Yö lasi-iglussa on elämys – Talvitaivas tarjoaa revontulien leikin ja tähtien tuikkeen Ranualla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yö iglussa revontu­lien alla on Lapin taikaa parhaimmillaan.  © Jari Romppainen
Yö iglussa revontu­lien alla on Lapin taikaa parhaimmillaan. © Jari Romppainen
Yö iglussa tähtitaivaan ja revontulien alla tarjoaa mahtavat puitteet uudenlaiselle luontokokemukselle Ranualla.

Istun linja-autossa ja näen kyltin Ranua. Alkaa mukavasti jännittää, koska olen menossa vuorokauden mittaiselle lomalle Arctic Guesthouse & Igloos majataloon. Yö lasi-iglussa odottaa ensimmäistä kertaa elämässäni.

Kiireisen työviikon päätteeksi on mahtavaa päästä rentoutumaan. Kyseessä ei ole mikään perinteinen mökkireissu­ tai hotelliyö, vaan aivan uuden­lainen luontokokemus lasi-iglussa.

Alun perin iglut rakennettiin, jotta ulkomaalaiset turistit pääsevät ihailemaan revon­tulia. Arctic Guesthouse & Igloos majatalossa on käynyt vieraita jo yli 20 eri maasta yöpymässä.

Igluja löytyy nykyään­ ympäri Suomen. Osa niistä on kokonaan lasitettuja.

Lasi-iglussa on kompakti tunnelma

Kun astun igluun sisään, niin kiinnitän heti huomiota panoraamaikkunoihin, joista avautuu upea järvimaisema. Seinistä puolet on panoraamaikkunoita.

Pehmeällä ja mukavalla sängyllä onkin kiva makoilla. Erityisesti illan hämärtyessä tähdet näyttäytyvät kattoikkunoista valtavina. Kaupungin keskustassa asuvalle tähtitaivas on suorastaan erikoinen luonnonilmiö.

Iglu on sopivan kokoinen kuin laivan hytti. Igluihin ei tulla tekemään kotitöitä, vaan nimenomaan ihastelemaan luontoa suurista ja kirkkaista ikkunoista. Talviaikaan igluja voi myös vetää telamönkijällä jäällä ja vaihtaa yöpymispaikkaa.

Vieressä seisoo yhdeksän muuta iglua, mutta naapureista ei ole haittaa, koska näen ­ainoastaan yhden ulkomaalaisen naisen. Alun perinkin lähdin hakemaan omaa ­rauhaa. Vaikka majatalo taitaa olla täynnä, ihmispaljoudessa ei tarvitse todellakaan olla.

Iglut on pystytetty järven rannalle ja niistä avautuu upea talvimaisema. © Jari Romppainen

Iglut on pystytetty järven rannalle ja niistä avautuu upea talvimaisema. © Jari Romppainen

Sallittu joutenolo

Etukäteen mielessä oli ajatus siitä, että on pakko rentoutua, kun kyseessä on näinkin erikoinen paikka. Torppasin nopeasti ajatukset pakosta. Tuntuu ihmeelliseltä vain olla ja katsella järveä, jossa ohi menee muutama satunnainen hiihtäjä.

Viime aikoina ei ole ollut ­aikaa joutilaisuuteen, vaikka­ joutenolo on tunnetusti hyödyllistä. Se saa luovuuden ­liikkeelle ja lievittää stressiä.

Huomaan myös sen, että keho on viime aikoina käynyt ylikierroksilla kaikenlaisen kuormituksen vuoksi. Vuorokauden mittainen loma ja uusi elämys rauhoittavat. Kännykästä en voi täysin luopua. Pitäähän minun jakaa tunnelmia läheisille ja ystäville.

Uudenlainen kokemus

Iglun panoraamaikkunoiden­ kautta luontokokemus pääsee aivan uudelle tasolle. ­Tulee tunne, että on todellakin ­luonnon keskellä, osana luontoa. Istuessa näkyy kaunis ­järvi ja makoillessa upea taivas. Voisin ihan hyvin viettää koko loman sängyllä loikoillen.

