Muinaisia raunioita ja pilvenpiirtäjiä – Matkusta historialliseen Kantoniin

Guangzhou eli tuttavallisemmin Kanton on yksi harvoista sykkivistä metropoleista, jossa muinaisen Kiinan historia on yhä vahvasti läsnä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yuexiu-puiston vetonaula, viittä vuohta kuvaava Statue of Five Rams -veistos on Kantonin symboli.

Guangzhou eli tuttavallisemmin Kanton on yksi harvoista sykkivistä metropoleista, jossa muinaisen Kiinan historia on yhä vahvasti läsnä.
Teksti: Anneli Juutilainen

Etelä-Kiinassa sijaitseva Guangzhou eli suomalaisittain Kanton tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen loikan Kiinan menneisyyteen ja sen eri vaiheisiin – onhan Kanton ollut Etelä-Kiinan poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus jo yli kahden tuhannen vuoden ajan.

Vaikka 13 miljoonan asukkaan Kanton on vilkas satamakaupunki, se on myös kulttuurillisesti rikas ja näkemisen arvoinen kohde. Pilvenpiirtäjiä, neonvaloja, modernia liike-elämää. Mutta myös muinaisia raunioita, ikivanhoja uskomuksia, vahvoja perinteitä ja historiaa. Mennyttä aikaa on onnistuttu vaalimaan kaupungissa nerokkaasti ja maan historia on läsnä kaikkialla.

Missä muualla voit ihastella muinaisia Tang Dynastian aikaisia, 600–900-luvuilta peräisin olevia raunioita kesken shoppailun? Kantonin kuuluisan Beijing Road -ostoskadun keskelle on nimittäin avattu nähtäväksi maanalaisia kaivauksia, joita voi tutkailla maahan upotetun lasin läpi.

Koko kaupunki kuhisee menneen ajan henkeä, mutta minne kaikkialle kannattaisi loman aikana piipahtaa? Seura kokosi Kantonin parhaat historialliset tärpit.

Noin 440 metrin mittaiselta Beijing Road -shoppailukadulta löytyy lähes mitä tahansa: elektroniikkaa, vaatteita, kenkiä ja koruja.

Noin 440 metrin mittaiselta Beijing Road -shoppailukadulta löytyy lähes mitä tahansa: elektroniikkaa, vaatteita, kenkiä ja koruja. Anneli Juutilainen

Kantonin historiallinen puisto Yuexiu Park

Monista muista Aasian sykkivistä suurkaupungeista poiketen Kantonin keskustaan on istutettu paljon banianpuita teiden varsille. Trooppisella alueella sijaitseva vehreä kaupunki onkin tunnettu myös upeista puistoistaan.

Niistä suurin ja tunnetuin on 85 hehtaarin kokoinen Yuexiu Park, joka levittäytyy seitsemälle kukkulalle.

Sen suurin vetonaula on Five Rams -kiviveistos, jota pidetään Kantonin symbolina. Jopa 130 graniitinpalasesta rakennettu veistos kuvaa viittä vuohta, joilla ikivanhan legendan mukaan viisi kuolematonta olentoa ratsasti kaupunkiin ja opetti köyhyydessä ja nälänhädässä elävät asukkaat kasvattamaan riisiä.

Taruolennot siunasivat kaupungin ja heidän lähdettyään vuohet kivettyivät patsaiksi. Sen jälkeen Kantonista tuli vauras kaupunki.

Paikalliset polvistuvat rukoilemaan kolmen valtavan Buddha-patsaan eteen. Ne edustavat mennyttä, nykyistä ja tulevaa.

Paikalliset polvistuvat rukoilemaan kolmen valtavan Buddha-patsaan eteen. Ne edustavat mennyttä, nykyistä ja tulevaa. istockphoto

Temppelialueiden upeat ja värikkäät kukkakimput ovat uhrilahjoja. Niiden toivotaan edesauttavan omien rukousten toteutumista.

Temppelialueiden upeat ja värikkäät kukkakimput ovat uhrilahjoja. Niiden toivotaan edesauttavan omien rukousten toteutumista. Anneli Juutilainen

Paikalliset uskovat vuohien symboloivan hyvää onnea. Siksi erityisesti viikonloppuisin patsaan ympärillä käy kova kuhina ja sen ympäristö täyttyy selfien ottajista.

Puiston historiallisesti merkittävin nähtävyys on kuitenkin Ming-dynastian aikaisen muurin rauniot, jotka ovat hajautuneet puistoon jopa kilometrin mittaiselle matkalle.

Zenhai Tower parhaiten säilynyt muinainen rakennus

Parhaiten säilynyt, 200 metrin mittainen pätkä muuria on rakennettu 1368–1644-aikaisen dynastian aikana. Muuri sijaitsee lähellä kirkkaanpunaisena hohtavaa Zenhai Tower -rakennusta, jonka Ming Dynastian perustanut keisari Zhu Yuan Zhang rakennutti suojellakseen kaupunkia sitä uhkaavalta lohikäärmeeltä.

Vuonna 1380 rakennettu Zenhai Tower on nykyisin Guangzhoun museo. Se on Kantonin parhaiten säilynyt muinainen rakennus.

