Aurinkoloma vai reppureissu? Matkusta rentoutumaan Koh Changin norsujen saarelle, jossa olet kaukana massaturismista

Jaa artikkeli
Koh Chang snorklaus
Koh Changilta voi tehdä upeita snorklausretkiä läheisille pikkusaarille, joiden hienoilla riutoilla riittää paljon nähtävää. © istockphoto
Koh Changin saarelta voi vielä löytää rentoa thaimaalaista lomatunnelmaa, joka ei ole jäänyt massaturismin jalkoihin. Viidakkosaarella stressi hiipuu vikkelästi.

Havahdun sikeästä unesta valtavaan töräytykseen. Myös mieheni pompahtaa pystyyn. Norsu se siellä pöräyttelee.

Bungalow-kämppämme läheisyydessä sijaitsevalla norsufarmilla on herätty uuteen päivään jo varhain. Vaikka ensimmäisen yömme uni keskeytyy pitkän matkan jälkeen, meitä kumpaakin naurattaa. Lomalla aamuöinen havahtuminen luonnonääniin on tervetullut vaihtoehto arkisiin työstressin aiheuttamiin yöherätyksiin verrattuna.

Täällä jos missä tunnen olevani keskellä tropiikkia – ja hyvin kaukana kotoa.

Norsun kanssa uimaan

Rantakadulla liikennemerkki kehottaa varomasta tietä ylittävää norsua ja pian edestämme kulkee pari verkkaisesti lompsottelevaa kärsäkästä kouluttajineen. Saaren nimi on tosiaan jo heti loman alussa lunastanut paikkansa, Koh Chang tarkoittaa nimittäin norsujen saarta.

Tosin nimi johtuu siitä, että saari muistuttaa kartalla norsun päätä. Luonnonvaraisia norsuja Siaminlahden itäosassa sijaitsevalla Koh Changilla ei siis asustele, mutta niitä elelee saaren farmeilla paljon.

Kai Bae Beach

Kai Bae Beachilla vilisee päivän mittaan norsuja kouluttajineen. Erityisesti vauvanorsujen paijaaminen on ainakin lasten mieleen. Anneli Juutilainen

Ne talutetaan usein päivän aikana majapaikkamme läheiselle Kai Baen rannalle turistien rapsuteltavaksi ja taputeltaviksi. Muutamat innokkaimmat ovat tilanneet itselleen uimareissun norsun kanssa reilun kahdeksan euron hintaan.

Eläinsuojelullisesta näkökulmasta touhusta voi olla monta mieltä, mutta tulikuumana päivänä norsun meressä kölliminen ja piehtaroiminen näyttää ainakin sivullisen silmään melkoisen mukavalta. Jos asiakkaita ei ole, kouluttajat vievät norsut vilvoittelemaan mereen kaikessa rauhassa.

Ei massaturismia

Tratin maakuntaan kuuluva Koh Changin saari sijaitsee Itä-Thaimaassa, lähellä Kambodžan rajaa. Maan toiseksi suurin saari on pinta-alaltaan reilut pari sataa neliökilometriä ja se on pääosin kansallispuistoa eli siis suojellun sademetsän peitossa.

Pituutta kumpuilevalla saarella on vain noin 30 kilometriä, mutta matka päästä päähän on autoteitse hidas, sillä tiet ovat todella mutkaiset ja käännökset jyrkkiä. Lavataksin kyydissä saakin tiukimmissa kurveissa puristaa tukipalkeista kiinni rystyset valkoisina.

Parasta Koh Changissa on se, ettei se ole jäänyt vielä massatursimin jalkoihin samalla tavalla kuin vaikkapa Phuket tai Koh Samui. Täällä tunnelma on huomattavasti iisimpi ja meiningissä on vielä reppureissaajamaista aitoutta.

Lomailijoiden vilske on keskittynyt saaren länsirannikon rantakatujen varsille ja sekin on varsin maltillista: rantaputiikkeja, hierontapaikkoja ja ravintoloita, pikkuisia ruokakauppoja ja hedelmäkojuja. Vilkkain rannoista on White Sand Beach, jossa on eniten suurempia lomaresortteja ja aktiivisin yöelämä. Rauhallisempaan meininkiin mieltyneiden kannattaa majoittautua Kai Bae Beachille, Klong Praolle tai reppureissaajien suosimalle Lonely Beachille.

Koh Changin rannat

Koh Changin rannat ovat rauhallisia: kaupustelijoita tai rantatuoleja ei näy. istockphoto

Patikoi vesiputoukselle

Saaren suosio perustuu sen monipuolisuuteen. Koh Changilla voit viettää totaaliseen rentoutumiseen keskittyvän löhöloman tai hyvinkin aktiivisen reippailureissun.

Rannoilta voi vuokrata kanootteja, joilla pääsee melomaan läheisille pikkusaarille.

Suurimmat hotellit tarjoavat joogatunteja ja ilmastoituja kuntosaleja.

Patikointiretki saaren keskiosassa sijaitsevalle Klong Plu -vesiputoukselle on upea elämys, mutta jalkaan kannattaa varata mukavat lenkkarit varvassandaalien sijaan.

