Lähiloma kutsuu: Ahvenanmaa hemmottelee matkailijaa – Lue matkavinkit ja nauti lomasta!

Ahvenanmaan maakuntapäivät eli parlamentti täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Itsehallinnon juhlavuoden nostatus on jo alkanut monin matkailijaa palvelevin tavoin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maarianhamina on merellinen kaupunki. Edessä arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema ÅSS purjehdusseuran meripaviljonki. Taustalla uljas purjelaiva Pommern.

Ahvenanmaan maakuntapäivät eli parlamentti täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Itsehallinnon juhlavuoden nostatus on jo alkanut monin matkailijaa palvelevin tavoin.
(Päivitetty: )
Teksti: Teksti Anastasia Ranta Kuvat Tuukka Ervasti

Graniittisen maaperän punertaman asfaltin laidalla laiduntaa lampaita. Idyllinen Ahvenanmaa viheriö kauttaaltaan Irlannin tapaan. Ahvenanmaata voisi verrata myös Ruotsiin sekä ruotsinkieliseen Pohjanmaahan, mutta saarirykelmä on kuitenkin paikkana varsin omaleimainen.

Kuudestatoista kunnasta koostuvasta Ahvenanmaasta on väestönkasvun myötä kehittynyt palveluyhteiskunnaksi. Paikassa perinteikkyys yhdistyy asukkaiden kekseliäisyyteen, idealismiin ja intoon.

Paikan tunnetuimpiin henkilöihin kuuluu Ahvenanmaan kuninkaaksikin tituleerattu Anders Wiklöf. Omaperäisen ja pedantin kauppaneuvoksen syntymäpäiväjuhlat ovat seurattuja tapauksia. Niissä ovat vierailleet niin maailmankuulu oopperatenori José Carreras kuin Bill Clinton.

Vaatimattomista oloista noussut Anders Wiklöf on tunnettu hyväntekijä. Urheilun ja kulttuurin ystävänä hän on rakennuttanut paikkaan tennisareenan sekä suuren amfiteatterin.

Saaristomerellä sijaitseva Ahvenanmaa on hieno luontokohde. © Tuukka Ervasti

Saaristomerellä sijaitseva Ahvenanmaa on hieno luontokohde. © Tuukka Ervasti

Piknik-teema pysyi

Itsehallinnon juhlapäivänä oli tarkoitus tänä vuonna kerääntyä ennätyksellisen, 1,6 kilometriä pitkän piknikpöydän ääreen. Guinness ei kuitenkaan pandemia-aikana hyväksy joukko­tapahtumaennätyksiä. Suunnitelmasta päätettiin luopua.

Piknik-teema pysyi silti siten, että ahvenanmaalaiset ravintolat laativat piknikruokia, joista jokainen voi koostaa mieleisensä yhdistelmän.

”Juhlapiknikkiä voi viettää missä tahansa. Haluamme kasvattaa juhlahenkeä, juhlan esikuvana voisi pitää esimerkiksi Norjan kesäisin vietettävää kansallispäivää, syttende maita”, juhlavuoden projektipäällikkö Tiina Björklund kertoo.

Axgaaneja ja hylkeitä

Lähiruoalla on pitkä perinne Ahvenanmaalla. Ympäri saaristoa löytyy useita laatuun panostavia pientiloja ja kesäsesonkiin satsaavia ravintoloita.

Osa ahvenanmaalaisen lähiruoan ystävistä kutsuu itseään nykyisin axgaani-termillä. Axgaanit ovat tarkkoja ruoan alkuperästä ja tukevat ahvenanmaalaisia yrittäjiä.

”Sanan ax-alku tulee Ahvenanmaan maalyhenteestä. Lyhenne on ax, sillä esimerkiksi am-maalyhenne oli jo varattuna Armenialle”, kertoo Ahvenanmaalla asuva Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svanström.

Ahvenanmaan pääsaaren eteläisessä päädyssä Herrössä sijaitsevan Västerrön tilan puuseppä ja kalastaja Anders Westerberg hyödyntää kalan kaikki osat. Hän on tunnettu myös erikoisimmista ruokakokeiluistaan, Westerberg on savustanut kaikkea karkeista lähtien.

Paikassa saattaa päätyä maistamaan saaristolaisleipää maksalta maistuvan hylkeenlihan kera. Jos hylje tuntuu liian hurjalta, voi paikassa kokeilla vaikkapa haukipihviä.

Ahvenanmaalla voi päätyä syömään hyljettä. Kuvassa saaristolaisleipiä hylkeenlihalla. © Tuukka Ervasti

Ahvenanmaalla voi päätyä syömään hyljettä. Kuvassa saaristolaisleipiä hylkeenlihalla. © Tuukka Ervasti

Malja autonomialle

Palanpainikkeeksi voi väsätä esimerkiksi ahvenanmaalaisen keittiömestarin, Joel Lindholmin juhlavuoden kunniaksi kehittelemän Åland100-drinkin, johon kuuluu paikallisia ainesosia raparperista siirappiin. Drinkin voi tehdä terästettynä tai ilman alkoholia.

