Kokeile tutun suurkaupungin sijasta vaikka pikkuruista Biarritziä – vinkit neljälle kaupunkilomalle

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hôtel de Palais
Luksushotellit, kuten Hôtel de Palais, reunustavat Biarritzin rantaviivaa. © Le Doaré pour Ville de Biarritz.
Kaupunkielämykset Euroopassa odottavat vain muutaman tunnin lentomatkan päässä.

Tyrskyjen Biarritz

Lähellä Espanjan rajaa sijaitsevan pikkuruisen Biarritzin historia on kiinnostava. Baskikulttuurin ytimessä Atlantin aaltojen raivoa kestänyt kaupunki kohosi 1800-luvulla hienoston lomakohteeksi raikkaan meri-ilmansa vuoksi.

Seuraavan vuosisadan alkumetreillä Coco Chanel kuului sen vakiokävijöihin ja perusti kaupunkiin myös muotiputiikkinsa. Rantaviivalle kohosi joukko luksushotelleja, kuten Hôtel du Palais (1 Avenue de l’Impératrice), jonka ranskalaisen elokuvan ystävät muistavat myös Audrey Tautoun tähdittämästä komediasta Hinnasta viis.

Biarritz sopii muotimatkailijoiden ohella herkkusuille. Lukuisat laaturavintolat tarjoavat parasta, mitä baskikeittiöllä on tarjota hanhenmaksasta äyriäisiin. Kokeile esimerkiksi merenherkkuihin erikoistunutta Auberge 22 -ravintolaa (22 Rue Harispe).

Myös somassa, mutta sitäkin monipuolisemmassa kauppahallissa kannattaa piipahtaa. Sen helmi on merenherkuille ja kaloille varattu halli, jossa puoli tusinaa ostereita ja lasi sancerreä lähtee sopuhintaan 5−7 eurolla.

Biarritzin suurin houkutus on meri. Pays Basque -lahti täyttyy lämpimään vuodenaikaan lukemattomista surffaajista. Kaupungissa on tarjolla asiantuntevia surffauskursseja − joskin monella aloitustunti sujuu suolavettä niellen ja hiekassa viruen.

Mikäli mereen haluaa tutustua rauhallisemmissa merkeissä, vieraile kaupungin akvaariossa (Rue de l’Atalaye) tai matkaa keskustan ulkopuolelle Cité de L’Océan et du Surf -museoon. Helsinkiin Kiasman suunnitelleen Steven Hollin luonnostelema komea rakennus kätkee sisälleen kaikkea mielenkiintoista sukellusveneistä surffilautoihin.

Näin sinne mennään

Kesäkaudella Finnair lentää Biarritziin. Pääset kätevästi paikan päälle myös lentämällä ensin esimerkiksi Lufthansalla Espanjan puolella Bilbaoon ja jatkamalla sitten matkaa vuokra-autolla.

Yökukkujien Madrid

Madrid

Madridissa ilta starttaa myöhään. Vielä kymmenen pintaan nautitaan aperitiiveja terassisilla, kun pöytävaraus päivälliselle saattaa olla puoliltaöin. Kuva: AOP.

Espanjan sykkivä metropoli tarjoaa jokaiselle jotakin. Hienostuneesta shoppailusta ja laatumuseoista kiinnostunut suuntaa Salamancan tyylikkääseen kaupunginosaan. Tapaksia halajava askeltaa La Latinaan ja bilehile villiin Chuecaan.

Harva jättää väliin Madridin museoita. Jättiläismäisessä Pradon taidemuseossa voi tutustua Goyan maalauksiin. Käyntiin kannattaa varata vähintään puoli päivää.

Mielenkiintoinen on myös ex-kuningattaren mukaan Reina Sofíaksi nimetty modernin taiteen museo (Calle de Santa Isabel, 52), jossa pääsee näkemään Espanjan taiteen kärkinimiä Joan Mirósta Salvador Dalíin. Kovin kuhina käy baskikaupungin julmista pommituksista kertovan Pablo Picasson Guernican ympärillä.

Madridin tapasbaarien annokset tunnetaan runsaudestaan. Kulinaristin listalle kuuluvat ainakin kinkkukuorukat ja pienet mustekalat. Paras valikoima tapasbaareja löytyy Cava Alta – ja Cava Baja -kaduilta.

Aamiaisaikaan kannattaa maistella kastikemaisen paksua, tummaa kaakaota, johon kastetaan lämpimiä churro-munkkitankoja. Sinivalkoisilla kaakeleilla sisutettu Chocolatería San Ginés (Pasadizo San Ginés, 5) tosin avaa ovensa jo yöllä, kun juhlakansa valuu ulos diskoista.

Hotelli kannattaa Madridissa valita mahdollisimman keskeltä, kuten Gran Víalta tai Salamancasta. Esimerkiksi NH Collection Paseo del Prado -hotelli (Plaza Cánovas del Castillo, 4) voi kerskailla loistavan aamiaisensa ohella erinomaisella sijainnilla. Siestanviettopaikka ja akkujen lataaminen iltapäivällä tulee nimittäin suomalaiselle tarpeeseen madridilaiseen elämänmenoon totutellessa. Esimerkiksi päivälliselle harvoin päädytään paljonkaan ennen puoltayötä.

Näin sinne mennään

Sekä Finnair että Norwegian lentävät suoraan Madridiin. Kentältä pyyhällät vauhdilla keskustaan metrolla – mutta varo pitkäkyntisiä. Heitä valitettavasti vilisee tällä linjalla tarkoituksenaan putsata lennon jälkeen uuvahtaneita matkustavaisia.

