Lähde matkalle Puolaan ja lomaile keskiaikaisen kauniissa Gdanskissa – Tarjolla makuelämyksiä, Itämeren kultaa sekä toisen maailmansodan aikaisia nähtävyyksiä

Gdansk on lyhyen lentomatkan päässä, mutta siellä on helppo irtautua arjesta. Viehättävä hansakaupunki tarjoaa runsaasti historiaa eri aikakausilta. Loma sujuu leppoisasti puolalaisia herkkuja maistellen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kapeiden talojen koristeelliset päädyt reunustavat Dluga-katua ja Dlugi targ -aukiota.

Gdansk on lyhyen lentomatkan päässä, mutta siellä on helppo irtautua arjesta. Viehättävä hansakaupunki tarjoaa runsaasti historiaa eri aikakausilta. Loma sujuu leppoisasti puolalaisia herkkuja maistellen.
(Päivitetty: )
Teksti: Eeva Kollanus

1. Herkuttele ankalla appelsiinikastikkeen kera

Hanhea, villisikaa vai teriyakipossua? Lista jatkuu, ja lounaan valinta vaikeutuu. Viimeistään täällä varmistuu, että puolalaiset rakastavat pierogeja, raviolin tapaisia täytettyjä nyyttejä.

Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdansk tarjoaa yllättävän hyviä makuelämyksiä, vaikka puolalainen keittiö ei tunnettuudessaan vedä vertoja esimerkiksi italialaiselle tai ranskalaiselle. Herkuttelua voi harrastaa vaikka jokaisena lomapäivänä, sillä ravintoloiden hintataso on varsin maltillinen.

Onneksi asuntomme emäntä Joanna suositteli Pierogarnia Mandua (Elzbietanska 4/8), sillä matkailija ei löytäisi paikkaa sattumalta.

Keittiön ikkunan läpi voi seurata nyyttien täyttämistä.

Pierogit tehdään tilauksesta, joten kannattaa varautua odottamaan.

Pierogit

Pierogit ovat tavallisimmin keitettyjä, mutta Pierogarnia Mandussa niitä saa myös uunissa paistettuna. © EEVA KOLLANUS

Ravintola Winne Grono

Ravintola Winne Grono tarjoaa kuhaa modernilla tyylillä. © EEVA KOLLANUS

Illallispaikan valinta voi olla vaikeaa, sillä keskustassa on ravintoloita vieri vieressä. Myös hieman syrjemmältä löytyy kiinnostavia vaihtoehtoja.

Gdanskin perinteinen ykköspaikka on Pod Lososiem (Szeroka 52/54). Hovimestari ottaa ovella vastaan, ja sisustus on komea.

Kodikas ravintola Kresowa (Ogarna 12) tarjoaa edullisemmin puolalaisia herkkuja. Maistaisiko metsäkaurista vai ankkaa appelsiinikastikkeella? Kesällä voi syödä ulkona kastanjapuun alla.
Omakotialueelta lyhyen taksimatkan päästä löytyy ravintola Winne Grono (Kopernika 17). Sen moderni fuusiokeittiö tarjoaa hyvän hinta-laatusuhteen.

Labeerynt-kellaribaari

Vadelmaolutta ja muita pienpanimoiden erikoisuuksia voi maistella Labeerynt-kellaribaarissa. Kesällä ulkoterassi, osoite Szeroka 97. © EEVA KOLLANUS

Neptunuksen suihkulähde

Neptunuksen suihkulähde on suihkinut vettä vuodesta 1633 alkaen. © EEVA KOLLANUS

2. Raunioista noussut merikaupunki

Gdanskin komea keskiaikainen keskusta vetää puoleensa. Ominaisia ovat kapeat pastellisävyiset talot. Niiden päädyt kilpailevat keskenään koristeellisuudessa.

Aamun varhaisella kävelyllä kaupungin kuuluisin suihkulähde Neptunus oli vielä yksin aukion laidalla vain pulut seuranaan. Iltapäivällä Dlugi Targ eli Pitkä tori on täyttynyt kulkijoista.

Punainen Uphagenin talo osoitteessa Dluga 12 esittelee sitä, miten kaupungin varakas väki asui 1700-luvulla. Tämäkin talo oli rauniona toisen maailmansodan jälkeen.

