se on entisöity taidokkaasti ja materiaaleista tinkimättä niin, että kokonaisuus edustaa mitä parhainta 70-luvun designia. Katossa kimaltavat Tapio Wirkkalan valaisimet – toki nyt led-lampuilla – ja kalusteista löytyy niin kotimaista Kukkapuroa kuin pohjoismaisia design-legendojakin.

”Tämä tuoli on herättänyt ehkä eniten huomiota. Suomi sai sen Tanskalta 100-vuotislahjaksi, ja se sijoitettiin meille”, Mattsson esittelee mukavaa nahkatuolia takan edessä.

Huomiota Finn Hjulin tuoli The Chieftain herätti varsinkin sen jälkeen, kun selvisi, että vastaavanlainen tuoli oli myyty huutokaupassa 71 000 eurolla. Melkoinen lahja.

Hanasaaressa upeasti entisöidyltä uima-altaalta aukeava merimaisema on kuin taulu. © Tommi Tuomi

Hanasaaressa upeasti entisöidyltä uima-altaalta aukeava merimaisema on kuin taulu. © Tommi Tuomi

Hanasaari on oikea muotoilun ja taiteen runsaudensarvi. Tässä kokoustilassa viihtyivät jopa Pohjoismaiden kuninkaalliset remontin jälkeisten avajaisjuhlien aikaan. © Tommi Tuomi

Hanasaari on oikea muotoilun ja taiteen runsaudensarvi. Tässä kokoustilassa viihtyivät jopa Pohjoismaiden kuninkaalliset remontin jälkeisten avajaisjuhlien aikaan. © Tommi Tuomi

1800-luvun tunnelmaa

Meri tuo yöpymisen hintaan toki oman lisänsä, varsinkin, jos ollaan erityiskohteissa kuten iglussa tai taiteen ja kulttuurin keskellä. Iglun hotellihuoneineen saa yöksi noin 400 eurolla, ja Hanasaaren huoneiden hinta lähtee noin 170 eurosta.

Jos meren huomaan kaipaa halvemmalla, sekin onnistuu. Kaupan päälle saa myös aimo annoksen historiaa, sillä Suomenlinnan hostelli sijaitsee lähellä lauttarantaa 1908 perustetussa kansakoulussa. Kahden hengen huoneen hinta alkaa kesäkauden ulkopuolella noin 70 eurosta.

Hostellin huoneiden ikkunasyvennykset on kuin tehty haaveiluun. © Tommi Tuomi

Hostellin huoneiden ikkunasyvennykset on kuin tehty haaveiluun. © Tommi Tuomi

Vaikka majoituspaikan nimi on hostelli, se tarjoaa myös kahden hengen huoneita, joissa on viehättävää tsaarinaikaista tunnelmaa, muun muassa komeat ikkunasyvennykset, joista voi kuikuilla saaren elämää.

Meri ei ole hostellin vieressä, mutta rakennus on saaressa meren ympäröimänä. Suomenlinnassa pääsee kokemaan aidosti sen, miltä suolainen tuuli ja vaahtopärskeet tuntuvat iholla.

Suomenlinnan hostellissa pääsee tunnelmoimaan yli satavuotisen koulun seinien sisään. © Tommi Tuomi

Suomenlinnan hostellissa pääsee tunnelmoimaan yli satavuotisen koulun seinien sisään. © Tommi Tuomi

Lue myös: Yö lasi-iglussa on elämys – Talvitaivas tarjoaa revontulien leikin ja tähtien tuikkeen Ranualla

X