Kun maa järisee tai pommi räjähtää, saat ohjeita kotimaasta – jos olet tehnyt matkustusilmoituksen

Lue, kenen kannattaa tehdä matkustusilmoitus reissuun lähtiessään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue, kenen kannattaa tehdä matkustusilmoitus reissuun lähtiessään.
Teksti:
Ulla Janhonen

Ulkoministeriö otti viisi vuotta sitten käyttöön matkustusilmoitus.fi -palvelun, johon ulkomaille matkustavat tai ulkomailla asuvat suomalaiset voivat ilmoittaa yhteystietonsa kriisitilanteita varten. Palvelu on maksuton. Kysyimme palvelusta hallinnolliselta avustajalta, Sari Lietsalalta, ulkoministeriöstä.

Miten matkustusilmoitus-palvelu käytännössä toimii?

”Kriisitilanteessa ulkoministeriö voi lähettää matkustusilmoituksen tehneille tietoja tapahtuneesta ja ohjeita. Tiedot lähetetään tekstiviestitse ja sähköpostitse. Kriisitilanteita ovat esimerkiksi suuronnettomuudet, luonnononnettomuudet, poikkeukselliset sääilmiöt tai  terrori-iskut.

Tietoja voidaan käyttää vain silloin , kun ulkoministeriö arvioi tilanteella olevan vaikutusta alueella oleviin suomalaisiin.”

Kuinka paljon Ulkoministeriö lähetti viestejä viime vuonna?

”Vuoden 2017 aikana ulkoministeriö lähetti 109:ssä eri puolilla maailmaa tapahtuneessa poikkeustilanteessa tietoja ja toimintaohjeita ilmoituksen tehneille. Tiedotteita lähetettiin niin luonnonmullistuksista kuin terroristi-iskuistakin. Tiedotteissa on aina mukana 24/7 toiminnassa olevan UM:n päivystyskeskuksen yhteystiedot +358 9 160 55555 ja sähköposti paivystys.um@formin. fi

Suomalaiset tekivät ulkoministeriölle vuonna 2017 ennätysmäärän matkustusilmoituksia, lähes 267 000. Ilmoituksia tehtiin 198 maahan ja alueelle. Ilmoituksia jätettiin lähes 96 000 enemmän kuin edellisvuonna 2016. Ensimmäisenä toimintavuonna 2013 ilmoituksia tehtiin 62 160.

Tämän vuoden alusta (1.1.- 12.2) on tehty jo 27 123 ilmoitusta.”

Vapaudenpatsas on New Yorkissa.

© KARI HAUTALA / OTAVAMEDIA

Kenen kannattaa tehdä matkustusilmoitus?

”Kaikkien matkustajien kannattaa tehdä matkustusilmoitus kaikille matkoille. Matkustusilmoituksen tekeminen on täysin vapaaehtoista.”

Jos matkustaa matkatoimiston järjestämällä matkalla, tekeekö matkatoimisto ilmoituksen jokaisesta matkustajasta?

”Lähtökohtaisesti kukin matkustaja tekee itsestään tai matkaseurueestaan matkustusilmoituksen. Jotkut matkatoimistot tekevät matkustusilmoituksia asiakkaiden luvalla tai esimerkiksi ryhmämatkalle lähtevät saattavat tehdä yhteisen matkustusilmoituksen koko matkaseurueelle.”

Jos haluaa matkustaa salaisesti, voiko luottaa siihen, ettei ulkoministeriö kerro kenellekään matkan määränpäätä? 

”Ulkoministeriö ei luovuta matkustusilmoitusjärjestelmästä tietoja millekään ulkopuoliselle taholle. Järjestelmää käytetään ainoastaan kriisitilanteissa.”

Kuinka nopeasti ulkoministeriöstä otetaan yhteyttä, jos huomataan, että matkustaja on kriisialueella?    

”Ulkoministeriöllä on ympärivuorokautinen päivystysjärjestelmä, jonka kautta UM seuraa maailman tapahtumia. Jos maailmalla tapahtuu kriisitilanne tai jotain poikkeavaa, teemme nopean arvion sen mahdollisista vaikutuksista alueella oleviin matkailijoihin. Tarvittaessa viesti lähtee alle puolen tunnin sisällä.

Ministeriön päivystyskeskus pystyy  myös avustamaan yksittäisiä konsuliasiakkaita ympärivuorokautisesti.”

Millaisia konkreettisia kokemuksia viesteistä kriisialueille on ollut?  

”Kokemuksemme tästä matkustusturvallisuutta lisäävästä palvelusta ovat hyviä. Tietoa tapahtumista välitetään nopeasti ja olemme saaneet siitä myönteistä palautetta. Tiedotamme aina, jos alueella tapahtuu jotakin poikkeavaa. Esmerkiksi helmikuun alkuviikolla viestejä lähti Tongalle, jossa oli taifuuni, Taiwanin maanjäristyksistä ja Malediivien poikkeustilasta. ”

Onko palvelu säästänyt jopa ihmishenkiä?

”Olemme pääsääntöisesti saaneet positiivista palautetta järjestelmää käyttäneiltä matkustajilta.  Tiedossamme ei ole, onko palvelu säästänyt ihmishenkiä, mutta joissakin tilanteissa ajoissa saatu tieto esimerkiksi luonnonmullistuksesta antaa matkustajille  aikaa reagoida tilanteeseen.”

Pariisi on kaunis eurooppalaiskaupunki.

© Kari Hautala / Otavamedia

Mitkä ovat tämänhetkisiä kriisialueita?

”Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Haitille,  Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Pakistaniin,  Pohjois-Koreaan ja Venezuelaan.

Kaikkea matkustamista suosittelemme välttämään Afganistaniin,  Burundiin, Irakiin ja Somaliaan.

Listallamme on nyt neljä maata, joista suosittelemme poistumaan välittömästi. Ne ovat Etelä-Sudan, Jemen, Libya ja Syyria.”

Ulkoministeriö julkaisee säännöllisesti  matkustustiedotteita.  Mikä niiden rooli on?  

UM:n julkaisemat matkustustiedotteet sisältävät pitkäkestoista tietoa maan yleisestä turvallisuustilanteesta. Tieto on tarkoitettu matkustajan oman päätöksenteon tueksi. Tiedotteita julkaistaan niistä maista, joissa Suomella on edustusto tai joista edustustot muuten pystyvät hankkimaan luotettavaa tietoa.”

”Matkustustiedotteet ovat suosituksia ja jokainen vastaa matkapäätöksestään aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista.”

”Kriisitilanteissa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Jos on kriisialueella, kannattaa seurata uutisia sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.”

X