Kutittaako matkajalkaa? Kokeile sitä rennompaa New Yorkia eli Brooklyniä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Legendaarinen Meatball Shop -ravintola Williamsburgin Bedford avella. © Miikka Järvinen
Brooklyn on boheemi vaihtoehto Manhattanin hälylle ja räiskeelle.

Tule sellaisena kuin olet

Coney Islandin rantabulevardilla on käynnissä performanssi. Pari farkkusortseihin ja flanellipaitoihin sonnustautunutta nuorta naista tekee tanssiliikkeitä ilman musiikkia ja poseeraa valokuvaajalle.

Brooklyn on New Yorkin rennompi puoli, jonka pukukoodina on: tule sellaisena kuin olet. Kadulla yli- tai alipukeutumisen vaaraa ei ole, vedit päällesi sitten pikkumustan, liituraitapuvun tai bermudasortsit.

Tuolla menee perheenisä, joka jäätelöt rinnuksilla taluttaa muksuaan katsomaan hiekkarannalle ankkuroituja jättiläisleijoja. Toinen, musiikkivideosta karanneelta rap-tähdeltä näyttävä mies lykkää lastenvaunuja leijulaudan päällä seisten.

Ihmiset ovat Brooklynin nähtävyys numero yksi. Jos Manhattanin asukit ovat tunnettuja tyylikkyydestään, brooklynilaisia yhdistää omaperäisyys ja värikkyys.

Poikkeuksena ovat parrakkaat hasidimiehet, joiden mustavalkoisessa pukukoodissa ei muille väreille ole tilaa, karvahattujen tummanruskeaa sävyä lukuunottamatta.

Vaikka nutturaa ja kravattia ei Brooklynissa kiristetä kovin tiukalle, pukeutumisen huolimattomuus on tarkemmin katsottuna usein sittenkin harkittua rentoutta. Vanhempi rouva tai herrasmies voi astella kadulla vastaan likaisissa farkuissa, mutta kun vilkaisee hänen kenkiään ja hattuaan, ne sointuvat kokonaisuuteen. Täällä boheemikin vilkaisee peiliin ennen kuin astuu ovesta ulos.

Vanha väite, että newyorkilaiset ovat töykeitä ja stressaantuneita, pitää puolittain paikkansa Manhattanilla, mutta Brooklynissa hidastetaan kävelyn tahtia. Rento meininki ja värikkyys ovat pitkälle seurausta kaupunginosan historiasta.

Brooklynissä näkyy, että New York on Yhdysvaltain kallein kaupunki ja East Riverin toisella rannalla komeaa siluettiaan esittelevä Manhattan sen kallein kaupunginosa. Brooklynin vanhoihin maahanmuuttajataustaisiin lähiöihin löysivät ensin tiensä Manhattanin hintatasoa paenneet taiteilijat. Heidän perässään seurasivat opiskelijat ja trenditietoiset nuoret aikuiset.

Monien lähiöiden alkuperäiset asukkaat eivät ole tästä kehityksestä pitäneet, mutta toisaalta juuri tästä koko Brooklynissa on kysymys, jatkuvasta muutoksesta.

Nähtävyydet

Nurinkurista sinänsä, että Manhattan on Brooklynin kuuluisimpia nähtävyyksiä. East Riverin rannalla on vaikea olla törmäämättä hääpareihin, jotka haluavat ikuistaa liittonsa Manhattanin siluettia vasten. Yön laskeutuessa maaginen neonvalojen ja miljoonien ikkunoiden ilotulitus valaisee joen länsirannan, joka on kauneimmillaan nimenomaan Brooklynin puolelta katsottuna.

Ihastele Manhattania kävelykadulla vauraassa Brooklyn Heightsissa. Ota sen jälkeen suunta legendaarista Brooklyn Bridgea. East Riverin yli kulkeva kivisilta on yhtä ikoninen New Yorkin symboli kuin Vapauden patsas.

