Tanska mielessä? Lue vinkit unohtumattomaan kesälomaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Miniatyyrimaailman LEGO-pienoismallit ihastuttavat kaikenikäisiä vieraita.
Tanskan Billund tarjoaa vieraalle tykitystä, höykytystä ja lämpimiä kylpyjä.

Legoland

Tanskan Billundissa sijaitseva Legoland on Euroopan vastaus maagiselle Disneylandille. Se on Disneylandin tapaan totaalinen kokemus. Jokainen kulissi, kahvilakyltti ja ruoka-annos on suunniteltu tuottamaan erityistä tunnelmaa.

Legoland perustettiin vuonna 1968 ja se on siitä saalla ollut suomalaistenkin lapsiperheiden kestosuosikki.

Viime vuosina vanhoista muovisista rakennuspalikoista on tullut taas trendikkäitä. LEGO-konserni on solminut isoja yhteistyösopimuksia elokuva- ja peliyhtiöiden kanssa. 2015 LEGO-konserni tahkosi yli miljardin euroa voittoa. Tanskalaisen väestöennusteen mukaan vuonna 2019 maailmassa on enemmän LEGO-ukkeleita kuin ihmisiä.

Ei ihme, että LEGOa kutsutaan lelujen Appleksi.

Menestyksen myötä uusia Legolandeja on avattu USAssa, Aasiassa ja Euroopassa. Billund on silti edelleen ykkönen. Se on LEGOn kotipesä, paikka josta kaikki alkoi.

Viime vuosina huvipuisto on kehittynyt huikeaa vauhtia. Nykyään se on jaettu kymmeneen teema-alueeseen, joista löytyy jokaiselle sopiva kyyti.

Osa Legolandin viehätystä on siinä, että se tarjoaa ajanvietettä kaikenikäisille vieraille. Yksi hyvä rauhoittumispaikka on Minilandin miniatyyrimaailma, jonne on rakennettu kymmeniä pienoismalleja. Pienoismallit ovat toiminnallisia kokonaisuuksia, joissa bussit ajavat kaupungin keskustassa, tai pikkulaivat seilaavat kanavan sulkuporteista, joissa virtaa oikea vesi.

Huvipuiston alueelle on pystytetty myös suuria LEGO-patsaita, jotka esittävät eläimiä ja ihmisiä.

Aivan huvipuistoalueen kylkeen rakennettu Hotel Legoland on lasten suosikki. Ihanteellisen sijainnin lisäksi majoituspaikan sisustus herättää riemunkiljahduksia. Hauskoja pienoismalleja on hotellin käytävillä ja myös huoneissa.

Heinä-elokuussa Billundin lentokenttä on erityisen ahkerassa käytössä. Se tarkoittaa, että laitteisiin on pitkät jonotusajat. Kesäkuumalla lehmän hermoista on hyötyä.

Lalandia

Entäs jos huvipuistossa sataa?

Lalandian viihdekeskus sijaitsee kivenheiton päässä Legolandiasta. Tämä valtava puuhamaa on rakennettu kokonaan sisätiloihin.

Lalandian vetonaula on Pohjoismaiden suurin vesipuisto Aquadome. Siellä on Euroopan pisin liuku, Villi joki, 168 metriä. Toinen suosikki on Tornado, josta lasketaan kumivenettä muistuttavalla isolla ilmapatjalla. Kuohujen ja isojen laskujen lisäksi puistossa voi harrastaa aalloissa keinuttelua tai vesisotaa. Lapsille on matalia altaita ja aikuisille aurinkotuoleja, joissa voi kölliä silmät puoliummessa tekemättä yhtään mitään.

Lalandiassa voi myös harrastaa monenlaista sisäliikuntaa: luistelua, keilausta, minigolfia ja seinäkiipeilyä. Viihdekeskuksesta löytyy myös monenlaisia ravintoloita ja kauppoja, joissa voi tehdä vaateostoksia. Oikeastaan valikoimaa on niin paljon, että Lalandiaan kannattaa pistäytyä, vaikka ei sataisikaan.

Lalandia on hyvä majoitusvaihtoehto, jos etsit tilavaa perhemajoitusta. Viihdekeskuksen kylkeen on rakennettu perhemökkejä, joista pienimmissäkin on pari makuuhuonetta ja oma pieni terassi.

Blåvand

Billundiin lähtijän on hyväksyttävä, että kyseessä on täysin keinotekoinen, turisteja varten tehty luomus. Billundin 6 000 asukkaan kaupunki ei tarjoa ihmeellisiä kulttuurielämyksiä tai syvälle luotaavia tutkimusretkiä tanskalaisuuden ytimeen.

Läheltä löytyy toki muitakin suosittuja turistikohteita, kuten Givskundin eläintarha ja safaripuisto. Mutta jos kaipuu ”oikeaan maailmaan” iskee, Legolandin visiittiin kannattaa yhdistää matka Atlantin rannalle.

Vain tunnin automatkan päässä Billundista sijaitsee yksi Tanskan suosituimpia rantaparatiiseja, Blåvand. Sen valtti on kaunis ranta, jossa on silmänkantamattomiin vaaleita hiekkadyynejä. Kesäisin Blåvand täyttyy uimareista, auringonpalvojista ja leijan lennättäjistä. Paikkakunnalla on hyvin toimivat ja aktiiviset lomamökkimarkkinat, joihin on helppo perehtyä netissä. Blåvandin pääkadulla on pari erinomaista leijakauppaa, joista löytyy matkamuistoksi leijoja lapsille, mutta myös aikuisille tarkoitettuja teknisiä leijoja.

Varoitus: Atlantin rannalla on paljon simpukoita, joissa voi olla teräviä reunoja. Hanki lapsille uimasandaalit.

X