Mäntyharju tarjoaa lomailijalle järviluontoa ja taidetta – Nappaa matkavinkit!

Historiallinen rajaseutu Mäntyharju on edelleen suosittu kohtaamispaikka, kun paikallinen väki ja kesäasukkaat ympäri Suomea tapaavat kylän torilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pieni tunnelmallinen silta johtaa luontokirkon luo. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Historiallinen rajaseutu Mäntyharju on edelleen suosittu kohtaamispaikka, kun paikallinen väki ja kesäasukkaat ympäri Suomea tapaavat kylän torilla.
Teksti: Jukka Vuorio

Vuonna 1595 perustettu Mäntyharju on historialtaan valtakuntien rajaseutua. 1700-luvulla Venäjän ja Ruotsin valtakuntien välinen raja halkaisi Mäntyharjun kahtia, mutta siitä huolimatta seudun asukkaat jatkoivat elämäänsä yhdessä.

Etelä-Savossa sijaitseva kunta on vuosisatojen ajan ollut pitäjä, jossa ovat kohdanneet savolaiset, hämäläiset ja karjalaiset heimot. Seutu on edelleen merkittävä kohtauspaikka eri puolilta Suomea saapuville kesämökkiläisille, joiden runsaslukuisuus on merkittävä tekijä Mäntyharjun taloudelle.

Pyhäveden lahti ulottuu aivan Mäntyharjun keskustaan saakka. Moni kesäasukas käyttääkin kylälle saapumiseen mieluummin venettä kuin autoa. Mäntyharju kuuluu Suomen suosituimpien kesämökkikuntien joukkoon.

Pyhäveden lahti ulottuu aivan Mäntyharjun keskustaan saakka. Moni kesäasukas käyttääkin kylälle saapumiseen mieluummin venettä kuin autoa. Mäntyharju kuuluu Suomen suosituimpien kesämökkikuntien joukkoon. Kuva: Hannu Kytö

Viimeisimmät kolmekymmentä vuotta Mäntyharju on tunnettu taidekuntana, sillä Taidekeskus Salmelan kuvataidenäyttelyt ja taidefestivaalit ovat saavuttaneet valtakunnallista arvostusta.

Tänä kesänä Salmelan näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat 9. elokuuta saakka. Kokeneiden taiteilijoiden töiden joukossa nähdään myös kesän nuoreksi taiteilijaksi valitun kuvanveistäjä Eliya Zweygbergin töitä.

Musiikin sijaan Salmelan taidekesässä kuullaan tänä vuonna puhujia, joihin kuuluvat muun muassa Esa Saarinen, Esko Valtaoja ja Jorma Uotinen.

Taidekeskus Salmelan kesässä nähdään Miina Äkkijyrkän maalauksia ja veistoksia. Teosten aiheena ovat lehmät ja hevoset.

Taidekeskus Salmelan kesässä nähdään Miina Äkkijyrkän maalauksia ja veistoksia. Teosten aiheena ovat lehmät ja hevoset. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

28 vuotta leipurina toiminut saksalainen Alfons Asplund myy poikansa Marvinin kanssa munkkeja kärrystä, joka on tehty mittatilaustyönä. Liikuva kärry on ollut pitkään nyt Mäntyharjun torilla, koska kesätapahtumat on peruttu.

28 vuotta leipurina toiminut saksalainen Alfons Asplund myy poikansa Marvinin kanssa munkkeja kärrystä, joka on tehty mittatilaustyönä. Liikuva kärry on ollut pitkään nyt Mäntyharjun torilla, koska kesätapahtumat on peruttu. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Oma panimo

Olutkulttuurin suosio on 2000-luvulla kasvanut voimakkaasti kaikkialla Suomessa. Olutharrastajien mielenkiinnon kohteena ovat hinnan ja prosenttien sijaan maku ja laatu.

Paikallinen olutpanimo Nilkko Brewing on perustettu 2017. Panimon tiloista löytyy taproomiksi kutsuttu baari, jonka pihalla on kesäisin terassi. Panimoiden joukossa oma, yleisölle avoin baari on edelleen melkoinen harvinaisuus. Taproomin valikoimissa on panimon omien tuotteiden lisäksi myös muita pienpanimo-oluita.

Erityisen suosittua käsityöläisolut on kesä­mökkiläisten keskuudessa.

Mäntyharju huokuu aavistuksen hipsterimäistä tunnelmaa. Sitä tuo entiseen kenkätehtaaseen rakennettu panimo ja baari. Kesäisin pienpanimo-oluesta käydään nauttimassa muun muassa Helsingistä, Mikkelistä ja Lahdesta saakka. Se ei ole ihme, sillä Nilkko Brewingin oluet ovat lyhyessä ajassa saaneet paljon mediahuomiota. Erityisen suosittua käsityöläisolut on kesämökkiläisten keskuudessa.

Panimoyrittäjä Iiro Heikkilä ja työntekijä Juuso Turkki ovat kehittäneet Nilkko Brewingista suositun käyntikohteen olutharrastajien keskuudessa.

Panimoyrittäjä Iiro Heikkilä ja työntekijä Juuso Turkki ovat kehittäneet Nilkko Brewingista suositun käyntikohteen olutharrastajien keskuudessa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Paikallisen käsityöläispanimo Nilkko Brewingin oluita voi maistaa panimon omassa baarissa.

Paikallisen käsityöläispanimo Nilkko Brewingin oluita voi maistaa panimon omassa baarissa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Mäntyharjulainen Iina Maczulskij nautti kesäpäivästä ravintola Kurkiniemen kesäterassin riippumatossa.

