Lomaile Karabianmeren rannalla! Pohjois-Kolumbian Cartagena sykkii elämää tarjoten salsaa, kulttuuria ja silmänruokaa

Jaa artikkeli
Cartagena
Auringonlaskun jälkeen tanssijat esiintyvät näyttävissä asuissaan ja rumpalit takovat rytmiä vanhan kaupungin portilla. © Sami Mannerheimo
Cartagena de Indias tarjoaa nähtävyyksiensä ohella matkailijoille kulttuurielämyksiä, saarihyppelyitä ja täydellisiä rantoja. Ja kaikkialla soi salsa.

Kun päivän kuumin hetki hieman hellittää, Cartagena de Indiasin vanha kaupunki Karibianmeren rannalla Pohjois-Kolumbiassa alkaa sykkiä elämää.

Vanha kaupunki ihastuttaa matkailijan

Kävellessä voi nauttia trooppisista hedelmistä, käsityöläiskojujen tarjonnasta ja katusoittajista. Auringonlaskun aikaan on hyvä suunnata kaupungin länsipuolen muurille, jonne monet kerääntyvät ihastelemaan auringon vajoamista mereen. Tunnelma on lempeä ja romanttinen.

Cartagena on täynnä historian havinaa – se on yksi Etelä-Amerikan hienoimmista ja vanhimmista kolonialistisista kaupungeista. Espanjalaiset perustivat Cartagenan vuonna 1533, ja hyvin pian sen jälkeen kaupunkiin piti rakentaa linnoituksia merirosvojen takia.

Käytännössä koko vanha kaupunki on suojattu muureilla. Suurin linnoituksista on nimeltään San Felipe, jonka korkeimmalta kohdalta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin.

Ravintola Mardeleva

Ravintola Mardelevassa voi syödä salsabändin soittaessa musiikkia. Sami Mannerheimo

Bocagranden kaupunginosa

Keskustasta lähimmät rannat ovat Bocagranden kaupunginosassa. Sami Mannerheimo

Vanha kaupunki on sopivan kompakti kooltaan jalkaisin tutustuttavaksi. Kadut ovat kapeita ja värikkäitä. Kulman takaa tulee kerta toisensa jälkeen vastaan toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Hevosvankkurilla matka taittuu leppoisasti, mikäli jalkoja alkaa väsyttää.

Cartagena ja sen linnoitukset, vanha kaupunki ja monumentit on syystäkin valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi, mikä näkyy väistämättä myös turistien määrässä.

Trooppisia hedelmiä

Trooppisia hedelmiä on tarjolla lähes jokaisessa kadunkulmassa. Niitä voi nauttia samalla, kun kävelee kaupungin kujilla. Sami Mannerheimo

Edulliset hotellit ja ravintolat

Astetta kolumbialaisempaan mielenmaisemaan pääsee Getsemanin kaupunginosassa, josta löytyy hieman edullisempia hotelleja ja ravintoloita. Getsemanin katuja kävellessä ei voi olla ihailematta värikkään vaikuttavia muraaleja ja graffiteja, joista Kolumbia on kuuluisa.

Trinidad-aukiolla tunnelma on rento, ja sieltä on helppo bongata paikallisia nuoria sekä reppureissaajia viettämässä aikaansa. Kun katuorkesteri vielä säestää kolumbialaisilla rytmeillään, moni on vakaasti sitä mieltä, että täältä löytyy Cartagenan elämäniloisin tunnelma.

Jossain vaiheessa kiireetön päivä saa useimpien osalta jatkoa lähikulmien baarien ja klubien huolettomassa huomassa.

Aurinkolomalla turkoosi vesi virkistää

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta lämpömittarin näyttäessä kolmeakymmentä astetta. Kello on vasta kymmenen, mutta hiki valuu jo otsalla. Onneksi Cartagenassa lähimmät rannat ovat aivan keskustan tuntumassa, joten vilvoittavaan mereen voi lähteä pulahtamaan hetkessä.

Miami-tyylinen Bocagranden kaupunginosa on verrattain uusi alue koostuen pääasiassa tornitaloista. Rannoilla on paljon baareja, ravintoloita ja muita palveluita, ja sieltä ehtii vielä hyvin kaupunkikierroksellekin ennen iltaa.

Seuraavana päivänä on vuorossa retki läheisille saarille. Vaihtoehtoja on useita. Päätän lähteä kierrokselle, joka menee ensin Rosario-saarille ja päätyy sen jälkeen Playa Blancan valkoiselle rannalle Barun saarella. Vesi roiskuu välillä kasvoille, mutta nopealla moottoriveneellä matka taittuu nopeasti.

Snorklaus

Rosario-saarilla löytyy hyviä paikkoja, jossa voi snorklata. Sami Mannerheimo

Snorklaus

Snorklatessa pääsee näkemään värikkäitä kaloja. Sami Mannerheimo

Merenaarteita, rantoja ja sukellusmahdollisuuksia turisteille riittää

Meri on täällä kirkkaampi kuin kaupungissa ja vesi turkoosin väristä. Osa Rosario-saarista on niin pieniä, että niille mahtuu hädin tuskin pari taloa. Saarten lähellä vesi on matalaa ja läpi näkyy värikkäitä kaloja uimassa korallien väleissä.

