Lähde matkalle Agathan Chirstien paratiisiin Etelä-Englantiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nostalgiamatka alkaa höyryjunan kyydissä Paigntonin asemalta. © Ilpo Musto
Kirjailija Agatha Christie vietti onnellisen lapsuuden Torquayn merenrantakaupungissa Etelä-Englannissa. Tänne Englannin Rivieran lapsuusmaisemiin Christie palasi myös suosionsa huipulla viettämään kesiään ja lomiaan.

Höyrypilvi pöllähtää ilmaan, juna viheltää ja notkahtaa sitten kevyesti liikkeelle. Ikkunoista avautuvat merimaisemat ovat samoja, joita Agatha Christie katseli matkustaessaan junalla lomakotiinsa Greenwayn kartanoon Englannin rivieralle.

Puoli tuntia kestävä seesteinen höyryjunamatka starttaa Paigntonin pienen merenrantakaupungin asemalta ja vie Goodringtonin ja Churstonin kylien kautta Kingswearin päätepysäkille Dart-joen rantaan.

Lauttamatka joen vastapäiselle rannalle Dartmouthin idylliseen kalastajakylään kestää vain muutaman minuutin. Siellä on aikaa tehdä kävelykierros ennen nousua jokiristeilijän kyytiin.

Greenwayn kartano

Jokiristeilijä vie meidät Dart-jokea ylös Greenwayn kartanoon, jonka Agatha Christie osti perheensä loma-asunnoksi vuonna 1938. Nykyään kartanon omistaa National Trust -säätiö, joka avasi Greenwayn puutarhoineen kirjailijan kotimuseona kuusi vuotta sitten.

Dart-joen rannoilla ja sen tammimetsäisten rinteiden päällä pilkottaa siellä täällä taloja. Lampaat laiduntavat metsien yläpuolisilla niityillä. Perillä Greenwayssa nousemme venelaiturille ja kävelemme tilan metsäpuutarhan läpi kulkevaa polkua ylös kartanoon.

Greenwayn olohuoneesta kantautuu kaunista pianomusiikkia. Agatha Christie oli konserttipianistin tasoinen muusikko, mutta ujoudesta kärsivän naisen soitosta sai nauttia vain lähipiiri. Nyt Christien pianoa pääsevät soittamaan paikalliset vapaaehtoiset joka torstai.

Kartano on kalustettu Christien ja hänen lapsuudenkotinsa Ashfieldin esineistöllä 1950-luvun tyyliin. Dekkarikirjojen ensipainokset, kirjoituskone ja työpöytä ovat vain pieni osa talon ylä- ja alakerran huoneisiin näytteille asetetuista tavaroista.

Jo Agathan äveriäät vahemmat, amerikkalainen isä Frederick Miller (1846-1901) ja äiti Clara Miller (1855-1926) olivat innokkaita antiikin keräilijöitä. Myös Agatha-tyttärestä tuli keräilijä. Greenway onkin täynnä toinen toistaan kauniimpia antiikkihuonekaluja sekä posliini-, hopea-, keramiikka-, kirja- ja taidekokoelmia.

Esillä on myös muinaisesineitä, joita Christie keräsi matkaillessaan yhdessä arkeologimiehensä, Mesopotamiaan erikoistuneen Max Mallowanin kanssa tämän lukuisilla kaivausmatkoilla. Matkat inspiroivat myös Christien omaa kirjoitustyötä.

Greenwayn pihaa ympäröivät suuret magnoliapuut, alppiruusut ja kameliat. Tilan puutarhasta löytyy yli 2 700 lauhkean vyöhykkeen puuta ja kasvia eri puolilta maailmaa.

Yhdessä tilan 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevista keittiöpuutarhoistaa sijaitsee nyt Christien aikainen tenniskenttä ja kahdessa muussa kasvihuoneita, joista saadaan persikoita, aprikooseja ja viinirypäleitä. Tilan puutarhaan voi tutustua myös siellä työskentelevien puutarhurien opastamilla kävelyillä.

13b-Greenway-House

Kirjailija osti Greenwayn kartanon loma-asunnokseen vuonna 1938.

Churstonin kirkko

Greenwayn kartano sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Christien kotikaupungista Torquaysta. Näiden väliltä löytyy Churston kylä, jonka keskiaikaisessa kirkossa kirjailija kävi jumalanpalveluksessa Greenwayssa lomaillessaan. Hän myös sponsoroi kirkon idän puoleisen ikkunan maalaukset novellinsa Greenshaw’s Folly tuloista.

Kirkko on avoinna ainakin joka sunnuntai jumalanpalveluksen ajan.

1100-luvun lopulta peräisin oleva Churston Courtin kartano aivan Churstonin kirkon kyljessä toimii nyt hotellina. Alakerrasta löytyvät tunnelmallinen ravintola ja pubi, joka tarjoaa muun muassa hyviä lounasleipiä ja paikallisia oluita.

Agatha Christien aikaan kartanon omistivat Lord ja Lady Churston, jotka olivat Christien perheystäviä. Heidän luonaan kirjailija usein vieraili Greenwayn kartanostaan.

