Koe koskenlasku: Ruunaan kosket ovat nyt korkeimmillaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© pekka nieminen/om-arkisto
Ruunaan kosket ovat korkeimmillaan touko-kesäkuun vaihteessa.

Lieksanjoki on maamme 14. suurin joki. Joessa virtaa vettä keskimäärin 95 kuutiota sekunnissa. Pieliseen laskeva Lieksanjoki on osa noin 300 kilometriä pitkää järvi- ja jokireittiä. Se saa alkunsa Venäjän Karjalasta, Roukkulan-, Lieksa- ja Tuulijärvestä.

Lieksanjoki oli aikanaan maamme merkittävin uittoreitti, jossa tukinuitto lopetettiin vasta vuonna 1986. Nykyisin Ruunaan kosket ovat retkeilynähtävyys.

Ruunaan retkeilyaluetta halkovaan, reilun 17 kilometrin pituiseen jokiosuuteen kuuluu koski-, virta- ja järviosuuksia. Reitin kuuden kosken putouskorkeus on yhteensä lähes 16 metriä.

”Koskien kuohut ovat korkeimmillaan toukokuun puolesta välistä kesäkuun alkupuolelle asti”, sanoo Markku Lappalainen Ruunaan retkeilykeskuksesta.

Ruunaan koskenlasku käynnistyi jo 1960-luvulla Enso Gutzeit Oy:n viedessä vieraitaan koskenlaskuun. Yleisölle suunnattu koskenlasku aloitettiin yksityisveneillä 1973.

”Kun laskee läpi Ruunaan, näkee veneestä tai kanootista koko karjalaisen erämaan kirjon”, Lappalainen sanoo.

Ruunaan erämaahan pääsee kanootin ja veneen lisäksi patikoimalla. Alueella on noin 50 kilometriä hyvin merkittyjä vaellusreittejä.

Lue myös:

Kiveskoski ja Jyrävä – Kuusamon Kitkajoen kuohut saivat alkunsa jo puoli miljardia vuotta sitten

 

 

X