Matka toiveissa? Kokosimme kolme lomavinkkiä – Nauti luonnosta Hossassa, rentoudu paratiisisaarella tai inspiroidu Italiasta!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Cattolican aurinkoinen kalastajakylä hemmottelee matkailijaa kultaisella hiekkarannalla, tunnelmallisilla katukahviloilla ja italialaisen keittiön herkuilla.
Cattolican aurinkoinen kalastajakylä hemmottelee matkailijaa kultaisella hiekkarannalla, tunnelmallisilla katukahviloilla ja italialaisen keittiön herkuilla. © istockphoto
Mitä jos ensi talvena suuntaisikin Thaimaan sijasta Malesiaan – tai ottaisi varaslähdön kesään Italiassa, Cattolican toukokuisilla kukkamessuilla?

Matka virkistää aina – kokosimme vinkit irtiottoon nyt kaukomailta, Euroopasta ja kotimaasta.

1. Matka uudenlaiseen Aasiaan – nauti Malesiasta

Muut pohjoismaalaiset ovat löytäneet Malesian jo vuosia sitten, mutta suomalaiset ovat vasta heräämässä tähän vaihtoehtoon perinteiselle Thaimaan-kaukolomalle. Kauas ei eksytä nytkään, sillä Malesia on Thaimaan rajanaapuri.

Matka Malesiaan on valloittava sekoitus malaijilaista, intialaista ja kiinalaista sekä eurooppalaista ja islamilaista kulttuuria. Se näkyy erityisesti ruokapöydässä: tarjolla on kaikkea merenelävistä kasvis- ja liharuokiin.

Ulkona syöminen on Malesiassa edullista verrattuna Suomen hintatasoon – esimerkiksi runsaan kookos-nuudelikeiton katkaravuilla ja herneenversoilla höystettynä saa muutamalla eurolla.

Kuala Lumpurin värikkäästä Chinatownista shoppailet matkamuistot pikkurahalla. Muista tinkiä!

Kuala Lumpurin värikkäästä Chinatownista shoppailet matkamuistot pikkurahalla. Muista tinkiä! CLAN JETTIES

Syke ei sammu pääkaupunki Kuala Lumpurissa

Malesia tarjoaa lähes kaikkea, mitä voi toivoa: suurkaupungin sykettä pääkaupungissa Kuala Lumpurissa mutta myös palmujen reunustamia hiekkarantoja, ikivanhoja sademetsiä ja villieläimiä.

Noin 1,5 miljoonan asukkaan Kuala Lumpurin maamerkki on yli 450 metriä korkea pilvenpiirtäjä, joka on nimetty öljy-yhtiö Petronasin mukaan. Petronas Tower on maailman korkein kaksoistorni.

Maisemia pääsee ihailemaan järjestetyllä kierroksella 41. kerrokseen, jossa tornit yhdistyvät toisiinsa maisemasillalla. Ja mikäli päätä ei vielä huimaa, kakkostornin huipun näköalatasanteellekin pääsee. Toinen erikoisuus on Forest Eco Park – maailman ainoa suurkaupungin sydämessä sijaitseva sademetsä.

Kuala Lumpurin maamerkki ovat Petronasin kaksoistornit ja keskelle metropolia levittäytyvä sademetsä, KL Forest Eco Park.

Kuala Lumpurin maamerkki ovat Petronasin kaksoistornit ja keskelle metropolia levittäytyvä sademetsä, KL Forest Eco Park. istockphoto

Malesiaa on kehuttu hinta-laatusuhteeltaan yhdeksi maailman parhaimmista matkakohteista ja Kuala Lumpur tarjoaakin jokaisen kukkarolle sopivan shoppailijan taivaan. Kaupungin kuuluisin ostoskortteli on Bukit Bintang.

Saariseikkailulle Langkawiin

Kun on aika karistaa kaupungin pölyt, suunnaksi kannattaa ottaa Langkawin saari, jolle Air Asian tapaiset halpalentoyhtiöt lentävät Kuala Lumpurista tunnissa. Paratiisisaarella aistit aukeavat uskomattoman rikkaaseen luontoon vesiputouksineen, luolastoineen ja kuumine lähteineen.

Täällä saa höllätä luvan kanssa; esimerkiksi bongailemalla ennennäkemättömän upeita lintulajeja tai pelaamalla golfia.

Bukit Bintangin paratiisisaarella voi bongailla ennennäkemättömiä lintulajeja.