09-Churston-Court

Churston Courtin kartanohotellin tunnelmallinen pubi. Ravintolassa järjestetään murhamysteeri-iltoja.

Agatha Christien galleria

Churstonin kylästä on reilun viiden kilomertrin matka rantatietä Torquayn kaupunkiin, jossa Christie syntyi ja vietti lapsuutensa.

Torquayn museon pienessä Agatha Christien galleriassa kirjalijan elämästä kerrotaan valokuvin. Vaikka Christien sanotaan jo nuorena olleen hyvin ujo, näyttää hän kuitenkin nauttineen kaupungin nuorten yhteisiin rientoihin osallistumisesta. Agatha kävi tanssimassa, uimarannalla, ratsastamassa, pelaamassa tennistä ja rullaluistelemassa läheisellä Princess Pier -laiturilla.

Laiturilta pääsee vesiteitse Greenwayn kartanoon. Laituri on myös suosittu iltakävelypaikka, jossa voi seurata läheisen venesataman sekä vanhan sataman kahvila- ja ravintolaelämää ja nauttia laskevasta auringosta.

Kirjailijan oman elämäntarinan lisäksi museossa esitellään kuvin, kirjoin ja rooliasuin Christien dekkarien sankarit Hercule Poirot ja Miss Marple sekä Hiirenloukku-näytelmää.

Pieneen galleriaan on äskettäin ahdettu myös Poirot-tv-sarjassa käytettyjä huonekaluja, kuten työpöytä, kirjahyllyjä, sohva ja nojatuoleja.

10-Agatha-Christie-museo

Torquayn museossa on esillä Hercule Poirot, Christien tarinoiden mestarietsivä.

Beacon Coven uimaranta

Beacon Coven pieni ja suojaisa uimaranta Torquayssa oli Agatha Christien lempipaikka meriuintiin. Tänne nuori Agatha ystävineen kokoontui myös öisille piknikille.

Torquayssa ja rannikon lähikaupungeissa on useita uimarantoja. Seutu nousi rantalomakohteeksi viktoriaanisella ajalla rautateiden rakentamisen myötä ja on yhä brittien suosima kesänviettopaikka.

Vuosittainen Agatha Christie -festivaali tuo seudulle vierailijoita Britannian lisäksi kaikkialta maailmasta. Festivaalia vietetään Torquyassa syyskuussa kirjailijan syntymäpäivän aikaan.

Tänä vuonna juhlistetaan Agatha Christien syntymän 125-vuotisjuhlaa.

Grand Hotel

Agatha Miller ja Archie Christie olivat jo kihloissa, kun Archie vuoden 1914 joulun alla pääsi kolmen päivän lomalle ensimmäisen maailmansodan melskeistä. Kihlapari päätti mennä naimisiin, ja haki erityisluvan.

Heidät vihittiin Archien kotikaupungissa Bristolissa, mutta hääyönsä pari vietti jouluaattona Torquayn kaupungin Grand Hotellissa.

Agathan perhe sai tietää vihkimisestä vasta, kun tuore aviopari soitti heille seuraavana aamuna eli joulupäivänä. Vaikka erityisesti Agathan sisar oli näreissään siskolleen siitä, ettei tämä ollut pitänyt kunnon häitä, kokoontuivat he kaikki Agathan lapsuudenkotiin Ashfieldiin ja viettivät onnellisen joulupäivän yhdessä.

Ashfieldiä ei enää ole olemassa, mutta yhä toimiva Grand Hotel on omistanut yhden sviiteistään kaupungin omalle kirjailijattarelle.

COLOURBOX13210194

Agatha ja hänen ensimmäinen aviomiehensä Archie Christie viettivät vuonna 1914 hääyönsä taustalla näkyvässä Grand Hotellissa.

Agatha Christien maili

Agatha Christien maili on nähtävyysreitti, joka kulkee Torquayn merenranta-alueella. Se esittelee Agatha Christien elämään ja työhön liittyviä vierailukohteita. Reitti luotiin Christien kotikaupunkiin kirjailijan satavuotisjuhlaa varten vuonna 1990.

3c-Torquay

Torquayn Princess Gardensin rantabulevardin päässä sijaitsee Pavilion-teatteri, jonka sisätilat ovat nyt restaurointitöiden alla. Teatterissa esitetyn Wagner-konsertin päätteeksi Archie Christie kosi nuorta Agatha Milleriä.

Näin pääset perille

Paigntonin asemalta vaihtoehdot ovat: höyryjunalla Kingsweariin ja jokiristeilijällä Greenwayn kartanoon tai höyryjunalla Churstoniin ja bussilla perille tai höyryjunalla Greenway-seisakkeelle ja noin puolen tunnin vaativahko kävely perille.

Lisätietoa: Dartmouth Steam Railway and Riverboat Company www.dartmouthrailriver.co.uk ja Greenway Ferry and Pleasure Cruises www.greenwayferry.co.uk

Torquaysta pääsee bussilla tai vesiteitse.

Omalla autolla, mutta silloin on syytä muistaa, että Greenwaysta pitää varata pysäköintipaikka etukäteen.

Lisätietoja: http://www.nter.org.uk

X