Ive ja Matti ostivat kakkoskodin Pärnusta: ”Emme ole mökki-ihmisiä, emmekä kaipaa korpeen – tämä on ollut meille hyvä ratkaisu”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Ive ja Matti Linnavirta
Ive ja Matti Linnavirta nauttivat Pärnun hyvistä ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksista. Lenkille pääsee usein mukaan myös Alma-koira. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Mökin sijaan sporttiset Ive ja Matti Linnavirta hankkivat vapaa-ajan asunnon Pärnusta. Virolaisessa merenrantakaupungissa heitä viehättää kodikas tunnelma ja hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Tutustuin Pärnuun 1990-luvun puolivälissä ensin työasioissa. Hämeen lanka, yhtiö jossa olin töissä, osti tuotantoyhtiön Virosta, ja siitä side tähän maahan ja kaupunkiin alkoi muodostua. Rupesimme käymään vaimoni Iven kanssa täällä myös vapaa-aikana.

Pärnussa viehättää tuttu ja kodikas ympäristö. Täällä tulee vahvasti mieleen lapsuuden ajan tunnelma ja tuoksut Lappeenrannassa 1950-60-luvuilla.

Ihmiset lämmittelevät pihasaunojaan ja kotiensa tulisijoja, pihoilla on puutarhaviljelyksiä. Pihat pidetään siisteinä. Taloja on pikkuhiljaa remontoitu, vaikka joukkoon mahtuu paljon myös röttelökunnossa olevia.

Kaupunkiasunnon idyllinen sijainti ratkaisi

Harrastamme Iven kanssa paljon liikuntaa, myös täällä Pärnussa. Olimme juoksulenkeillä menneet tämänkin talon ohi monta kertaa. Kerran huomasimme, että siinä oli asunto myynnissä. Se oli viimeinen, joka oli vapaana talon viidestä huoneistosta.

Olimme katselleet idyllisiä taloja keskustan ulkopuoleltakin, mutta onneksi emme olleet sortuneet niihin.

Tämän asunnon sijainti on nimittäin aivan mahtava. Se on kivenheiton päässä rannasta, tenniskentistä, ravintoloista ja kaupoista.

On kätevää, että asunto sijaitsee kävelymatkan päässä bussiasemalta, sillä käymme täällä myös erikseen, yksinämme.

Talo on rakennettu vuonna 2012. Asunnon hinta varusteltuna oli noin 110 000 euroa.

Luonnonvaloa asunnossa

Yläkerrassa sijaitsevaan asuntoon tulvii luonnonvaloa isoista ikkunoista. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Villa Sofia on puuverhoiltu

Pärnussa valvotaan tarkoin, miten uudisrakennukset istuvat vanhaan rakennuskantaan, siksi Villa Sofiakin on puuverhoiltu. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Hintatasoon vaikuttaa eniten hyvä sijainti, aivan kuten Helsingissä tai missä tahansa muuallakin. Pärnussa on runsaasti myytävänä-kylttejä, joissa on myös kiinteistövälittäjän tiedot nähtävissä.

Me käytimme välittäjää, sillä moni alan ammattilainen on tullut minulle tutuksi vuosien aikana. Väärinymmärrysten välttämiseksi kaupanteossa oli paikalla myös tulkki.

Hinnat ovat viime vuosina nousseet, joten pilkkahinnalla Pärnustakaan ei enää taloa tai asuntoa saa. Uusien asuntojen neliöhinta lienee 2 000–2 500 euron paikkeilla.

Sauna on oltava – keittiö piti tilata erikseen

Täällä valvotaan tarkoin, miten uudisrakennukset istuvat vanhaan rakennuskantaan. Tämäkin talo on puuverhoiltu. Koska asuntomme on yläkerrassa, näkymissä ei ole moittimista: näemme taivasta, puita, muiden talojen kattoja ja alas kadulle.

Asunto oli uusi, joten paljon ei tarvinnut tehdä. Sauna ja kiuaskin olivat valmiina! Se oli meille ihan kynnyskysymys. Sauna pitää olla, sillä saunomme joka ilta.

Virossa asunnot myydään yleensä ilman keittiötä, niin tämäkin. Keittiö piti siis tilata erikseen.

Ive ja Matti Linnavirta ja sauna

Linnavirrat ovat innokkaita saunojia. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Olohuoneessa oli hormin paikka valmiina, mutta emme kaivanneet takkaa. Teetätimme sen paikalle kaapistot, samoin makuuhuoneeseen, sillä säilytystilaa tarvitaan aina.

