Kolme syytä valita matkakohteeksi Krakova - kaupunki täynnä historiaa

Historiaa haviseva Krakova lumoaa menneisyydellään ja huikeilla taideaarteillaan. Puolen ex-pääkaupungin surumielisempi puoli muistuttaa Euroopan synkästä tragediasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Krakovan pääaukion Rynek Glownyn laidalla voi nauttia oluttuopillisen tai keskieurooppalaisesta kahvilakulttuurista leivoksineen.

Historiaa haviseva Krakova lumoaa menneisyydellään ja huikeilla taideaarteillaan. Puolen ex-pääkaupungin surumielisempi puoli muistuttaa Euroopan synkästä tragediasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

1. Krakova ja Yliopiston charmi

Krakova
Yliopisto huokuu historiaa ja tuo kaupunkiin nuorekasta kuhinaa.

Perinteikkäänä yliopistokaupunkina Krakova huokuu samaa akateemista charmia kuin brittiläinen Oxford tai italialainen Bologna.

Vuonna 1346 perustetun Jagellon yliopiston ikivanhat rakennukset tuovat arvokkuutta, mutta nuorten opiskelijoiden läsnäolo antaa tunnelmaan myös pulppuavaa energiaa. Pyörätelineet on ahdettu täpötäyteen fillareita ja tiedostavien nuorten suosimia vegaanikuppiloita löytyy runsaammin kuin entisissä itäblokinmaissa yleensä.

Yliopiston läsnäolo heijastuu myös hintatasoon. Opiskelijoille suunnatuissa ravintoloissa maittavan aterian saa pikkurahalla.

Krakovan iltaelämä näyttäytyy kuplivan vilkkaana. Jopa arki-iltoina monista kuppiloista kuuluu elävää musiikkia tai dj:n masinoima konemusiikin jytkytys.

Ylevämmän tunnelman tavoitat, kun vierailet Collegium Maiuksessa. 1400-luvulla rakennettu, Kopernikuksen ja paavi Johannes Paavali II:n opinahjona toiminut jykevä kivilinna on avoinna yleisölle. Siellä pääsee ihailemaan entisaikojen tähtitieteilijöiden välineistöä ja luonnontieteellisiä kokoelmia. Kirjastossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä niin yliopiston kuin koko Krakovan historiasta.

2. Krakova hurmaa taidekokoelmillaan

Krakova
Joutsenet lipuvat Wawelin linnanmuurin äärellä. Juuri siksi alue täyttyy lauantaisin kuvaajille poseeraavista morsiuspareista.

Krakova hemmottelee taiteen harrastajaa. Kaupungin kaunein taidemuseo eli Muzeum Czartoryskich on monen matkailijan harmiksi remontissa joulukuuhun asti.

Sen siirryttyä kiistellyn suurlahjoituksen myötä yksityiseltä säätiöltä Puolan valtiolle koko ripustus päätettiin laittaa uusiksi. Prinsessa Isabela Czartoryskin jo 1800-luvun alussa perustaman taidekokoelman tunnetuin teos eli Leonardo Da Vincin parhaisiin muotokuviin luokiteltu Neito ja kärppä on onneksi remontin ajan nähtävillä Kansallismuseon tiloissa. Monien taiteentuntijoiden mielestä sen sulokkuus päihittää mennen tullen Mona Lisan salaperäisyyden.

Onneksi Krakovassa riittää muitakin museoita. Piispa Erasmus Ciolekin palatsissa voi ihailla kirkkotaidetta keskiajalta ja renessanssin sarastuksesta. Wawelin kukkulalla piirtyvä Krakovan linna taas kätkee sisälleen niin kruununjalokivet kuningaskunnan ajalta kuin ottomaanien valtakunnasta tuotuja eksoottisia nomadisoturien aseita ja itämaisia mattoja.

Yksi vaikuttavimpia tapoja rauhoittua taiteen ääressä Krakovassa ovat luonnollisesti sen lukuisat kirkot. Niistä suosituin vierailukohde on kaupungin sydämessä lepäävä, neitsyt Marialle omistettu basilika Krakovan pääaukiolla.

