Kreikan leppoisat saaret – boheemi Poros ja tyylikäs Spétses

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Auringon nousua kannattaa herätä ihastelemaan Spétsesin rannoille. © ELINA SIMONEN
Muutaman tunnin lauttamatkan päässä Ateenasta löytyy piskuisia saaria, joissa voi unohtaa arkiset murheet ja upota verkkaiseen tunnelmaan.

Vehreät pinjat kasvavat kaikkialla Poros-saarta. © elina simonen

Pittoreski Poros

Poroksen pinta-ala on vain 25 neliökilometriä. Asukkaita on noin 4 500. Tosin kesäviikonloppuisin ateenalaiset valloittavat saaren. Heitä houkuttelevat saaren eteläosan kirkasvetiset rannat, joita ympäröivät pinjametsiköt. Parhaat rannat sijaitsevat muutaman kilometrin päässä keskustasta, mutta onneksi julkinen liikenne operoi melko jouhevasti päivittäin. Ja ainahan voi vuokrata pyörän, jolla polkaista rannalta toiselle. Eikä auton päivävuokrakaan ole kuin muutaman kympin.

Poroksen satamassa on leppeä tunnelma. © ELINA SIMONEN

Rantaelämän lisäksi Porokselle houkuttelevat vehreät patikointimaastot. Korkeuseroja on, mutta ne eivät ole aivan mahdottomia. Polkuja reunustavat pinjat antavat suojaa ja luovat huumaamaa tuoksua reitille.

Rentoa saarilomailua

Pittoreski Poroksen kaupunki on matkaajalle lempeä. Kaikki, kaupat, mukavat kahvilat ja pikkutavernat, sijaitsee lyhyen matkan etäisyydellä.

Ateenasta lauttamatka kestää tunnin verran. Kun lautta saapuu rantaan, katse kiinnittyy ensimmäiseksi kukkulan laella sijaitsevaan kellotorniin. Sen ympärille on rakentunut vanhin osa kaupunkia. Talojen välissä on mukava kävellä ylös ja samalla ihastella leikkisiä mukulakivikujia. Kellotornilta avautuu upea näköala alas satamaan

Vilkkaimpina kuukausina satama kuhisee veneitä. Poros onkin purjehtijoiden ja veneilijöiden suosiossa. Se tietysti näkyy hieman hinnoissa mutta verrattuna naapurisaari Spétsesiin, ne ovat vielä hyvin kohtuulliset. Oluen saa kolmella eurolla, kohtuullisen illallisen jopa kympillä.

Hotelliyön hinnat vaihtelevat, mutta ennen kuuminta lomasesonkia kesäkuussa mukavan hotellihuoneen aivan merenrannalla sijaitsevasta New Aegli Resort Hotellista saa 80 eurolla. Hotellin terassiravintolasta on upeat näköalat merelle. Ruoka on raikasta kreikkalaista ja annokset isoja. Aamuvirkku herää ihailemaan upeita auringonnousuja Saroninlahdella. Hieman kauempaa rannasta huone tasokkaasta hotellista irtoaa jopa alle 40 eurolla.

Hotelli New Aegli sijaitsee aivan rannan tuntumassa. © ELINA SIMONEN

Illansuussa ihmiset kerääntyvät rantakadun ravintoloihin illalliselle. Parhaan kala-aterian saa takuuvarmasti Primasera-ravintolasta. Annokset ovat isoja ja merimaisema lyömätön. Liharuokien ystävä valitsee Karavolos-ravintolan. Sen kotoinen tunnelma on kreikkalaista tavernakulttuuria parhaimmillaan.

Tyylikäs Spétses

Spétsesin rantabulevardi on tyylikäs. © ELINA SIMONEN

Toisella puolella Peloponnesoksen nimimaata sijaitsee Spétses. Se on Porosta muutaman asteen tyylikkäämpi saari ja kerää satamaan isompia ja kalliimpia jahteja. Niitä kannattaa ihailla rantapromenadilta käsin. Varsinkin viikonloppuisin keskusta täyttyy ihmisistä ja tunnelma tiivistyy, ja turistilla voi olla jopa vaikeuksia saada hotellihuonetta saarelta.

Spétsesillä oli tärkeä rooli Kreikan itsenäisyyssodassa 1821, sillä yksi sodan itsenäisyystaistelijoista Laskarina Bouboulina asui saarella. Nykyisin hänen kotitalonsa toimii Bouboulina-museona, ja jos onnistaa, saa oppaakseen merkkinaisen jälkeläisen suoraan alenevassa polvessa.

Laskarina Bouboulina -museon sisäpihaa koristaa kivimosaiikki. © ELINA SIMONEN

Luksuksen kaipuuseen

Spétsesin erikoisuus on, että kesäkuukausina saarella ajavat vain taksit ja muutama bussi. Skootterit ja moottoripyörät ovat kuitenkin sallittuja, ja niillä voi hurauttaa suojaisille rannoille nauttimaan lomailusta. Romantikoille on tarjolla myös hevosvetoisia kärrykyytejä.

Kaupungin kapeilta kujilta voi yrittää kurkistella talojen sisäpihoille, joita mustavalkoiset kivimosaiikit koristavat. Aiheita on haettu merestä – saatatkin nähdä muun muassa merenneitoja, mustekaloja ja ankkureita. Kävelyn lomassa voi ostella tuliaisia, pinjahunajaa ja maustettuja oliiviöljyjä.

Poseidonion Grand Hotelin huoneet on sisustettu Belle Époque -tyylin mukaisesti. © ELINA SIMONEN

Kulinaristin valinta on illallinen Poseidonion Grand Hotelissa. Viime vuosina mainetta niittänyt ravintola yhdistää paikallisia perinteitä moderniin kreikkalaiseen keittiöön. Hotellissa on myös sympaattinen pieni spa-osasto, joten jos kaipaat luksusta, huone Poseidonionista ei ole hullumpi idea. Olisi ainakin hyvässä seurassa; niin Elizabeth Taylor, Bobby Kennedy, Marilyn Monroe ja Ingrid Bergman ovat viihtyneet hotellissa. Yö kahden hengen huoneessa pyörii 200 euron molemmin puolin ajankohdasta riippuen.

Kreikan saarilla ruoka on hyvää. Kannattaa panostaa kala-ateriaan. © ELINA SIMONEN

Nero Tis Agapis on laadukas ravintola vedenrajassa, joka keskittyy valmistamaan aterioita merenelävistä. Hinnaltaan se on hieman hintava; päivän kala -annos ja muutama lasi viiniä verottaa lomakassaa 50 euroa. Mutta laadusta ja upeasta maisemasta kannattaa ehkä maksaakin. Joku toinen päivä voi sitten valita gyros-annoksen muutamalla eurolla.

X