Kilometrin mittainen viidakkopolku

Kilometrin mittainen viidakkopolku johdattaa kävijät Klong Plu -vesiputoukselle. Makeassa vedessä pulahtaminen virkistää hikisen patikoinnin jälkeen. Anneli Juutilainen

Viidakkopolku on vaikeakulkuinen kivien, juurakoiden ja epätasaisen maaston vuoksi ja matkan huhkiminen käykin jo treenistä.

Noin kilometrin hikisen tarpomisen jälkeen pääsee pulahtamaan virkistävään kallioseinämien väliin laskeutuvaan veteen, jossa on valtavasti makeanveden kaloja – jopa niin paljon, että ne töksähtelevät välillä jalkaa vasten. Saarella on myös useita muitakin vesiputouksia ja patikointireittejä, joilla pääsee hapottamaan reisiään tarunomaisen trooppisissa maisemissa.

Snorklaamaan riutoille

Koh Changin lähisaaret tarjoavat mitä oivallisimmat mahdollisuudet upeisiin snorklausretkiin. Tarjolla on puolen päivän reissuja speed boatilla eli moottoriveneellä tai koko päivän kestäviä, pidempiä reissuja isommalla aluksella. Paatit käyttävät snorklaajia yleensä neljällä satumaisella saarella, muun muassa suojelluilla Ko Wailla ja Ko Rangilla.

Saaren eteläosassa sijaitsevasta, veden päälle paalujen varaan rakennetusta Bang Baon kalastajakylästä lähtevät laivat kuljettavat asiakkaansa uskomattoman hienoille riutoille, joissa näkyvyyttä meren pohjassa liikkuvien, valtavien kalaparvien keskelle riittää metritolkulla.

Snorklaus

Snorklausreissujen parasta antia ovat värikkäät kalat, joita pääsee ihastelemaan hyvinkin läheltä. istockphoto

Värikkäitä papukaijakaloja on paljon, samoin kuin erikokoisia kirkkaan keltaisia ja sinisiä kaloja – merimakkaroista ja merisiileistä puhumattakaan!

Veneretkiin kuuluu lähes poikkeuksetta ruokailu, jonka veneen miehistö loihtii tarjolle joillakin upeista saarista tai ison aluksen kyydissä. Snorklausvälineetkin saa lainaan miehistöltä.

Jos seikkailumieltä riittää, Koh Changia lähinnä oleville suuremmille paratiisimaisille saarille Koh Makille tai Koh Koodille voi tehdä yön tai parin reissun samasta satamasta.

Hyvää oloa ruoasta

Thaimaassa terveellisen ruokavalion noudattaminen on helppoa, jos malttaa vältellä uppopaistettuja ja friteerattuja ravunpyrstöjä, mustekaloja ja kananpaloja – jotka ovat toki äärimmäisen herkullisia makeassa chili- tai luumukastikkeessa.

Thaimaalainen ruoka on kuitenkin pääasiassa varsin kasvispainotteista. Myös äyriäisiä, kalaa ja kanaa syödään paljon. Kuten muuallakin Thaimaassa, Koh Changilla pätee sama sääntö: mitä vaatimattomamman näköinen ravintola muovituoleineen on, sitä maukkaampi on myös ruoka.

Thaimaassa on helppo syödä terveellisesti.

Thaimaassa on helppo syödä terveellisesti. Kookosmaitoa, kasviksia ja äyräisiä käytetään runsaasti. Anneli Juutilainen

Hyvä ruoka

Parhaat ja autenttisimmat ruoat saa useimmiten ”muovituoli-ravintoloista”, joiden ulkoasu on vaatimaton, mutta ruoka erinomaista. Anneli Juutilainen

Vaikka saarella on paljon italialaisia ja muita länsimaalaisia ravintoloita, ehdottomasti parhaimmat herkut nautimme Kai Bae Beachin hieman syrjäisellä ravintolakujalla, missä useat rivissä nököttävät ravintolat kokkailivat avokeittiössä autenttisia makuja.

Jälkiruoaksi kannattaa ehdottomasti kipaista jostakin rantakadun varressa sijaitsevasta hedelmäkojuista valmiiksi viipaloitua tuoretta ananasta, mangoa tai melonia. Hedelmien makeus on täällä aivan toista luokkaa kuin suomalaisten markettien hyllyiltä ostettujen.

Paikallinen mango

Mikään ei maistu niin makealta kuin paikalliselta hedelmäkauppiaalta juuri ostettu mango. istockphoto

Koh Changilla useimmat hedelmäkauppiaat valmistavat myös järjettömän hyviä smoothieita haluamistasi ainesosista – oma suosikkini oli kookos.

Vähän tuhdimpaan herkutteluun voi hemmotella itseään kadun varsien lettukojuilla. Ohuesta taikinasta paistettu ja neliöksi taiteltu lettu makeilla kastikkeilla taittaa kovimmankin makeannälän ja ainakin perheen pienimpien suut.

Parasta Koh Changilla onkin se, että sieltä löytyy jotain jokaisen makuun.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X