Sää suosii pikkupakkasella ja auringonpaisteella. Se houkuttelee järvelle kävelylle. ­Kevätauringon lämpö kasvoilla ja jään narskuminen kenkien­ alla on tunne, jota olen kaivannut.

Suurimmaksi osaksi saan nauttia hiljaisuudesta. Kaupunkilaistuneena ja kaupungin keskustassa asuvalle hil­jaisuus on usein vain toive­ajattelua. Onneksi vielä löytyy kaunista luontoa, jossa hiljaisuus on täydellistä.

Lapista kotoisin olevalle järvi, rantasauna ja hiljaisuus ovat tuttuja asioita. ­Pienissä paikkakunnissa on ehdottomas­ti jotain taianomaista ja kiehtovaa. Siellä­ ­­eletään omaa elämää omalla­ painollaan. Kaikki tämä on ­itseltäni kadonnut kiireisiin vuosiin ja kaupungin hälyyn.

Perinteisen rantasaunan leppeissä löylyissä kannatti pistäytyä ennen kuin vetäytyi igluun yöpuulle. © Jari Romppainen

Perinteisen rantasaunan leppeissä löylyissä kannatti pistäytyä ennen kuin vetäytyi igluun yöpuulle. © Jari Romppainen

Upea auringonpaiste helli matkailijaa päivällä. © Jari Romppainen

Upea auringonpaiste helli matkailijaa päivällä. © Jari Romppainen

Kodassa tulen äärellä on helppo rauhoittua ja miettiä maailman menoa. © Jari Romppainen

Kodassa tulen äärellä on helppo rauhoittua ja miettiä maailman menoa. © Jari Romppainen

Lämmin ilmapiiri

Yksi osa kokemuksen ainut­laatuisuutta on ystävällinen majatalon isäntä työntekijöineen. Majatalon leppoisa ­tunnelma saa tuntemaan olon heti tervetulleeksi ja kotoisaksi.

Majatalon omistajalla Auvo Leppäsellä on aina aikaa jutustella matkailijoiden kanssa niitä näitä tai kuten pohjoisessa sanotaan raatata. Jutustelu koskee niin tavallisia arkisia asioita kuin syvällisempiäkin mietteitä. Ihmeellistä, miten vieraiden ihmisten kanssa tulee heti kotoinen olo. Aivan kuin he olisivat vanhoja tuttuja.

Iglun lisäksi pääsen kokemaan perinteisen rantasaunan löylyt. Puusaunan kiukaan ­sihinä on ääni, jota olen myös kaivannut. Se vie ajatukset oman mökin rantasaunaan.

Koen matkan aikana paljon sellaisia asioita, joita ei kovin helposti tule lomamatkoilla ­kokeneeksi. Aitoa ja välitöntä ihmisten kohtaamista ja luonnon rauhaa on vaikea muualla tavoittaa.

Itse olen vierastanut ajatusta iglussa yöpymisestä, koska se on tuntunut keinotekoiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Ymmärrän nyt hyvin, miksi ihmiset maapallon toiseltakin puolelta tulevat tänne. Jos haluaa­ etsiä erikoisia kokemuksia, niin iglu on yksi sellainen.

Kun suljen iglun oven seuraavana aamuna, olen taas yhtä kokemusta rikkaampi ja rentoutuneempi. Pienten hyppyjen ottaminen arjesta tarpeeksi kauas kannattaa. Totean­ lähtiessäni, että sielunmaisemani ja sydämeni kuuluvat Lappiin. Osa siitä jää myös Ranualle.

Ranualla sijaitsee myös eläinpuisto, jossa on noin 200 eläintä. Puisto on avoinna ympäri vuoden. © Jari Romppainen

Ranualla sijaitsee myös eläinpuisto, jossa on noin 200 eläintä. Puisto on avoinna ympäri vuoden. © Jari Romppainen

Yksi matkan kohokohdista oli jääkarhu Venuksen näkeminen. © Jari Romppainen

Yksi matkan kohokohdista oli jääkarhu Venuksen näkeminen. © Jari Romppainen

X