Rovaniemellä pääsee maistamaan aitoa joulun taikaa

Joulupukin virallisessa kotikaupungissa Rovaniemellä koetaan jouluelämyksiä vuoden jokaisena päivänä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joulupukin voi tavata Rovaniemellä vuoden jokaisena päivänä.

Joulupukin virallisessa kotikaupungissa Rovaniemellä koetaan jouluelämyksiä vuoden jokaisena päivänä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virpi Valtonen

Jouluinen Rovaniemi

Korkea joulukuusi seisoo Rovaniemen ydinkeskustassa Lordin aukiolla. Se on pystytetty jo hyvissä ajoin marraskuun alussa. Kuusi saa seistä paikallaan aina valon päivään eli helmikuulle asti.

Matkailusesonki Rovaniemellä alkaa joulukuun alussa ja kestää tasaisesti aina huhtikuun alkuun asti. Matkailuyrityksille tämä tarkoittaa sitä, ettei hiljaisia hetkiä tai luppoaikaa ole.

”Viime vuosi oli Rovaniemellä ennätyksellinen, ja tästä vuodesta tulee vielä parempi”, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo.

Rovaniemellä joulu on 365 päivänä vuodessa. Joulupukin virallisen kotikaupungin aseman Rovaniemi sai vuonna 2010, mutta kaupungin kuuluisin asukas on vastaanottanut vieraita napapiirillä jo yli 30 vuoden ajan, vuodesta 1985 lähtien.

Joulupukki julisti tänäkin vuonna marraskuussa joulukauden avatuksi Joulupukin Pajakylässä, joka on Lapin tunnetuimpia käyntikohteita. Maailman tunnetuimman valkoparran voi tavata Pajakylässä vuoden jokaisena päivänä. Täällä vierailee vuosittain yli 300 000 joulunystävää eri puolilta maailmaa.

Suosittuja kohteita ovat myös Joulupukin Kammari ja Joulupukin Pääposti, josta lähetetyt kirjeet ja kortit leimataan Napapiiri-erikoisleimalla. Sellaista ei muista posteista saa.

Joulupukin omaan kotiluolaan, SantaParkiin, laskeudutaan 250 metriä maan alle. Iloiset tontut ottavat vieraan vastaan, ja tonttujen touhuihin pääsee ottamaan aktiivisesti osaa. Jäägalleriassa ihastuttava jääprinsessa kertoo tarinoitaan. Piparilassa pääsee koristelemaan pipareita Piparimuorin kanssa, ja puuhariihessä tehdään käsitöitä.

SantaParkin Tonttukoulu on suosittu: siellä selviävät tonttujen salaiset taidot. Lasten suosikki Satujuna on saanut upouudet hienot vaunut, joihin on otettu mallia suomalaisesta reestä. Uutta tonttushow’ta esitetään kolme neljä kertaa päivässä.

Käyntikohteena SantaPark on poikkeuksellinen, sillä kotimaisetkin vieraat viihtyvät siellä keskimäärin yli neljä tuntia. Aatonaattona Rovaniemellä koittaa vuoden kohokohta, kun Joulupukki lähtee perinteiselle matkalleen jakamaan lahjoja maailman lapsille. Tuolloin sadat rovaniemeläiset ja turistit saapuvat Joulupukin Pajakylän aukiolle seuraamaan pukin lähtöä.

Lasi-iglu omalla saunalla

Rovaniemellä riittää eksoottisia majoitusmahdollisuuksia ja kaupungin tarjonta monipuolistuu koko ajan.

Jos haaveilet lämpimästä yöstä tuhansien tähtien alla, ensi viikolla Joulupukin Pajakylän yhteyteen avataan 29 ylellistä lasi-iglua, joiden erikoisuus on oma sauna. Arktiset näköalahuoneet tarjoavat mahdollisuuden kokea revontulet ja sydäntalven kaamos.

Huikeat maisemat avautuvat myös SantaParkin tuntumaan avatun Arctic TreeHouse -hotellin huoneista, jotka seisovat omilla tolpillaan perinteisten käpylehmien tapaan. Lapin luonto tulee sisään huoneeseen, kun lumisia maisemia saa ihastella esteettömästi koko seinän kokoisesta ikkunasta. Kun eteen aukeaa pohjoisen taivas, ei televisiota kaipaa.

Paanuseinäisten käpylehmien sisustus on lämmin, rauhoittava ja tunnelmallinen. Täällä, omassa pesässä, todella tahtoo viettää rauhassa aikaa.

Ultimaattisen joulumajoituksen haluava majoittuu Arctic Light -boutiquehotellin joulusviittiin, Christmas Cabiniin, joka on jouluisesti sistustettu huoneisto erillisessä puutalossa hotellin sisäpihalla. Verkkopalvelu Trivagon käyttäjät valitsivat Arctic Light Hotelin Suomen parhaaksi hotelliksi.

Joulukuun 10. päivänä kaupungin sydämeen avatussa huippumodernissa Hostel Café Kodissa vietät joulua kotoisasti. Huoneet ja viihtyisät yhteistilat on sisustettu raikkaan skandinaaviseen tyyliin.

Herkkuja ja elämyksiä

Jouluaikaan Rovaniemen ravintolat ja hotellit tarjoavat monipuolisia joulumenujaan, mutta jos haluat maistaa muuta ruokaa, testaa sushiravintola Wakkanai, nuorison ja trenditietoisten suosikki Kahvila Kauppayhtiö (kaupungin parhaat burgerit!) tai pieni ja tunnelmallinen Street Bistro Roka.

Astetta fiinimpää ravintolaelämystä etsivät ottavat suunnaksi Lapland Hotel Sky Ounasvaaran, jonka ravintolasali antaa jouluiselle tunnelmalle raamit tykkylumipuiden reunustaessa näkymää yli Kemijoen. Jos piipahdat baarissa, maista Suomen pohjoisimman panimon, paikallisen käsityöläispanimon Lapin Panimon huurteisia. Panimo jatkaa nyt kaupungin yli puoli vuosisataa katkenneena ollutta oluen panemisen perinnettä.

Moni Lappiin matkaava toivoo näkevänsä vierailullaan revontulia, jotka leimuavat värikkäinä elokuulta pitkälle kevääseen asti. Ne kuuluvat Lapissa elämään vähän kuin tähdet ja kuu.

Kun revontulet ovat tarpeeksi voimakkaat, ne pitävät matalaa, vai- meaa ääntä. Onnekkaat bongaavat revontulia, mutta harva on hikoillut revontulisaunassa. Rovaniemellä sekin on mahdollista. Perille parin kilometrin päähän keskustasta pääsee autolla, moottorikelkalla tai jäätä pitkin jalkaisin tai hiihtäen.

Tervantuoksuisen saunaelämyksen kruunaa hankiuinti tai avantouinti Ounasjoessa. Löylyjen jälkeen paistetaan makkarat kodassa porontaljoilla istuen ja juodaan nokipannukahvit.

X