Lähde Lappiin ja anna Saariselän tuntureiden virkistää – Upea luonto lumoaa matkailijan!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kiilopään huippu
Kiilopään huipulla kannattaa viipyillä ja katsella avaria maisemia joka ilmansuuntaan. Kivitornit ovat kävijöiden kokoamia muistomerkkejä. © EEVA KOLLANUS
Saariselkä tarjoaa patikoijalle vaihtoehtoja. Päiväretkikohteita riittää ainakin viikoksi ja hoidetuilla poluilla on helppo kulkea.

Polku johtaa lankkusillalle, jonka alla kiemurtelee kirkas puro alas Iisakkipään rinnettä. Tunturin hiljaisuudessa kuuluu vain heleä solina. Vieno ääni on meditatiivista, sitä tekee mieli jäädä kuuntelemaan.

Patikointia on takana vasta kilometri Saariselän lomakylästä ja olemme jo erämaassa. Laaja Urho Kekkosen kansallispuisto alkaa heti hotellien viereltä.

Suositulla vaellusalueella riittää päiväretkikohteita ainakin viikoksi. Hoidetuilla poluilla ja tasaisessa varvikossa on helppo kulkea.

Haluatko huiputtaa uuden tunturin? Määrää itse vauhti ja nautiskele maisemista.

Entä tiedätkö, mikä on oma sielunmaisemasi?

Urho Kekkosen kansallispuisto

Kiilopään retkeilykeskuksen vierellä on lähtöportti Urho Kekkosen
kansallispuistoon. © EEVA KOLLANUS

Metsäkellintä maadoittaa turistin luonnon rytmiin

Retkeilykeskus Suomen Latu Kiilopää järjestää kaikille ilmaisia opastettuja retkiä kansallispuistoon. Arkisin eri viikonpäivinä on erilainen teemaretki. Ohjelmassa on muun muassa Kiilopään huiputus, kierros kuruissa ja koko perheen luontoretki.

”Metsäkylpy ja -kellintä on maanantaisin meidän tapamme ’maadoittaa’ asiakas tunturien ja luonnon kanssa samaan rytmiin”, kertoo pääopas Petri Kulha.

”Retkellä ei kiirehditä, tahti on leppoisa. Hyvällä säällä loikoilemme riekonmarjamättäällä pilviä katsellen tai otamme pienet tirsat siinä asennossa.”

Se on stressin poistoa, rentoutumista.

Rentoutumista tunturilla

Tunturiin voi lähteä kellimään myös opastetulla retkellä. © SAMPSA SULONEN

”Paljasjalkaretket tehdään perjantaisin paljain jaloin tai varvastossuin. Sammal, turve, jäkälä, kanervikko, hiekkapolku ja laakeat kivet ovat meidän alustojamme. Teemme varvasjumppaa ja kerromme miten kävely voi viedä meidät muistoissa lapsuuteen.”

Muistia virkistävän vaikutuksen uskotaan johtuvan jalkapohjien hermojen stimuloinnista. Retkelle käyvät kaikki ohutpohjaiset tossut, joissa tuntee alustan muodot.

Tarjolla on myös maastopyöräilyä, frisbeegolfia ja geokätköilyä.

”Ajatus on, että jokainen löytäisi oman tapansa liikkua ja harrastaa.”

Paljasjalkaretkellä kuljetaan erilaisilla alustoilla.

Paljasjalkaretkellä kuljetaan erilaisilla alustoilla. Mukaan voi lähteä myös ohutpohjaisissa jalkineissa. © SAMPSA SULONEN

Huiputa tunturit – Kaunispää ja Kiilopää

Saariselän tunnetuimmat tunturit ovat Kaunispää ja Kiilopää. Kaunispää on ainoa tunturi, jonka huipulle johtaa autotie. Näkötornista avautuu joka suuntaan avara tunturimaisema.

Kiilopään huippu on 546 metriä meren pinnan yläpuolella. Kävijät ovat kasanneet huipulle kauas erottuvan kivikeon. Kiilopään portilta matkaa tulee edestakaisin neljä kilometriä polkua ja rappuja pitkin.

Saariselän hotellialueelta lähtevät teemareitit ovat sopivia päiväretkiä. Aurora-polku on uusin pari kilometriä pitkä reitti. Se on helppo kiertää myös lasten kanssa kohteena moderni Aurora-tupa.

Poropolku ja Kiirunapolku ovat Kiilopään portilta lähteviä luontopolkuja. Uudet hauskat opastustaulut kertovat kasveista ja eläimistä.

