Loma Kyproksella tarjoaa seikkailuja auringossa – Kokosimme vinkit upean meren äärellä lomailevalle!

Suomalaisten 1980–90-lukujen suosikkikohde Kypros on palannut matkanjärjestäjien valikoimiin. Kyproksella paistaa aurinko jopa 300 päivää vuodesta, mutta pelkästään rannalle ei kannata jäädä löhöilemään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyprosta ympäröivät vedet ovat puhtaita ja kirkkaita. 56:lle sen rannoista on myönnetty EU:n ympäristö­ystävällisyydestä kertova sininen lippu. © iStock

Suomalaisten 1980–90-lukujen suosikkikohde Kypros on palannut matkanjärjestäjien valikoimiin. Kyproksella paistaa aurinko jopa 300 päivää vuodesta, mutta pelkästään rannalle ei kannata jäädä löhöilemään.
(Päivitetty: )
Teksti: Susanna Luikku 

Kypros tarjoaa matkailijalle kaikkea, mitä unelmien lomalta voi toivoa. Lähes takuuvarman auringon, ruokaelämyksiä,  kristallinkirkkaat uimavedet, runsaat vesiurheilumahdollisuudet ja vilkkaita, viehättäviä kaupunkeja.

Kyproksen sää hemmottelee matkailijaa

Silmiä häikäisevä sinisyys. Se on ensimmäinen ja vahva kuva Kyproksesta, jossa meren kimallus, kirkkaansinisenä kaareutuva pilvetön taivas, aaltojen vaahtopäät ja valonheijastukset sulautuvat toisiinsa.

Kyproksella paistaa aurinko läpi vuoden, huhtikuusta syyskuuhun paistetta on keskimäärin 11 tuntia päivässä. Välimeren kolmanneksi suurinta saarta ympäröivät valkohiekkaiset rannat ja lahdenpoukamat. 56:lle Kyproksen rannoista on myönnetty EU:n sininen lippu puhtaasta vedestä ja ympäristöystävällisyydestä.

Vaikka meren ja aurinkorasvan tuoksu, kuuma hiekka varpaissa ja viilentävät mainingit ovat monelle tärkeä osa lomaa, rannoilla voi harrastaa muutakin. Useimmilta matkailurannoilta pääsee varjoliitämään, ajamaan vesijetillä tai veneellä, melomaan, polkuveneilemään tai hytkymään ”banaaniveneen” kyydissä. Aurinkovarjot ja -pedit maksavat muutaman euron, jolla ne saa käyttöönsä koko päiväksi.

Kyproksella syödään yhä päivittäin tuoreita mereneläviä, mutta ammattikalastajien määrä on vähentynyt. © iStock

Kyproksella syödään yhä päivittäin tuoreita mereneläviä, mutta ammattikalastajien määrä on vähentynyt. © iStock

Kyproksella on kauniita kissoja. © iStock

Kyproksella on kauniita kissoja. © iStock

Kypros – jaettu saari

Katamaraani puksuttaa eteenpäin leppeissä tuulissa. Rantojen valkokiviset talot, laaksojen tasangot ja kauempana häämöttävät vuorenrinteet hohtavat aamuauringossa, kun alus hidastaa vauhtiaan.

”Tästä me käännymme takaisin, koska tuolla oikealla näkyy Famagustan kaupunki. Rajaa ei näy, mutta sitä ei voi ylittää: kilometrin päästä alkaa Turkin hallussa oleva alue”, miehistö kuuluttaa.

Auringosta raukeat ihmiset valpastuvat ja kurkottelevat nähdäkseen paremmin. Etenkin varttuneempien saksalaisturistien kasvoilla voi huomata muutoksen: he muistavat, millainen oli rautaesiripulla jaettu maa ja muurilla lähes yhdessä yössä erotettu Berliini.

Kypros itsenäistyi Iso-Britannian hallinnosta vuonna 1960, ja presidentiksi nousi arkkipiispa Makarios III. Kreikkalais- ja turkkilaisväes­tön ristiriidat nousivat kuitenkin pian pintaan ja johtivat kolmen päivän sisällissotaan vuonna 1963.

Seuraavana vuonna YK asetti valvomaan aselepoa kansainväliset rauhanturvajoukot, joissa on ehtinyt palvella myös lukuisia suomalaisia. Vuonna 1974 Turkki miehitti Kyproksen pohjoisosan Kreikan sotilasjuntan tukemana.

Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi kutsuttu alue perustettiin vuonna 1983, mutta sitä ei ole tunnustanut Turkkia lukuun ottamatta yksikään valtio. Kahta kolmasosaa saaresta hallitseva Kyproksen tasavalta on kansainvälisessä oikeudessa ainoa laillinen Kypros, ja siitä tuli EU:n jäsen vuonna 2004. Kyproksen konflikti on yksi syistä, jonka takia Turkin EU-neuvottelut ovat olleet jäissä jo vuosia.

Osaa Famagustasta kutsutaan aavekaupungiksi, koska kaupungista paenneiden kyproksenkreikkalaisten asuinalueet ovat käytännössä samassa tilassa kuin miehitysvuonna 1974. Turkin puoleisen Kyproksen pohjoisosan raja on tällä hetkellä suljettu.

Brittihallinnosta muistuttavat enää vasemmanpuoleinen liikenne, joka kannattaa huomioida sekä jalan liikkuessa että ajoneuvoja vuokratessa, ja manner-Euroopasta poikkeavat pistorasiatyypit. Hotelleista saa adaptereita lainaksi maksutta, ja niitä voi ostaa 3–4 eurolla osasta kauppoja.

