Jouluiset matkavinkit Tallinnaan! Piipahda tunnelmallisella joulutorilla ja nauti lähilomasta Virossa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Proton keksintötehdas on kuin sukeltaisi satuun. Vr-lasien ansiosta myös aikuiset viihtyvät hyvin vieraina.
Proton keksintötehdas on kuin sukeltaisi satuun. Vr-lasien ansiosta myös aikuiset viihtyvät hyvin vieraina. © Martin Dremljuga/Proto
Joka vuosi tuhannet suomalaiset seilaavat tutulle ja tunnelmalliselle joulutorille Tallinnaan. Elinvoimainen kaupunki tarjoaa paljon muutakin, myös jouluihmiselle.

Suuntaa Tallinnaan – monen rakastama ja odottama valon ja ilon juhla, joulu tulee kaikella kauneudellaan vastaan, kun avaa oven Shishin sisustusliikkeeseen Noblessnerissa. Sellaista koristetta tuskin osaa kuvitella, jota ei tästä kaupasta löytyisi.

Etuovesta ei kuitenkaan kannata käydä ensimmäisenä, jos haluaa tehdä lahjaostoksia lompakkoa suosien. Kaupan takana, samassa rakennuksessa on suuri outlet, josta joulun kimallusta saa puolta halvemmalla.

Osa koristeista on niin hienoja, että ne käyvät hyvin lahjasta tai lahjan osasta. Esimerkiksi tonttu- tai enkelikuvalla varustettu metallinen korttikoriste kruunaisi mainiosti itse tehdyn hillon tai sinapin. Koristeen hinta on outletissa alle euron.

Ovi outletiin on vastapäätä Põhjala-panimoa, sekin omanlaisensa joulumaailma. Tyylikkäin etiketein koristeltuja käsityöläisoluita löytyy monta kymmentä eri sorttia – ei mikään huono joululahja sellainenkaan. Käsityöläisoluiden harrastus on nyt suurta huutoa.

Panimosta voi ostaa myös aineettoman lahjan. Maistelukierros siellä kestää noin 45 minuuttia ja sen aikana tarjoillaan 3–4 olutmakua. Kierroksen hinta on noin 10 euroa.

Koristeet ovat niin juhlavia, että osa niistä sopii vaikka lahjaksi tai lahjan osaksi.

Koristeet ovat niin juhlavia, että osa niistä sopii vaikka lahjaksi tai lahjan osaksi. Liina Putkonen

Shihissä on koristeita joka makuun.

Shihissä on koristeita joka makuun. Kadi-Liis Koppel/Visit Tallinn

Matkalippujen hintoja

  • Bussi- tai raitiovaunulippu kuljettajalta 2 euroa, sataman automaatista 1 euron.
  • Päivälippu julkisiin kulkuneuvoihin 3 euroa.
  • Taksi satamasta esimerkiksi Noblessneriin noin 10 euroa, ja Telliskiveen, Fotograafiskaan, noin 6 euroa. Takseissa pitää olla mittarit.

Mikä Noblessner?

Niin Shishi kuin Põhjalakin löytyvät Tallinnan mielenkiintoisimmalta uudelta merenranta-alueelta, Noblessnerin entiseltä sukellusvenetelakalta. Alue tarjoaa jännittävän yhdistelmän vanhaa, karua neuvostoaikaa ja uutta, rohkeaa arkkitehtuuria.

Mainio esimerkki vanhan ja uuden loistavasta yhteensovittamisesta on Proto-keksintötehdas, paikka jossa viihtyisi vaikka päivän, oli sitten koululainen tai eläkeläinen.

Proto tarjoaa aivan omanlaisiaan elämyksiä, jotka perustuvat virtuaalilasien voimaan. Istut oikean polkupyörän päällä, mutta lasit päässä poljetkin korkealla ilmassa ja väistelet leijuvia rakennuksia.

Hurjan kyydin saa myös kuumailmapallokorissa, joka on ihan todellinen, mutta lennätkin vakoojan lailla kanjonissa. Törmäys kallionreunaan on niin todellisen tuntuinen, että pelaaja saattaa huutaa ääneen säikähdyksestä.

Proto-keskus on täydellinen joulustressin purkupaikka, tai pääsyliput sinne on mainio aineeton lahja vaikka lastenlapsille, miksei koko perheelle. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä perhelippu kahdelle aikuiselle ja kaikille alaikäisille lapsille on 28 euroa.

Entinen sukellusvenetehdas on herännyt aivan uuteen kukoistukseen.

Lähde lähilomalle Tallinnaan. Entinen sukellusvenetehdas on herännyt aivan uuteen kukoistukseen. Martin Dremljuga/Proto

Keksintökeskuksen kauppa tarjoaa myös hauskoja lahjaideoita pulmapeleistä nahkakäsitöihin. Hinnatkin ovat kohtuulliset, esimerkiksi pulmapelit maksavat 2,50 euroa kappale.

Lisäksi Proton kahvila on kuin astuisi eksoottiseen tarinaan katossa roikkuvien erikoisten valaisimien ja jännittävän viherseinän ansiosta. Kahvilassa saa myös lounasta, joten Protossa voi viettää sateisen päivän aamusta iltapäivään.

Proto-keksintötehtaassa tiedettä koetaan monin tavoin.

Proto-keksintötehtaassa tiedettä koetaan monin tavoin. Liina Putkonen

Makuja kaikille

Noblessnerin alueelle nousee koko ajan uusia kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. Hyvän ruoan ystävä arvostaa ravintola Lore Bistroa, jonka tarjoamaa makumaailma hivelee kieltä.

