Iskelmälaulaja Teppo Ruohosen ja Varpu-vaimon rakkain lomakaupunki on Rooma - Näin he rentoutuvat ja nauttivat ikuisen kaupungin tunnelmasta

Rooma on laulaja Teppo Ruohosen ja hänen Varpu-vaimonsa lempikohde. Mikä saa heidät matkustamaan ikuiseen kaupunkiin yhä uudelleen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teppo Ruohoselle ja Varpu-vaimolle Rooma on unelmien kaupunki. Taustalla Viktor Emanuel II:n monumentti, joka paikallisesti myös ”kermakakkuna” tunnetaan.

Rooma on laulaja Teppo Ruohosen ja hänen Varpu-vaimonsa lempikohde. Mikä saa heidät matkustamaan ikuiseen kaupunkiin yhä uudelleen?
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Olemme käyneet vaimoni Varpun kanssa Roomassa viitisentoista kertaa.

Alkumatkan ohjelma on pysynyt jo kauan suunnilleen samana. Ensimmäisenä iltana syömme pizzapalat. Seuraava päivä alkaa piazza Campo de’ Fiorilla tuoreista hedelmistä puristetulla granaattiomenamehulla. Mehun juomme torin suihkulähteen vieressä ja samalla suunnittelemme päivän ohjelmaa.

Sen jälkeen käymme ostamassa liput niihin paikkoihin, joihin olemme menossa. Yleensä menemme A.S. Roman jalkapallo-otteluun Stadio Olimpicolle, oopperaan ja johonkin galleriaan. Liput voisi ostaa jo Suomessa, mutta ne ovat paikan päältä ostettaessa usein edullisempia.

Ensimmäisen kerran kävimme Roomassa vuonna 2006. Kiersimme turistikohteet ja jonotimme joka paikkaan. Meni hermot. Ajattelimme, että se oli tässä. Vuoden päästä menimme kuitenkin uudestaan ja löysimme meille sopivan tavan tutustua kaupunkiin.

Nykyisin ohitamme kaikki turistirysät. Tiedämme lähtiessä melko tarkkaan mitä Roomassa teemme, koska otamme etukäteen selvää matkaviikon tarjonnasta.

Colosseum

Colosseum on tunnetuimpia nähtävyyksiä. Nykyään Ruohoset ohittavat turistirysät. istockphoto

Granaattiomenat

Granaattiomenoista tehty mehu kuuluu pariskunnan rituaaleihin. istockphoto

Kävelemme lähes aina joka paikkaan. Päivässä tulee käveltyä jopa viitisentoista kilometriä.

Käymme Roomassa turistikauden ulkopuolella, Suomen hiihtoloman aikoihin ja syksyllä loka-marraskuussa, kun on hiukan hiljaisempaa. Silti kaupungilla on paljon väkeä.

Keskikesällä emme ole Roomassa olleet.

Tarkoituksella uutispimennossa

Yövymme pääasiassa luostarien hostelleissa. Olemme käyttäneet kahta, Casa il Rosariota ja Santa Mario Maggiore -basilican lähellä olevaa Santa Elisabettaa. Molempien sijainti on todella hyvä. Il Rosariolta on parisataa metriä Colosseumille.

Käytämme hostelleja, koska Rooman matkat ovat meille terapiareissuja. Haluamme rauhoittua. Huoneet ovat vaatimattomia eikä niissä ole televisiota. Meille se on tärkeää.

Unohdamme kaiken muun ja olemme ihan tarkoituksella uutispimennossa.

Luostarin hostelli

Luostarin hostellissa on oma erityinen tunnelmansa. Mikko Nikkinen

Hostellit sijaitsevat Montin alueella. Siihen liittyy hauska tarina. Muutaman Rooman reissun jälkeen katselimme kerran kuvia kaupungista ja huomasimme, että Monti näyttää mukavalta alueelta. Kävi ilmi, että olimme tietämättämme aina olleet juuri Montissa.

Hostellien aamupalat ovat pienimuotoisia. Varpu hankkii meille omat hedelmät, jotka paloittelemme myslin joukkoon. Käyttämissämme hosteleissa on terassit, joilta katsottaessa Rooma on ikään kuin jalkojen juurella.

Hostelleissa näkee laupeuden työtä, kun nunnat jakavat aamuisin leipää. Siitä tulee hyvä mieli. Luostarien hostelleissa on täydellinen rauha. Ei puhettakaan, että joku räyhäisi.

