Nappaa tästä vinkit Lontoon kaupunkilomalle! – Kummastele kuninkaallisia, nauti iltapäiväteetä ja tee erikoisia ostoksia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Notting Hillin Portobello Roadin katumyyjäiset ovat vilkkaimmillaan lauantaisin. Markkinoilla voi tehdä virkistävän erikoisia ostoksia. © Rosanna Marila
Notting Hillin Portobello Roadin katumyyjäiset ovat vilkkaimmillaan lauantaisin. Markkinoilla voi tehdä virkistävän erikoisia ostoksia. © Rosanna Marila
Pitkään viikonloppuun Lontoossa kuuluvat ihana iltapäivätee, herkullinen sunnuntaipaisti, katupuotishoppailua ja kuninkaallisten kummastelua.

Seison Tower Bridge -sillan lasisella tasanteella Lontoossa ja välttelen alaspäin katsomista. Jalkojeni alla olevan panssarilasin läpi kun näkyy 42 metrin mittainen pudotus suoraan alapuolellani virtaavaan Thames-jokeen.

Onneksi ympärilläni levittyvät maisemat ovat niin häikäisevät, että korkeanpaikankammo unohtuu. En osaa päättää, kumpi on vaikuttavampaa: huippumodernit pilvenpiirtäjät vai historialliset palatsit muureineen.

On helppo ymmärtää, miksi Lontoo on kaupunkilomakohteiden aatelia. Täällä joka toinen rakennus on näyttävämpi kuin oma Presidentinlinnamme.

Lontoo ja koko Iso-Britannia ovat viime vuosina olleet monien murrosten keskellä. Ensin turismi otti osumaa Brexitistä ja maailmanlaajuisesta pandemiasta. Samalla brittihovissa alkoi ennennäkemätön kuohunta, kun prinssi Harry ja vaimo Meghan Markle irtautuivat hovista ja muuttivat Yhdysvaltoihin.

Syyskuussa 2022 kansa joutui kohtaamaan suru-uutisen: rakastettu kuningatar Elisabet II oli menehtynyt hallit­tuaan monarkiaa seitsemällä eri vuosikymmenellä. Se tarkoitti, että Charlesista tuli Iso-Britannian uusi kuningas. Kruunajaisia vietetään aivan kohta, 6. toukokuuta.

Lontoo

Thames-joen ylittävä Tower Bridge -silta on ikoninen nähtävyys. ©  Jonatan Marila

Lontoo

Household Cavalry -museossa voi tutustua Britannian armeijan ratsuväkirykmentin toimintaan. Museon etuovelta bongaat vartijan hevosineen. © Jonatan Marila

Lontoon suosituimmalla nähtävyydellä arvuutellaan onko kukaan kotona?

Buckinghamin palatsin edessä käy ihmisvilinä ennen kruunajaisiakin. Paikalla on runsaasti poliiseja, mutta he vaikuttavat keskittyvän ensisijaisesti poseeraamaan turistien kanssa yhteiskuvissa. Tunnelma on leppoisa.

Palatsin suosituin hetki on vahdinvaihto, joka suoritetaan joka päivä klo 11.30, sunnuntaisin klo 10.30. Silloin punaisiin pukuihin ja mustiin karvahattuihin pukeutuneet vartijat käyvät läpi marssiseremonian, jota turistit kuvaavat kilpaa.

Buckinghamin palatsin edessä on mahdollista saada myös hauskalla tavalla selville, onko kuningas Charles paikalla. Sen voi päätellä palatsin katolla olevasta lipputangosta: jos lippu liehuu salossa, kuningas on rakennuksessa.

Harry Potter -kirjasarjan fanina suuntaan seuraavaksi King’s Crossin rautatieasemalle. Täältä löytyy laituri 9 3/4, jonka tiiliseinän läpi kulkemalla Harry ja kumppanit pääsivät Tylypahkaan vievälle junalle.

King’s Crossilla kannattaa tiedostaa, että varsinaisille junalaitureille ei ole asiaa ilman matkalippua. Aseman yleiselle alueelle on kuitenkin rakennettu tavarakärry, joka näyttää menevän seinästä läpi. Sen äärellä lukuisat kirjafanit jonottavat napatakseen itsestään kuvamuiston.

Patsaan tuntumassa sijaitsee myös Harry Potter -matkamuistomyymälä, kuinkas muuten.

Lontoo

Lippu salossa kertoo siitä, että Kuningas Charles on paikalla Buckinghamin palatsissa. Kruunajaisia vietetään 6. toukokuuta. © Jonatan Marila

Lontoo hellii tunnelmallaan Notting Hillissä

Yksi Lontoon tunnelmallisimmista alueista on viehättävä Notting Hill. Pastellinväriset, kapeat, kaksikerroksiset talot reunustavat Portobello Roadia, jolle on pystytetty toinen toistaan ihanampia pikkuputiikkeja. Alueella järjestetään päivittäin katumyyjäiset, pääpäivä on lauantai.

