Lähde saarihyppelylle Itämeren saaristoon – Nappaa matkavinkit Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman upeisiin kohteisiin!

Turun ja Tukholman välillä on noin 80 000 saarta ja luotoa. Jokaiseen ei ehdi tutustua, mutta kävimme niistä neljässä: Tukholman lähistöllä sijaitsevassa Gålössä, Ahvenanmaalla sekä Turunmaan Korppoossa ja Örössä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gålön hyljeasema oli toisen maailmansodan aikaan tarkkaan varjeltu salaisuus. Nykyään se on matkailukohde, jossa voi käydä päiväseltään ja jopa yöpyä.

Turun ja Tukholman välillä on noin 80 000 saarta ja luotoa. Jokaiseen ei ehdi tutustua, mutta kävimme niistä neljässä: Tukholman lähistöllä sijaitsevassa Gålössä, Ahvenanmaalla sekä Turunmaan Korppoossa ja Örössä.
(Päivitetty: )
Teksti: Kirsti Sergejeff

Saarihyppely alkaa Tukholmasta ja ensimmäiseksi kohteeksi valikoituu Gålö, joka sijaitsee reilun neljänkymmenen kilometrin päässä. Se oli aikoinaan saari, mutta nykyään kiinni mantereessa. Matkan voi taittaa maanteitse tai vesibussilla.

Gålön hyljeasema on kuuluisa toisen maailmansodan aikaisesta huippusalaisesta Ruotsin armeijan Operaatio Palmenista. Tuolloin psologi ja käyttäytymistieteilijä Valdemar Fellenius koulutti hylkeitä paikallistamaan aluevesillä liikkuvia sukellusveneitä.

Nykyään hylkeistä muistuttaa enää tyhjä allas, mutta on helppo kuvitella ääntelyä, joka altaasta on kuulunut, kun kymmenet hylkeet ovat valmistautuneet meriseikkailuunsa valjaat ja merkinantopoijut nahoissaan. Hyljeasema avattiin yleisölle vuonna 2018, aluksi päivävierailuja varten, sittemmin alueella on voinut yöpyä kolmessa mökissä.

Lisää majoituskapasiteettia ja mukavuuksia on luvassa jo täksi kesäksi.

Gålö Havsbad

Sonja Jannert esittelee ranskalaiselle David Chabois-sonille Gålö Havsbadia. Kirsti Sergejeff

Gålö Havsbad -lomakeskuksen ravintola

Gålö Havsbad -lomakeskuksen ravintolassa tarjoillaan kotiruokaa. Kirsti Sergejeff

Gålö Havsbad -lomakeskuksen tietämillä tulvahtaa houkuttava tuoksu. Sen ravintolassa tarjoillaan ehtaa kotiruokaa, ”husmanskost”. Nimessä havsbad viittaa merenrantapaikkaan, jossa on perinteisesti vietetty aikaa uiden ja auringosta nauttien.

Gålö Havsbadissa voi majoittua hostellissa, mökeissä ja leirintäalueella ja vuokrata vesiliikunta- ja muita välineitä. Lomakeskuksen kauppapuodista mukaan voi ostaa maistuvia tuliaisia.

Auringonlasku

Auringonlasku saaristossa on elämys. Kirsti Sergejeff

Ahvenanmaan uudet tuulet

Gålöstä matkaamme bussilla takaisin Tukholmaan ja sieltä laivalla Maarianhaminaan. Aamulla matka jatkuu bussin kyydissä Ahvenanmaalle tyypillistä punasävyistä rapakivitietä pitkin Bomarsundin puolustuslinnoitukselle. Matkalla vilahtaa Ruotsin vallan aikaisen postitien opaskylttejä. Tietä pitkin posti kulki aikoinaan aina Pietariin asti.

Ne jotka odottavat näkevänsä perillä Bomarsundissa jykevän linnoituksen, yllättyvät ”näinkö vähän siitä on jäljellä”. Havainnekuvan lisäksi pystyssä on muutamia muureja, joiden ampuma-aukoista pilkistelevät tykinpiiput. Linnoituksen rakennusprojekti aloitettiin Venäjän vallan aikana. Siitä kaavailtiin Venäjän läntisintä puolustuspaikkaa.

Keskeneräinen linnoitus tuhoutui Krimin sodassa 1854.