Komeasarvisia poroja

Komeasarvisia poroja tapaa kesällä syömässä teiden varsilla ja hotellialueella. © EEVA KOLLANUS

Kansallispuiston poluilla on sillat purojen yli

Kansallispuiston poluilla on sillat purojen yli ja pitkospuut kosteiden paik-kojen ylitykseen. © EEVA KOLLANUS

Puuttomassa tunturissa on helppo vaeltaa myös vapaasti. Tunturin nähtävyyksiä ovat myös kurut, tunturissa olevat rotkot. Iisakkipään takana Pääsiäiskurussa voi olla lunta vielä heinäkuussakin. Sille johtaa helppo noin kolmen kilometrin polku Saariselän hotellialueelta.

Rumakuru ja Eetunkuru ovat Kiilopään lähellä, kierros niiden kautta on noin 12 kilometrin pituinen.

Metsähallitus rakentaa ja ylläpitää kansallispuiston päivätupia. Ne ovat hyviä kohteita päiväretkillä, sillä niiden luona on myös nuotiopaikat ja puuceet. Olisiko huomisen kohteena Vellinsärpimä?

Kummituskämppä on aivan Saariselän hotellialueen lähellä. Sen tulipaikalle voi mennä paistamaan makkarat vaikka illalla.

Vellinsärpimä

Vellinsärpimä on kelohongasta rakennettu Metsähallituksen päivätupa
Vellinsärpimänojan rannalla. © EEVA KOLLANUS

Hiljaisuuden rikkoo kiirunan narina

Kuukkeli lennähtää äänettömästi lähipuuhun Tammukkaojan nuotiopaikalla. Lennossa erottuvat sen oranssinruskeat siivet ja pyrstö. Lintu on kesy ja utelias, retkeilijän kaveri.

Kiilopään puuttomalla rinteellä voi kuulla narisevaa ääntä. Se kuuluu harvinaiselle kiirunalle, joka sulautuu kesäpuvussaan karuun maastoon.

Lapin erilainen luonto tempaa mukaansa tutkimaan ympäristöä, aistit aktivoituvat.

Herkkä vanamo kukkii metsässä

Herkkä vanamo kukkii metsässä samaan aikaan kun kanervat kukkivat puuttomalla tunturilla. © EEVA KOLLANUS

Kun patikoin elokuun alussa, huomaan että vanamo ja kanerva kukkivat samaan aikaan, toki eri ympäristöissä. Mieleen tulee väistämättä laulun sanat:

Lapissa kaikki kukkii nopeasti
Maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin
(Lapin kesä, sanat Eino Leino).

Yötön yö kestää toukokuun puolivälistä heinäkuun loppupuolelle saakka. Valoisa yö houkuttelee liikkeelle. Luonnolla on selvästi voimaannuttava vaikutus.

Mikä sitten on oma sielunmaisemani pohjoisessa? Muutaman päivän patikoinnin jälkeen ykköseksi nousee avara tunturimaisema Kiilopään huipulta kohti etelää. Siellä kohoavat Nattaset, joiden silhuetti on helppo tunnistaa. Kaksi terävää huippua erottuu maastosta symmetrisinä kartioina.

Näkymä pysäyttää patikoijan, on hyvä vain olla. Viipyillä huipulla hiljaisuudessa.

Maisema on Kiilopään pohjoisrinteeltä.

Puuttomassa tunturissa on helppo kulkea polkujen ulkopuolella. Maisema on Kiilopään pohjoisrinteeltä. © EEVA KOLLANUS

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Retkivinkit

  • www.luontoon.fi – tietoa Urho Kekkosen kansallispuistosta.
  • Päiväretkillekin on hyvä olla tukevat ja pitävät ulkoilujalkineet.
  • Kartta ja kompassi tulee olla mukana kuljettaessa merkittyjen reittien ulkopuolella.
  • Mukaan eväät ja juomista. Muista tulitikut ja puukko, ehkä myös kiikarit.
  • Koirat saavat olla mukana kytkettyinä.
  • Kesällä on hyviä majoitustarjouksia. Saariselän lomakylässä kaikki palvelut ovat lähellä. Auto on kätevä lähiseudulla liikkumiseen. Tiellä on poroja, aja varovasti.
  • Kiilopään retkeilykeskuksessa lämpiää savusauna, uimapaikkana on puro.
  • Laanilan Kievari on suosittu kala- ja riistaravintola. Tuoreet hillamunkit ovat Kuukkeli-kaupan erikoisuus.
X