Kesäkaupunki Turku tarjoaa historiaa, taidetta ja vehreitä jokimaisemia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Turku on kesäkaupunki, jonka kauneimmat paikat löytyvät Aurajoen rannalta. © Suvi Elo
Suomen vanhin kaupunki Turku elää Aurajoen rannoilla. Rantapenkereen puiden katveessa voi nauttia vuosisatojen historian ja nykyhetken parhaista antimista.

Turun tuomiokirkko on todistanut Unikankareen kukkulalta Suomen vanhimman kaupungin vaiheita 1200-luvun lopulta. Kirkko on myös Kaarina Maununtyttären ja tuhansien muiden viimeinen leposija. Vainajia haudattiin kirkon lattian alle ja hautakammioihin vuoteen 1784 asti.

Jotta Turun visiitti ei menisi pelkäksi iäisyyden pohtimiseksi, heti kirkon vieressä on tarjolla hengen ja ruumiin ravintoa.

Hiljattain remontoidussa Maaherran makasiinissa toimivat nykytaiteeseen erikoistunut galleria Makasiini Contemporary sekä julkkiskokki Kari Aihisen ravintola Roster Turku.

Siitä on hyvä suunnistaa alamäkeen, kohti Turun ydintä, Aurajokea. Vehreiden lehtipuiden varjostamaa rantapengertä astellessa saattaa unohtua, että emme ole Pariisissa vaan Suomen Turussa.

Aurajoen rannalla viihtyvät niin matkailijat kuin turkulaisetkin, kuten laulaja Michael Monroe.

”Ranta on kaunis sekä kesällä että talvella. Se on valaistu kauniisti ja talvella joen varrella kasvavien puiden lumiset oksat loistavat upean näköisinä. Kaupunki on viisaasti säilyttänyt vanhat, historialliset rakennukset alkuperäisessä komeudessaan. Näkymällä on hyvinkin rauhoittava vaikutus mielentilaani”, hän kertoo.

Ravintolalaiva Esposito on erityisesti motoristien suosiossa.

Keskiaikaista Suomea

Arkeologi Ilari Aalto kertoo, että Turku sijaitsee noin neljän metrin syvyydessä.

Tuomiokirkon puoleisella rannalla voi istua kuuntelemaan historian siipien havinaa vaikka legendaarisen Pinellan entisöidylle terassille, joka on peräisin Turun palon jälkeisiltä vuosilta.

Jos täällä kysyt turkulaiselta, missä sijaitsee Aboa Vetus & Ars Nova -museo, se on ’täl puol jokke’, kiven heiton verran alajuoksun suuntaan.

Historian ja nykytaiteen museon kellarikerroksesta löytyy pala keskiaikaista Turkua, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 1300-luvulta.

Museon pihamaalla yleisö voi päästä katsomaan kesän 2017 aikana kaivauksia.

”Etsimme kahden keskiaikaisen kivitalon jäänteitä. Puolentoista metrin syvyydestä löytyy Turun palon aikaista hiiltä, tiilen paloja ja sulanutta ikkunalasia. Tavoitteenamme on päästä neljän metrin syvyyteen elokuun loppuun mennessä”, arkeologi Ilari Aalto kertoo.

Tois puol jokke

Impi Rainio myy omalla tilalla kasvatettua perunaa, tilliä, papua ja porkkanaa Turun kauppatorilla.

Keskustan vilkkain vilinä keskittyy Aurajoen läntiselle rannalle eli ’tois puol jokke’. Turun sydän on Kauppatori vihannes- ja kukkakauppiaineen.

”Varhaisperunan ja omalla maalla kasvatetun tillin myynti alkaa juhannuksen alla. Sen jälkeen tulee vähitellen pensaspapua, luomumansikkaa, vadelmaa, kurkkua ja porkkanaa, aina syyskuun lopulle asti”, torimyyjä Impi Rainio kertoo.

Omaperäisiä valintoja arvostava jättää ketjumyymälät ja suuntaa torin ja joen välissä sijaitsevaan, entisöityyn Forum-kortteliin.

Kun kahvihammasta kolottaa tai keho muistuttaa tarvitsevansa tankkausta, on osoitteena Aurajoen ranta ja Läntinen Rantakatu.

Kupposen kuumaa ja pikkupurtavaa voi nauttia vaikka Café Artissa. Hyvää ruokaa arvostava ja tyylistä tinkimätön kulinaristi viivähtää hetken Läntisen rantakadun ja Aurakadun kulmassa, jossa sijaitsevat maineikkaat turkulaisravintolat Tintå ja Blanko.

Merta päin

Merellisen Turun historiasta kiinnostunut suuntaa Aurajoken länsipuolta alajuoksun suuntaan joko Jakke Jokilautalla, bussilla tai kävellen.

Forum Marinum -merimuseo tarjoaa laajan katsauksen suomalaiseen merenkäyntiin, maailmansotien dramaattisia käänteitä unohtamatta.

Vuokrattavalla Låna-paatilla voi ajella omaa tahtia Aurajokea ylös ja alas.

Laituriin on parkkeerattu koululaivanakin toiminut Suomen Joutsen ja merivoimien tykkivene Karjala. Niiden ahtaita sisäkäytäviä puikkelehtimalla voi eläytyä hetkeksi meripoikain arkeen.

Aivan merimuseon vieressä on paikka, josta Suomen vanhimman kaupungin tarina alkoi. Turun linnan rakentaminen ajoittuu 1200-luvulle, kun Suomen eteläosat liitettiin osaksi Ruotsin kuningaskuntaa.

Ruotsin kruunun käskynhaltijan linna on nykyisin Turun suosituimpia nähtävyyksiä.

Lue myös:

Kotimaan matkakohde Kuopio – Kallaveden helmi on hurmaava kesäkaupunki

6 + 1 kulttuurivinkkiä Lappiin

Lähimatkalla: Tampere tarjoaa mustaamakkaraa, musiikkia ja verkkaista kaupunkielämää

 

Aurajoen aalloilla

  • Föri on minilossi, joka kuskaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä Aurajoen yli. Kyyti on ilmainen. Turistin Turussa tunnistaa siitä, että hän ajaa Förillä edestakaisin.
  • Janottaako? Hyppää Jakke Jokilautan kyytiin ja nauti lasillinen matkalla Ravintola Tintålta Suomen Joutsenelle.
  • Kun kaupungin hulina hengästyttää, ota vesibussi Föli ja seilaa Ruissalon rauhaan paikallisliikenteen lipulla. Ruissalo on tunnettu vehreistä puistoista, golf-kentistä ja vanhoista puuhuviloista.

Poikkea myös täällä

PUF Design Market myy suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja koruja entisöidyssä Forum-korttelissa.

PUF Design Market myy suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja koruja entisöidyssä Forum-korttelissa.

  • Punainen Norsu valmistaa ja myy ekologisia ja omaperäisiä lastenvaatteita. Kauppa sijaitsee Forum-korttelissa.

  • Baari nimeltä Baari on aikamatka menneisyyteen. Persoonallisesti sisustetussa kuppilassa pääsee pelaamaan bingoa. Aurakatu 14.

  • Ravintolalaiva Svarte Rudolf on ympäri vuoden toimiva ruokaravintola Aurajoen itäisellä rannalla.

  • Turun kauppahalli Eerikinkadulla on Suomen toiseksi vanhin. Elintarvikekauppojen ja leipomoiden ohella tarjolla myös lauantaibrunssi.

X