La Gomera on houkutteleva helmi Kanarialla – Lue matkavinkit! Aurinkoa, omaa rauhaa, patikointireittejä ja makunautintoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vallehermoso ”Kaunis laakso” on nimensä mukainen: silmiä hivelevää vehreyttä, rotkoja ja palmuja.
Vallehermoso ”Kaunis laakso” on nimensä mukainen: silmiä hivelevää vehreyttä, rotkoja ja palmuja. © istockphoto
Massaturismia vieroksuvan ja aurinkoa rakastavan luontomatkailijan Kanarian kohde on vähemmän tunnettu La Gomeran saari.

La Gomera ja karunkaunis luonto

Kanarian aurinko ja lämpö houkuttavat talvisin, eikä vain suomalaisia vaan muitakin kansallisuuksia. Kanariansaarilla käy vuosittain liki 15 miljoonaa turistia. La Gomera on kohteena heistä vain prosentilla.

Saari on pieni, mutta hajallaan olevien kylien ja maltillisen kokoisten rakennusten vuoksi siellä on tilan tuntua. Vulkaanisen, muodoltaan pyöreän saaren maisemia hallitsevat laavakielekkeet, vehreät metsäalueet ja vuoristo, jonka korkein huippu Alto de Garajonay kurkottaa 1 487 metriin.

Halkaisijaltaan 22 kilometrin mittaisen saaren läpi kävelisi päivässä, ellei vuoristo haastaisi kulkijaa. Laaksojen jyrkkiin reunoihin on porrastettu vuohipolkuja ja maanviljelyterasseja.

Roque de Agando – tulivuoren purkauskanavaa pidetään yhtenä La Gomeran symboleista.

Roque de Agando – tulivuoren purkauskanavaa pidetään yhtenä La Gomeran symboleista. istockphoto

Lue myös: Anna loman viedä aurinkoon! Kanarian vehreä helmi Teneriffa houkuttelee kukkaloistolla ja puutarhakahviloilla

Luontomatkailua paikallisten voimin

Karunkauniin saaren maasto on haaste myös paikallisille. Moni on luovuttanut, ja siellä täällä näkyy hylättyjä terassiviljelmiä. Voi vain kuvitella, mitä on kesäkuumalla kiipeillä rinteessä kitkemässä kasvimaata.

Turismista toivotaan toimeentuloa saarelaisille. Erityisesti halutaan lisätä pienimuotoista luontomatkailua paikallisten yrittäjien avulla, jotta turismin tulot jäisivät saaren olosuhteiden kohentamiseen.

Osa serpentiiniteitä huristelevista busseista on kuitenkin kansainvälisten toimijoiden, jotka kuljettavat Teneriffalta saapuvia päiväturisteja saarella.

Julkinen liikenne La Gomeralla on vähäistä. Kutsubussi kuljettaa ja suurimpien kylien välillä kulkee linja-autoja, mutta harvakseltaan.

Garajonayn kansallispuistossa laakeripuiden siimeksessä asustaa monia kyyhkylajeja. Niiden siipien läiske saa vaeltajan kohottamaan katseensa latvustoihin.

Garajonayn kansallispuistossa laakeripuiden siimeksessä asustaa monia kyyhkylajeja. Niiden siipien läiske saa vaeltajan kohottamaan katseensa latvustoihin. Kirsti Sergejeff

Pitkiä vaelluksia – parasta La Gomeran saarella

Saaren pääkaupunki, San Sebastián oli Kristoffer Kolumbuksen viimeinen tukikohta Euroopassa ennen Atlantin ylitystä. Hän täydensi saarella muona- ja vesivarastoja merimatkaa varten. Kolumbuksesta otetaankin kaikki irti, jopa kaivonkansissa lukee hänen nimensä.

Luontoelämykset ovat La Gomeran parasta antia. Valas- ja delfiiniretkiä järjestetään ympäri vuoden. Maalis-huhtikuussa saarella on pitkään päivänvaloa ja paljon kukkivia kukkia. Se on hyvä ajankohta pidemmille vaelluksille.

Delfiinejä näkee safarilla, enemmän tai vähemmän.

Delfiinejä näkee safarilla, enemmän tai vähemmän. istockphoto

Kukkaloistoa La Gomeralla.

Kukkaloistoa La Gomeralla. istockphoto

Oppaamme Melanie Ebockin mukaan saaren ympäri vaeltaa viikossa, mutta yöpymisen suhteen täytyy tehdä myönnytyksiä. GR132 reitti jakautuu 15–20 kilometrin päivämatkoihin, joihin kuluu 7–8 tuntia. Mukana on myös kymmenen tunnin osuus.

Kaikkialta reitin varrelta ei löydy majoitusta vaan täytyy turvautua taksiin, joka vie vuoristoilmassa väsähtäneen kulkijan majapaikkaan.