Portobello Roadin markkinoilta löytää paljon uniikkeja ostoksia, kuten paikallisten valmistamia käsitöitä ja antiikkiesineitä. Nappaan käteeni pienoismallin bussista, joka näyttää matkamuistolta – hups, se onkin syötävä keksi.

Tuliaisiksi ostan katukojusta koristeelliset messinkileimasimet, jotka ovat kuulemma myyjän isän valmistamia.

Lauantai on Lontoossa muutenkin markkinoiden aikaa. Makuelämyksiä metsästävän kannattaa suunnata silloin Southwarkin. Lontoo on tunnettu siellä sijaitsevasta Borough Marketista, joka on kenties koko Euroopan paras ruokatori.

Alueelta löytyy valtavia ruokapatoja, värikkäitä vihanneksia ja lukuisia herkullisia juusto- ja suklaakojuja. Syötäväksi on tarjolla muun muassa israelilaisia pitaleipiä, täytettyjä tacoja, thaimaalaisia nuudeleita, isoäitien kokkaamia hampurilaisia ja uunituoreita donitseja.

Tunnelma on avoin ja välitön, kun ihmiset istuvat pitkissä pöydissä lounastamassa. Ujo, introvertti suomalainenkin mahtuu joukon jatkoksi.

Ruokatori Borough Marketilta löytyy herkkuja sekä tuliaisiksi että paikan päällä nautittavaksi. Tässä valmistuu villisienirisotto. © Jonatan Marila

Ruokatori Borough Marketilta löytyy herkkuja sekä tuliaisiksi että paikan päällä nautittavaksi. Tässä valmistuu villisienirisotto. © Jonatan Marila

Musikaali lumoaa Lontoon Apollo Victoria -teatterissa

Lontoo on tunnettu myös maailman luokan musikaaleista, ja sellaisen näkeminen on lähes pakollinen iltaohjelma. Liput pitää kuitenkin hankkia hyvissä ajoin, sillä esitykset ovat lähes aina loppuunmyytyjä.

Päätän osallistua supersuositun Hamilton-esityksen lippujen arvontaan netissä kymmenellä punnalla. Hyvällä tuurilla voisin voittaa paikan seuraavan illan näytökseen.

Tällä kertaa onnetar ei kuitenkaan suosi minua. Lohduttaudun tiedolla, että arvonnasta kerätyt rahat menevät hyväntekeväisyyteen.

Lopulta onnistun ostamaan netistä liput vielä samalle illalle Wicked-musikaaliin. Se kertoo Ihmemaa Ozin noitien taustatarinan.

Klassikkoesitys on pyörinyt vuodesta 2006 asti perinteikkäässä Apollo Victoria -teatterissa. Vaikka paikkani sijaitsee piippuhyllyllä, se ei haittaa. Kokemus on häikäisevä spektaakkeli sekä esiintyjien että lavastuksen puolesta. Shown jälkeen olo tuntuu kevyeltä ja mieliala on poikkeuksellisen pirteä.

Lontoolaiset ravintolat tarjoavat perinteistä paistia ja teetä

Sunnuntaisin britit herkuttelevat sunday roastilla eli sunnuntaipaistilla. Annos koostuu mehevästä lihasta, vihanneksista, suolaisesta Yorkshire-vanukkaasta ja hernemuhennoksesta.

Lontoolaiset ravintolat kilpailevat keskenään parhaan sunday roastin tittelistä, joten hyviä aterioita löytyy ympäri kaupunkia. Kysy hotellistasi suositusta alueesi parhaalle paistille.

Lontoon-matkan aikana kuuluu herkutella myös iltapäiväteellä eli afternoon tealla. Sen keksi 1800-luvulla Bedfordin herttuatar Anna, joka kyllästyi pitkään ruokataukoon lounaan ja illallisen välissä. Hän kehitti herkkuhetken, jossa nautitaan teen kanssa pientä suolaista ja makeaa.

Nykyajan iltapäivätee koostuu teepannusta ja kolmekerroksisesta tarjottimesta, jolla on pieniä kolmioleipiä, skonsseja ja makeita leivoksia. Herkullista!

Sunnuntaipaisti, jossa lihana voi olla myös kanaa, lammasta tai porsasta, on paikallisten suosima perinneruoka, jota syödään nimensä mukaisena päivänä.  © Jonatan Marila

Sunnuntaipaisti, jossa lihana voi olla myös kanaa, lammasta tai porsasta, on paikallisten suosima perinneruoka, jota syödään nimensä mukaisena päivänä.  © Jonatan Marila

Lontoo

Tyylikäs iltapäivätee on elämys. © Jonatan Marila

X