Lähimatkailu on halpaa - Suomessa on kymmeniä tuhansia mielenkiintoisia kohteita, joista et ehkä ole kuullutkaan

Museoviraston Minna Ryyppö vinkkaa, mitä kotimaan kohteita kannattaa kiertää kesäloman aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hailuoto on lähimatkailukohde parhaimmillaan.

Museoviraston Minna Ryyppö vinkkaa, mitä kotimaan kohteita kannattaa kiertää kesäloman aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Ahdistaako lentomatkustuksen hiilijalanjälki? Vai leikkasiko kilpailukykysopimus liian paksun siivun lomarahoista?

Kesälomalla ei ole pakko lähteä ulkomaille. Mielenkiintoisten nähtävyyksien löytäminen on mahdollista myös kotimaassa. Kulttuurikohteita voi piillä lähempänä kuin osaa edes aavistaa. Sitäpaitsi lähimatkailu on usein halpaa ja ekologista.

Sitä paitsi kotimaan kulttuuriperintöön kannattaa tutustua viimeistään nyt – vaikkapa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Matkailija sivistyy, ja samalla kukkaro säästyy.

Museovirasto on avannut uuden palvelun, joka kerää yhteen Museoviraston tarjoamat rekisterit. Kulttuuriympäristön palveluikkuna välittää tietoa rakennetuista ja luonnon muovaamista kulttuurikohteista. Tarkoituksena on tarjota Museoviraston aineistoja kaikkien kiinnostuneiden saataville.

”Arkeologit ja eri alojen tutkijat varmasti käyttävät näitä tietoja. Nyt haluamme tarjota aineistoja myös tavallisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita omasta elinympäristöstään”, kertoo Museoviraston paikkatietoasiantuntija Minna Ryyppö.

Salpalinja on maailman pisin yhtenäinen puolustuslinja. © PEKKA KUPARINEN/YHTYNEET KUVALEHDET OY/KUVA-ARKISTO

Onko sinun koulusi tai kotisi listalla?

Kulttuuriympäristön palveluikkuna listaa muun muassa vanhoja kyläkouluja, kivikautisia asuinpaikkoja ja historiallisesti merkittäviä katukuvia. Lisäksi sivulla on kaikki kuusi Unescon Suomen maailmanperintökohdetta aina Suomenlinnasta Merenkurkun saaristoon.

Jo pelkästään arkeologisten kohteiden rekisterissä on yli 40 000 kohdetta, joten lähimatkailukohteet eivät ihan heti lopu. Suojeltujen rakennuksien rekisterissä on myös useita tuhansia rakennuksia. Vaikka tiedot ovat avoimesti netissä selailtavissa ja tutkiskeltavissa, ei jokaiseen kohteeseen voi tutustua paikan päällä. Jotkut kohteet sijaitsevat yksityisillä tonteilla.

Jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa voi käydä tutustumassa”, Ryyppö sanoo.

Jokaisen kohteen tiedoissa on karttaikkuna, jossa näkyy tarkka sijainti. Siitä käyttäjä pystyy siirtymään erilliseen karttasovellukseen, josta voi hakea kohteita paikannimen tai esimerkiksi kiinteistötunnuksen perusteella.

”Näin voi tarkistaa, onko oman kiinteistön alueella kohdetta.”

Suomenlinnassa kuluu vaikka koko päivä. © JUHO HEIKKINEN/KUVARYHMÄ/SKOY

Viisi kiinnostavaa lähimatkailukohdetta

Mutta mistä aloittaa? Ryyppö suosittelee kiertämään ainakin Unescon maailmanperintökohteet, joita on Suomessa kuusi kappaletta.

”Siinä on hyvä kesälomaprojekti. On tärkeää tuntea ja nähdä asioita, jotka kuuluvat meidän historiaamme.”

Ryyppö arvelee, että omaan ympäristöön tutustuminen lisää ihmisten halua säilyttää historialliset kohteet tulevillekin sukupolville. Hän listasi mielenkiintoisimmat kotimaan kohteet, joihin kannattaa tutustua – jo yleissivistyksen vuoksi.

  • Rapolan linnavuori, Valkeakoski. Suomen suurimman linnavuoren näköalapaikalta avautuu jylhä maisema. Historia on kohteessa vahvasti läsnä, sillä Rapolasta on löytynyt merkkejä rautakautisesta asutuksesta. Vanhojen kalmistojen uumenista on löytynyt keihäänkärkiä, veitsiä, koruja ja miekkoja.
  • Aavasaksa, Ylitornio. Näyttävä vaara on suosittu retkeilykohde. Aavasaksa sijaitsee Torniojoen varrella noin 70 kilometrin päässä Torniosta, ja se on yksi ympäristöministeriön valitsemista 27 kansallismaisemasta.
  • Salpalinja. Talvisodan jälkeen itärajalle rakennettu puolustuslinja ulottuu aina Virolahdelta Savukoskelle asti. Salpalinjan varrella on lukuisia matkailunähtävyyksiä, muun muassa Luumäen ja Ylämaan Salpa-asemat sekä lukuisia museoita ja bunkkerialueita.
  • Ahveniston urheilukeskuksen maauimala, Hämeenlinna. Kohteessa sekoittuu mukavasti historia, ja nykyhetki. Uimala valittiin tänä keväänä vuoden urheilupaikaksi, mutta tämän tunnustuksen lisäksi se on rakennussuojelulain suojaama ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriperintökohde.
  • Kronprins Gustav Adolfin hylky, Helsinki. 1700-luvulla Helsingin edustalle haaksirikkoutuneen laivan hylyn ympärillä on nyt vedenalainen sukelluspuisto. Puistoon on vapaa pääsy, mutta sinne järjestetään myös opastettuja sukelluksia. Museoviraston arkeologisten kohteiden joukossa on paljon muitakin vedenalaisia kohteita.

Lisää kohteita Kulttuuriympäristön palveluikkunassa. Pääset sinne tästä linkistä: www.kyppi.fi.

Lue myös:

Lähimatkalla: Tampere tarjoaa mustaamakkaraa, musiikkia ja verkkaista kaupunkielämää

Koe koskenlasku: Ruunaan kosket ovat nyt korkeimmillaan

Tillikkajärven kansallispuiston ja Metsäkartanon välillä kulkee myyttisten virvatulien polku

X