Hinnat ovat muutaman euron korkeammat kuin tallinnalaisessa perusbistrossa, mutta eivät lähellekään sitä, mitä tasokkaassa suomalaisravintolassa. Jos Vanhankaupungin Leib-ravintola on sinulle tuttu, Lore Bistrossa kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Lorella ja Leibillä on nimittäin samat vetäjät.

Lore Bistron tyylikkäissä tiloissa herkut ovat parhaimmillaan jaettuina.

Lore Bistron tyylikkäissä tiloissa herkut ovat parhaimmillaan jaettuina. Terje Ugandi

Loren viereen on juuri avautunut myös japanilaista ruokaa tarjoava Kampai ja konditoria Suhkruingel eli Sokerienkeli. Noblessnerin alueelta löytyy myös hampurilaisia tarjoava Patarei Burger sekä todellinen kansankuppila, edullista kotiruokaa tarjoava Vernalia kohvik.

Noblessneriin pääsee 10 minuutissa linja-autolla numero 73. Se kulkee arkisin noin 10–15 minuutin välein. Pysäkkejä löytyy keskustasta muun muassa Estonia-oopperatalon takaa ja Mere Puisteen alkupäästä.

Syömään kattojen ylle Tallinnaan

Tallinnaan Telliskiven alueelle nyt syksyllä avattu museo Fotografiska on kokemus, vaikkei välittäisi valokuvataiteesta. Museon korkealta kattoterassilta on upeat näkymät yli kaupungin ja samassa kerroksessa oleva ravintola tarjoaa herkullisia aamiaisia, lounaita ja päivällisiä. Hinnat ovat Suomen vastaaviin paikkoihin verrattuna kohtuulliset.

Myös Fotografiskassa voi tehdä jouluostoksia, varsinkin jos haluaa antaa jotain vähän erilaista lahjaksi. Museokaupassa on muun muassa hauskoja palapelejä ja upeita kuvakirjoja, joita ei löydy jokaisesta puodista.

Fotografiskan lähelle pääsee raitiovaunuilla 1 ja 2. Pysäkin nimi on Telliskivi, ja siitä on noin kolmen minuutin kävely itse museoon.

Tallinnan Fotograafiska on myös suomalaisten suuressa suosiossa.

Tallinnan Fotograafiska on myös suomalaisten suuressa suosiossa. Kadi-Liis Koppel/Visit Tallinn

Fotograafiskan ateriat ovat kuin taideteoksia itsekin.

Fotograafiskan ateriat ovat kuin taideteoksia itsekin. Liina Putkonen

Aivan uusi merimuseo

Jos tuntuu, ettei aika tai energia riitä Tallinnan keskustan ulkopuolelle, uutta löytyy vanhastakaupungistakin. Aivan Estonia-muistomerkin vieressä oleva Paksu Margareetta -torni on uudistunut sisältä täysin.

Sieltä löytyy Viron merimuseon päätilat, jossa nykyteknologian ja pienoismallien ansiosta on nähtävää ja koettavaa pitkäksikin toviksi. Vaikuttavin tutkiskeltava on Tallinnan merenrannasta, maan alta löydetyn vanhan hansalaivan eli koggin hylky on jopa Euroopan mittakaavassa harvinaisuus.

Merimuseon helmi on 1300-luvulla valmistetun koggin hylky, joka makaa upean tähtitaivaan alla.

Merimuseon helmi on 1300-luvulla valmistetun koggin hylky, joka makaa upean tähtitaivaan alla. Hendrik Osula

Valokuvataiteen lisäksi museokaupasta löytyy kivoja, vähän erilaisia joululahjoja.

Valokuvataiteen lisäksi museokaupasta löytyy kivoja, vähän erilaisia joululahjoja. Liina Putkonen

Se on nimittäin puun iän määrittelyn perusteella rakennettu jo 1300-luvulla, ja silti runko on säilynyt harvinaisen hyvin. Lisäksi koggin ympäriltä löydettiin lähes 700 esinettä, joiden ansiosta saatiin lisätietoa sen ajan merenkävijöiden elämästä ja matkoista Suomenlahdella.

Myös merimuseossa on kiva kauppa, josta voi tehdä joululahjalöytöjä. Tämäkin museo on myös mainio aineeton lahjakohde. Koko perhe pääsee tutustumaan merenkulun historiaan 20 eurolla.

Lue myös: Tiesitkö? Virossa heijastimen käyttö on lain mukaan pakollista – Näin paljon poliisi voi sinua sakottaa

Näin sinne mennään

Tallinnaan pääsee Helsingistä useammin kuin moneen suomalaiseen kaupunkiin. Lauttoja nimittäin seilaa Suomenlahden yli toistakymmentä päivässä. Eniten vuoroja on Tallinkilla, joka vie matkustajia kuusi kertaa päivässä Viron pääkaupunkiin. Eckeröllä peruslähtöjä on kolme ja Viking Linella 2–3 päivästä riippuen.

Tämän lisäksi Tallinnassa voi piipahtaa risteilyn lomassa eli viettää jonkun tunnin maissa esimerkiksi 24 tunnin risteilyllä. Tässäkin ajassa ehtii jo ihan mukavasti. Merimatkojen hinnatkaan eivät estä reissaamista, sillä halvimmillaan yhden suunnan taittaa alle 20 eurolla.

X