Historiaa huokuva Krakova

Krakova

Krakovan Rynek Glóvnyn aukiolta voi napata hevoskyydin. Kuva: 122RF.

Euroopan vanhimpiin yliopistokaupunkeihin kuuluva Krakova henkii ristiriitaista charmia. Vanhat tiedekuntarakennukset ja kirkot huokuvat ylvästä historiaa, mutta täyteen tungetut polkupyörätelineet, vegaaniravintolat ja vaihtoehtoklubien ilmoitukset kielivät nykyisyydestä.

Moni aloittaa kierroksensa Rynek Glównyn pääaukiolta lähellä Pyhän Marian tuomiokirkkoa. Aurinkoisena päivänä aukion lukuisat kahvilat ovat mainioita paikkoja nauttia leivoskahvit. Puolalainen konditoriaperinne ei ole yhtä tunnettua kuin unkarilainen tai itävaltalainen, mutta leivonnaiset pärjäävät vertailussa hyvin.

Muutaman askeleen päässä sijaitsee Czartoryskyn taidemuseo (św. Jana 19). Entinen vallassuvun palatsi kätkee sisälleen runsaasti vanhojen mestarien maalauksia, joista tunnetuin on Leonardo Da Vincin Nainen ja kärppä.

Sodan varjot heijastuvat Krakovaan edelleen. Steven Spielbergin menestyselokuva Schindlerin lista (1993) sijoittuu osittain tänne, ja siinä esiintyvän Plaszóvin keskitysleirin alue on nykyään sulautunut kaupunkiin. Kylmähermoisimmat voivat tehdä päiväretken Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Se voi kuitenkin tulla uneen.

Yksi Krakovan viehättävimmistä alueista, entinen juutalaiskaupunginosa Kasimierz on kunnostettu osittain amerikkalaisella lahjoitusrahalla vaalimaan sieltä pois ajettujen juutalaisperheiden perinnettä. Alueella on lukuisia laadukkaita juutalaisravintoloita, kuten Klezmer-Hois (ul. Szeroka 6).

Nimensä mukaan siellä ja monissa muissa on tarjolla elävää klezmer-musiikkia. Yksi hauskimmista paikoista viettää iltaa on Singer-baari (Estery 20), joka on kalustettu vanhoilla ompelukonepöydillä. Kivenheiton päässä siitä sijaitsee yksi kaupungin viihtyisimmistä majapaikoista, Boutique Hotel Metropolitan (Joselewicza 19).

Juutalaisuus näkyy myös kaupungin tyypillisimmässä pikaruoassa eli katukojuissa muutamalla lantilla kaupiteltavissa suolarinkeleissä. Täältä niiden resepti matkasi siirtolaisten mukana Manhattanille, jossa niitä voi edelleen makustella New Yorkin lukemattomissa juutalaisdeleissä.

Näin sinne mennään

Lentoyhtiöistä Norwegian liikennöi Helsingin ja Krakovan välillä. Määränpäässä matka kentältä kaupunkiin sujuu bussilla noin puolessa tunnissa.

Oluttupien München

Oktoberfest

Olut virtaa Oktoberfestin aikaan. Kuva: Bulls Press.

Octoberfestistä tunnettu München on oluenystävän paratiisi. Perinteisimmät oluttuvat, kuten Augustiner-Keller (Arnulfstrasse 52) tarjoavat reilua ruokaa makkarasta leikkeisiin. Jos kuitenkin haluat elegantimpaa purtavaa, istahda vaikkapa Königshof-hotellin (Karlspl. 25) kristallein katetun gourmet-ravintolan pöytään.

Münchenin viehkeys piilee sen vihreydessä. Näyttävät puistot, kuten Englischer Garten eli englantilainen puutarha, kutsuvat kesäaikaan piknikille. Toisaalta monien puistojen reunalla sijaitsee myös mahtimuseoita. Alte Pinakotek (Barer Str. 27) avaa taiteen saloja Rembrandtin ja Dürerin töiden kautta, kun taas Neue Pinakotek (Barer Str. 29) keskittyy 1900-luvun ilmaisuun.

Siinä missä Berliinin tyyli perustuu rosoiseen räyhäkkyyteen, nojautuu Baijeri porvariston hillittyyn charmiin. Muotia rakastava voi tehdä ajattomia ostoksia. Putiikeista laadukkain on huippumuotia tarjoava Theresa (Maffeistr. 3). Kaupungin ylpeys on sen oma muotitalo Etienne Aigner (Theatinerstr. 45), joka tunnetaan Italiassa valmistetuista nahkatuotteistaan. Oman säväyksensä tavaratalojen, kuten Oberpollingerin (Neuhauser Str. 18), muotiosastoille tuovat baijerilaiset kansanasut, joita näkyy myös katukuvassa.

Hemmottelu-unet saat päärautatieaseman tuntumassa sijaitsevassa, modernin linjakkaasti sisustetussa Sofitel-hotellissa (Bayerstr. 12). Sen terveysaamiainen, kuntosali ja spa auttavat sinua toipumaan makkaraähkystä, mikäli ilta oluttuvassa on venynyt liian pitkäksi.

Näin sinne mennään

Finnair ja Lufthansa lennähtävät suoraan Müncheniin. Nopein ja mukavin tapa matkata kentältä kaupunkiin on juna.

X