Ruskea sohva ja ruokapöytä on ostettu täkäläisestä huonekalukaupasta. Vältämme keräämästä tänne liikaa tavaraa, sillä haluamme pitää asunnon avarana.

Pohja on toimiva. Avokeittiö on kätevästi olohuoneen yhteydessä, makuuhuone, sauna ja vessa sekä eteinen. Neliöitä on 53, ihan riittävästi meille kahdelle.

Joku tuttava varoittelikin meitä ostamasta liian isoa asuntoa, ettei aina ole joku tulossa yökylään. Neljä tai viisi majoittuu tänne ihan ok.

Erilainen joulu ”etelässä”

Kesällä asunto on ahkerassa käytössä. Meillä on viisi lasta ja seitsemän lastenlasta. Lapset perheineen tulevat mielellään tänne ja varailevat vapaita viikkoja käyttöönsä.

Itse vietämme kesäisin täällä noin kolme viikkoa yhtä päätä. Muina aikoina käymme noin puolentoista kuukauden välein ja viivymme joko viikonlopun tai pidennetyn viikonlopun verran.

Kerran vietimme joulua täällä yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa. Olimme varanneet ravintolan, jossa ruokailimme, joulupukkikin tuli. Osa kävi kirkossa. Lapset perheineen yöpyivät hotellissa. Se oli mukavaa.

Haaveissa on viettää joskus joulua täällä uudestaan, mutta siinä on oma sovittelemisensa saada kaikkien aikataulut sopimaan.

virolaisen taiteilijan työ

Maria-tytär hankki virolaisen taiteilijan työn. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Kissa kävelykadun kaupasta

Kissa löytyi Pärnun kävelykadun kaupasta. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lenkki meren rannalla

Täällä ollessamme käymme paljon lenkkeilemässä ja ulkoilemassa. Rannalla on mahtavaa juosta, varsinkin syksyisin, kun turisteja ei enää ole ja on rauhallista.

Onhan se aika luksusta juosta ja katsella samalla merta. Kesällä minä golfaan ja pelaan tennistä.

Meillä on täällä myös pyörät, joilla ajelemme kaupunkia pitkin ja poikin. Kauniita puistoja on paljon, Pärnuhan on lehmusten kaupunki.

Päivät kuluvat liikkuessa ja ulkoillessa, iltaisin lähdemme kaupungille syömään. Pärnussa ollessamme emme juurikaan kokkaa. Hyviä ravintoloita nimittäin riittää.

Ive ja Matti Linnavirta

Talon takana on pieni piha oleskelua varten. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Silloin tällöin tapaamme täällä suomalaisia ystäviämme. Joskus innostumme laulamaan karaokea Alex Majassa muiden suomalaisten kanssa.

Olen Pärnu-Suomi-seuran entinen puheenjohtaja, ja nykyisinkin hallituksessa. Sen kautta tuttavuuksia on syntynyt. Muutamista paikallisistakin on tullut hyvänpäivän tuttuja.

Meillä on luottohieroja, ja Ive luottaa kenkä- ja vaateasioissa täkäläisen suutarin ja ompelijan ammattitaitoon. Palvelu on hyvää.

Virolaiset ovat suorasukaisempia kuin suomalaiset, täällä asioita ei kaunistella. Eivät paikalliset silti ole tylyjä, vaikka niin saattaa välillä luulla. Viron kielen intonaatio antaa joskus puhujasta sellaisen topakan vaikutelman.

Mitään ikävää ei ole täälläoloaikanamme sattunut, tai no, kerran fillarit varastettiin pihalta, mutta ei muuta.

Tuntuu hyvältä

Pärnu on viehättävä kaupunki jokaisena vuodenaikana. Kaikki täällä tuntuu tutulta, helpolta ja turvalliselta. Ja kuitenkin tämä on vaihtelua kotioloihin Suomessa.

Emme ole mökki-ihmisiä, emmekä kaipaa korpeen, joten tämä on ollut meille hyvä ratkaisu.

Eläkkeellä tulemme varmasti olemaan Pärnussa entistä enemmän, sillä aina kun tänne tulee, tuntuu hyvältä.

Kuin kotiin tulisi.

Ive ja Matti Linnavirta

Pärnussa oleskelu tuo Ive ja Matti Linnavirran mukaan mukavaa vaihtelua kotioloihin Suomessa. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/18.

X