1300-luvulla rakennettu kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia ja taideaarteita.

Tämän kirkon vaikutus näkyy myös puolalaisten arjessa. Aina 1200-luvulta asti sen tornista on töräytetty trumpettisoolo tasatunnein urhoollisen soittoniekan kunniaksi. Soittaja yritti varoittaa kaupungin asukkaita puhaltamalla varoitusäänen vihollisen hyökkäyksestä. Nuoli lävisti trumpetistin kurkun, mutta kaupunkilaiset ennättivät valmistautua hyökkäykseen. Siksi puolenpäivän trumpettisoolo eli hejnal toistetaan päivittäin Puolan yleisradiossa.

3. Krakova muistuttaa Euroopan synkästä tragediasta

Juutalainen kulttuuri on palannut Kasimierzin juutalaiskaupunginosaan, ja monia sen rakennuksia on kunnostettu ulkomaiselle rahalla.

Ennen toista maailmansotaa eloisa juutalaisyhteisö leimasi krakovalaista elämänmenoa. Sitten kaikki muuttui: juutalaiset eristettiin ensin omaan ghettoonsa ja kuljetettiin sitten keskitys- ja tuhoamisleireihin.

Harva jäi henkiin, mutta esimerkiksi menestyselokuva Schindlerin lista kertoo juuri näiden muutamien tarinat. Tarkemmin niihin voi tutustua museoksi muutetussa Oskar Schindlerin entisessä Emalia-tehtaassa, johon ahne saksalaistehtailija pestasi juutalaisia orjatyövoimaksi – pelastaakseen myöhemmin näiden hengen.

Elokuvan toisen keskeisen tapahtumapaikan eli Plaszóvin keskitysleirin tontti on jäänyt kasvavan kaupungin alle. Nykyään siitä muistuttaa enää vain paikalle kiinnitetty muistolaatta.

Krakovasta voi kuitenkin tehdä päiväretken noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon, joka toistaa tarinan kammottavista rikoksista ihmisyyttä kohtaan. Reissu sujuu joko omin päin, mutta keskitysleirille vyöryvät myös lukuisien matkanjärjestäjien turistibussit.

Vierailu Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä vaatii lomapäivän lisäksi kyynelkanavilta kestävyyttä.

Vaikka Krakovaa varjostaa tragedia, siellä elää myös juutalaisen kulttuurin ilo. Suuntaa Kazimierzin vanhaan juutalaiskaupunginosaan, ja nauti sen kulinaristisista antimista. Esimerkiksi Arielissa pääset herkuttelemaan karpilla paikalliseen tapaan tai juutalaisella kaviaarilla eli kypsennetyllä ja hienonnetulla kananmaksalla kovaksi keitetyn kananmunan kera.

Tai pujahda Klezmer Hois -ravintolaan. Sen pitsiliinoilla ja kristallikyntteliköillä kuorrutetussa salissa voit sukeltaa aikamatkalle sotaa edeltävän juutalaisen porvarisyhteisön elämään. Kosher-menun kyytipoikana pääset nauttimaan viikonloppuiltoina tunteikkaasta juutalaisesta klezmer-musiikista.

Klezmer-musiikki soi kaikkialla Kazimierzissa. Se kertoo kaupungin juutalaisten kärsimyksistä, mutta myös onnen hetkistä.

Äläkä unohda maistaa Krakovassa suolarinkeliä, joita myydään kadunkulmien pikku kioskeista. Amerikan valloittanut leivonnainen nimittäin purjehti yli Atlantin juutalaissiirtolaisten matkassa juuri täältä.

Artikkelia on muokattu 20.11.2023 klo 17:18

Lue myös Anna.fi: Helmiä lähellä – nämä ovat parhaat viikonloppumatkakohteet Euroopassa

 

Näin sinne mennään

  • Finnair lentää Krakovaan suoraan. Vaihdollisella lennolla pääset perille esimerkiksi Norwegianilla.

  • Kentältä keskustaan pääset kätevästi bussilla. Puolassa myös taksit ovat kohtuuhintaisia.

X