Eväsretki

Eväsretki saaristomaisemissa. Kirsti Sergejeff

Bomarsund on kelpo eväsretkikohde. WC:n puute tosin rajoittaa vierailun pituutta.

Uusinta uutta on langaton verkko ja kännykkäsovellukset, jonka avulla voi linnoituksen valleilla kävellessään tutustua alueen historiaan.

Kymmenen kilometrin päässä, Kasteholman linnan vieressä olevan Smakbyn – makukylän – houkutuksia ei pysty ohittamaan. Tunnetun keittiömestarin Michael Björklundin kunnianhimoinen suunnitelma laajentaa ravintola kulinaarikyläksi näyttää toteutuvan vaihe vaiheelta.

Ravintolan jatkeena on jo nyt herkkupuoti ja alakerrassa tislaamo, josta saadaan alkoholipitoista palanpainiketta. Smakby sijaitsee keskiaikaisen Kastelholman linnan kupeessa. On makuasia käykö ensin linnassa ja sitten makukylässä vai päinvastoin.

Kastelholman keskiaikainen linna.

Kastelholman keskiaikainen linna. istockphoto

Korpoströmin lastenlaboratorio

Ahvenanmaan Långnäsistä otamme yhteysaluksen Turunmaan saaristoon. Viiden tunnin merimatkan varrelle jäävät niin Kökar kuin lintuluodot ja aavesaaretkin, joista asukkaat kaikkoavat syksyllä kaupunkeihin palatakseen taas kesäkuukausiksi saariston rauhaan.

Suuntaamme Korpoströmin saaristokeskukseen, josta löytyy Junnulabra. Siellä lapset pääsevät tutustumaan vedenalaiseen elämään lapsille suunnitellussa laboratoriossa.

Korpoströmin saaristokeskuksen näyttely

Korpoströmin saaristokeskuksen näyttelyssä kerrotaan 1700-luvun tapahtumista saaristossa. Kirsti Sergejeff

Mikroskoopilla voi tarkastella merivesinäytettä, joka tietenkin noudetaan merestä itse.

Ohjaajat opastavat pieniä tutkijoita. Ties vaikka jotain uutta tietoa merien nykytilanteesta valuisi myös mukana olevien aikuisten tietolaariin.

Saaristokeskuksen yläkerrassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja esitellään saariston historiaa. Saaristolaiset eivät ole puolustautuneet vain keliolosuhteita vastaan vaan myös rutto, muut taudit ja monet mereltä päin tulleet uhat ovat haastaneet asukkaita.

Monitoimikoju

Monitoimikoju: posti tulee ja menee ja sisältä voi lainata luettavaa. Kirsti Sergejeff

Pistäydy tykin sisässä

Örön linnakesaarelle jatkamme taksiveneellä. Siellä rannikkopuolustuksen historia esittäytyy harvinaisten kasvien ja perhosten keskellä. Saari avattiin matkailijoille nelisen vuotta sitten. Nyt siellä voi tepastella tai pyöräillä tsaarinaikaisilla mukulakivikaduilla ja merkityillä reiteillä, joiden varrella bunkkereihin on kätketty taidetta vierailijoiden ihmeteltäväksi. Pitkä Ikävä ja Lyhyt Ikävä -nimiset kadut halkovat saarta.

Harvoin tulee käytyä tykin sisällä. Örön saarella siihen on mahdollisuus. Valtava tykki nielee sisäänsä hyvän kokoisen ryhmän.

Kapteeni Tore Johansson

Kapteeni Tore Johansson ruorissa kohti Örön saarta. Kirsti Sergejeff

Bomarsundin linnoituksen tykit

Bomarsundin linnoituksen historiaan voi tutustua nyt myös paikan päällä ladattavalla mobiilioppaalla. istockphoto

Ruotsalainen Britt-Marie Andrén

Ruotsalainen Britt-Marie Andrén tutustuu Örön saareen pyörällä. Kirsti Sergejeff

Örö sijaitsee tykinkantaman päässä Bengtskärin majakasta. Asian voi tarkistaa tykin tähystysreiästä.

Siellä missä aikoinaan nukkuivat armeijan sotilaat ja henkilökunta, nukkuvat nykyään turistit. Entisiä kasarmirakennuksia on muutettu nykyaikaisiksi majoitustiloiksi.

Mukavat vuoteet yhdessä meri-ilman kanssa tuudittavat turistin nopeasti uneen.

X