Hostellin puutarha

Hostellin puutarha tarjoaa rauhoittumispaikan suurkaupungin sydämessä. Mikko Nikkinen

Kirkkojen taide

Sama koskee kirkkoja. Kadulla voi olla hirmuinen kaaos, mutta kun astuu sisään kirkkoon, on täydellisen hiljaista. Roomassa on arviolta yhdeksänsataa kirkkoa. Olemme käyneet niistä ehkä kuudessakymmenessä.

Kirkoissa on esillä mielettömän hienoa taidetta. Caravaggion tauluja on useammassakin kirkossa, muun muassa Sant’Agostinossa maalaus Madonna di Loreto.

Olen ihastunut Caravaggion taiteeseen. Madonna-maalauksessa hän käytti malleina prostituoituja ja köyhälistön edustajia. Taulussa hiekanjyvätkin on kuvattu ihan viimeisen päälle. Caravaggio kuoli 38-vuotiaana.

Piazza Campo de’ Fiori

Varpu ja Teppo aloittavat aina lomansa Piazza Campo de’ Fiorilta. istockphoto

Yksi lempikirkoistamme on Santa Maria della Vittoria. Taide-elämyksiä kokee oikeastaan missä kirkossa tahansa. Kattofrescot ovat uskomattomia. Mietimme usein, miten kova työ niiden tekemisessä on ollut.

Nykyään pysähdymme oikeasti katsomaan maalauksia ja niiden yksityiskohtia. Joskus aiemmin kävelimme vain ohi ja totesimme, että jaaha tossa on tommonen.

Olemme käyneet myös Vatikaanissa. On hyvä knoppikysymys arvuutella, mikä on Rooman suurin kirkko. Kyseessä ei ole Pietarin kirkko, koska se on Vatikaanissa. Oikea vastaus on Paavalin hautakirkko Basilica di San Paolo fuori le mura.

Il Gesu -kirkko

Il Gesu -kirkossa on hukeat kattomaalaukset. Mikko Nikkinen

Kristillisenkulttuuriperinnön kaupunki

Rooma-innostus on tavallaan jatkoa sille, että aikoinani opiskelin yliopistossa musiikkia, taidehistoriaa ja roomalaista kirjallisuutta. Roomassa ne kaikki ja kristillinen kulttuuriperintö ovat kouriintuntuvasti esillä. Sitä kaikkea haluaa jatkuvasti tutkia ja nähdä enemmän.

Meillä Rooman matkaan sisältyy henkinen, hengellinen ja kuntoilupuoli. Se on mielettömän hieno yhtälö. On paikkoja, jotka haluaa nähdä yhä uudelleen, mutta aina tulee myös yllätyksiä.

Villa Borghesen puisto

Villa Borghesen puisto on Rooman keuhkot. istockphoto

Yhden reissun teimme Andreo Larsenin Käännekohtia Roomassa -kirjan opastamana. Kävimme kaikissa Paavalin elämään Roomassa liittyneissä merkittävissä paikoissa. Kirkossa, jossa hän opetti, vankilassa sekä mestaus- ja hautapaikalla.

Yksi lempipaikoistamme on Villa Borghesen puisto. Sanotaan, että se on Rooman keuhkot. Pinta-alaltaan isossa puistossa on eläintarha ja tekojärvi. Käymme toisinaan puiston ravintolassa Casina del Lagossa. Kun ostaa lasin viiniä kuudella eurolla, seuraksi tulee samaan hintaan pientä purtavaa.

Jalkapallojoukkue A.S. Roma

Jalkapallojoukkue A.S. Roma on Tepon suosikki. Mikko Nikkinen

Italialaiset syövät päivällä lounaan. Seuraava ateria on illalla puoli kahdeksasta eteenpäin. Jos käy syömässä tuossa välissä, otetaan yleensä turistihinta eikä ruoka ole aina yhtä hyvää kuin italialaisten omina ruoka-aikoina.

Ennen Rooman matkoja sanoin aina, ettei minusta tule pastanpurijaa. Pasta oli inhokkiruokaani, mutta ei ole enää. Olen myös italialaisen jugurttijäätelön ystävä. Jäätelö kuuluu jokaiseen matkapäivään.

Jugurttijäätelö

Jugurttijäätelö on Tepon herkkua. istockphoto

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X