Bukit Bintangin paratiisisaarella voi bongailla ennennäkemättömiä lintulajeja. KL BIRD PARK

Kenelle: Sille, joka haluaa yhdistää suurkaupungin sykkeen ja paratiisisaarten rauhan.

Milloin: Ilmasto on leppeän trooppinen, hieman alle 30 astetta ympäri vuoden. Tammikuussa satunnaiset sateet voivat kiilata aurinkoisten hetkien väliin.

Miten: Kuala Lumpuriin pääsee lentämällä esimerkiksi Singaporen tai Bangkokin kautta, lentoaika on noin 15 tuntia. Suomalainen matkanjärjestäjä Tjäreborg lentää suoraan Langkawin saarelle. Paratiisilomaan voi yhdistää muutaman päivän vierailun Kuala Lumpurissa.

Lisätietoja: www.malaysia.travel

Lue myös: Merikilpikonnia & paratiisirantoja – Redangin saari Malesiassa hurmaa snorklaajan ja lekottelijan

2. Kotimaa kutsuu Kainuuseen – Pohjoisen helmi

Jos kaipaa neljän vuodenajan tarjoamaa luonnon kauneutta, kannattaa ottaa suunnaksi Kainuun seutu Pohjois-Suomessa.

Matka Kainuuseen tarjoaa monen matkailijan mielestä kappaleen aidointa suomalaista maisemaa jylhine vaaroineen, järvineen ja metsineen ja on vuosi vuodelta nostanut profiiliaan matkakohteena.

Hossan kansallispuistossa kuljet samoja reittejä kuin ensimmäiset alueen asukkaat 10 000 vuotta sitten.

Hossan kansallispuistossa kuljet samoja reittejä kuin ensimmäiset alueen asukkaat 10 000 vuotta sitten. Jussi Helttunen / Visit Finland

Kesästä voi nauttia Kainuun seudulla ilman pakahduttavaa hellettä, sillä keskilämpötilat kesäkuukausina ovat useimmiten +20 asteen tuntumissa. Syksyllä Kainuuseen suuntaava pääsee puolestaan ihailemaan, kuinka ruska värjää koko luonnon ainutlaatuiseksi värikkääksi taideteokseksi.

Syksyn kääntyessä talveksi, Kainuu saa puhtaan valkoisen lumipeitteen, josta moni etelämmässä asuva voi vain haaveilla. Talvellakin harrastusmahdollisuudet ovat runsaslukuiset hiihdosta ja lumikenkäilystä moottorikelkkailuun.

Reijo Heikkisen Hiljainen kansa -tilataideteos Valtatie 5:n varrella on puhutteleva Korpi-Kainuun symboli.

Reijo Kelan Hiljainen kansa -tilataideteos Valtatie 5:n varrella on puhutteleva Korpi-Kainuun symboli. istockphoto

Hossan kansallispuisto jo yli 100-vuotias

Ainutlaatuiset puitteet ympärivuotiseen luonnosta nauttimiseen tarjoaa Suomussalmella sijaitseva Hossan kansallispuisto, jonka Suomen valtio lahjoitti kansalaisilleen vuonna 2017 maamme täyttäessä 100 vuotta.

Hossan kansallispuistossa voivat helposti liikkua kaikki vauvasta vaariin, sillä retkeilijöitä hemmotellaan leveillä ja helppokulkuisilla luontopoluilla, joista jokainen voi valita itselleen sopivan pituisen reitin.

Luontokeskus Hossan yhteydessä on runsaasti majoitus- ja ravintolapalveluita ja kansallispuistossa voikin yöpyä niin laavussa kuin hotellissakin.

Runoviikoille Kajaaniin

Kulttuurinnälkäisten ei kannata ohittaa perinteikästä Kajaanin Runoviikkoa, joka järjestetään jo 42. kerran heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Tänä vuonna Kajaanin Runoviikko juhlii taiteellisen johtajansa näyttelijä-ohjaaja Kati Outisen johdolla Vuoden 2020 Suven Runoilijaksi valittua suomenruotsalaista Tua Forsströmiä (s.1947).

Oulujärven maisemissa on tulevana kesänä mahdollisuus tutustua Eino Leinon elämänvaiheisiin Elämäni virvatuli -risteilyllä.

Oulujärven maisemissa on tulevana kesänä mahdollisuus tutustua Eino Leinon elämänvaiheisiin Elämäni virvatuli -risteilyllä. Jussi Helttunen / Visit Finland

Kainuun maakuntakeskus on Kajaani, jonka asutuksen juuret ulottuvat aina 1600-luvulle saakka.

