Lähiloma Lohjalla? Paikkakunnalle vetävät historia, seinämaalaukset ja rauhoittavat järvinäkymät

Tämänvuotiset asuntomessut pidetään aivan Lohjan keskustan kupeessa. Lyhyelläkin messuvierailulla ehtii piipahtaa kaupungin kahviloihin ja ihastelemaan järvinäkymiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikko Kangas ja Karina Rongonen nauttivat lapsineen kesäpäivästä Aurlahden uimarannalla, joka sijaitsee Lohjan keskustan kupeessa.

Tämänvuotiset asuntomessut pidetään aivan Lohjan keskustan kupeessa. Lyhyelläkin messuvierailulla ehtii piipahtaa kaupungin kahviloihin ja ihastelemaan järvinäkymiä.
Teksti: Milla Ollikainen

Lohjalla yksi on kesällä ylitse muiden: eteläisen Suomen suurin järvi. Lohjanjärven rannoilla virkistyvät niin paikalliset, mökkiläiset kuin turistitkin, joita näkynee Lohjalla tänä kesänä tavallista enemmän elokuun 8. päivään asti kestävien asuntomessujen ansiosta.

Myös messukohde sijaitsee Lohjanjärven maisemassa Hiidensalmessa, jonne on uuden asuinalueen lisäksi rakennettu kaikkien kaupunkilaisten iloksi kaunis rantapuisto.

Suur-Lohjan paluu

Lohjasta löytyy ensimmäinen maininta jo 1300-luvulta. Se oli keskiajalla iso emäpitäjä, Suur-Lohja, johon kuuluivat myöhemmin omiksi kunnikseen irtautuneet lähialueet.

Tämän vuosituhannen puolella Lohja on kuntaliitosten ansiosta palautunut lähes keskiaikaiseen suuruuteensa, kun kaupunkiin on liitetty Nummi-Pusula, Sammatti ja Karjalohja. Tuloksena on lähes viidenkymmenen tuhannen asukkaan laaja kunta, jonka keskustassa lähes kaikki mahtuu silti yhä kahden pääkadun varteen.

Päiväkävijälle riittää nähtävää aivan Hiidensalmen asuntomessualueen lähituntumassa, sillä keskustaan on matkaa vain kaksi kilometriä. Yksi Lohjan erikoisuuksista eli Tytyrin elämyskaivos sijaitsee messualueen vieressä.

Kaivoksesta louhitaan yhä elämysten lisäksi myös kalkkikiveä, ja kaivostoiminta on tärkeä osa paikkakunnan teollista historiaa.

Kierros Tytyrin elämyskaivoksessa Lohjalla päättyy valoteokseen sadan metrin syvyydessä.

Kierros Tytyrin elämyskaivoksessa päättyy valoteokseen sadan metrin syvyydessä. © Visit Finland

Lohjalaisuuden tunnukset: Lauri ja omena

Lohjan keskiaikainen, Pyhälle Laurentiukselle omistettu harmaakivikirkko on kulttuurihistoriallisesti merkittävä nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin. Kirkon kaikkia sisäseiniä koristavat seinämaalaukset on tehty 1500-luvun alussa.

Lauri-nimi liitetään Lohjalla moneen. Elokuussa paikkakunnalla juhlitaan Laurin päivää, jolloin julkistetaan Vuoden Lauriksi valitun lohjalaisen nimi, ja onpa keskustassa Laurin nimeä kantava kahvilakin, joka valmistaa samannimistä kakkua.

Pyhän Laurin kirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla.

Pyhän Laurin kirkko on rakennettu
1400-luvun lopulla. © Sini-Marja Niska

Toinen Lohjan tunnuksista on omena, jonka kasvatuksella on paikkakunnalla pitkät perinteet. Syksyisin Lohjalla pidetään Omenakarnevaalit ja valitaan Omenatyttö, joka toimii kaupungin pr-henkilönä.

Lohjan keskustasta löytyy Café Laurin lisäksi muitakin viihtyisiä ja tasokkaita kahviloita, ja kesäisin niiden tarjonta täydentyy torin ja järvenrannan kuppiloilla. Ydinkeskustan liikekaduilta on vain puolen kilometrin kävely mäkeä alas Aurlahden uimarannalle, joka kuhisee elämää aurinkoisena kesäpäivänä.

Rannalla on kesäravintolan lisäksi jäätelökioskeja sekä venesatama, ja mahdollisuus vuokrata erilaisia vesiurheiluvälineitä. Uimarannan vieressä sijaitsevat Porlan kala- ja lintualtaat, joita on juuri kunnostettu ja kehitetty virkistysalueena.

Altaissa uivat muun muassa Suomen ainoat viisipiikit.

Kesäkahviloita löytyy Lohjalla niin torilta kuin rannastakin.

Kesäkahviloita löytyy niin Lohjan torilta kuin rannastakin. © Sini-Marja Niska

Rehevä luonto rauhoittaa

Lohjan luontoa rehevine lehtoineen pääsee kokemaan helposti asuntomessualueen ja keskustan liepeilläkin. Yksi kaupungin kauneimmista paloista on ulkoilureitti Liessaaren sillalta rantaa pitkin kohti Aurlahtea ja keskustaa.

Haikarinniemen kärjessä on parkkipaikka, josta pääsee piipahtamaan sillalle tai miksei Liessaaren puolellekin – myös siellä on uimaranta, ja syvemmällä saaressa luontopolku laavuineen.

Keskustaan päin lähtevältä reitiltä avautuvat kauniit maisemat sekä järvelle että veden yli kaupungille. Haikarinniemessä reitin alkupäässä on kesäisin auki ravintola Villa Haikari jugendtyylisessä puuhuvilassa, joka on rakennettu viime vuosisadan alussa. Ravintolassa on iso terassi hulppein järvinäkymin.

Villa Haikari rakennettiin 1900-luvun alussa Laguksen perheen kesähuvilaksi.

Villa Haikari rakennettiin 1900-luvun alussa Laguksen perheen kesähuvilaksi.

Paavolan tammen iäksi on arvioitu 300–400 vuotta.

Paavolan tammen iäksi on arvioitu 300–400 vuotta. © Sini-Marja Niska

Virvokkeita ja pientä syötävää voi halutessaan nauttia myös järvenselällä, Kaljaasi-lauttaravintolassa. Lautalle pääsee soittamalla ravintolan numeroon.

Keskustasta lähimmälle asiakkaiden noutopaikalle on matkaa vajaat kymmenen kilometriä (lisätietoa kaljaasi.fi).

Lohjalla rantareitti Liessaaresta keskustaan on kappale kauneinta Lohjaa.

Rantareitti Liessaaresta keskustaan on kappale kauneinta Lohjaa. © Sini-Marja Niska

Mase Virtakoski suhautti Aurlahden rantaan pitämään kavereiden kanssa hauskaa.

Mase Virtakoski suhautti
Aurlahden rantaan pitämään kavereiden kanssa hauskaa. © Sini-Marja Niska

Lue myös: Taitelijakoteja ja maalaismaisemaa lähilomalla Tuusulassa

X