Rantoja on moneen makuun ja tarkoitukseen. © iStock

Rantoja on moneen makuun ja tarkoitukseen. © iStock

 Kiertele autolla, vaella vuoristossa

Kyproksen matkailualueista suosituimpia ovat Ayia Napa, Fig Tree Bay ja Limassol, ja kaikki lennot laskeutuvat Larnakan kentälle. Pääkaupunki Nikosiaan pääsee halutessaan bussilla kohteesta riippuen 1,5–2 tunnissa.

Autonvuokraus kannattaa, mikäli haluaa saada saaresta kattavan kuvan. Toki myös kävellen ja pyöräillen pääsee tutustumaan Kyproksen kallioiden, meriluolien ja rantojen maisemiin. Meriretkiä tarjoavat monet matkajärjestäjät, ja retkipäivän hintaan sisältyvät tavallisesti lounas ja juomat.

Keskellä saarta sijaitsevat Troodos-vuoret tarjoavat viilentävää vehreyttä, oliivi- ja sitruspuulehtoja, tuoksuvia mäntymetsiä ja viinitarhoja. Tuntuu uskomattomalta, mutta talvikuukausina vuorilla sataa lunta ja jopa hiihtäminen on mahdollista. Vaeltamaan pääsee sekä omatoimisesti että ohjatusti, ja vaellusten rankkuustason voi valita itse.

Kypros kiehtoo värikkäällä historiallaan

Vanhimmat merkit antiikin Kyproksen asutuksesta ovat 8 000 vuoden takaa ennen ajanlaskun alkua. Saarelaisten historiaan ja kulttuuriin ovat vaikuttaneet helleenien, foinikialaisten, roomalaisten, Bysantin ja Osmanian aikakaudet, mikä tekee saaresta aarreaitan myös kulttuurista kiinnostuneille.

Limassolin ulkopuolelta Kourion jyrkältä niemekkeeltä löytyvät saaren tärkeimmät arkeologiset kaivaukset ja Larnakasta ja Pafoksesta vanhat linnoitukset. Luostarit ja kirkot ovat vaihtelevasti avoinna.

Ayia Napan satama-alueella sijaitsee ravintola- ja ostoskeskittymän ohella Thálassa eli merimuseo, joka keskittyy nimensä mukaisesti saarelaisille elintärkeän merellisen historian esittelyyn. Vanhimmat laivarunkojen kopioista, keramiikasta, työkaluista ja muista käyttöesineistä sekä fossiileista, kotiloista ja koralleista ovat lähes 8 000 vuotta vanhoja.

Tuoreempaa historiaa edustaa Ayia Napasta löytyvä patsas- ja kaktuspuisto, joka on perustettu vuonna 2014. Suuri osa veistoksista ammentaa antiikin taruista mutta yhtä lailla esimerkiksi Kiinan, Ukrainan tai Venäjän tilanteesta.

Jalustoilta infoa tavaillessa näkee, että taiteilijat ovat kotoisin ympäri maailmaa. Miten jyhkeät veistokset on saatu saarelle? Ne syntyivät paikan päällä Kyproksella järjestetyn kansainvälisen kuvanveistokonferenssin aikana.

Kypros: Kyproksen kulttuurihistoriassa näkyvät muun muassa helleenien, foinikialaisten, roomalaisten ja Osmanian valtakaudet jäljet. © iStock

Kyproksen kulttuurihistoriassa näkyvät muun muassa helleenien, foinikialaisten, roomalaisten ja Osmanian valtakaudet jäljet. © iStock

Kypros tarjoaa ruokaelämyksiä

Hellepäivien ja nähtävyyk­sien jälkeen väsyneitä jalkoja on hyvä lepuuttaa rantaravintolan pöydässä ihaillen auringonlaskun myötä värejä vaihtavaa taivasta ja hitaasti pimenevää maisemaa. Kyproslainen ruoka on saanut vaikutteita monelta suunnalta, myös Lähi-idästä ja Afrikasta.

Tutut grillattu halloumi, moussaka, vartaat ja salaatit eivät petä, mutta etenkin merenelävien ystävien kannattaa ottaa saaren ruokavaliosta ja tuoreuden mahdollisuudesta kaikki irti: mustekalaa, sardiineja, äyriäisiä, ostereita ja päivän kalaa saa monessa muodossa. Kalaruokiin erikoistuneet rantaravintolat ovat hieman normitasoa kalliimpia, mutta sekä näköala, ruoka että palvelu ovat sen arvoisia.

Samaa voi sanoa koko Kyproksesta. Ihminen ei ole saari, mutta juuri siksikin on hyvä välillä päästä saarelle – kauas ja irti kaikesta.

Kypros: The beautiful Marina in Limassol city in Cyprus. A very modern, high end and newly developed area where yachts are moored and it's perfect for a waterfront promenade. A view of the commercial area. © f8grapher

The beautiful Marina in Limassol city in Cyprus. A very modern, high end and newly developed area where yachts are moored and it’s perfect for a waterfront promenade. A view of the commercial area. © f8grapher

Kypros: Kyproksella on luostareita ja kirkkoja lähes joka kulman takana. Osa on avoimia ja sisään saa vapaasti mennä, kunhan muistaa käyttäytymis­säännöt. © iStock

Kyproksella on luostareita ja kirkkoja lähes joka kulman takana. Osa on avoimia ja sisään saa vapaasti mennä, kunhan muistaa käyttäytymis­säännöt. © iStock

Lue myös: Anniina Tarasovan Kuoleman kulissit -teos vei kirjailijan tutkimusmatkalle lomasaarelle: ”Kypros on rento lomakohde – samalla pinnan alla kuplii vanhoja kaunoja”

Artikkelia on muokattu 9.5.2023 klo 10:55

X