Makarska Rivieran kauniit rannat hurmaavat Kroatiassa Adrianmeren ja vuoriston syleilyssä – Automatkailijan kannattaa piipahtaa myös Bosnia-Hertsegovinassa

Jaa kaverilleTilaa Seura
© 123rf
Adrianmeren rannalla sijaitsevalla Kroatialla on muutakin annettavaa kuin monelle tuttu Dubrovnik. Makarska Rivieralta löytyy useita hurmaavia pikkukyliä. Myös Bosnia-Hertsegovinaan voi tehdä näppärän päiväreissun.

Rauhallinen Baska Voda on mainio rantakohde

Biokovon häkellyttävä vuoristo puhkoo taivaalla vaeltavia poutapilviä. Mutkitteleva, mutta hyväkuntoinen tie kiemurtelee valtavan vuoriston kylkeä pitkin ja tarjoaa toisella puolellaan huikeat näkymät alhaalla kimmeltävään Adrianmereen. Automatka Makarska Rivieralle on jo sinänsä elämys.

Kirkkaista vesistään ja kauniista rannoistaan tunnettu Makarska Riviera houkuttelee turisteja viehättäviin pikkukyliinsä, joista moni toimii myös satamapaikkana läheisille saarille. Brelan ja suuremman kaupungin Makarskan välissä sijaitseva Baska Voda sopii niin lapsiperheille kuin eläkeläisillekin.

Baska Voda on ennen kaikkea rantalomakohde.

Baska Voda on ennen kaikkea rantalomakohde, jossa viihtyvät lapsiperheetkin. © MV-PHOTOS

Yöelämältään rauhallinen Baska Voda on ennen kaikkea rantakohde. Sen kivisiltä uimarannoilta löytyy monia palveluita, kuten ravintoloita ja pienestä maksusta suihkutkin. Suomalaisittain huvittavasta nimestään huolimatta paikan merivesi on todella kirkasta, ja jo ihan rantavedestäkin voi bongata erilaisia kaloja. Uintireissulle kannattaa aina muistaa laittaa uimatossut tai rantaläpykkäät, sillä pikkukivien lisäksi merisiilit voivat kohdalle osuessa pistää ikävästi jalkapohjaan.

Baska Vodassa riittää myös mukulakivisiä, jyrkkiä kujia, joiden kiipeäminen voi olla kovassa paahteessa raskasta. Kannattaa liikkua rauhallisesti ja varata aikaa lyhyisiinkin siirtymisiin.

Baska Vodasta on helppo pistäytyä Makarskan kaupungissa, jossa riittää kauppoja ja ravintoloita sekä tietysti rantaviivaa. Varttitunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Makarskaan pääsee Baska Vodasta kätevästi paikallisbussilla, joka maksaa alle kaksi euroa. Matkan hinta tosin voi vaihdella kuskin mielen mukaan.

Paikallisbussit lähtevät päätien varrelta korkean mäen päältä, joten tämä on syytä ottaa huomioon linja-autoon kiirehtiessä. Paikallisbussien aikataulut on hyvä tarkistaa turisti-infosta, joka sijaitsee ihan Baska Vodan keskustassa.

Saarihyppelyä Kroatiassa – Hvarin ja Bracˇin saaret odottavat

Kroatiassa sijaitsevaan Dalmatian alueeseen on mahdoton tutustua ilman sen upeita saaria. Pieni Murter-laiva odottaa risteilyvieraitaan aamukahdeksalta Baska Vodan venesatamassa. Päivän ohjelmassa on veneretki kuuluisille Hvarin ja Bracˇin saarille. Koko päivän kestävä risteily maksaa noin 30 euroa henkilöltä, ja siihen sisältyvät risteilyn lisäksi myös lounas sekä juomat paikallisine puna- ja valkoviineineen.

Hvarin saari tarjoaa matkailijoille aktiviteetteja kuten purjehtimista, sukellusta ja pyöräilyä.

Maailmantähtienkin suosima Hvarin saari tarjoaa matkailijoille aktiviteetteja kuten purjehtimista, sukellusta ja pyöräilyä. © ISTOCK

Laventelipelloistaan tunnettu Hvarin saari ja sen samanniminen kaupunki ovat monelle superjulkkiksellekin tuttuja kohteita. Luksussaarella ovat vuosien varrella lomailleet muun muassa näyttelijät Demi Moore ja Tom Cruise sekä Englannin prinssi Harry.

