Dannyn synnyinkaupungissa voit kisata mölkyn MM-tittelistä ja telmiä Pelle Hermannin leikkipuistossa – Pori on länsirannikon helmi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vuonna 1841 valmistuneen Raatihuoneen edustalla kaupunkilaisia vartioi Emil Cedercreutzin Satakunnan karhu. Raatihuoneen suunnitteli Carl Ludwig Engel. © Jussi Partanen
Pori yllättää monipuolisuudellaan. Festivaalien lisäksi rannikkokaupunki tarjoaa kulttuuria, urheilua ja upeita hiekkarantoja.

Vaatimattomat satakuntalaiset eivät saavutuksillaan leveile. Moni hämmästyykin saapuessaan Poriin. Miten monta maailmanluokan nähtävyyttä yhteen kaupunkiin mahtuukaan!

Benny Goodmanin ja James Brownin Suomeen tuoneen Pori Jazz -festivaalin tuntevat kaikki, samoin vuodesta 2005 järjestetyn keskustelutapahtuma SuomiAreenan. Näiden heinäkuisten festivaalien lisäksi kaupungissa voi nauttia ympäri vuoden rantaelämästä kuuden kilometrin pituisella Yyterin hiekkarannalla ja omaleimaisesta merimiestunnelmasta Reposaaressa.

Oma lukunsa on vielä Kirjurinluodon ulkoilualue, jossa riittää tekemistä kaikenikäisille kesät talvet. Kaiken kaikkiaan 18 hehtaaria käsittävä virkistysalue on vapaasti kaikkien käytössä. Siellä voi tutkailla Vihertietokeskuksen kukkanäyttelyä, rapsutella alpakoita tai kilipukkeja tai telmiä lähes viiden jalkapallokentän kokoisessa Pelle Hermannin leikkipuistossa.

Talvella puistossa hiihdetään, ja luistellaan. Kesällä pulahdetaan hiekkarannalta uimaan Kokemäenjokeen.

Kaupungin halkova Kokemäenjoki yhdistää Porin edelleen mereen, vaikka varsinainen merenranta on karannut 20 kilometrin päähän. © Jussi Partanen

Juseliuksen mausoleumi on pysäyttävä kohde Käppärän hautausmaalla. 11-vuotiaana kuolleen Sigrid Juseliuksen hautamuistomerkin upeat freskot loi Akseli Gallen-Kallela. © Jussi Partanen

Tasokkaat museot

Kokemäenjoen rannalla sijaitseva Porin taidemuseo on kansainvälisestikin arvostettu nykytaiteen museo.

Vuonna 1991 museossa kohahdutti Yoko Ono, tänä vuonna kolumbialainen Marcos Ávila Forero väkivaltaa vastustavilla teoksillaan.

Kivenheiton päässä taidemuseosta voi sukeltaa seudun tuhatvuotiseen historiaan juuri uudistetussa Satakunnan museossa. Jo pronssikaudella asuttua aluetta käsittelevä näyttely keskittyy ihmisten arkeen eri aikakausina, hauskasti nykytekniikkaa käyttäen.

Museossa voi kokeilla simulaattorin avulla vaikka hevosen kanssa kyntämistä, ja löytyypä sieltä jopa trendikäs escape room -pakohuonepeli.

Historia tulee eläväksi myös 50-luvun kaupunkielämää kuvaavassa Korsmanin talossa, jossa mummolasta tuttuihin putkiradioihin ja kukkakuppeihin saa myös koskea.

Arjen historiasta kiinnostunut villiintyy Rosenlewin museossa, joka kertaa Rosenlewin tehtaiden mittavan merkityksen koko Suomelle. Vuonna 1853 perustettu tehdas tuotti suomalaiskoteihin valurautapatoja ja lettupannuja, jääkaappeja, pulsaattoripesukoneita, sekä edelleen kysyttyjä Porin Matti -lämmitysuuneja. Tehdas tuotti myös Sampo-leikkuupuimureita ja jopa höyrylaivoja.

Jätskibaari Vohvelin valikoimissa on noin 200 jäätelömakua. Kuvassa jäätelöpallot tyrnistä ja vihreästä teestä. © Jussi Partanen

Paikallisherkkuja

Porissa on helppo syödä hyvin, etenkin jos pitää kalasta. Torin erinomaiset kalakauppiaat myyvät läheltä pyydettyä järvi- ja merikalaa. Talvikaudella jonotetaan madetta, syksyllä nahkiaisia.

Ojalan lihapiirakkakojun suosion voi päätellä kojun edustalla kiemurtelevasta jonosta. Myös villinä Porin saaristossa kasvavaa tyrniä kannattaa maistaa. Sitä on saatavilla mehuina, hilloina, jopa silakkapurkeissa.

Torin tienoilta löytyy useampikin konditoria. Perinteikkäät Sarpi ja Mäkilä tarjoavat klassikkojen ohella myös mielikuvituksellisia kausileivoksia.

Suomen suosituimpiin oluisiin kuuluvan Karhu-oluen valmistus loppui Porissa vuonna 2006, mutta karhukaupunki ei tästä lannistunut. Nykyporilaiseen elämänmenoon kuuluvat ehdottomasti pienpanimot, joita Porissa on tällä hetkellä peräti neljä. Paikallisiin tuotteisiin voi tutustua vaikkapa torin laidalla sijaitsevassa Beer Hunter’sissa. Visit Pori järjestää myös pienpanimokierroksia.

Kokemäenjoen varteen, Karjarantaan, rakennettu asuntomessualue esittelee uusa asumisratkaisuja eri elämänvaiheisiin. Asuntomessut ovat auki 5.8. asti. © Jussi Partanen

Urheilukaupunki

Porin Ässien luotsaaman jääkiekkohurmoksen ohella kaupungissa pelataan innokkaasti pesäpalloa, jääpalloa ja jalkapalloa. Suomen vanhin urheiluseurakin on porilainen, vuonna 1856 perustettu purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg.

Isomäen ulkoilualue tarjoaa mahtavat mahdollisuudet urheiluun kuntoon katsomatta.

Kesällä kannattaa vierailla myös maauimalassa, jonka piirsi vuonna 1957 Helsingin Olympiastadioninkin suunnitellut Yrjö Lindegren. Viereisellä radalla saattaa polskia MM-mitalisti Matti Mattsson.

Poikkea myös täällä

Satakunnan ellei koko Suomen, parasta kahvia saa Porin Paahtimon CafeSolosta, kauppakeskus Puuvillan liepeiltä. © Jussi Partanen

  • Suomen vanhin suomenkielinen teatteri, juuri entisajan loistoonsa remontoitu Porin teatteri, pitää ovensa auki asuntomessuvieraille 5.8. asti. Syksyn näytöskausi alkaa 1. syyskuuta.
  • Merikahvila Kallon Valo tarjoaa merihenkisen kahvihetken Kallon majakalla. Isäntänä häärii Metsolan Erkki eli näyttelijä Kari Hakala.
  • Reposaaren kirkko on norjalaistyylinen, kuusikulmainen tunturikirkko. Se toimi tasavallan ykkösparin, presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vihkikirkkona vuonna 2009.
  • Näyttelijä Sylvi Salosen näyttävä hautamuistomerkki hätkähdyttää Käppärän hautausmaalla.
X