Kainuun maakuntakeskus on Kajaani, jonka asutuksen juuret ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. istockphoto

Kajaanin Runoviikko tuo tänä kesänä yleisön eteen myös upean näyttämötaiteen legendan Seela Sellan, 83, jonka elämäntarinaa käydään läpi Ihan Seelana -esityksessä. Ensi-iltansa Runoviikolla saa Maria Jotunin Kultainen vasikka Mikko Roihan ohjaamana.

Kenelle: Kaikenikäisille suomalaisissa kansallisromanttisissa maisemissa viihtyville.

Milloin: Ympäri vuoden. Kesä-elokuussa alueen kulttuuritarjonta on vilkkaimmillaan.

Miten: Autoillen, junalla tai lentäen. Hossan kansallispuistoon on järjestetty suora bussikuljetus Kuusamon lentokentältä kaksi kertaa päivässä sunnuntaipäiviä lukuun ottamatta.

Lue myös: https://www.suomussalmi.fi/fi/matkailu/nae-ja-koe/

Lue myös: Kiveskoski ja Jyrävä – Kuusamon Kitkajoen kuohut saivat alkunsa jo puoli miljardia vuotta sitten

3. Aurinkoinen Cattolica Italiassa

Italia on aina kuulunut suomalaisten lomanviettäjien kestosuosikkeihin rikkaan historiansa, makuaisteja hellivän ruokakulttuurinsa sekä silmänkantamattomiin jatkuvan rantaviivansa ansiosta.

Mikäli mielessä siintää rento rantaloma Adrianmeren turkoosista kimalluksesta ja takuuvarmasta auringonpaisteesta nauttien, noin 20 000 hengen idyllinen Cattolican kalastajakylä Emilia-Romagnan alueella on vastaus toiveisiin.

Cattolicasta voi tehdä päiväretken San Marinon kauniiseen lilliputtivaltioon.

Cattolicasta voi tehdä päiväretken San Marinon kauniiseen lilliputtivaltioon. istockphoto

Matka tarjoaa aurinkoa, vesiurheilua – taidetta, hyvää ruokaa

Cattolicassa loman voi viettää hyvällä omallatunnolla aurinkotuolissa maaten tai vesiurheilulajeja harrastaen, sillä rantaviiva on kolme kilometriä pitkä.

Jos haluaa vaihtelua päivään, Cattolicasta on mahdollista tehdä retkiä ja tutustua esimerkiksi taideaarteistaan kuuluisaan Firenzeen, ajella gondolilla Venetsiassa tai shoppailla edullisesti San Marinon lilliputtivaltiossa.

Lisäksi lähistöllä on viinitarhoja ja juustoloita, joiden suussa sulavat maut kuuluvat olennaisena osana perinteiseen Italian-lomaan.

Cattolican kaupunkialueella on helppo kulkea jalkaisin ja liikenneyhteydet lähikaupunkeihin, kuten Riccioneen ja Riminiin, ovat hyvät. Junalla matka taittuu helposti esimerkiksi Bolognaan, Pesaroon tai Roomaan.

Cattolican noin 17 000 asukkaan kalastajakylässä kannattaa perinteisen italialaisen pizzan ohella nauttia maankuuluista merenantimista.

Cattolican noin 17 000 asukkaan kalastajakylässä kannattaa perinteisen italialaisen pizzan ohella nauttia maankuuluista merenantimista. istockphoto

Vapuksi kukkamarkkinoille

Cattolica on myös oivallinen kohde pariskunnille. Keskikesän leppeää iltaa voi viettää romanttisesti ihastelemalla kaupungin keskustan tunnelmallisen pääaukion suihkulähteitä, jotka tanssivat klassisen musiikin tahtiin.

Jos haluaa ottaa varaslähdön kevääseen, tänä vuonna vappua voi juhlia perinteikkäillä Cattolica In Fiore -kukkamarkkinoilla 1. toukokuuta, jolloin kaupungin keskusta ja sen sivukadut kirjaimellisesti puhkeavat värikkääseen kukkaloistoon niin turistien kuin paikallistenkin ihasteltavaksi.

Milloin: Cattolica on kesäkohde, jossa lomasesonki ulottuu kesäkuusta elokuuhun.

Miten: Suorat lomalennot Finnairilla toukokuusta syyskuuhun.

Lue myös: Pohjois-Italian Dolomiitit sopivat matkakohteeksi liikkuvalle lomailijalle – Lähde patikoimaan, pyöräilemään ja nauttimaan upeasta vuoristosta!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X