Osa veneen turisteista lähtee vierailulle Pajaralesin saarella sijaitsevaan meriakvaariokeskukseen, ja me muut pääsemme snorklaamaan pinnan alle.

Playa Blancan ranta on yksi Cartagenan parhaimmista. Arkipäivänä tilaa on hyvin ja tunnelma raukea. Rannalla on monta pientä bungalowia, joissa voi nukkua aaltojen kohistessa vieressä. Kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yksi yö täällä.

Päiväretki käy nimittäin liian lyhyeksi, jotta ehtisi edes hetken nauttia saaren rauhasta.

Cartagenan lähistöltä löytyy muitakin rantoja ja sukellusmahdollisuuksia, mutta mikäli haluaa nähdä Kolumbian kaikkein kauneimmat hiekkarannat Tayronan luonnonpuistossa, täytyy matkustaa 4–5 tuntia autolla.

Tayrona on suojeltu, vuoristoinen 150 neliökilometrin alue, joka häikäisee kauneudellaan ja jossa pääsee kävelemään polkuja pitkin ympäri koskematonta viidakkoa ja upeaa rannikkoa.

Cabo San Juanin ranta

Cabo San Juanin ranta ja maisemaa Tayronan kansallispuistossa. Sami Mannerheimo

Matkailija syttyy salsan sykkeessä

Salsa soi Cartagenassa melkein joka paikassa. Sitä kuulee takseissa, busseissa, liikkeissä ja baareissa. Myös monet ruokaravintolat houkuttelevat live-yhtyeillä.

Kun kävelen vanhan kaupungin aukiolla, salsa soi kovempaa kuin muualla. Rakennuksen kulmassa on baari nimeltä Donde Fidel Salsa Club, jossa on valokuvia genren tähdistä.

Kaikki kuvat on otettu baarissa tähtien vieraillessa paikan päällä. Paikan omistaja Fidel on jo harmaantunut mutta yhä fanaattinen salsafani. Jos haluaa päästä kunnolla tanssimaan, baarista neuvotaan suuntaamaan Cafe Havanaan, jossa taitavat live-yhtyeet soittavat.

Salsa bussissa

Salsa soi kodikkaasti sisustetuissa paikallisbusseissa. Sami Mannerheimo

Vanhan kaupungin värikkäät talot

Vanhan kaupungin värikkäitä taloja voi ihailla myös fillarilla tai hevoskyydillä. Sami Mannerheimo

Cartagenassa voi toki kuulla muutakin musiikkia. San Basilio de Palenque -nimisestä kylästä ovat lähtöisin palenque- ja champeta-musiikkityylit, joissa on paljon afrikkalaisvaikutteita.

Cartagenan Bazurto Social Clubilla tanssijat sheikkaavat takapuoltaan niin, että varautuneempaa voi hämmentää. Paikassa järjestetään ryhmille champetan tanssitunteja.

Kulttuuria katujen kulmissa

Myös kaduilla tapahtuu paljon. Nuoret lahjakkuudet riimittelevät kilpaa kadunkulmissa, ja ympärillä oleva yleisö antaa aplodit aina, kun toinen osapuoli pistää paremmaksi.

Auringonlasku

Auringonlaskun tunnelmaa Cafe Del Marin terassilla. Sami Mannerheimo

Räppärit saattavat myös tulla kysymään kadulla, mistä olet kotoisin ja alkavat freestyle-tyyliin sanailemaan sinusta. Kannattaa pitää hieman käteistä mukana, jotta voi palkita erilaisia katuesiintyjiä. Toki on myös välillä sanottava kohteliaasti “ei kiitos”, sillä Cartagenassa kaupustelijoita riittää.

Auringonlaskun jälkeen vanhan kaupungin portilla alkavat rummut päristä, kun paikalle kerääntyneet ihmiset ovat saapuneet seuraamaan isompien ryhmien esityksiä. Ryhmiä on useita ja jokaisella on hieman erilainen musiikkityyli ja sen mukaiset tanssiesitykset.

Jokaisen ryhmän kokonaisuus perinteisine asuineen ja tanssiesityksineen on taidokkaasti toteutettu. Aukiolle kerääntynyt yleisö osoittaa vaikuttaville esityksille suosionsa raikuvin aplodein.

Näin lennät Kolumbiaan ja matkustat Cartagenaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Cartagenaan eikä muualle Kolumbiaan, mutta esimerkiksi KLM, Lufthansa, Turkish Airlines ja Air France lentävät Cartagenaan eri puolilta Eurooppaa.

Toinen vaihtoehto on kulkea esimerkiksi Barranquillan tai Bogotan kautta. Barranquillasta on kahden tunnin bussimatka Cartagenaan, ja se on lähempänä Tayronan kansallispuistoa.

Turvallisuustilanne on parantunut huomattavasti Kolumbiassa eikä Cartagenassa ole syytä pelätä.

X