Kiinalaiseen katukeittiöön kuuluvat voimakkaat värit, tuoksut ja maut. Hedelmäkojujen anti on taatusti tuoretta.

Kiinalaiseen katukeittiöön kuuluvat voimakkaat värit, tuoksut ja maut. Hedelmäkojujen anti on taatusti tuoretta. Anneli Juutilainen

Hiljenny Kuuden banianpuun temppelissä

Suitsukkeiden tuoksu leijailee nenään, lohikäärmepatsaiden suut tursuavat seteleitä. Värikkäät kukat ja muut uhrilahjat notkuvat alttareilla. Yksi Kantonin kauneimmista buddhalaistempeleistä on ehdottomasti yli 1 400 vuotta vanha Liu Rongin eli Kuuden banianpuun temppeli.

Temppelialue on saanut nimensä juuri näistä puista, joiden juuret mutkittelevat valtavina solmuina. Täällä kaupungin kiire ja vilinä unohtuu hetkessä, kun alueella liikkuvat munkit kävelevät kaavuissaan verkkaisesti ohitse.

Kävijöille on tarjolla ilmaiseksi kiinalaista teetä, jota sopii hörppiä temppelin hiljaisessa tunnelmassa.

Liu Rong -temppelin Six Banyan Pagoda kohoaa miltei 60 metrin korkeuteen.

Liu Rong -temppelin Six Banyan Pagoda kohoaa miltei 60 metrin korkeuteen. istockphoto

Kun kipuaa ylös Baiyun-vuorelle, kannattaa pysähtyä kujalle, jonne kiinalaiset solmivat toivein ja rukouksin höystettyjä koristeita. Niitä myydään samalla tasanteella sijaitsevassa kojussa.

Kun kipuaa ylös Baiyun-vuorelle, kannattaa pysähtyä kujalle, jonne kiinalaiset solmivat toivein ja rukouksin höystettyjä koristeita. Niitä myydään samalla tasanteella sijaitsevassa kojussa. Anneli Juutilainen

Hurmaava Lotus Pagoda

Temppelialueen visuaalisesti hurmaavin elementti on valtaisa, 57 metriä korkea Six Banyan Pagoda, jota kutsutaan muotonsa vuoksi myös Flower Pagodaksi eli Kukkaispagodaksi tai Lotus Pagodaksi. Sen sisälle on haudattu kambodzhalaisten buddhalaismunkkien jäänteitä, joita pidetään pyhinä.

Pagoda on ollut jonkin aikaa yleisöltä suljettuna, mutta sen sisällä on myös tuhat pronssista buddhan patsasta. Niiden arvellaan painavan jopa viisi tuhatta kiloa.

Temppelialueen vaikuttavimmat patsaat sijaitsevat Daxiong Baodian -hallissa. Kolme kuparista valmistettua buddhaa edustavat mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Niiden edustalle paikalliset polvistuvat rukoilemaan ja tuomaan lahjoja.

Liu Rongin temppelin vehreällä alueella voi seurata oranssipukuisia buddhalaismunkkeja.

Liu Rongin temppelin vehreällä alueella voi seurata oranssipukuisia buddhalaismunkkeja. Anneli Juutilainen

Kaupungin keuhkot

Jos kaupungin kiireet ja hälinä käyvät hermojen päälle, kannattaa suunnata Baiyun-vuorelle, jonka nimi on suomeksi Valkoisen pilven vuori. Nimi on peräisin ajatuksesta, että vuoren noin neljään sataan metriin yltävä huippu näyttää sumuisella säällä ulottuvan pilviin asti.

Kaupungin menneisyyteen perehtyneiden historioitsijoiden mukaan vuori oli merkittävä vaelluskohde niin sotureille, arvovaltaisille hallitsijoille kuin paikallisille asukkaillekin jo pari tuhatta vuotta sitten.

Baiyun-vuoren näkymät ovat usein melko usvaiset. Silti sen huippu on ollut suosittu patikointikohde jo parin tuhannen vuoden ajan.

Baiyun-vuoren näkymät ovat usein melko usvaiset. Silti sen huippu on ollut suosittu patikointikohde jo parin tuhannen vuoden ajan. istockphoto

Öiseen aikaan Kantonin keskusta tursuaa neonvaloja. Oikealla näkyvä Kantonin tv-torni on kaupungin ylpeys.

Öiseen aikaan Kantonin keskusta tursuaa neonvaloja. Oikealla näkyvä Kantonin tv-torni on kaupungin ylpeys. istockphoto

Kanton kauneimmillaan

Tähän päivään asti sitä on pidetty yhtenä Kantonin alueen kauneimpana paikkana. Kaupunkilaiset kutsuvat vuorta ja sitä ympäröivää puistoa kaupungin keuhkoiksi.

Näkymät vuoren huipulta riippuvat täysin säästä. Sumuisella kelillä saattaa joutua siristämään, jotta kaupungin silhuetti näkyy. Hämyisyys ei silti haittaa, koska usvaa katsellessa voi hyvin kuvitella, miltä alue on näyttänyt tuhansia vuosia sitten, ennen pilvenpiirtäjiä ja neonvaloja.

Lue myös: Maailman pisin merisilta avattiin Kiinassa – Haukotuskamerat väijyvät autoilijoita ja hälyttävät turvamiehet paikalle

X