Kirsti ja Aslak ajavat 13 tuntia päästäkseen viettämään laatuaikaa Levin laduilla: ”Lomailu on helppoa, kun hotellit, ravintolat ja palvelut ovat lähellä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kirsti Koskinen ja Aslak Erävuoma
Kirsti Koskinen ja Aslak Erävuoma tulevat Lapin lumille hiihtämään joka vuosi, useammankin kerran kaudessa. © MARKO VASARA
Kirsti Koskisen ja Aslak Erävuoman loma alkaa jo kolmentoista tunnin ajomatkalla Lappiin. Rauha, hiljaisuus ja luonnon kauneus houkuttelevat hiihtoa rakastavan pariskunnan Leville joka vuosi.

Aamun pureva pakkanen on lauhtunut iltapäivän suojakeliksi. Kirsti Koskinen, 57, ja Aslak Erävuoma, 73, antavat sauvoilla suksillensa vauhtia. Mustat hiihtohousut kahisevat, kun he kiitävät ladulla Levin hiihtokeskuksen laitamilla. Tammikuinen iltapäivä on pian kääntymässä siniseksi hämyksi.

Edessä häämöttävästä kodasta nousee savu. 26 kilometrin hiihtolenkin päälle maistuu kuuma juotava ja itse paistetut makkarat.

”Kota on mukava paikka pitää taukoa ja haukata ruokaa hiihdon päätteeksi”, Kirsti sanoo.

Aamulla pariskunta on tarkistanut säätiedotuksen, keittänyt aamupuuron lomamökissään ja voidellut suksensa. Suksiin on tehtävä joka päivä uudet pidot pakkastilanteen mukaan.

”Suksen voiteluun menee puoli tuntia. Jos pito on oikeanlainen, voi voittaa tunnin parinkymmenen kilometrin lenkissä. Sitä paitsi hiihtämisestä katoaa nopeasti ilo, jos suksi ei luista”, Aslak sanoo.

Pariskunta tulee Leville hiihtämään joka vuosi, useammankin kerran.

Kirstin ja Aslakin lomatunnelma alkaa jo siitä hetkestä, kun he istahtavat Nakkilassa autoon. 13 tunnin ajomatka ei ole koskaan uuvuttanut heitä. Kirsti kertoo, että he ajavat vuorotellen.

”Pysähtelemme, kun mielemme tekee. Kun lähdemme Lappiin, meillä ei ole kiire minnekään.”

Aslak on käynyt Levillä lähes 40 kertaa. Kirstillekin paikka on tullut tutuksi.

”Täällä on kaikkea. Lomailu on helppoa, kun hotellit, ravintolat ja palvelut ovat lähellä”, Aslak sanoo.

Kirsti Koskinen ja Aslak Erävuoma

Aslakin ja Kirstin mielestä noin neljän asteen pakkasessa suksi luistaa parhaiten. © MARKO VASARA

Hiihto yhdistää

Aslakilla ja Kirstillä on luistanut suksi yhdessä jo kahdeksan vuotta. Hiihto liittyy myös pariskunnan ensikohtaamiseen. He tapasivat vuonna 2010 Ikaalisissa.

Urheiluliikkeen maahantuojana työskennellyt Aslak oli Ikaalisissa esittelemässä suksia. Maatalouslomittajana työskentelevä Kirsti osallistui koulutukseen. Yhteisestä illanvietosta roihahti rakkaus.

Hiihto on kuulunut Aslakin arkeen aina. Hän on toiminut hiihtoseurassa nuorten opettajana ja seurannut läheltä poikansa nousemista hiihdon B-maajoukkueeseen.

”Minä taas en osannut juuri hiihtää, kun tapasimme”, Kirsti sanoo.

Nykyään pariskunta viihtyy talvet tiiviisti hangilla.

Hiihtäminen merkitsee Kirstille ja Aslakille kiireetöntä yhdessä olemista. Ladulle tullaan viettämään laatuaikaa.

He pitävät yhteisiä hiihtoreissuja tärkeänä tapana vaalia parisuhdetta. Hiihdellessä luonnon keskellä saa olla kahdestaan. Matkaa voi taittaa jutellen tai olemalla hiljaa, mutta pääasia on, että sitä tehdään yhdessä.

”En muista, että olisimme koskaan riidelleet lomareissuillamme. Päinvastoin, hiihtoladulla tulee aina hyvä ja seesteinen fiilis. Joustamme puolin ja toisin. Onneksi meillä on melko samanlaiset toiveet loman suhteen. Arvostamme ulkoilua ja kunnon yöunia”, Kirsti sanoo.

Hiihtäminen on myös palautumista arjen vaatimuksista. Kirsti kiirehtii työpäiviensä jälkeen hoitamaan 80-vuotiasta äitiään.

”Jaksan, kun rentoudun ja lataan akkujani hiihtoladulla.”

Kirsti Koskinen ja Aslak Erävuoma

Tuli lämmittää ja makkara maistuu kodassa hiihtolenkin jälkeen. © MARKO VASARA

Lapin monipuolinen luonto

Vastapäinen tunturi katoaa näkyvistä, kun se peittyy utuiseen lumipyryyn. Tunturin ylle laskeutuu hopeanharmaa hiljaisuus.