Brooklynin lukuisat lähiöt ovat kuin kaupunkeja kaupunginosan sisällä. Tunnelma on joka lähiössä erilainen. Greenpointissa puhutaan kadulla enemmän puolaa kuin englantia. Crown Heightsin karibialaiskortteleissa englannin aksentti on eteläinen, trooppinen.

Kahden ja puolen miljoonan asukkaan Brooklyn olisi itsenäisenä kaupunkina Yhdysvaltain neljänneksi suurin. Sen edelle kiilaavat New Yorkin muut kaupunginosat yhteen laskettuina, Los Angeles ja Chicago. Välimatkat ovat pitkät, mutta taittuvat kätevästi metrolla, joka on useimmiten nopeampi kuin taksi.

Erilainen ostoskaupunki

Kun puhutaan shoppailusta New Yorkissa, tarkoitetaan yleensä Manhattania. Brooklyn on tässäkin suhteessa erilainen.

Manhattanin massiivisten tavaratalojen ja merkkiliikkeiden keskittymät puuttuvat. Tilalla on pieniä kivijalkapuoteja, vintage-kauppoja ja suunnittelijoiden omia myymälöitä.

Keskustaa Brooklynilla ei ole, ellei sellaiseksi lasketa Downtownin pilvenpiirtäjäviidakkoa, jonka ainoa kiinnostava nähtävyys on kävelytie Brooklyn Bridgelle.

Lähiöillä on omat pääkatunsa, joiden varteen suurin osa kaupoista keskittyy. Williamsburgin sykkivä valtaväylä on Bedford ave, jonka nähtävyyksiä ovat perinteikkään amerikkalaisen hattutehdas Goorin Brosin myymälä ja rock-henkinen lihapullaravintola Meat Ball Shop.

Keskiluokkaisemmassa Park Slopessa raha vaihtaa omistajaa 7. ja 5. avenuen varsilla. Crown Heightsissä kannattaa noutaa lounaseväät karibialaisravintola Golria’sista, joka sijaitsee lähiön pääkadulla, Nostrand avenuella. Bedford-Stuyvesantin afroamerikkalainen sydän sykkii puolestaan Nostrand aven ja Fulton streetin risteyksessä.

Kirpputorit Brooklynissa ovat aivan oma lukunsa. Nettisivulla Brooklynflea.com löytyvät osoitteet ja aukioloajat. Käytettyjen vaatteiden ja kenkien ohella tarjolla on antiikkia, taidetta, sisustustarvikkeita. Vaatesuunnittelijoiden kojuilta taas löytää yksilöllisiä ja omaperäisiä luomuksia niille, joita ei ketjukauppojen tarjonta sytytä.

Brooklynilla on maine luovan luokan kaupunginosana. Tuon luovuuden silmiinpistävimpiä ilmenemismuotoja on vanhan tavaran uusiokäyttö. Päätös olla ostamatta mitään karisee viimeistään siinä vaiheessa, kun kirpparikierroksella vastaan tulee pöydällinen vanhoista vinyylilevyistä valmistettuja puhelimen kuoria.

Näin sinne mennään

Suorat lennot alkaen 370 euroa. John F Kennedyn lentokentältä pääsee 7,5 eurolla mihin tahansa kaupungin sisällä, kun käyttää AirTrainin ja metron yhdistelmää.

Paikallishinnat

  • Oluttuoppi: 6 euroa.

  • Lounas: 11 euroa.

  • Metrokortti 7 vrk: 29 euroa.

  • Metron kertalippu 2,5 euroa.

Muista

  • New York on suurkaupungiksi turvallinen mutta varsinkin pimeän aikaan kannattaa varmistaa, että liikut vain siellä missä on muitakin ihmisiä.

  • Tarjoilijoilla on huonot palkat. Ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, asiakkaiden oletetaan jättävän tarjoilijalle tippiä 15–20 prosenttia laskun loppusummasta. Baaritiskillä tipataan noin dollari per drinkki.

  • Yksityismajoitusten tarjonta vuokrauspalveluiden kuten AirBnB:n kautta on laaja. Oma huone jaetulla kylppärillä maksaa alle puolet siitä mitä vastaavanlaatuinen hotellihuone.

X