(Päivitetty: )
Teksti: Maaria Matsunaga

Belgian Brugge tarjoaa hienot puitteet pyörälomalle. Kanavien kaupungin jälkeen nautitaan maaseudun rauhasta.

brugge_keskusta_pyorailija

Polkupyörä on paras kulkupeli Bruggen vanhassakaupungissa.

Viuh! Taas pyyhälsi ohi polkupyörä. Naiset pyöräilevät vieretysten ja juttelevat mennessään, trenditietoinen nuorimies vilkuilee pyörän selässä älypuhelintaan. Tandemilla taiteilevat pariskunnat, todennäköisesti turistit.

Pyöräily Belgian Bruggessa ei katso ikää eikä kokoa, sukupuolesta puhumattakaan. Fillari on kätevä kulkuväline kaupungissa, jossa ei juurikaan ole mäkiä ja jota halkovat lukuisat kanavat. Yli puolet bruggelaisista liikkuu pyörällä, ja pyörän selässä kulkee myös tavara: pyöräkorissa, sivulaukuissa, tarakalla.

Polkien näkee enemmän, myös turistina.

Pohjoisen Venetsia

Olemme löytäneet mukavan aamiaismajoituksen rauhalliselta asuinalueelta Bruggen vanhan keskustan ulkopuolelta.

Hyvin nukutun yön jälkeen maittaa runsas belgialainen aamiainen. Se odottaa oven takana tarjottimella. Voisarvia, sämpylöitä, juustoa, leikkeleitä, jogurttia, hedelmiä. Kahvi löytyy termarista.

Kun kaikki on valmista, osoittaa aamiaismajoituksen nuori isäntä meille polkupyörät. Istuimet säädetään ja tarkistetaan, että kaikki on kunnossa.

”Brugge on turvallinen kaupunki, mutta pyörät on hyvä lukita vaijerilukolla”, mies neuvoo.

Selvä. Reppu selkään, kartta käteen ja menoksi.

Ensimmäiseksi lähdemme katsomaan Bruggen historiallista keskustaa.

Suunnistaminen on helppoa ja pyörätiet leveitä. Matka hujahtaa hetkessä. Kohta edessämme nousee muhkea ja majesteettinen kaupunginportti Ezelpoort. Ennen kuin käymme sen läpi, ihastelemme Bruggea ympäröivää vallihautamaista kanavaa. Valkoiset joutsenet uiskentelevat arvokkaasti leveässä kanavassa ja lehtipuut luovat tunnelmaa.

Bruggen vanha hansakaupunki viehättää sokkeloisilla kaduillaan, tiilitaloillaan ja siellä täällä vilahtelevilla kanavillaan. Kaupunkia ei syyttä kutsuta pohjoisen Venetsiaksi.

Pyörä osoittautuu oivaksi kulkupeliksi. On hauska poiketa sivukaduille, kurkistaa vielä yhden kulman taakse. Työläisille rakennetut, pelkistetyt tiilitalot on remontoitu viehättäviksi asunnoiksi, kirkon ylläpitämät köyhäintalot ovat tärkeä osa kaupungin historiaa. Yksityiskohtia riittää: pyhimyksiä talojen seinustoilla, vanhoja koristeellisia kaivoja sekä rakennusvuosilukuja, jotka vievät satojen vuosien taa.

Kaupungin sydämessä sijaitsevat tärkeimmät aukiot, Markt ja Burg. On aika lukita pyörät aidan kaiteeseen ja jatkaa jalan. Näin väenpaljouden keskellä kulkeminen on helpompaa.

Lyhyen kävelymatkan päästä löytyvät museot, ravintolat ja suklaapuodit. Silmä lepää paitsi kanavia katsellessa, myös Groeninge-museossa, Bruggessa työskennelleen Jan van Eyckin (1390–1441) maalausten edessä.

brugge_talorivi

Tiilirakennukset muistuttavat hansakaupungin monivaiheisesta historiasta.

Rakkauden järvi

Iltapäivällä lähdemme polkemaan kaupunkia kiertävän kanavan viertä pitkin. Entisen kaupunginmuurin paikalle rakennettu kehämäinen viheralue on paikallisten suosiossa. Siellä pyöräillään, kävellään tai istuskellaan lehmusten alla ja nautitaan päivästä.

Vihervyöhykkeen kohokohta on kaupungin eteläpäässä sijaitseva Minnewater-puisto järvineen. Näkymät avautuvat kauniina entisen ruutitornin viereiseltä sillalta. Reie-joesta laajennettu järvi toimi alunperin vesivarastona, mutta sittemmin se on tunnettu rakkauden järvenä.

Vanha legenda kertoo nuoren Minna-tytön ja hänen soturirakastettunsa Strombergin traagisesta rakkaustarinasta. Sanotaan, että jos kiertää Minnewater-järven kumppaninsa kanssa, on rakkaus ikuista.

On siis jälleen aika nousta pyörän selästä. Vaikkei kiertäisi järveä kokonaan, on pieni lepohetki romanttisessa puutarhassa paikallaan. Vanhassa tiilirakennuksessa toimiva kahvila-ravintola Kaastel Minnewater tarjoaa juomia ja pientä purtavaa.

Sitten matka jatkuu kanaalin vartta pitkin koillista kohti. Kruispoort-kaupunginportin jälkeen tullaan Bruggen viimeisten tuulimyllyjen luo. Jokainen niistä on erilainen, ja kaksi toimii yhä. Auringon laskiessa näkymät ovat kuin maalauksesta.

Päiväretki Dammeen

damme_lammas_pysty

Lampaat laiduntavat keskiaikaisen kirkon vieressä.

Seuraavana päivänä kaupunki jää taakse. Pyöräretket Bruggea ympäröivälle maaseudulle ovat suosittuja, ja merkittyjä reittejä on runsaasti.

Yksi tunnetuimmista kohteista on viiden kilometrin päässä sijaitseva Dammen kylä. Reitti sinne kulkee upeissa maisemissa leveän kanaalin viertä pitkin.

Ei aikaakaan, kun kaupungin syke on muuttunut maaseudun rauhaksi. Dammessa tulijat vastaanottaa Schellen komea tuulimylly. Kanavaa pitkin pääsisi Alankomaiden puolelle Sluisin pikkukaupunkiin saakka, mutta nyt on aika katsastaa historiallinen belgialaiskylä.

Ensimmäiset maininnat Dammesta ovat 1100-luvulta, kukoistuksensa se näki sata vuotta myöhemmin. Nyt Damme on postikorttimaisen kaunis pikkukaupunki, jonka keskellä nousee komea keskiaikainen kaupungintalo, ja jota ympäröivät linnoituksen rauniot.

Puoleen päivään mennessä Damme on jo hereillä ja runsaasti pyöräretkeläisiä on saapunut pikkukaupunkiin. Maittavan lounaan jälkeen kukin voi jatkaa matkaansa minne mieli tekee.

Yksi palaa Bruggeen, toinen hakee turisti-infosta reittikartan ja tekee lisälenkin lähialueille. Kolmas miettii, jaksaisiko Zeebruggeen Pohjanmeren rannalle saakka, sekään ei ole mahdottomuus.

Kotilääkäri 10/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X