Uphagenin museotalo

Uphagenin museotalo esittelee, millainen oli kapea ja korkea vauraan perheen asuintalo 1700-luvulla. © EEVA KOLLANUS

Keskiaikainen satamanosturi Zurav

Keskiaikainen satamanosturi Zurav on Gdanskin tunnus. Kahden vinssin avulla nostettiin lastit hansakauppiaiden laivoista ja pystytettiin purjelaivojen mastoja. Nosturin käyttövoimana olivat suurten puisten pyörien sisällä kävelevät ihmiset. © EEVA KOLLANUS

Raatihuoneen torniin pääsee kiipeämään

Raatihuoneen torniin pääsee kiipeämään pientä maksua vastaan. Sieltä näkyy hyvin kaupungin tiiviisti rakennettu keskusta. © EEVA KOLLANUS

Gdanskin erikoinen tunnus on Motlawa-joen ylle kurkottava keskiaikainen satamanosturi Zurav. Nosturia pääsee tutkimaan sisältä, sillä se kuuluu viereiselle merimuseolle.

Ketteräjalkaisille Gdansk tarjoaa kaksi korkeaa kiivettävää tornia. Raatihuoneen tornista avautuu näkymä alas pääkadulle. Sen päihittää korkeudessa Marian kirkon torni. Ylhäältä näkee Motlawa-joen suistoon merelle saakka.

Mutta mikä on tuo vinksahtanut kuutio joen mutkassa?

Toisen maailmansodan museo

Toisen maailmansodan museolle kannattaa tehdä kävelykierros, niin erikoinen se on. © EEVA KOLLANUS

Erikoinen luomus on vuonna 2017 avattu Toisen maailmansodan museo. Rakennus on osittain maan alla ja näyttää joka suunnasta erilaiselta.

Myös Westerplatten niemimaa houkuttelee sotamatkailijoita. Täältä alkoi toinen maailmansota.

Monelle muistuu Gdanskista mieleen uutiset Leninin telakan lakoista vuonna 1980. Lakot johtivat lopulta kommunismin murtumiseen koko Itä-Euroopassa.

Nyt samalla paikalla kohoaa Solidaarisuuskeskus. Erikoinen rakennus on lasia ja ruostuvaa rautaa. Sen pääarkkitehti oli ollut nuorena töissä telakalla, ja siksi rakennuksessa on piirteitä sekä telakasta että laivan rungosta.

Solidaarisuuskeskus

Telakka-alueen laidalla kohoava ruosteenruskea laatikko on uusi Solidaarisuuskeskus. © ISTOCKPHOTO

Kuuluisin kaupunkilainen on epäilemättä entinen Leninin telakan sähkömies ja lakkojohtaja Lech Walesa. Hänet voi tavata vaikka hississä, kun ajaa katselemaan maisemia keskuksen katolta.

Tällä Nobelin rauhanpalkinnon saajalla ja entisellä presidentillä on talossa toimisto, mutta hän kiertää paljon maailmalla luennoimassa.

Rakkauslukot täyttävät sillan kaiteet

Rakkauslukot täyttävät sillan kaiteet paikassa, missä Korzenna-katu ylittää Radunia-kanavan lähellä isoa myllyä. © EEVA KOLLANUS

3. Itämeren kultaa hoittuna ja hiomattomana

Gdanskissa ei voi olla törmäämättä meripihkaan, tuohon Itämeren kultaan. On hienoja kauppoja ja pieniä putiikkeja. Sitä myydään kadun varrella hiottuna ja hiomattomana. Ennen ostoksia voi käydä tutkimassa meripihkamuseon näyttelyn.

Kasubialaiset ovat seudun kielivähemmistö ja taitavia käsityöläisiä.

Sinisiä kukkakuvioita löytyy painettuna myös mukeissa tai silmälasikoteloissa.

Shoppailijalle on myös moderneja ostoskeskuksia. Madison on vanhan kaupungin kupeessa ja Galeria Baltycka lentokentän tien varrella.

Meripihkaputiikit

Sievällä Mariacka-kadulla on meripihkaputiikkeja vieri vieressä. © EEVA KOLLANUS

Näin matkustat Puolaan

Gdanskiin lentää suoraan Finnair Helsingistä ja Wizz Air Turusta. Lentoaika 2 tuntia. Tarjolla on runsaasti lento + hotelli -paketteja.

Paikallisia hintoja

Valuutta zloty. 1 euroa on noin 4,3 zlotya.

Taksi keskustaan noin 10 euroa.

Hotellit alkaen 50 euroa. Esimerkiksi romanttinen pieni Hotel Podewils tarjoaa näköalan vanhaan kaupunkiin. Hotelleja on rakennettu kekseliäästi myös jokirannan varastoihin.

Yksityinen asunto alkaen 40 euroa.

X