Aamupäivästä Murter rantautuu Jelsan pikkukylään, joka on huomattavasti rauhallisempi kuin saaren keskipisteenä pidetty Hvarin kaupunki. Turismin kasvu näkyy kuitenkin myös Jelsassa.

Merellisistä herkuistaan tunnettu ruokakulttuuri vastaa myös täällä uusimpien ruokatrendien huutoon, mutta kasvisruokaa ja vegaanisia herkkuja täältä on vielä vaikea löytää.

Yksi suosituimmista rannoista Zlatni rat sijaitsee Bracˇin saarella.

Yksi suosituimmista rannoista on satukirjamainen Zlatni rat, joka sijaitsee Bracˇin saarella. Aurinkotuolien lisäksi rannalta löytyy myös muun muassa suihkutilat. © ISTOCK

Hvarin saarelta on lyhyt matka Bracˇin saarelle, jonka vetonaula on kuuluisa uimaranta Zlatni rat eli Kultainen sarvi. Virtausten mukana muuttuvalle rannalle pääsee esimerkiksi Bolin satamasta venetaksilla, joka maksaa 20 kunaa eli alle kolme euroa.

Zlatni rat on pakollinen kohde todelliselle rantaleijonalle, sillä se on äänestetty jopa yhdeksi maailman kauneimmaksi rannaksi.

Hvarin ja Bracˇin lisäksi Keski-Dalmatiaan kuuluu monia muitakin saaria, joihin on hyvät lauttayhteydet esimerkiksi Splitin satamasta. Aikataulut ja lippuhinnat lautoille kannattaa varmistaa ajoissa, sillä suuretkin lautat täyttyvät sesonkiaikana nopeasti.

Historiaa – piipahda myös Bosnia-Hertsegovinassa

Kroatian sotaisaan historiaan liittyy olennaisesti myös maan naapurivaltio Bosnia-Hertsegovina ja sen kaupunki Mostar.

Stari Most -silta

Naapurimaa Bosnia- Hertsegovinan historiaa tulviva Mostarin kaupunki on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Stari Most -silta houkuttelee turisteja näppärälle päiväreissulle. © ISTOCK

Jugoslavian hajoamissodissa vuosina 1992–1995 osansa saaneeseen Mostariin pääsee Makarskasta muutamassa tunnissa bussilla. Tietulleihin ja rajatarkastuksiin kannattaa tosin varata aikaa. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä näkymät Bosnia-Hertsegovinassa ovat kovin erilaiset kuin Kroatian hulppeissa rantakohteissa. Traagisen sodan jäljet ovat selvästi näkyvissä: pommitusten jälkiä ja luodinreikiä on yhä talojen julkisivuissa. Joitain täysin pommitettuja rakennuksia on jätetty muistoksi sotaisasta historiasta.

Mostarin suurin nähtävyys on sen vanhassakaupungissa sijaitseva Stari Most -silta, joka sortui kroaattien panssarivaunujen tulituksessa 1993. Silta kuitenkin kunnostettiin ja avattiin uudelleen vuonna 2004. Neretvajoen ylittävä Stari Most on tätä nykyä myös rauhan symboli. Telija-kalkkikivestä rakennetulle sillalle ei kannata edes yrittää kävellä pelkissä rantasandaaleissa, sillä se on mahdottoman liukas.

Hintataso ystävällisessä Mostarissa on edullisempi kuin naapurimaassa, ja tuliaistarjonnassakin riittää valikoimaa.

Mostarin vanhankaupungin kujilla voi ostaa tuliaisiksi paikan päällä tehtyjä käsitöitä. © ISTOCK

Kasvavasta turismista huolimatta Mostarin asukkaita vaivaa yhä suuri työttömyys ja moni pyrkii sieltä pois.

”Mostarissa ei ole riittävästi töitä. Itse haaveilen muutosta Saksaan”, kertoo paikallinen miestarjoilija.

Mostarista lähdettäessä Stari Mostin kupeessa huomion herättää kivipalaan nakutettu, riisuttu pyyntö:

”Don’t forget ’93”.

Kansa ei unohda sotaisaa historiaansa, josta on hyvin vähän aikaa. © ISTOCK

X