Mannerheimin päämajakaupunki Mikkeli on kiinnostava cocktail sotahistoriaa ja Suomen kauneimpia järvimaisemia

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Paula Hotti
Maalaiskartanoita, hurmaava näköalatorni ja vireä torielämä. Mikkeli on kuin kaupungiksi naamioitunut kylä, jossa on ystävällinen tunnelma ja kaupungin monipuoliset palvelut.

Hyvä aloituspiste Mikkeliin tutustumiselle on Naisvuori ja sen näköalatornin kahvila, jossa tarjoillaan yhdet Suomen makoisimmista vohveleista.

43 metriä korkea mäki vesitorneineen on Mikkelin tunnetuimpia maamerkkejä. Tarinan mukaan Naisvuori sai nimensä vuonna 1789, kun Mikkelin kirkonkylän naiset kiipesivät kukkulalle tarkkailemaan Porrassalmen taistelun kulkua – kylän nuoremmat naiset kiipesivät Naisvuorelle, vanhemmat taas kipusivat läheiselle Akkavuorelle.

1800-luvun lopulla mäelle rakennettiin puisto huvimajoineen. Vappuna 1912 avattu vesitorni on Suomen vanhin säilynyt vesitorni. Naisvuoren eteläsavolaisittain elegantti tunnelma hurmaa: pittoreskia puutarhaa ympäröi kaunis, auringossa kimaltelevien järvien täplittämä kaupunkimaisema.

Mikkelin tori on kaupungin lämpöisenä sykkivä sydän. © Paula Hotti

Mannerheimin Mikkeli

Naisvuoren kupeessa sijaitseva Päämajamuseo valottaa Suomen armeijan päämajan toimintaa vuosina 1939–1944 ja on Mikkelin päänähtävyyksiä. Museossa sijaitsee esimerkiksi marsalkka Mannerheimin sodanaikainen työhuone ja karttojen täyttämä Operatiivisen osaston Maavoimatoimisto.

Matkan varrella kannattaa poiketa Viestikeskus Lokissa, joka on louhittu jykevän kallion sisään. Sisäänkäynti entiseen yleisesikunnan salaiseen viestikeskukseen on lähes huomaamaton. Sisältä luolat on vuorattu laudoin pitkiksi ja kapeiksi työtiloiksi, ja eri huoneista löytyy rekvisiittaa sotilasasuihin sonnustautuneita vahanukkeja myöten.

Vierailu on vaikuttava, ja Etelä-Savon kasvattina mieleeni herää kysymys, miksen ole käynyt täällä ennen. Klaustrofobinen tunnelma antaa käsityksen siitä, millaista elämä sotaolosuhteissa on saattanut olla.

Naisvuorta ympäröivä korttelisto nähtävyyksineen osoittautuu matkailijan unelmaksi. Täältä löytyy myös viehkeä lounasravintola, entiseen työväentaloon kunnostettu Kulttuuritalo Tempo.

Minun kaupunkini

Vuosikymmeniä Mikkelissä asunut, maailmaa kiertänyt graafikko Kari Piippo pitää yhä Mikkeliä tärkeimpänä kaupunkinaan. Tori on Piipolle Mikkelin sydän ja kaupungin avoin olohuone. Mikkeli on myös vireä musiikinystävän kaupunki: ”Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli on mikkeliläisten ylpeyden aihe. Ballet Mikkeli on tuonut Mikkeliin baletin tähdet ja Mikkelin musiikkijuhlat klassisen musiikin huiput. Tertin kartano ja Kenkäveron pappilamiljöö taas ovat hienoja esimerkkejä paikallisen kulttuuriperinteen vaalimisesta.”

Kenkäveron pappilamiljöö hurmaa. © Paula Hotti

Kiireettömän paratiisi

Naisvuoren alueelta kävelee Mikkelin torille varttitunnissa. Istahdan yhteen torikahviloista ja nautin munkkikahvini kuten savolaisella torilla kuuluu: kiireettä.

Torit ja torikahvilat ovat paras pala savolaista suvielämää. Torille saavutaan rupattelemaan tai vain istuskelemaan ja katselemaan elämänmenoa.

Mikkelin kaupungin laitamille ei ole kohonnut suuria ostoskeskuksia kuten vaikkapa Kuopiossa, joten tori ja sitä ympäröivä keskusta on yhä Mikkelin sympaattisena sykkivä sydän. Torin laidalla sijaitsee myös modernin ilmeen saanut perinteinen kauppahalli ja ostoskeskus Stella.

Kauppahallissa on jäljellä perinteisiä kojuja leipomotuotteineen ja kalatiskeineen, eivätkä ympäröivän ostoskeskuksen lasiseinät ole hälventäneet kauppahallin hyvällä tavalla vanhanaikaista tuntua.

Torin verkkaisesta menosta pääsee näppärästi myös modernin Mikkelin ytimeen. Suoraviivainen Hallituskatu kauppoineen johtaa torilta komealle, punatiilestä muuratulle uusgoottilaiselle kirkolle. Torilta kävelee kätevästi myös parin korttelin päähän Design Lab Luomoon ja trendikkääseen Café Nandaan tai ajaa Tertin kartanoon tai Kenkäveron herraskaiseen kartanomiljööseen.

Lähtiessäni torilta nappaan kotiinviemisiksi rasian mansikoita ja katsahdan vielä kerran ympärilleni. Komeaan askellukseen jähmettynyt Mannerheimin patsas pitää silmällä torielämää. Voin kuvitella hänen vinkkaavan hyväksyvästi näkemälleen.

Mikkelissä on myös vireä satama-alue kahviloineen ja laiva-baareineen© Paula Hotti

X