Lappeenranta - Lehmusten kaupunki

Kuuntele Saimaan aaltojen liplatusta, nauti kylmä juoma ravintolalaivalla ja haukkaa sataman kioskista vety tai atomi. Linnoituksen vallit huokuvat nostalgiaa, ja historiasta kiinnostuneelle riittää katseltavaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Armaada valmistui alun perin tervahöyryksi vuonna 1902. Aluksella on ollut pitkä ja vaiherikas historia, ja nyt se palvelee janoisia sekä nälkäisiä asiakkaita.

Kuuntele Saimaan aaltojen liplatusta, nauti kylmä juoma ravintolalaivalla ja haukkaa sataman kioskista vety tai atomi. Linnoituksen vallit huokuvat nostalgiaa, ja historiasta kiinnostuneelle riittää katseltavaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Sanna Ihalainen

Vielä on kesää jäljellä. Siksi viimeistään nyt kannattaa suunnata lähilomalle Lappeenrantaan, eteläisen Saimaan rannalle. Lehmusten kaupungissa riittää kaunista luontoa, idyllistä maalaismaisemaa ja karjalaista ruokakulttuuria.

Venäjän imussa kasvava Lappeenranta on viime vuosien aikana laajentunut kaikkiin ilmansuuntiin, myös maan alle ja kohti taivasta. Keskusta-alue on ollut monta vuotta kuoppainen työmaa, mutta viimein kaupungin sydän eli Marian aukio on valmistunut.

Aukiota ympäröivät Keskuspuisto, Lappeen Marian kirkko sekä City-käytävä kuppiloineen. Aukion laidalla sijaitsee keväällä 2017 avattu katuruokaravintola Avot Sie, joka kuuluu muusikko Jouni Hynysen suosikkeihin.

”Lappeenrannassa on paljon ketjuravintoloita, Amarilloja sun muita. Niissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta miusta on jännittävää maistella uusia tuulia”, Hynynen perustelee.

Marian aukiolta matka jatkuu Kirkkokatua pitkin kohti satamaa.

Paraatipaikka

Satamatorilla riittää kuhinaa pitkälle syksyyn. Viileällä säällä Satama-Sannin pannukahvi lämmittää, kun taas hellepäivänä kannattaa piipahtaa ravintolalaivalla nauttimassa kylmä juoma. Suvi-Saimaan ja Prinsessa Armaadan terasseilla voi tunnelmoida lämpölamppujen valossa iltamyöhään asti. Edessä aukeaa huikea näkymä Kaupunginlahdelle.

Kun nälkä yllättää, on aika testata Lappeenrannan erikoisuutta eli täytettyä lihapiirakkaa. Sataman kahvikioskit tarjoavat vetyjä ja atomeita, jotka syntyivät 1960-luvulla vastaamaan asiakkaiden toivomuksiin.

Vedyn täytteenä on kinkku ja kananmuna, atomissa jompikumpi. Lappeenrantalaisten suosikki on vety savukinkulla ja kaikilla mausteilla, mutta erikoisruokavaliotakaan noudattavien ei tarvitse huolestua. Nykyään piirakan saa myös gluteenittomana tai kasvisversiona.

Pizzannälkäisten kannattaa käydä katsastamassa ravintola Tullipizza, jonka lättyjä jotkut kehuvat Suomen parhaiksi.

Paraatipaikalta satamasta voi ihailla Lappeenrannan ylpeydenaihetta, kukista muotoiltua villimiesvaakunaa. Hopealehdistä, persiljasta, samettiruusuista ja kesäpekonioista hahmoteltu vaakuna istutetaan linnoituksen vallin kylkeen joka kesä. Vaakunassa on yhteensä 2 300 kukkaa.

Historian havinaa

Suomen vanhin ortodoksinen kirkko on vuodelta 1785.

Villimiehen tarina, samoin kuin Lappeenrannan syntyhistoria, ulottuu aina Ruotsin vallan aikaan asti. Lappeenranta sai kaupunkioikeudet vuonna 1649 Pietari Brahen ja kuningatar Kristiinan kaudella. Allekirjoittaessaan perustamisasiakirjaa Kristiina antoi kaupungille sinetin, jonka kuviona oli rannalla seisova villi metsäläinen. Siitä tulee nimi Villmanstrand eli Villimiehenranta.

Historian tuulia voi haistella Lappeenrannan linnoituksessa, joka oli alun perin ruotsalainen linnoitusjärjestelmä. Venäläiset jatkoivat linnoituksen laajentamista Alexandr Suvorovin johdolla.

Linnoituksessa sijaitsee muun muassa Suomen vanhin ortodoksinen kirkko, joka on rakennettu vuonna 1785. Kirkon lisäksi visiitin arvoisia ovat historiallisissa puitteissa toimivat Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo

Jos museokierroksen aikana verensokeri pääsee laskemaan, voimia voi kerätä esimerkiksi Majurskan kahvilassa.

Jos isompi nälkä yllättää, yksi kokeilemisen arvoinen ruokapaikka on linnoituksen perällä sijaitseva Kehruuhuone. Naisvankilana 1800-luvulla toiminut rakennus on saanut uuden elämän kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena. Kehruuhuoneen pöytiin tarjoiltu lounas ja runsas salaattibuffet ovat niin paikallisten kuin vierailijoidenkin suosiossa.

Linnoituksen kesäiltoihin tuo tunnelmaa trumpettitaiteilija Hannu Sopasen tulkinta Karjalan kunnailla -kappaleesta. Se kajahtaa ortodoksisen kirkon kellotornista aina iltakymmeneltä elokuun loppuun saakka.

Perinneratsukot

Majurskan kahvila on tunnettu historiallisesta miljööstä ja herkullisista leivonnaisista.

1 Rakuunat eli ratsain taisteleva sotilaat ovat olennainen osa Lappeenrannan historiaa. Perinneratsastustoiminta elää yhä, ja ratsukot ovat kulkeneet pitkin kaupungin mukulakivikatuja jo 28 kesää.

2Luurankotakki on rakuunoiden perinneasu vuodelta 1922. Nimi tulee kylkiluita muistuttavista vaakaraidoista. Takin kanssa rakuunat pitävät niin kutsuttuja hurmahousuja.

3 Uljaat suomenhevoset kuljettavat rakuunoita selässään. Työssä olevalla hevosella on yllään sininen satulahuopa ja perinteinen rakuunasatula miekkoineen.

Poikkea myös täällä

Sinisessä Laguunissa voi juoda, syödä ja laulaa karaokea.

  • Pulsan asema sijaitsee maalaismaisemassa noin puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Vanhan rautatieaseman tiloissa toimii kahvila, sisustusmyymälä ja majoituspalvelu. Pulsan Aseman tie 21.

  • Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Talomuseoon voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Vieressä sijaitsee Wolkoffin ravintola sekä viini- ja olutkellari. Kauppakatu 26.

  • Kylpylähotelli Holiday Club tarjoaa rauhaa Saimaan rannalla. Rauhanrinne 1.

X