Kun nälkä yllättää kesken kaupunkikierroksen – kätevimmät lounaspaikat Tukholmassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hyvä lounas kruunaa päivän Tukholmassa. © Elina Simonen

Tukholman-risteily kuuluu monen kesäohjelmaan. Ruotsin pääkaupunkiin houkuttelevat muun muassa hienot näyttelyt ja mukavat shoppailumahdollisuudet. Päiväkävijän ongelma on kuitenkin usein se, että aikaa on vähän ja Tukholmassa nähtävää, koettavaa ja kierrettävää on paljon. Kun nälkä yllättää, se on hoidettava alta pois pikaisesti. Mieluiten toki niin, että ruoasta jää hyvä mieli. Listasimme hyviä lounasravintoloita, jotka täyttävät päiväristeilijälle tärkeimmät kriteerit: maukas ruoka ja keskeinen sijainti.

Mother

Mother-ravintolan Market & Bar tarjoaa niin aamupalaa kuin lounastakin. © Elina Simonen

Shoppailijan valinta on Mother. Se sijaitsee Mäster Samuelsgatanilla, NK-tavaratalon ja Mood-ostoskeskuksen välissä.

Motherin Market & Barin isoon saliin on katettu lounasbuffet kello 11-13.30. Noutopöytä koostuu paikallisia ja aasialaisia makumaailmoja yhdistävistä ruoista. Luomuruoka on etusijalla, ja mikä parasta; menussa on huomioitu kasvissyöjät, vegaanit, allergikot ja keliaakikot. Toki myös lihaa tai kalaa kaipaaville on vaihtoehtoja. Lounaan hinta on noin 14 euroa.

 

Hötorgshallen

Norrmalmin ytimessä on Hötorget, tori jossa myydään vihanneksia ja kukkia. Torilla on sunnuntaisin markkinat, josta voi löytyä kaikenlaisia aarteita, kuten vanhoja käyttöesineitä.

Torin laidalla on kauppahalli, Hötorgshallen, jonne on helppo piipahtaa esimerkiksi Drottninggatanilta lounaalle. Kahdesta kerroksesta löytyy kansainvälisiä ravintoloita laidasta laitaan. On muun muassa sushia, perinteistä ruotsalaista kotiruokaa, italialaista ruokaa tai pohjoisafrikkalaisia annoksia.

Ruokansa voi nauttia joko paikan päällä tai ottaa mukaansa ja istuutua vaikka Hötorgetin laidalla sijaitsevan Tukholman kulttuuritalon portaille. Ravintoloiden lisäksi herkkupuotien tarjonnasta saa koottua maistuvan lounaan.

Hötorgethallen täyttyy lounasasikkaista jo kello yhdentoista tienoilla. © Elina Simonen

 

Haymarket Gretas

Tukholmassa on tajuttu, että hotellien ravintolat ja baarit voisivat olla koko kaupungin olohuoneita. Sellainen on esimerkiksi Haymarket by Scandic -hotellin Gretas-brasserie. Hotelli on rakennettu entisen PUB-tavarataloon. Nimen Gretas on saanut tavaratalossa aikoinaan työskennelleen Greta Garbon mukaan. 1920-luvun tyyliin sisustettu hotelli ja sen ravintolat on viihtyisiä istuskella ja katsella ohi kulkevia ihmisiä.

Avokadoleipä löytyy Gretasin aamupalalistalta. © Elina Simonen

Gretas tarjoilee koko päivän aamiaista, listalta löytyy muun muassa lähes klassikoksi noussut avokadoleipä. Lounaslista vaihtuu päivittäin, mutta italilainen buffalosalaatti linsseillä ja tomaateilla on saatavilla aina.

Haymarket by Scandic -hotellin Gretas tarjoilee aamiaista koko päivän. © Elina Simonen

Fotografiska

Fotografiskan brunssi on suosittu. © Elina Simonen

Valokuvataiteen museo Fotografiska on monille suomalaisille risteilymatkustajille tuttu. Sijaitseehan se Stadsgårdshamnenissa, lyhyen kävelymatkan päässä Viking Linen terminaalista.

Kiinnostavien näyttelyjen lisäksi museosta löytyy kehuja kerännyt ravintola. Salaatti annoksella pärjää pitkälle, ja viikonloppuisin siellä on kello 11-16 brunssi, joka kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Tukholman-risteily on nykyisin myös kulinaarinen kokemus. © Elina Simonen

 

Vatsat täyteen merellä

Jaksatko sinnitellä aamiaisella koko päivän ja satsata vatsaasi vasta laivalla? Sekä Viking Line että Silja Line ovat panostaneet ravintolatarjontaansa viime aikoina. Kummastakin saa gourmet-tasoista ruokaa.

Siljalla on uudistettu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi legendaarinen buffet. Sen kokoamisessa on kuunneltu kanta-asiakkaista ja henkilökuntaa. Listalle on nostettu vanhoja suosikkeja, kuten lihamureketta ja voileipäkakkuja. Lisäksi vihdoin on satsattu vegaaniruokaan, listalla on muun muassa hummusta, falafeliä, kasvisvartaita, grillattua munakoisoa ja kasviscurrya.

Jos buffet ei innosta, löytyy kummankin liikennöitsijän ravintoloista vaihtoehtoja.

Siljan Happy Lobster -ravintola on merenantimia pullollaan. © Elina Simonen

X