Juuri Lapin monipuolinen luonto houkuttaa Kirstin ja Aslakin tänne yhä uudestaan. He tulevat hakemaan Lapista puhtautta ja hiljaisuutta.

”Katselen hiihtäessäni maisemia. Se rentouttaa. Usein pysähdyn ihailemaan ja hengittämään luonnon kauneutta. Erään Levin hiihtoladun reitin varrella on puu, jonka haarat muodostavat oksista sydämen. Pysähdyn puun luokse joka kerta”, Kirsti sanoo.

Myös Aslakista Lapin luonto on vertaansa vailla.

”Hiihtoladulla tulee vastaan yllätyksiä. Joskus pöllö kurkistaa puunkolosta. Sellaista ei näe etelässä.”

Kirstin mielestä Lappi on paikka, jossa voi unohtaa työasiat ja murheet. Kun hiihtolenkillä on yhtä luonnon kanssa, mieli tyhjenee. Käsien ja jalkojen rytmikäs liike on kuin meditaatiota.

Taivaalla tanssivat värikkäät revontulet, sinihämyinen kaamos, luminen tunturijono, tähtikirkas taivas – Lappi on täynnä luontoelämyksiä.

Minkälainen maisema on se kaikkein kaunein?

”Tykkylumen peittämät puut auringonpaisteessa on mielenmaisemani. Sitä näkymää odotellessa jaksan syksyn yli”, Kirsti sanoo.

Aslakin mielestä aurinkoinen päivä pikkupakkasella on täydellinen, silloin suksikin luistaa liukkaimmin.

Vaikka Aslakilla ja Kirstillä on ammattimaiset varusteet ja vuosien kokemus, hiihtäminen on pariskunnalle ennen kaikkea leppoisaa lomailua.

”On mukavaa hiihtää sopivan rennolla tahdilla niin, että jaksaa suksia seuraavanakin päivänä”, Aslak sanoo.

Kirsti Koskinen ja Aslak Erävuoma

Luonto houkuttelee Kirstin ja Aslakin Lappiin yhä uudestaan. © MARKO VASARA

Loma ilman aikatauluja

Pariskunta tervehtii tuttavallisesti kodalle saapunutta hiihtäjää. He juttelevat säästä ja siitä, miltä suksien pito tuntui tänään. Lapissa koettu yhteisöllisyys viehättää Kirstiä ja Aslakia.

”Ihmiset ovat Lapissa poikkeuksetta ystävällisiä ja avoimia. Tuntemattomalle jutellaan. Mentaliteetti on erilainen kuin Ruuhka-Suomessa”, Aslak kertoo.

Keskustelua syntyy sekä hiihtoladulla että latukahvilassa.

”Toiselta on helppo kysyä esimerkiksi, että mitä olet laittanut aamulla suksen pohjaan. Monta kertaa on käynyt niin, että huolettomasta jutustelusta on polveillut syvällinen keskustelu. Täällä ihmisiin on helppo tutustua”, Kirsti iloitsee.

Kirsti ja Aslak kävelevät kodan seinustaa vasten lepäävien suksiensa luo. He nostavat menopelit olallensa ja kävelevät monot jalassa autolle. Aslak pakkaa kummankin suksiparit käden käänteessä auton katolle kiinnitettyyn suksiboksiin.

Edessä on lomaviikon viimeinen ilta. Kirsti ja Aslak aikovat mennä sen kunniaksi ravintolaan syömään.

Näin päivät Levillä pääsääntöisesti kuluvat.

”Joka aamu teemme hiihtolenkin. Sen lisäksi kiertelemme kylillä katsomassa pieniä putiikkeja, käymme syömässä ja silloin tällöin kylpylässä. Lomalla on parasta se, että ei tarvitse suunnitella aikatauluja” Kirsti sanoo.

Pariskunta suosittelee matkaa Lappiin jokaiselle suomalaiselle:

”Ainakin kerran elämässä tämä taika kannattaa kokea.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/19.

Lappi lumoaa

Jylhät erämaat, puhdas luonto, vilkkaat hiihtokeskukset, eksoottiset revontulet ja keskiyön aurinko houkuttelevat ihmisiä lomailemaan Lappiin vuoden ympäri. Moni Lapin-kävijä menettää sydämensä alueelle ja palaa kerta toisensa jälkeen takaisin.

Lapin matkailulle on ominaista voimakas sesonkiluonteisuus. Vilkkain matkailusesonki on talvi, sillä Lapissa sijaitsee useita laskettelukeskuksia, kuten Ylläs, Levi ja Ruka. Levistä on kasvanut 24 000 vuodepaikan laskettelukaupunki, jonka rakennuksiin on otettu mallia Alpeilta.

Kesäsesongin aikana Lappiin tullaan retkeilemään luonnossa ja ihastelemaan yötöntä yötä. Viime vuosina myös aurinkoiset keväthanget ja syksyn ruskaloisto ovat houkutelleet yhä enemmän matkailijoita.

Eniten ulkomaalaisia turisteja Lappiin tulee Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta. Kiinalaisten matkailijoiden määrä on kasvanut viime vuosina reilusti.

Lähde: Levin Matkailuneuvonta ja Lapin liitto

X