Tunnetun Stallhagenin panimon lisäksi Ahvenanmaalla on nuorempi pienpanimo, Open Water Brewery.

Lemlandissa sijaitsevan panimon tuore ylpeys on paikallisista omenoista valmistettu mausteinen omenasiideri, Ålands cider.

”Siiderintekoprosessi on oluen panemista monimutkaisempaa. Omenasiiderimme vaati useita kokeiluja ennen kuin se onnistui”, Open Water Breweryn osaomistaja Jonas Jakobsson kertoo.

Jonas Jakobsson on yksi Open Water Brewery -pienpanimon omistajista. © Tuukka Ervasti

Jonas Jakobsson on yksi Open Water Brewery -pienpanimon omistajista. © Tuukka Ervasti

Ahvenanmaa saa suut makeaksi

Ahvenanmaalla valmistetaan ensiluokkaista käsintehtyä suklaata. Mercedes chocolaterie on voittanut International Chocolate Awards -palkinnon kahdesti.

Mercedeksen suklaiden valmistamisesta ja kehittämisestä vastaa nuori lupaus, Lontoossa kondiittorin koulutuksen hankkinut Channa Öhman.

Makuja kehittäessään Öhman ottaa vastaan vinkkejä myös lähipiiriltään. Hän kertoo myös seuraavansa viimeisimpiä trendejä.

”Suosikkiyhdistelmäni on suola ja karamelli. Se toimii mainiosti ja on nyt todella suosittu maku”, suklaataituri kertoo.

Yhtiö lanseeraa juhlavuoden kunniaksi suklaarasian, jonka yhtenä makuna on omena. Konvehteja voi maistella esimerkiksi Lemlandissa sijaitsevan Amalian limonaditehtaan yhteydessä.

Suklaata ja limonadia on tarjolla myös aikoinaan tallina toimineessa Kafé Kaleschissa Eckerössä.

Eckerön reissulla voi piipahtaa viereisessä Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa posti- ja tullitalossa.

Komealla merenrantapaikalla sijaitsevassa rakennuksessa on parhaillaan käynnissä tekstiilinäyttely, jossa voi katsella esimerkiksi Ahvenanmaalla syntyneen Stefan Lindforsin suunnittelemia kankaita. Näyttely on auki syyskuun 19. päivään saakka.

Ahvenanmaalaiset suklaakonvehdit ovat kauniita ja maukkaita. © Tuukka Ervasti

Ahvenanmaalaiset suklaakonvehdit ovat kauniita ja maukkaita. © Tuukka Ervasti

Channa Öhman taitaa suklaat. © Tuukka Ervasti

Channa Öhman taitaa suklaat. © Tuukka Ervasti

Eckerön posti- ja tullitalolta on upeat näkymät merelle. © Tuukka Ervasti

Eckerön posti- ja tullitalolta on upeat näkymät merelle. © Tuukka Ervasti

Stefan Lindforsin designia Eckerön posti- ja tullitalon tekstiilinäyttelyssä. © Tuukka Ervasti

Stefan Lindforsin designia Eckerön posti- ja tullitalon tekstiilinäyttelyssä. © Tuukka Ervasti

Musiikkia ja laivoja

Lisbeta – noitanaisen älä anna elää -oopperan maailman ensi-iltaa vietetään 17. heinäkuuta Maarianhaminan Alandicassa. Oopperan draaman kaari rakentuu 1600-luvun naisvihan sekä noitavainon ympärille. Oopperan tähtinä nähdään kansainvälisesti kiertäneet ahvenanmaalaiset oopperalaulajat Jenny Carlstedt ja Sofie Asplund.

Tall Ship Races -purjelaivatapahtuman oli tarkoitus saapua myös Ahvenanmaan pääkaupunkiin Maarianhaminaan, koronatilanne kuitenkin vesitti suunnitelmat. Perutun tapahtuman aikaan järjestetään kuitenkin pienimuotoisempi merellinen satamatapahtuma 22.–25. heinäkuuta.

Ruotsalaisten suosiman, viehkon Åss-meripaviljongin viihtyisällä terassilla voi ihailla upeaa Pommern-museoalusta myös meritapahtuman ulkopuolella. Paviljongin edustalla komeilee myös pohjalaismiljönääri Jorma Lillbackan omistama valtava jahti.

Jo 25 vuoden ajan järjestetty yhdeksän päivää kestävä Rockoff-musiikkifestivaali on myös määrä järjestää Maarianhaminassa 23–31. heinäkuuta.

Ahvenanmaa, Maarianhamina: Åss-meripaviljongissa on hienostunut tunnelma. © Tuukka Ervasti

Åss-meripaviljongissa on hienostunut tunnelma. © Tuukka Ervasti

Tunnelmallinen Ahvenanmaa

© Tuukka Ervasti

X