”Yleisesti yhdeksi yöksi majoituksen saaminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Kylän baarissa aina joku tietää yösijan. Hotellit ja muut majoituspaikat haluavat yleensä vieraan neljäksi viideksi yöksi”, Ebock selventää.

Toisaalta pidemmäksi ajaksi varatusta hotellista voi suunnata päiväretkille, sillä saarella risteilee monia eri vaativuustasoisia patikointireittejä. Kaunis mutta osin vaativa GR131 vaellusreitti kulkee läpi saaren.

Paikallisia hintoja

  • Vesipullo supermarketissa 0,70 euroa.
  • Olut 3 euroa.
  • Lounas 7-9 euroa
Irina Idelina aloitti leipomisen 8-vuotiaana. Nyt hän pyörittää kahviota Garajonayn kansallispuistossa.

Irina Idelina aloitti leipomisen 8-vuotiaana. Nyt hän pyörittää kahviota Garajonayn kansallispuistossa. Kirsti Sergejeff

Saaren keskellä sijaitseva Garajonayn kansallispuisto on saarelaisten ylpeys. Eikä ihme, sillä näky lumoaa sinne päätyneen. On kuin kävelisi satumetsään. Puiston laakeripuumetsät ovat Unescon maailmanperintölistalla. Vierailukeskuksessa voi tutustua alueen ekosysteemiin ja nauttia leipuri Irina Idelinan herkuista.

MiradorAbranten lasipohjaisella näköalaterassilla pääsee testaamaan korkeanpaikan kestokykyä.

Lasipohjaisella Abranten näköalaterassilla kävely pistää korkeita paikkoja vieroksuvan polvet tutisemaan.

Lasipohjaisella Abranten näköalaterassilla kävely pistää korkeita paikkoja vieroksuvan polvet tutisemaan. istockphoto

Vihellyskieli paikallinen erikoisuus

La Gomeran erikoisuus on vihellyskieli, el silbo. Se ei ole paikallinen murre, vaan viheltää voi millä kielellä tahansa, jopa suomeksi. Ennen kännykkäaikaa vaikeakulkuisessa maastossa viestittiin kylien välillä viheltämällä. Nykyään kieltä elvytetään ja se kuuluu opetusohjelmaan.

Matkailijoille vihellysesityksiä ei ole järjestetysti, mutta esimerkiksi tarjoilija saattaa antaa näytöksen pientä palkkiota vastaan. Los Telaresin etnografisessa puistossa, El Parque Etnográfico de La Gomera esitetään vihellyskieltä videolla.

Paikallinen tarkastelee maailman menoa Agulon pikkukylässä.

Paikallinen tarkastelee maailman menoa Agulon pikkukylässä. Kirsti Sergejeff

Palmumahlaa

Almogrote juustolevite tuoreen leivän kera on mainio alkupala. Perinteiset juustot valmistetaan vuohenmaidosta ja usein lisukkeena tarjoillaan viikunahilloa. Mojo verde ja mojo rojo -tahnat ryydittävät runsaassa merisuolassa ryppyisiksi kypsytetyt perunat. Conejo, kani haudutetaan mureaksi padassa luineen päivineen.

Gofio, paahdetuista maissi- ja vehnäjauhoista valmistettu seos jakaa makunystyröiden tuntemukset. Sitä löytyy niin kekseistä, jäätelöstä kuin aamiaispöydän tai keiton lisukkeena.

Tästä alkaa lounas: tuoretta patonkia, punaista ja vihreää mojo-kastiketta, almogrote-levitettä ja vuohenjuustoa.

Tästä alkaa lounas: tuoretta patonkia, punaista ja vihreää mojo-kastiketta, almogrote-levitettä ja vuohenjuustoa. Kirsti Sergejeff

Palmumahlan keräämiseen tarvitaan tikapuut.

Palmumahlan keräämiseen tarvitaan tikapuut. Kirsti Sergejeff

La Gomeralla banaanitilat ovat saaneet kilpailijakseen paremmin rahaa tuovat avokadot sekä hotellien aamiaispöytien herkut, mangot ja papaijat.

Palmumahlaa myytiin aiemmin kauppanimellä ”Miel de palma”, palmuhunaja. Tuote ei ole mehiläisten tuottamaa hunajaa, vaan kanariantaatelipalmun mahlaa. Direktiivien mukainen kauppanimi on nykyään ”Savia de palma.”

Alojeran kylässä, Casa de la Miel de Palma -museossa voi tutustua palmumahlan historiaan. Museo sijoitettiin Alojeraan, koska haluttiin ohjata turistivirtoja syrjäisille alueille. Toinen syy oli se, että alueella on paljon palmuja.

Näin sinne mennään

Suora lento Teneriffalle, josta voi jatkaa lautalla San Sebastiániin. Lautta lähtee Los Christianoksesta ja matka kestää vajaan tunnin.

X