Kolmen päivän rentouttava perheloma Edinburghissa tarjoaa linnoja, pandoja ja lämpimiä hymyjä – Nappaa vinkit!

Jaa kaverilleTilaa Seura
Edinburgh matkustus
Linnan portilta avautuu näkymä vanhaankaupunkiin, jossa kulkua säestää säkkipillinsoittajien sävelet. © Erkki ja Liza Meriluoto
Edinburgh on kompakti kohde pikkulapsiperheelle. Kolmen päivän kaupunkilomalla tekemistä ja jännittävää nähtävää riittää joka hetkelle – vanhempien rentoutumishetkiä unohtamatta.

1. Päivä: Idyllinen vanhakaupunki

Mukulakivet tärisyttävät lastenvaunuja. Vauva nukkuu lokoisasti, toinen mukula huutaa ääni väpättäen tärinän tahtiin seisontalaudalla. Skotlannin pääkaupunki on ottanut lapsiperheemme syleilyynsä. Vanhankaupungin päädyssä kohoava keskiaikainen linna kerää eteensä parveilevia turistilaumoja. Täällä ei skottiaksenttia juuri kuule, ennemminkin valtakieli tuntuu olevan kiina. Säkkipilli sentään soi. Yhteiskuvaan perinneasuisen pillipiiparin kanssa riittää ruuhkaa.

Linnan sisäpihalle pääsee ilmaiseksi ja vaunujen kanssa. Sisälle maksaa ja suositeltavaa vauvan kanssa on käyttää kantoreppua. Visiitti kannattaa jo pelkkien näkymien vuoksi. Täältä pystyt hahmottamaan koko kauniin Edinburghin ja näet asuinalueiden yli kaukaisille kukkuloille asti. Mielikuvitus laukkaa herkästi. Tuolta vihollinen saattoi yrittää hyökkäystä. Mikäs täällä muurien suojassa väijyessä!
Toinen maisemienkatselupaikka keskustan tuntumassa on pylväsmonumenteistaan tunnettu Calton Hill.

Edinburghin linna

Edinburghin linna rakennettiin korkealle kallioiden päälle 1100-luvulla. Erkki ja Liza Meriluoto

Alempana levittäytyy kaunis puutarhamainen puisto suihkulähteineen. Sen viereen on pystytetty lasten leikkipaikka, linnateemalla tietysti. Vieressä on teltta, josta välipalaa löytyy myös aikuisille.

Ravinnon saanti ei Edinburghissa ole mikään ongelma. Ruskean rosoisen vanhankaupungin historiallinen pääkatu ja erityisesti kulman takana sijaitseva Grassmarketin kaupunginosa ovat täynnä mielenkiintoisia ravintoloita ja pubeja. Perinteisen skottiruoan lisäksi löytyy laaja kirjo muita eurooppalaisia makuja. Ravintolassa palvelun taso yllättää – tarjoilijat ovat kohteliaita ja luontevia aikuisia ihmisiä, jotka huomioivat lapsetkin lämpimästi.

Vanhakaupunki tarjoaa myös monia mahdollisuuksia huoneistossa majoittumiseen. Oma valintamme oli tällä kertaa ”New townin” puolella sijaitseva huoneistohotelli, omalla keittiöllä tietysti. Niinpä upeiden kirkkojen ja muiden historiallisten paikkojen koluamisen jälkeen on aika hakea iltapalat ja aamupuurot Sainsbury’s -ruokakaupasta ja suunnata kahden hanan iltapesuun.

Paikallisia hintoja:

  • Keskitason huoneisto nelihenkiselle perheelle 70–120 e/yö.
  • Ravintolassa aamiainen 5–10e/hlö, illallinen 15–25e/hlö, tuoppi olutta 2,5–6e.
  • Koko päivän bussilippu: aikuinen n. 4,5e, lapset puoleen hintaan
  • Sisäänpääsy eläintarhaan n. 20 euroa, lapset puoleen hintaan, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi
Edinburgh matkustus

Mikäs sen jännittävämpää kuin matkustaa kaksikerroksisella bussilla! Erkki ja Liza Meriluoto

2. Päivä: Pohjanmeren ranta ja eläintarha

Heti aamulla kävelemme pääkatu Princes Streetille, jota kautta iso osa bussilinjoista kurvaa. Täältä pääsee myös kätevästi raitiovaunulla lentokentälle. Nousemme bussiin numero 26, joka jälkikasvun riemuksi on kaksikerroksinen. Yläkerroksen etupenkit ovat jo elämys sinänsä, kun maisemaikkunasta avautuu upea turistikierros samaan hintaan.

Jäämme pois King’s Roadin pysäkillä, josta on kävelymatka upealle Portobellon rannalle.

Ilokseni huomaan, että bussipysäkin vieressä on Aldi-ruokakauppa. Tästä Lidlin pikkuserkusta haemme palatessa ruokatarvikkeet edullisesti loppureissun ajaksi. Mutta nyt meren ääreen. Paikallinen mies heittää palloa koiralleen rantabulevardilla.