Mäntyharjulainen Iina Maczulskij nautti kesäpäivästä ravintola Kurkiniemen kesäterassin riippumatossa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Jo neljättä kesää Tarjan Muotipuodissa työskentelevä Nina Lyytikäinen on tuttu näky myös liikkeen muotinäytöksissä. Tämän hetken ehdoton suosikkiväri on keltainen.

Jo neljättä kesää Tarjan Muotipuodissa työskentelevä Nina Lyytikäinen on tuttu näky myös liikkeen muotinäytöksissä. Tämän hetken ehdoton suosikkiväri on keltainen. Kuva: Hannu Kytö

Käy luontokirkossa

Järvet ovat olennainen osa Mäntyharjun maisemaa. Paikalliset yrittäjät muistuttavat mielellään, että paikkakunnalle pääsee paitsi autolla ja junalla, myös vesireittejä pitkin. Moni veneilijä käykin päivävierailulla Mäntyharjun keskustassa, josta suurin osa palveluista sijaitsee kävelymatkan päässä.

Vuonna 1822 valmistunut Mäntyharjun kirkko sijaitsee Pyhäveden äärellä. Suomen toiseksi suurimman puukirkon ympäristö on jo itsessään hieno kulttuuriympäristö, jonka vaikuttava sankarihautausmaa pysäyttää sekä nostattaa helposti tunteet pintaan.

Talvi- ja jatkosota verottivat Mäntyharjun väestöä pahoin. Kirkkomaan sankarihautoihin on haudattu 319 talvi- tai jatkosodan vainajaa. Moni heistä kaatui muutamassa yksittäisessä taistelussa. Talvisodan Tolvajärven-Ägläjärven taistelussa, suomalaisten merkittävässä hyökkäysvoitossa, kuoli peräti 47 mäntyharjulaista.

Luontokirkossa järjestetään kesäisin muun muassa konsertteja, häitä ja ristiäisiä. Aina avoinna oleva luontokirkko tarjoaa oivan hiljentymispaikan myös matkailijoille.

Luontokirkossa järjestetään kesäisin muun muassa konsertteja, häitä ja ristiäisiä. Aina avoinna oleva luontokirkko tarjoaa oivan hiljentymispaikan myös matkailijoille. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kun hautausmaan kaakkoiskulmasta oikaisee Immon poluksi nimetylle luontopolulle ja Siirlahden rantaan, pääsee ihailemaan vielä upeampia näkymiä, kun metsärinteeseen rakennettu luontokirkko tarjoaa rauhaisen pysähtymispaikan. Luontokirkossa järjestetään jumalanpalvelusten lisäksi erilaisia konsertteja, ja jotkut käyvät siellä muuten vain hiljentymässä.

Luontokirkon vieressä järven rannassa on pitkäaikainen majavan pesä, joten kärsivällinen tai onnekas kävijä saattaa nähdä tämän lättähäntäisen jyrsijän.

Mäntyharjun veteraanipuisto ja korsumuseo vaalivat veteraanien muistoa ja tarjoavat tietoa niin sisällissodan kuin talvi- ja jatkosodankin vaiheista. Kuvassa Reijo Nupponen esittelee valokuvia.

Mäntyharjun veteraanipuisto ja korsumuseo vaalivat veteraanien muistoa ja tarjoavat tietoa niin sisällissodan kuin talvi- ja jatkosodankin vaiheista. Kuvassa Reijo Nupponen esittelee valokuvia. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Askeleen vanhasta kenkätehtaasta löytyy mm. Lisäksi Mäntyharjun työpaja, josta saa edullisesti vaikka mökki­tuliaiset.

Askeleen vanhasta kenkätehtaasta löytyy mm. Lisäksi Mäntyharjun työpaja, josta saa edullisesti vaikka mökki­tuliaiset. Kuva: Hannu Kytö

Liiku luonnossa

Mäntyharjulla on pitkiä ja lyhyempiä reittejä sekä maasto- että maantiepyöräilijöille ja kävelijöille. Ulkoilijoiden iloksi reittin varrelta löytyy omatoimiseen eväiden valmistukseen kotia ja laavuja.

Lapsiperheen liikunnalliseksi päivävierailukohteeksi sopii hyvin Kisalan metsäleikkipuisto, joka on nimensä mukaisesti lasten leikkipuisto metsässä. Parhaiten alakouluikäisille sopivan kiipeilyradan ovat suunnitellet mäntyharjulaiset lapset. Maksuton puisto on auki ympäri vuoden.

Kouvolan puolelle jatkuvaa maastopyöräilyreittiä pitkin pääsee Repoveden kansallispuiston rannoille. Reitti lähtee Kisalan liikuntahallin kohdalta. Mäntyharjulta johtaa Repovedelle myös melontareitti.

Pyörä- ja kävelylenkit on hyvä päättää välipalalle kylän keskustaan. Torilla on kaksi jäätelökioskia, joiden kummankin yrittäjät ovat alle 20-vuo­tiaita. Torikahvit ja rahkamunkit maistuvat ulkoilijoille joka säällä.

Titta Kyllösen emännöimä Makasiinin Puoti & Kahvila sijaitsee rautatieaseman vanhassa tavaramakasiinissa. Myynnissä on runsaasti paikallisten yrittäjien tuotteita.

Titta Kyllösen emännöimä Makasiinin Puoti & Kahvila sijaitsee rautatieaseman vanhassa tavaramakasiinissa. Myynnissä on runsaasti paikallisten yrittäjien tuotteita. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Lue myös: Ympyräkaupunki Hamina tarjoaa historian havinaa – Vietä lähilomaa idän ja lännen vedenjakajalla

X