Pohjanmeren maisemissa Portobello beach

Pohjanmeren maisemissa Portobello beachilla on helppo tutustua koiria ulkoiluttaviin välittömiin paikallisiin. Erkki ja Liza Meriluoto

Suomalaiseen lapsiperheeseen suhtaudutaan uteliaalla ilolla. Laskuvesi on paljastanut hiekkaa ja simpukoita pitkältä matkalta. Rantabulevardilta löytyy perinteinen pelihalli viihde- ja uhkapelikoneineen. Rantatuulesta sisään astuessa värien ja musiikin kirjo on huumaava.

Kävely saa vatsan kurnimaan, joten siirrymme ravintolaan nauttimaan tuhdin skotlantilaisen aamiaisen. Makkaran ja papujen lomassa annokseen kuuluvat myös pienet maistiaiset niitä kaikkein perinteisimpiä skottiruokia: haggista ja black puddingia, joka on kovin tuttua ainakin tamperelaisille.

Skotlantilainen aamiainen

Skotlantilainen aamiainen on oiva tapa maistella perinneruokia haggista ja black puddingia (lautasen oikeassa reunassa). Erkki ja Liza Meriluoto

Vatsat ja Aldin kassit täynnä hyppäämme takaisin bussiin. Piipahdus hotellihuoneessa ja matka jatkuu samalla linjalla 26 tällä kertaa toiseen suuntaan kohti Edinburghin eläintarhaa.

Eksoottisten eläinten kakkojen tuoksu on ensimmäinen aistikokemus. Seuraava onkin ilo: heti sisäänkäynnin jälkeen pääsee näkemään pandakarhuja. Ei tarvinnut lähteä Ähtäriin asti! Selkeästi opastava eläintarhan kartta vie meidät pingviinien ääreen, sitten näemme minivirtahepoja, apinoita, karhun, koalan, kenguruja, tiikerin, leijonapariskunnan ja seeproja.

Edinburghin eläintarhan panda

Edinburghin eläintarhassa pääsee näkemään mm. pandakarhuja. Erkki ja Liza Meriluoto

Vaunujen lykkiminen tuntuu jaloissa. Olemme samalla kiivenneet korkealle kukkulan päälle. Tässä sai myös hyvän treenin.

Illalla on hyvä hetki sopia vahtivuoroista ja vapauttaa vaimo shoppailemaan. Pääkadun varrelta löytyy niin merkkiliikkeitä kuin Primark-halpavaatekauppa sekä kosmetiikkatavarataloja.

Edinburghin portaat

Historiallisissa maisemissa riittää tunnelmallisia portaikkoja. Lastenvaunujen kanssa ei kannata ihan joka kujalle lähteä. Erkki ja Liza Meriluoto

3. Päivä: Dean Village ja museot

Aamu lähtee käyntiin reilun kilometrin kävelyllä keskustan länsipuolella sijaitsevaan Dean Villageen. Suojeltu kylä kätkee sisäänsä vuosisatojen mittaisen viljamyllyperinteen.

Maisemiltaan se on satumaisen kaunis. Leith-jokea ympäröivät rakennukset ovat kuin elokuvista. Oma lukunsa on hautausmaa, jossa voi ihastella vanhojen monumenttien yllä roikkuvia puiden oksia ja antaa mielikuvituksen lentää lukien hautakivistä ihmisten elinvuosien ja ammattien kirjoa.

Suojeltu Dean Village

Suojeltu Dean Village on upea päiväretkikohde. Erkki ja Liza Meriluoto

Dean Villagen hautausmaa

Dean Villagen hautausmaalla mielikuvitus laukkaa kuin kauhuelokuvan kulisseissa. Erkki ja Liza Meriluoto

Lounaan jälkeen suuntaamme pakolliselle museokierrokselle. Niissäkin valinnanvaraa riittää, mutta lasten kanssa ilmaiseksi pääsee kokeilemaan ainakin pääkadun varrella sijaitsevaa National Gallerya, jonka maalaukset ovat koko seinän kokoisia. Kouluikäisten lasten kera voi piipahtaa Museum of Childhood -lapsuusajan museossa, jossa näytillä on eri vuosikymmenten ajalta leluja ja pelejä. Vanhin näytillä oleva nukke, puinen kuningatar Anne, on vuodelta 1740.

Museokierroksen jälkeen jaetaan vahtivuorot ja vapautetaan perheen isä Edinburghin illan syleilyyn. Pubikierroksella käymisen arvoinen paikka on The Standing Order -ravintola entisessä prameassa pankkirakennuksessa. Tuopin saa alle kolmella punnalla ja paikalliset laadukkaat single malt -viskitkin ovat puolet halvempia kuin Suomessa.

Ohjelmaa on tarjolla vain 500 metrin päässä sijaitsevassa The Stand Comedy Clubissa, jonka stand up -esitysten taso on brittihuumorin tapaan reilusti suomalaista vitsinvääntöä edellä. Etupenkkiin istuessa saa kuulla vielä Suomi-roastit kaupan päälle, jotka lämmittävät mieltä koko kaupungin tunnelman tapaan vielä kotimatkallakin.

X